1) spekuła weszła na papier - dołuje kurs i odbierze tanio od przestraszonych drobnych za grosze..Tyle że latały spore pakiety..przy tym obrocie który jest na ZPUE musieliby gromadzic pare dobrych sesji i to sesji wzrostowych...oczywiscie nie całosc dzisiejszego obrotu bo takim pakiecikiem mozna przesuwac pozycje wiele razy...ale troche tego musieliby miec tak czy inaczej. Koszt inwestycji niewielki w porównaniu z potencjalnymi zyskami gdy papier sie uspokoi i wróci do realnych poziomów. Na niekorzyść tej tezy można jednak przysunąć fakt iz spekuła niekoniecznie lubi spółki o tak niskiej płynności..a tu trzeba będzie upłynnic sporo papieru...a to tez wymaga troche czasu..Tak czy inaczej skup przed, w trakcie spadków zabawa i spokojne wychodzenie...to chwile trwa
2)Nastąpiła wymiana papieru na ustalonym poziomie 50 pln..a to oznacza jedynie sprzedaz przez głownych akcjonariuszy..Dzis przewinelo sie 10% całosci...Dajmy na to ze ok 8-9% pochodzilo od nich..reszta to drobnica. O głosy nie musza sie martwic a procentowo i tak utrzymaja poziom powyzej 50% czyli pelna kontrole..Dlaczego nie w pakietówkach??Coz-mozliwe ze byly to umowione transakcje z kims znajomym-moze z jakimis zakładami zaprzyjaznionymi?Tak nie skupuje fundusz ani duzy inwestor
Ja osobiscie skłąniałbym sie do opcji nr 2)
Tak czy inaczej mam nadzieje ze jutro zacznie sie odrabianie strat w szybkim tempie..jesli to opcja nr 2 to juz praktycznie nie powinno byc wymiany-osiagnieto bezpieczne poziomy. Jesli to opcja nr 1 ze spekułą to mogą jeszcze chwilę pomielic ale na tym papierze nie ma ruchu wiec szybko zaczna przesuwac kurs na wyzsze półki zeby ładnie wyjsc z papieru
Liczylbym na wieksze wachania w dniu jutrzejszym i zamkniecie w okolicy 65pln
po ile dzis bral;es naganiaczy obstawiam ze po 50 chyba ze jestes lamus i wziales ponad 60 wczoraj pakiet byl ostrym wkretem dla takich leszczy jak wiekszosc niby ktos wzial 100% drozej hahahahahahahah wzioal i co i nie sprzeda a wy jak zawsze kupujecie po 60 i oddajcieci po 50 przykre to jest zacznijcie analizowac samodzielnie a nie leciec jak cmy do ognia za czarodziejskim fletem jakim sa spekulacyjne infa. pozdrawiam zabraszam na famur do odrobienia strat
Ja osobiście brałem po 50pln. Tu nie ma kogo i po co naganiac...staram sie opisac zdarzenia ktore dzis mialy miejsce..To nie jest spółka stworzona do gry..nie jest ani jedyną w moim portfelu ani nie muszę sie jej pozbywać w szybkim terminie..to tyle w temacie "naganiania"
A Ty "koles" zanim cos napiszesz to nabierz troche kultury...teksty typu"lamus" padaja z ust nastolatków....
Kolastyna też może być ciekawa:)chwilę na niej byłem..Jednak żeby na niej zarobić trzeba zajmować krótkie pozycje..zresztą tak jak na większości papierów w obecnej sytuacji..Kolastynę,IDM, Hawe i papiery z Wig20 są jednymi z najlepszych na DT
tez tam bylem i smietanki troche spilem :> heheheh sekula rzadzi ogolnie o hwe mysle z ebydzie sie jeszcze troche bujalo tam za duzo spekuly siedzi a wig20 to faktycznie na krotka kgh pko pekao warto brac
Drucik.....czytaj uważnie bo nie chce mi się powtarzac tego samego
Odbiera w wersji ze spekułą gracz badz gracze ktorzy w to weszli..
