• Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Kostuch [88.156.210.*]
    a) będzie zbijać ponownie kurs do poziomu ok 10 zł
    b) uzna że wystarczy już, nazbierała co miała i puści kurs
    Ja obstawiam punkt a, i co więcej wyobrażam sobie że tutaj kurs nie wyjdzie po za 20 zł nawet do premiery inkwizytora
    W jakim celu pytacie. Ponieważ The Dust w przeciwieństwie do innych spółek z gamedevu na GPW ma długoterminowo świetne perspektywy, tym samym mogą zrobić wszystko aby ci co czekali na premię Inkwizytora i chcieli zrealizować zyski się nie doczekali... i oddali za nędzne 10 zł. Aby do tego doszło chłopaki ze spółdzielni musieli by mieć jaja, no jestem ciekaw jak się tu cena akcji na najbliższe miesiące potoczy. Ps. Miłośniku owiec miałeś zejść do poziomu kilku złotych, i co nie ma, bo wiesz że tu jest wielu takich jak ja co ma lekko powyżej 10 zł akcję kupione i cena teraźniejsza jest nieatrakcyjna dla nas. Gdybyście zeszli trochę niżej to zostalibyscie z niczym... .
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Czarodziej [185.157.14.*]
    A jak myślisz jak silna w ilości akcji jest spółdzielnia? Pytam bo przecież obrót dzisiaj niemały i realny więc musiało zaboleć.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~pozdrawiam [213.5.45.*]
    Będą skupować własne akcje i ciągnąć kurs do góry, w końcu muszą go ożenić a mają w końcu ku temu dobre otoczenie. Dobry raport, premierę i pozytywna przyszłość spółki, wig odbija w górę plus koalicja naprawi państwo
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Gersard [91.205.89.*]
    Wiara w jakąś spółdzielnie i ich wpływ na kurs wydaje mi się trochę paranoidalna. To nie jest Bitcoin. Paru trolli wypowiada się na forum i tyle.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Kostuch [5.173.104.*]
    Jak silna jest to się okaże, jak będą trzymać kurs w granicach 10-20 do premiery Inkwizytora to będzie oznaczać że mają więcej akcji niż na początku myślałem (10-20 tys) i będą mieć ich powyżej 100 tys, ale to tylko moje dywagacje i czas pokaże. Ja najwcześniej będę realizował zysk na Inkwizytora 2, pozdrawiam
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Tom84 [31.0.92.*]
    Chłopie... 2 duże premiery na początku przyszłego roku a kapitalizacja jak warzywniaka na peryferiach. Pakuj do wora bo jutro widłowy wcześnie wstaje.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~banan [5.173.196.*]
    Jaka spółdzielnia?
    Co ty bredzisz?
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~WeirdGuy [79.184.172.*]
    Dnia 2023-11-16 o godz. 03:47 ~banan napisał(a):
    > Jaka spółdzielnia?
    > > Co ty bredzisz?

No worries, gosć od dawna nagania na wzrosty.
    Raport nie pokazał zadnej dużej sprzedaży Renovatora, jest na poziomie Niezwycieżonego - a tam podano, ze było poniżej 30k kopii? Niezbyt dobrze.
    Tu, też.
    Wiemy tylko tyle - Studio ma obecnie finansowanie na projekty. Studio wierzy, że projekty pójdą na tyle dobrze, ze hajs spłaci koszty produkcji, plus wtedy dostaną hajs, czyli wyjdą na plus.
    Co oznacza.... Nic. Nie wiemy, czy studio przyniesie zysk. Premiera niezwycieżonego nie nastraja optymistycznie Inkwizytora. Jesli Serum nie będzie strzałem w s sto, również... słabo.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~dragonball [178.213.125.*]
    Och znowu to porównywanie HR, który wyszedł tylko na PC i kosztował 4mln do gry która kosztowała 17mln i wyszła na wszystkie platformy na raz.
    Kurs już mocniej w dół nie poleci peroniarzu. Ubieraj pampersa bo zostałeś w tyle.
    Z Raportu za to wynika że HR na PC zwrócił już prawie koszty produkcji, a port na konsole standardowo sprzeda 2x tyle co PC.
    Fort Solis i Niezwyciężony to szajsowe gry za duży hajs na które nie ma chętnych bo walking simy sie nie sprzedają. Sprzedawały się w lockdownie covidowym. Bo ludzie nie mieli co robić.
    Jeżeli was nadal martwi premiera tych gier to dajcie sobie siana z gamedevem bo kompletnie nie rozumiecie rynku.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Guy [79.184.172.*]
    Dobrze że I to nie walking SIM. Jaka sprzedaż dajesz?
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Xdd [79.110.192.*]
    Widać że furiat zwolniony ze spółki wrócił, dobrze że wiem kto to i szykuje się nie mała niespodzianka
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Fafik [77.254.215.*]
    A spółdzielnia nic nie zrobi. Moim zdaniem TD będzie stopniowo rosnąć. Najpierw pod Inkwizytora - Serum EA i HR na konsole - czyli mówimy tu o I kwartale. Nie wyrokuję do jakiego poziomu dojdziemy. Później będzie zjazd chyba, że coś z tych produkcji zaskoczy.
    Po spadku nastąpi kolejny wzrost tym razem pod pełną wersję Serum, Air port na '25 - i w kolejnym kroku pacują nad projekt Cube, Hammer i gra od 4Knight - 25' lub 26'
    Po całym tym okresie myślę, że 100PLN jest osiągalne.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~muflon [37.225.89.*]
    Widzę , że frajerów tutaj mnoga .Wyleszcza was jak chce
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Fafik [79.184.172.*]
    Dlaczego zakłądasz, ze te gry przyniosą cokolwiek spółce?
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~qwegr [37.30.2.*]
    spółdzielnia ma jakieś 10% akcji
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Czarodziej [185.70.180.*]
    No to już 8. Niech tracą dalej.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~były [46.134.72.*]
    Przez kilka lat wierzyłem w tą spółkę i ciesze sie, że z inflacyjnym zyskiem wyszedlem w wakacje.

