Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,94 zł , zmiana od tamtej pory: -23,89%

Re: Jest ktoś ze starej gwardii?

Pewność z jaką piszę? Chyba czytanie z zrozumieniem nigdy nie było twoją mocną stroną. W każdej odpowiedzi podkreśliłem że to tylko moja opinia i nie jestem pewien, ba, nawet że mam nadzieję że się mylę. Spółkę śledzę od wojny w Ukrainie, zacząłem z nią przygodę na giełdzie i bardzo wiele się dzięki niej nauczyłem. Patentus więc zawsze będzie mi bliski i zawsze będę im kibicował.

Co nie znaczy że nie mogę mieć odmiennego zdania od was, ale widać że odmienne zdanie działa na was jak płachta na byka. Z zbieraczem grzybów można było chociażby podyskutować, a jak wy reagujecie każdy widzi.

Przyszłości nie znam, ale często można wywnioskować z przeszłości. Patentus miał mocniejsze lata, jak 2012, 2018, 2019, porównywalne do obecnego (również w tych latach nie wypłacił dywidendy), ale zawsze występowały potem słabsze lata. Przyszłość całego sektora też jest mocno nie niepewna. Opinia o 2024 jest podzielona, jedni twierdzą że inwestycje w górnictwo jeszcze będą, inni że to już koniec. O dywersyfikacji mowa już wiele lat, kolej, inne kraje (Bliski Wschód, teraz Indie), ale na razie konkretów nie ma. Nawet jak uda im się rozpocząć inwestycje w Indiach, to nie znaczy że przyniesie zyski. Zazwyczaj w tych krajach miejscowi zrobią cię w bambuko.

A tobie radzę nie angażować się tak emocjonalnie w spółki.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PATENTUS 0,27% 3,76 2025-09-26 16:37:24
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.