W wersji ze sprzedaza nazwisk nie znam...wiem ze nie fundusz raczej i nie inwestor branzowy(zreszta taki by nie wszedl w kontrolowana spolke)..ktoś znajomy?ktoś umówiony?To na pewno bo nikt nie łyka pakietów po 250k pln ot tak sobie na papierze ktory takiego obrotu w miesiac nie widzi..I jest to ktos Duzy...
Pytanie czy wchodzisz w spół. czy w papier..?Podwójne może byc testowane jutro ale nie ma już specjalnie podaży poza drobnicą..sam mam nadzieję że dobiorę na 0,40-0,41 bo nie sądzę żeby puścili to niżej...jest zbiórka i to spora..glowny sypacz juz sie wysypal..no chyba ze z 1kk mu zostalo jeszcze ale zostanie wchloniete bez problemow..Sp. moze byc ciekawa sprawa no ale tu trzeba miec zarejestrowany papier i przez jakis czas nie zbywac..to jest drobny problem
zupe obseruje od wczoraj po tej akcji z pakietem dzis czekalem co bedzie na tych malych obrotah tak roslo i faktycznie chcialem brac po 50 ale sie wsytrzymalem za duzo poszlo z ukrytego nie mam tych akcji siedz w nepentes i famur
Generalnie nie jest zle:))
Ktos wział 95% dzisiaj po 50 pln a takich kursow nie bylo od 3,5 roku...a to oznacza ze nie odda nizej.....
Jedyne co mogloby zdolowac papier to drobni...czyli jesli nie bedziecie sprzedawac bez sensu z gigantyczna strata to kurs ma otwarta droge na polnoc do swoich normalnych poziomow...Sadze ze wlasciwa wymiana juz nastapila..Jedyne inne wyjscie to to ze wlasciciele straca kontrole nad firma a to mi jakos nie pasuje bo wtedy wlasnie bysmy mieli pakietowki z fundami np.
2 Wypychewicz nie mogl spzredawac poniewaz,, nie ma tyle akcji
wraz z ona ma kacje upzrywilejowane ktore nie sa dopuszczone do obrotu gieldowego. akcji na okaziciela ma w/g moich obliczen ok 30 000 szt.- wiec to odpada, Zreszta potwierdzaja to inne wiarygodne zrodla
transakcje pakietowe zawierane poza godzinami sesji giełdowej mogą zostać również zrealizowane gdy różnica kursu transakcji wynosi do 40 % średniej ważonej wolumenem obrotu (VWAP) kursów wszystkich transakcji zawartych na danej sesji giełdowej.
W szczególnie uzasadnionych przypadkach Zarząd Giełdy może zgodzić się na transakcję nie spełniającą warunków minimalnej wartości i odchylenia od kursu, jeżeli będzie ona dotyczyła co najmniej 5 % papierów wartościowych wprowadzonych do obrotu giełdowego.
Panowie to typowa wymiana pomiedzy dwoma umowionymi podmiotami-osobami.Prawdopodobnie Malgorzata W zdenerwowala sie na meza ze za pozno wrocil z balangi i sprzedala swemu kolesiowi .Branza energetyczna to obecnie najlepsza inwestycja. Wycena ZPUE tj 45 zlotych to smiech na sali chyba ze o czyms nie wiemy.Powrot na swoje poziomy bedzie szybki.pozdrawiam
w 2007 roku od kwietnia do sierpnia sprzedali ponad 18000 akcji (w tym 15000 w pakiecie) średnia powyżej 500 zł. dziś mogą właśnie odkupować co wy (fakty są w raportach jak by co) na to no i wzbudzili zainteresowanie przeokropnie tym bardziej iż wolumen dzienny obrotu przez ostatni rok śmieszny że tak powiem z małymi wyjątkami
Kto obserwowal dzisiaj notowania ZPUE to wie ze to lepszy horror niz wczorajszy mecz Polska - Norwegia.pozdrawiam akcjonariuszy Kto kupil wysoko odrobi .
więc dlaczego mnie oskarżasz o pisanie dyrdymałów (chyba że to nie do mnie to sorry)
pamiętaj ze jeszcze duża część akcji serii B C i E jest u (kogoś,gdzieś)
pozdrawiam
Panowie - co więc zaszło 2 podmioty nie przekraczające progu 5% się dogadały?Czy też jeden z nich puszcza innemu?Jasne ze fundy puszczaja dzis papiery po kosztach a nieraz ponizej bo muszą..czy wie ktoś o posiadaczu takiego pakietu?Przegladaliscie jakies rejestry fundów?