To jest oszukiwanie sie jak bitej żony. Nie rozumiecie, że gdyby rynek w tę spółkę wierzył, dawno bylibysmy gdzie indziej?

To nie żadna spółdzielnia ani kosmici trzymają kurs. To brak zainteresowania i obroty na takich poziomach, że żeby nie wywalić kursu wychodziłem przez półtora miesiąca.

Spolka ma kase na przezycie i tyle, a produkty coraz bardziej odbiegaja od tego jakie sa trendy na rynku gier, do tego insiderzy nie kupowali akcji nawet jak byly po 8-9 zl. THD to dzis gra na spekulacje, bo nic nie wskazuje na potencjal wzrostu wartosci, dlatego rynek trzyma sie z daleka.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Dzban [37.47.247.*]
    XD ładne brednie
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Byly [46.134.72.*]
    Tak, tak, dlatego kurs od kilku lat stoi, nie liczac 2-3 strzalow, zeby Was ubrac, a poza tym jest obrot jak w kiosku.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~che_giwera [37.47.247.*]
    Tak tak, mów mi więcej leszczu który wyszedł z perspektywicznej spółki na kwartał przed wystrzałem. Ucz nas inwestorze. Może powinniśmy iść na Starward. Tam dopiero zainteresowanie było! Szkoda że oprócz zainteresowania to spółka nic nie miała i nadal nie ma do zaoferowania. Ale dla leszczy twojego pokroju to Starward to super spółka bo inne leszcze w ławicy tam pływają, a Dust to syf bo tylko kilka zdrowych jesiotrów. A potem zdziwienie że was wyławiają sieciami i 90% z was traci na inwestycjach.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Dziwne [79.184.172.*]
    Wiesz, giwera...
    SI zrobili dobry symulator i sprzedali under 40k kopii. A ten symulator wygląda na jakościowo kilka razy lepszy od next big things tutaj, czyli inkwizytora.

Wiesz, problem polega na tym, że tutaj też nie mają swojej kasy, tylko inwestycje od wydawców czy inwestorów. I ok, są bezzwrotne, ale zyski i tak do nich idą.
    Załóżmy że Akwizytor pójdzie tak dobrze jak niezwyciężony. Bach, studio nie zarobi nic. Co jak Serum nie wypalił? Znowu emisja czy zwijanie się?

Tam mają szansę na ratunek w bitach, a tu?
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Czarodziej [185.157.14.*]
    Chłopaki, no pomysłowość Wam się nie kończy nawet w niedzielę, żeby przestraszyć leszcza - bo przecież nie ostrzegacie nas w niedzielę wieczorem z dobroci serca, prawda?. Dobra rada - dam Wam trochę czasu na zbieranie do 15 ale tylko trochę, zejdziecie niżej stracicie kolejne 10k akcji. Tam nikt nie sypie i każdy to widział i wie, poza wami między sobą.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Dziwne [79.184.172.*]
    Co w tym co napisałem jest wg ciebie bajka?
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~che_giwera [37.47.247.*]
    Wszystko. Chociaż nawet nie przeczytałem.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~dragonball [79.184.172.*]
    Cóż, dlatego jesteś trollem:)
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Fafik [77.254.215.*]
    Zgodzę się z tymi tutaj co uważają, że TD ma potencjał. Po pierwsze mają HR, na którym zarobili - robią do niego dodatki i teraz wydają go na konsole.
    Inkwizytor - zgadzamy się, że może obronić się tylko klimatem, fabułą, scenariuszem (dialogi) - opowieścią. Graficznie nie jest to majstersztyk, pisze o tym nawet TD, ale dlatego, ze robili go na Unity. Minimum i tak są na zero - ale zebrali doświadczenie i wiadomo, że kolejny będzie robiony na UR5.
    Serum - robiony jest na UR5 stąd powinien dużo lepiej wyglądać i miejmy nadzieję, że będzie grywalny z fabułą, a nie Sim walking po lesie.
    Wiadomo z raportu, że mają już podpisaną umowę wraz z finansowaniem dla 4Knights. - czyli kolejna gra.
    Do tego kolejne umowy i finansowanie dla 2horizons - Air port. I rozpoczynają prace koncepcyjne nad projektem Cube
    Game Island prace koncepcyjne nad projektem hammer.
    Więc naprawdę dzieje się z spółce. I każdą grą się rozwijają.
    A do tego co jest najważniejsze. Zwiększają zatrudnienie i wynika z tego, że mają ludzi, aby gry robić. A nie jak w niektórych studiach, gdzie zatrudnionych jest 10 osób i robią grę AA Indie.

