Stara gwardia czyli ekipa co ładowała poniżej 1,4.
Cierpliwie czekacie czy już dawno out?
Ja dużo mniej tutaj pisze bo i nie ma o czym. Kurs wybił na poziom wyżej, chodzi powyżej 3. To dopiero pierwszy przystanek z kilku przed nami.
Ruchy spółki też bardzo dobre. Wreszcie doczekałem się informacji o inwestycjach, o wsparciu KSSE. W tle potencjalnie rynek indyjski… Normalnie bym te Indie traktował w formie nic nieznaczącej ciekawostki, jednak tam działa JSW a to oznacza że to kwestia czasu jak Patentus ogarnie zlecenie na potrzeby tamtego rynku.
Do tego celowanie spółki w inne branże niż górnictwo też napawa optymizmem.
Jestem spokojny o ten kurs i spokojnie czekam. A zielona pozycja w portfelu mnie nie parzy :-)
Statystycznie też jeszcze jedna znacząca umowa w tym roku wpadnie. Do tego wyniki za 3 kwartał. W sumie te wyniki nie tak istotne jak za cały 2023 i potencjalna dywidenda.
Sami przyznacie za jakiś czas że kapitalizacja powyżej 300mln za taką spółkę to będzie śmiesznie niska wycena :-)
Jestem i nigdzie się nie wybieram. Mieliśmy tu spółdzielcze wybicie więc mały pakiet dostali ode mnie, a ja sobie go powoli odbieram. Spółka ma świetne perspektywy i wydaje się być jeszcze nie za mocno dostrzeżona, co dla mnie jest dobrym znakiem. O dywidendzie nie myślę w ogóle, znam te polskie realia i szczerze nie rozumiem zarządów spółek które zarabiają, bo dywidendy są opłacalne. Btw. rzućcie na spokojnie i powoli okiem na Izostal, tam też będzie dobrze, spółka stabilna i niedocenianiona z podobnym marazmem jaki tu mieliśmy hoho i więcej lat. Pozdrawiam kolegów.
Wszyscy już sprzedaliście?
Brakuje mi naszego forum z zeszłego roku, gdzie nieliczni pisali i wszystkie pseudonimy były znane :-)))
A tu abc zamilkł i nie ma z kim się sprzeczać
Wyszedłem na 3.40, jak widać za wcześnie, mam jeszcze kilka akcji na koncie IKE żeby śledzić spółkę. Według mnie obecna wycena jest już wysoka, jeszcze 1-2 dobre kwartały i wróci marazm, ale kibicuję spółce i mam nadzieję że się mylę.
C/Z 6.9 przed wynikami za 3kw w porównaniu do Zamet C/Z 17.10po wynikach za 3 kw, a on sprzedał i ma czelność pisać żę wycena jest już wysoka. No jak się sprzedało po 3.40 to teraz może być dla jego mościa wysoka buhahahahahahahahahahahahahahah gdybyśmy mieli dobić do Zamet C/Z po 2 kw Ti cena powinna być już byc 11.40 panie jego mości za nisko pań żeś sprzedał buhahahahahahahahahahahahahahah
Najważniejsze jest to, że cały ktoś zbiera po co raz to większej cenie...i jak widać ostatnio coś się bardzo spieszy
Nie robią tego drobni...10 Zeta to będzie pierwszy przystanek
Ogólnie nie odpisuję głąbom, ale zauważ że Patentus to cykliczna spółka, mają lata z wysokim przychodami i zyskiem, i lata z wysoką stratą w których przejadają zysk z lat poprzednich. Do akcjonariuszy nie trafia nic, ponieważ spółka nie wypłaca dywidendy. Skupianie się na niskim CZ po rekordowym kwartale może skończyć się rozczarowaniem. Sam popełniłem ten błąd z Pccrokita.