Nikt nie musiał sie wk. zeby sprzedac po tej cenie...gdyby ktos chcial wyjsc sam to opchnalby 10k akcji i skonczyl na 1 zlotowce przy tej plynnosci...o ile nie sporo mniej
Tak samo ktos kupujacy mogl podyktowac takie warunki..przy obecnych wycenach spolek 50 pln za zpue to malo ale sa i o wiele bardziej przecenione papiery na rynku.
Dziwne jest to ze przeszlo 10% papierów a nikt nie miał 5% poza małżonkami...
Czyli ze co-ktos dotarł do kilku akcjonariuszy badz kilku sie porozumialo i znalazlo nabywce..Teraz robi sie ciekawie..:)Mogli kupować panstwo K...Firma z tego co widze nie placi dywidendy a sporo stracila na kapitalizacji, poza tym w wiekszej ilosci papier jest niezbywalny..dla fundu przy takiej polityce papier jest malo interesujacy, dla finansowego tak samo..
Czy to mozliwe ze panstwo K. skupuja papier mogac go zabrac po tak niskiej cenie??
Firma przynosi dochody ktore stale rosna(w 2008 przychod-zysk I-III kw spadl ze wzgledu na umocnienie zlotowki do niespotykanego poziomu)..Przy tym poziomie papier zwrociłby sie w 3 lata w zysku netto-to i tak ich firma:)
Tyle że teraz przekroczyliby 66% łącznie....
hmm?
Dnia 2009-01-28 o godz. 23:14 ~drucik napisał(a):
> BINGO mr. M
z dniem wczorajszym i dzisiejszym ktoś odebrał
> 180000 akcji (w tym pakiet)
po średniej około 80 zł
kontrole nad spółka, i nie ma zamiaru sie pozbywac tej kontroli, a głowne zródlo dochodu czerpie wlasnie z tej spólki a nie z akcji, ma che wplywac na kurs spólki?? motyw poprosze.. oczywiscie abstrachujac od sytuacji, gdy znlazł sie ktos kto chcial nieco odkupic, i na co facet sie zgodził, a cena umówiona była wlasnie ok 50 zł... mamy wiec sytuacje, w której celem wszystkiego było legalne przekazanie papiera, co sie odbylo.. w jakim celu facet ma teraz niby podnosic kurs????
Jeśli przekroczone zostanie 90% głosów mamy prawo zażadać odkupienia papieru...regulują to przepisy..cena min to srednia z okresu 3 miesiecy...Pytanie czy oni tego chcą/chcieliby?
Skoro transakcja została ustalona na około 50 PLN, to sytuacja na chwilę wymknęła im się spod kontroli, drobnica napompowała kurs na + 30% i nie pozostało nic innego jak brutalnie go zbić.
Tak swoją drogą umówione transakcje na spólkach o tak niskiej płynności to zwykłe sk...syństwo dla drobnego akcjonariatu.
Hmm,mozliwe ze byl plan pakietowki ale obawiali sie wzrostu i problemu odchylenia..tyle ze wywalajac 3000 akcji sprzedajacy mogl go zbic i po problemie...wniosek-poszlo wszystko od sprzedajacych..Ilosc musiala byc RÓWNA umówionej..czyli że ktoś ładnie zebrał pakiecik..
nie wiem jak z ta wczorajsza(z 27) pakietowka bo rzeczywiscie nigdzie jej nie ma-pap, gpw,sprawdzalem wszystko..tylko stooq cos takiego odnotowal
mozliwe ze teraz nastapi jeszcze skup z gpw jakiejs brakujacej resztowki do 5%..a z tym byloby baardzo ciekawie:)
W jakim celu ma podnosic?