Kto chce zarobić, to do końca I kwartału myślę, że kilkanaście % tutaj wyciągnie.
    Będzie Inkwizytor - HR konsole i Serum EA. Sami decydujcie.

• Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~dragonball [79.184.172.*]
    Skąd pomysł że na Hotelu zarobili w długim biegu? Podali dane finansowe bo w raporcie nie było kopii?
    Myślę że nawijasz, mordo
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Yummy [103.162.74.*]
    Wybór silnika był decyzja zarządu Dust. Domyślam się, że Unity jest łatwiejszy. Nawet jednak na Unity można zrobić bardzo dobra grafikę. Na YT jest film sprzed m.w. Roku, w którym prezes Dust twierdzi, że gra jest już dawno gotowa i nic z nią nie robią, a jakby to od nich zależało już by ją wydali. Wstrzymało ke Calypso-wydawca. Domyślacie się dlaczego...
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~DobryWujek [185.157.14.*]
    Słuchaj w każdej branży w pierwszych latach zbiera się frycowe a pozniej jak masz troche oleju w glowie to już idzie z gorki . Teraz w mojej ocenie mamy właśnie do czynienia z tą sytuacją. Wyciągnęli wnioski i powinno pójść już szybko.
    Typ co się podszywa pod innych i siedział tu jeszcze niedawno 24/7 defekując na spółkę mówi komuś, że jest trollem. Znamienne.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~dragonball [178.42.137.*]
    No cóż, prawda was zaboli. No na pewno po frycieym, jak wydali jedną grę.
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~bartek [37.225.93.*]
    KNF powiadomiony o tych zabawach na kursie - powodzenia
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Kostuch [5.173.112.*]
    Czekałem tyko na hasło w stylu "KNF powiadomiony"..., fajne z was chłopaki... .
    KNF to już dawno powinien forum bankiera zamknąć
  • Re: Co zrobi jutro spółdzielnia? Autor: ~Maki [89.64.27.*]
    Ja rozumiem, że można mieć różne opinie na temat spółki, argumentując je mniej lub bardziej merytorycznie, to normalne, że jedni uważają spółkę za perspektywiczną, inni za szajs, są tacy co wtopili na niej i wylewają swoje żale, ale normalne nie jest, ze jest troll lub trolle, którzy są non stop na wątku, odpowiadają sami sobie, a o spółce nawijają cały czas źle, a ostatnio bawi ich podszywanie się pod inne nicki.Jak dla wytłumaczenia są trzy-pierwsze-osoba ta ma zaburzenia psychiczne, drugie-jest wynajęta do robienia złego PR-u, trzecie-uważa się za strasznie pokrzywdzoną przez spółkę w ten czy w inny sposób.Jedno wytłumaczenie, nie wyklucza pozostałych.
    Ciekawie wyglądała sesja z 15.11.23.Ukazanie się raportu ( moim zdaniem pozytywny )-zupełny brak reakcji, dopiero ukazanie się infa z datą wydania Inkwizytora jakby dało sygnał do ataku i do zbierania akcji do określonego pułapu.Wzrost max w trakcie sesji o prawie 40% przy dużych jak na spółkę obrotach 19,3tys.Odpuszczenie i za jakiś czas ponowne zbieranie.
    Akcji w sumie nie jest wiele 2mln, przy aktualnej wycenie daje duże pole do wzrostu, jeśli czegoś nie położą zupełnie.
    Ja wszedłem w tą spółkę ze względu na Inkwizytora.Lubię Piekarę i jego cykl, choć pisze nierówno.Ale samo uniwersum w grze ma duży potencjał.Oczywiście grafika pzostawia do życzenia, ale to początek drogi.Bardziej od grafiki wolałbym widzieć w tej grze grywalność, fabułę i dobre dialogi.Tak czy siak życzę im sukcesu w przyszłości na miarę Sapkowskiego i Wiedźmina CD Projektu.
[x]
THEDUST 0,70% 0,87 2026-01-05 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.