Kto jest głąbem i sprzedał po 3.4 to jest mega głąbem,a teraz próbuję na wsz@stkie sposoby zakrzyczeć rzeczywistosc jaki to on jest znafca giełdy buhahahahahahahahahahahahahahah
Nie jesteś żaden znafca i żadne argumenty z przeszłości się nie liczą bo na giełdzie znafco liczy się przyszłość,a ta może się wiązać z kontraktami w Indiach i twoja cykliczność złych decyzji tylko cię będzie jeszcze bardziej upokarzać ze swoimi g..... wartymi wywodami za 3.4 buhahahahahahahahahahahahahahah
A ty na jakim poziomie wszedłeś że tak się pienisz? Z 1.4 na 3.4 to i tak ponad 100%. Żadnym znawcą nie jestem, i wielokrotnie się myliłem i z tego człowiek się uczy. A argumenty podaję tak jak je widzę. Można się z nimi zgadzać lub nie i przedstawić własne, tak jak zbieracz grzybów, a nie chichotac jak baba po menopauzie. Kto to widział żeby dorosły chłop tak chichotal. Czas pokaże
A Ty to kto? Jasnowidz, że wiesz jakie będą kolejne kwartały? O planach dywersyfikacji działalności też pewnie nie słyszałeś? I o potencjalnych nowych rynkach zbytu też nie? Pewnie nie, bo już sprzedałeś. Generalnie mam tam i to po ile wyszedłeś, czy masz akcje i ile oraz Twoją opinię na temat spółki.
Bo przeszkadza mi pewność, z jaką piszesz o przyszłości spółki. Tak naprawdę g. o niej wiesz (o przyszłości, tak samo jak i my, pozostali akcjonariusze, tylko się domyślamy), ale próbujesz zgrywać mędrca, a tak naprawdę żal d. Ci ściska, że za wcześnie sprzedałeś i chcesz zaklinać rzeczywistość, mając nadzieję, że nagniesz ją do swojej błędnej decyzji. O jaka to by była dla Ciebie ulga, gdybyś miał rację, prawda? A jakie to będzie cierpienie, jeśli się okaże, że posypią się zamówienia z Indii albo innych sektorów niż górniczy, a cenę będziemy komentować w okolicach piątki, ale poprzedzonej np. dwójką?
Pewność z jaką piszę? Chyba czytanie z zrozumieniem nigdy nie było twoją mocną stroną. W każdej odpowiedzi podkreśliłem że to tylko moja opinia i nie jestem pewien, ba, nawet że mam nadzieję że się mylę. Spółkę śledzę od wojny w Ukrainie, zacząłem z nią przygodę na giełdzie i bardzo wiele się dzięki niej nauczyłem. Patentus więc zawsze będzie mi bliski i zawsze będę im kibicował.
Co nie znaczy że nie mogę mieć odmiennego zdania od was, ale widać że odmienne zdanie działa na was jak płachta na byka. Z zbieraczem grzybów można było chociażby podyskutować, a jak wy reagujecie każdy widzi.
Przyszłości nie znam, ale często można wywnioskować z przeszłości. Patentus miał mocniejsze lata, jak 2012, 2018, 2019, porównywalne do obecnego (również w tych latach nie wypłacił dywidendy), ale zawsze występowały potem słabsze lata. Przyszłość całego sektora też jest mocno nie niepewna. Opinia o 2024 jest podzielona, jedni twierdzą że inwestycje w górnictwo jeszcze będą, inni że to już koniec. O dywersyfikacji mowa już wiele lat, kolej, inne kraje (Bliski Wschód, teraz Indie), ale na razie konkretów nie ma. Nawet jak uda im się rozpocząć inwestycje w Indiach, to nie znaczy że przyniesie zyski. Zazwyczaj w tych krajach miejscowi zrobią cię w bambuko.
A tobie radzę nie angażować się tak emocjonalnie w spółki.
A przypomnisz mi ktoś ci kazał reagować w tym wątku? Pytanie było: Jest ktoś z starej gwardii? A nie: czy są tutaj członkowie kółka wzajemnej adoracji?