O komu słuzy obnizanie?
Kazdemu wlascicielowi zalezy na wyzszym kursie/wartosci przedsiebiorstwa chocby z tego powodu iż często wartość firmy a nie tylko przzychody stanowią o wartości jego zabezpieczeń..
Człowiek który stale sie rozwija i wprowadza w zycie nowe pomysly czesto musi zabezpieczac sie na swoim majątku..nie mówiąc o tym że gdy wartość takowego spada - spadają również mozliwosci przedsiebiorcy...A panstwo W. z tego co widze maja spore plany
trudno jednoznacznie stwierdzic co tu jest grane...jesli oni to biora to odda sie im na przymusowym wykupie z niezlym zarobkiem,,,
jesli nie to ktos tam wchodzi i to zglosi bo w takim scenariuszu byloby kilku sprzedajacych i jeden kupujacy...powinien przekroczyc 5%...zakladam ze to ktos kto juz mial papier i zwieksza udzial
niby dobrze.. no i niby sa podstawy, jesli zalozymy ze faktycznie w. skupowali to im mniej wolnych papierów, tym lepiej dla ich wyceny.. jesli zalozymy, ze skupował ktos inny, skupil znaczy duzo, i niewatpliwie chciałby zarobic na nich, co moze potrwac nieco dłuzej,. ale doprowadzic wyzej.. ale jaka jest prawda, nikt nie wie narazie..mam nadzieje ze cos napisza...
Ja raczej staram sie nie byc optymista na gpw...to prowadzi do strat
Staram sie ocenic wszystkie sensowne scenariusze...nie mamy tu do czynienia z "wywalaniem"..na tej spółce to jasne..to nie płynny orlen z wig20:)))
martwi mnie ta zwala kursu ale wiem ze nie ma posiadajacych taniej kupiony walor...no..chyba ze sprzed 3,5 roku ale nie licze ze akurat teraz ktos pusci ...o ile jeszcze ma:))
Dokladnie...170858:)
Jesli byla pakietowka juz je ma
Jesli nie to potrzebuje 70 tys..
nabycie tego to rzeczywiscie bylby problem...kurs przy tej plynnosci szybowalby w niebiosa:)w co oczywiscie nie wierze:))czy ktos moze ogłosic chec skupu np.po 100zł?Tak-to nie jest zabronione...moze dyskonto jakies usredniajace cene z miesiecy i mamy juz troche wyzsza kwote:)
Czy tak bedzie-nie mam pojecia...w cuda nie wierze ale robi sie tu coraz ciekawiej..
JEst tez opcja ze zbijaniem w celu odkupu...tyle ze tu KAZDY bylby w plecy..mamy minima..nie wiem czy podejmie takie ryzyko...przy tej plynnosci??
Jakie jest Twoje zdanie co do najblizszych wydarzen?i co sie wydarzylo?
To wszysko koncepcje ale pomagaja innym zrozumiec co jest/moze byc grane..
Dnia 2009-01-28 o godz. 17:25 ~M. napisał(a):
> 1) spekuła weszła na papier - dołuje kurs i odbierze tanio
> od przestraszonych drobnych za grosze..Tyle że latały spore
> pakiety..przy tym obrocie który jest na ZPUE musieliby
> gromadzic pare dobrych sesji i to sesji
> wzrostowych...oczywiscie nie całosc dzisiejszego obrotu bo
> takim pakiecikiem mozna przesuwac pozycje wiele razy...ale
> troche tego musieliby miec tak czy inaczej. Koszt
> inwestycji niewielki w porównaniu z potencjalnymi zyskami
> gdy papier sie uspokoi i wróci do realnych poziomów. Na
> niekorzyść tej tezy można jednak przysunąć fakt iz spekuła
> niekoniecznie lubi spółki o tak niskiej płynności..a tu