Przy 35 p/e wyniosłoby 2.5. Nawet biorąc pod uwagę, że przeszacownia leasingu sporo dołożyły do zysku to i tak nie ma co liczyć na taką promocję. Za 40 zł trzeba było brać, teraz tylko góra.
Tylko góra powiadasz... To zobacz na rainbow, obie spółki są rozgrywane przez tych samych ludzi, teraz będzie kilka procent up, a potem zleci poniżej 40, poziomy 35 do 38 być może warto będzie brać, ale i tak będzie trzeba obserwować szeroki rynek bo na razie rynki grają pod recesje
Liczą się perspektywy konkretnych spółek. A te w przypadku Entera są bardzo dobre. Straszenie kryzysami i inflacją nie ma znaczenia - ludzie będą jeździć na wycieczki. A ewentualna presja na ograniczanie kosztów ze strony touroperatorów może wręcz być wodą na młyn dla spółki, która przecież planuje coraz bardziej rozpychać się w Zachodniej Europie. Dodatkowo, być może joint venture z TUI poskutkuje lepszymi wynikami w kwartałach zimowych.
Jeżeli myślisz, że będą Ci oddawać tak wartościowy papier za 35 zł to zamiast giełdy sugeruję literaturę fantastyczną.
W tam oczywiście że może być 35, już nie takie rzeczy na giełdzie się zdarzają, może być i 25 i 15, chociaż szansa mała. Co jest istotne to to że jeśli spadnie jeszcze cena to i tak jest to nieistotne - fundamenty są dobre i kurs powinien wzrosnąć znacząco od obecnych poziomów. Co za różnica czy po drodze zachaczy o 35 czy nie zachaczy? Ktoś powie: różnica taka że lepiej kupić po 35 niż po 40 - oczywiście że tak ale kryształowej kuli nie masz i ryzykujesz że zostaniesz bez akcji a przewidujesz że cena wzrośnie - kupno teraz to jedyne racjonalne zachowanie kogoś kto przewiduje znaczący wzrost ceny akcji
śmieszą mnie komentarze że np "nie może być po 35" albo że "w tej cenie nie oddam" Wszystko być może a jak się na koncie wyświetli minus 70% to wtedy rurka zmięknie :) Dla nowych ludzi tutaj a widzę po komentarzach że tych nowych co kupili w okolicach 35-40 jest całkiem sporo przypomnę że Enter był dużo poniżej 35 a za 35 to wielu sprzedawało z całkiem pokaźnym zyskiem. Wiadomo dawców kapitału nam potrzeba ale szkoda tych ludzi. Ja swoje akcje sprzedałem już dawno temu w maju ze średnią ceną 44. Wiadomo że mogłem czekać bo i po 48 było ale jak napisał któryś z poprzedników kryształowej kuli nie mam. Kupione były ze średnią ceną 25,5 więc jak na turystykę i małe obroty nie było źle. Czekam cierpliwie na niższe poziomy niż 35 :)
dokładnie ... też kupowałem ze średnią 22 ... żaluję trochę ze nie sprzedałem po 50 ... ostatecznie oddałem po 46 ... ale takich pewniaczków jak ten co nie odda, i wypisuje że nie spadnie na 35 bo to i tamto a że ja głupi bo napewno do tylu nie spadnie już się naczytałem na tym forum wielu ... a efekt końcowy jest taki że ja mam zarobek w kieszeni i sobie spokojnie obserwuję, jeśli spadnie do poziomów które uznam za okazję to odkupię, jeśli nie to trudno najwyżej mniej zarobię, ale zarobię ... a takich pewniaczków mi nie szkoda niech se dynda i się modli o łaskę sternika (ps podobnie rozegrałem rainbow i amrest - też sprzedane tuż przed zawaleniem) trochę dyndam na ts games i zapraszam was do zapoznania z greenx, moim zdaniem warto mały pakiet kupić
generalnie mnie to lotto czy spadnie czy nie, jak spadnie - dokupie więcej. Kupilem te akcje z perspektywą +5lat po 13.03.2020 :)
do mojej średniej ceny jeszcze mam sporo tak więc niech sie buja, a na dołkach uśredniam. A robie to bo:
1. moim zdaniem jedna z lepiej zarzadzanych spółek na GPW 2. perspektywa wzrostowa jest spora - i to widać w wynikach 3. jest we wszelkich wskaźnikach przeceniona 4. finansowo są zabezpieczeni 5. w przyszlym roku dywidenda
Raczej w okolicach 35 się skończy korekta. Było by to zatrzymanie fali 2 na 50 procentach zniesienia Fibonacciego. Oczywiście możliwe zejście niżej ale wyprzedanie jest już skrajne.
Do 35 nie doszło, także sugeruję nie otwierać jeszcze szampana. Cały czas obstawiam, że nie zejdziemy tak nisko, bo cena akcji jest już teraz absurdalna.
Nikt tu o szampanach nie mówi, tylko śmieszą mnie takie komentarze jak twoje wypełnione pewnością siebie i kursu... To jest giełda i w dodatku GPW, nawet jeśli uda się kupić po 35 to nie znaczy że nie spadnie na 25... Jeśli indeksy będą dalej tak zjeżdżać to się zastanowię czy brać w takiej cenie, mimo że to się wydaje super okazja, za pół roku może się okazać że jest kryzys w turystyce i te 35 zł będzie marzeniem, wystarczy patrzeć na przemysł... Zamówienia w przemyśle spadają na łeb, za 2 do 3 miesięcy zaczną się zwolnienia w fabrykach na dużą skalę, ludzie potrąca pracę, więc i turystyce może się oberwać
A mnie śmieszą Twoje prognozy kursu oderwane od rzeczywistości i fundamentów. Jasne - Enter Air może spaść i do 5 zł za akcje. Tylko jak to się ma do rzeczywistości? Spółka po q3 będzie miała 300-350 mln zł kapitałów własnych. Cały czas ma nadpopyt na swoje usługi i zwiększa średnio o 1-2 samoloty flotę każdego roku. W kolejnych 4 kwartałach zarobi netto gdzieś pomiędzy 130 a 180 mln.
A Ty mówisz o kapitalizacji na poziomie 610 mln zł. To mniej więcej tak jakbyś chciał kupić duże mieszkanie w centrum Warszawy za 500 tysięcy.
Widzę, że się koledze skończyły argumenty. Gdybyś miał coś wartościowego do dodania to śmiało, chętnie poczytam. Jeśli nie, to życzę samych sukcesów na giełdzie!