Dnia 2023-11-12 o godz. 10:34 ~Holender40 napisał(a): > Pewność z jaką piszę? Chyba czytanie z zrozumieniem nigdy nie było twoją mocną stroną. W każdej odpowiedzi podkreśliłem że to tylko moja opinia i nie jestem pewien, ba, nawet że mam nadzieję że się mylę. Spółkę śledzę od wojny w Ukrainie, zacząłem z nią przygodę na giełdzie i bardzo wiele się dzięki niej nauczyłem. Patentus więc zawsze będzie mi bliski i zawsze będę im kibicował. >
Holender -dobrze piszesz :::)))Tak jak obserwuję polską gpw ,to Relpol może być drugi Patentus??Dokladnie przeanalizuj. A co do dywersyfikacji to Patentus już ją osiągnął i ma. Teraz taki okres,że są zamówienia z górnictwa , to wykorzystują maksymalnie i robią kasę. Poszukaj kiedy Hindusi byli z wizytą w firmie.
Ps. Nie pisz,że się dużo nauczyłeś. Na gpw nauka,praktyka,doswiadczenie czasem bardziej przeszkadza niż pomaga i to zwiedzie wielu jeszcze na manowce :::)))?? Pozdr.
Nie potrzebujemy twoich rad....jak nie masz akcji to po prostu kup inne idź na inną spółkę i tam dodawaj posty.Chy a że jutro powtórnie kupisz PAT to wówczas możemy dyskutować jak równy z równym ...zależy też jaką ilość kupisz,ja 1,2.czy 5 k to nie ma z kim dyskutować.
Wyluzujcie. Holender jest tutaj od bardzo dawna. Zanim jeszcze wy usłyszeliście o Patentusie. Wyszedł za szybko, trudno. Nawet wśród moich znajomych mam takich, co niby mi wierzą co do przyszłości tak spółki, ale jednak wyszli z akcji bo im się złe kreski rysowały. Teraz oczywiście żałują. Mam nawet takiego co wysypał się kilka dni przed wynikami, czyli przed tymi masywnymi wzrostami co były. Tak to dopiero przeszedł trening mentalny...
Takie prawo rynku.
Sam w przeszłości wiele razy za szybko wychodziłem z akcji. Liczyłem że gdzieś obok zarobię więcej a potem wrócę i kupię więcej akcji niż miałem. Rzadko kiedy tak wychodziło... Potem chciałem gonić kurs ale było za późno.
Tutaj od samego początku wiem gdzie to zmierza i wg mnie prawdziwe obroty to się zaczną powyżej 10 zł.
Holender mówi o cyklicznym zachowaniu spółki. Nie bierzesz pod uwagę, że te lata gdy spółka miała "słabsze" wyniki to czas covid i walki o dofinansowanie/subwencje. Ugrali ile mogli i wiedziałem, że dłużej słabych wyników nie będą w stanie pokazywać.
A przyszłość?
Mam obawę co do zmiany rządu bo jednak dużo dobrych zleceń idzie z JSW. Liczę że to że względu na jakość i zmiana zarządu nie zmieni tego kierunku.
Wierzę w rynek indyjski, ale dlatego, że jsw tam jest, ma swoje kopalnie. Patentus tam na szansę dostarczać sprzęt. Wtedy wiecie co się stanie z kursem.
Wierzę w zlecenia na Ukrainie, bo Patentus też tam kiedyś działał.
Liczę na dywersyfikację. Pierwsze zamówienie z Torpol czy PKP cargo to będzie znowu ogromne paliwo do wzrostów.
Ja szans widzę dużo. Są one poparte solidnymi fundamentami w tle.
Każdy jednak ma swój punkt widzenia i nie widzę powodów by nie rozmawiać z tymi co uważają inaczej. Mogą oni wskazać ryzyka, których my nie widzimy.
Nie załamuj się, przecież wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią że kiedyś musi odreagować, chyba że to odreagowanie już było z 1.4 na 4.4..ja cierpiałam ale też trochę się ciebie słuchałam i zarobiłam...Niestety później znowu dokupiłam i jestem na lekkim minusie.A masz coś może do zaproponowania?? Jakąś inną perełkę?