• FERC Autor: ~dero [5.173.241.*]
    Czy udało im się w końcu te zmiany przeforsować? Program ruszył, czy przełożyli znowu terminy?
  • Re: FERC Autor: ~rubel [37.130.229.*]
    Raczej Telgam nie uczestniczy w KPO i FERC.
    To głupie programy i tylko kłopoty .

Nie rozumiem tej ekscytacji , skoro jest dotacja to oznacza że nie opłaca sie budować i trzeba dotować bo nieopłacalna inwestycja.

Chyba , że niektórym chodzi o info UP i wyrzucić akcje na S ?

to tak nie będzie ...

• Re: FERC Autor: ~dero [5.173.241.*]
    Gdybyś czytał komunikaty, to byś nie pisał takich głupot. :) Telgam uczestniczy w tych programach. Tyle, że KPO nie dostaliśmy, więc liczy się tylko FERC póki co.

No i to, że inwestycja się opłaca masz w zakładce 'wyniki finansowe', a dotację można wziąć po to, żeby opłacała się bardziej. Dawno nie czytałem tak głupiego komentarza. :P
  • Re: FERC Autor: ~34344 [86.63.67.*]
    Dero, wnioski na FERC można już składać, także karty na stół teraz.
    a jak nie dostaną FERC ?

to co zrobisz ?
    Nie dostaną to nie dostaną, Boże... Nie wiem co będę robił. Dlatego pytam o terminy. Po co w ogóle do mnie piszesz? Zadałem pytanie, a Ty tu rozkręcasz jakąś kłótnię i piszesz jakieś bzdury wbrew oficjalnym komunikatom. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to nie zaśmiecaj forum.
    obszary FERC to totalna kicha , raczej wątpie w tą dotacje.
    nie licz na to
    Będę robił co mi się podoba i liczył na to co mi się podoba. :) Dziękuję.
  • Re: FERC Autor: ~34344 [86.63.67.*]
    Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? ;)
  • Re: FERC Autor: freddie [64.64.108.*]
    Dero, skąd masz informacje, że Telgam wystartował w FERC? W swojej marnej strategii rozwoju (dla czego marnej, to już się rozpisywałem i podawałem argumenty) wspominali że zamierzają wziąć udział w konkursach, ale wiadomo że nie wygrają w żadnym z obszarów, bo nie mają na to środków (pewnie nawet nie wystartowali, bo sam start wiązał się z wykonaniem prac koncepcyjnych, które nie są tanie). Środki pozyskane z ostatniego drukowania papieru nie starczą nawet na prace projektowe w ramach FERC, a co dopiero zakup materiałów czy zlecenie prac - aby zrealizować dowolny obszar potrzebny jest kapitał kilkudziesięciu milionów złotych i to by było na tyle w temacie szans Telgamu na wzięcie udziału w projekcie.
    Tak jak ktoś tu pisał, obszary do wybudowania infrastruktury w ramach projektów są "podwodne" (czytaj: nieopłacalne) i dla tego są do tego dofinansowania. Oznacza to, że jak firma wygrywająca konkurs na danym obszarze wybuduje infrastrukturę na. za 50.000 000 zł i dostanie 70% dofinansowania po zakończeniu prac, to wcale nie będzie z tego tematu kokosów (czytaj: przychodów z abonamentów), a na dodatek każdy inny operator będzie mógł świadczyć usługi na wybudowanym w ramach projektów (jeśli Telgam wybuduje infrastrukturę to będzie mógł na niej świadczyć usługi np.T-Mobile, Play czy Orange). Czy zatem miałby sens udział w tym projekcie takiego małego operatora jakim jest Telgam? Nie musisz odpowiadać (pytanie retoryczne).
  • Re: FERC Autor: ~dero [5.173.224.*]
    Mam informację, że wystartuje, a nie, że wystartował. Pytanie skąd macie informacje, że nie wystartuje. :D Bo informacja, że wystartuje jest powszechnie dostępna i publiczna. Natomiast wasza 'informacja' to domysły i spekulacje.
    Z resztą, zadałęm już raz pytanie w tym wątku. Po co do mnie w tym temacie piszecie?

1) Kupiłem akcje telgama bardzo dawno temu.
    2) Telgam ogłosił, że będzie startował w programie FERC długo po tym, jak go kupiłem.
    3) Program FERC istnieje i ma terminy naboru wniosków.
    4) Zadałem pytanie 'kiedy' te wnioski w końcu będą pobierane, ponieważ był różne komplikacje i przekładanie terminów.
    5) Jeżeli dostaną jakieś dofinansowanie, to spoko, jak nie dostaną, to trudno.
    6) Wszyscy dowiemy się czy dostaną, czy nie dostaną.

Wynik: CO MNIE OBCHODZI TO, ŻE JAKICHŚ DWÓCH ZIOMECZKÓW MYŚLI, ŻE GO NIE DOSTANĄ? :D

Możesz sobie myśleć co chcesz, co mnie to interesuje, skoro się tego DO-WIEM?

Chcesz mnie namówić do sprzedaży akcji? Spoko, podaj cenę za jaką je ode mnie kupisz a może sie dogadamy. A jak nie chcesz ich ode mnie kupić, to do licha, po co do mnie piszesz, że nie dostaną dofinansowania? :D Nie interesuje mnie Twoje zdanie.Pytałem, czy terminy wniosków się przesunęły, czy nie. Odpowiedź otrzymałem, nabór ruszył. Wątek jest wyczerpany. TELGAM weźmie, albo nie weźmie udziału, dostanie, albo nie dostanie dofinansowanie. Ty uważasz, że nie dostanie. No i co z tego? :D Co ma wyniknąć z tej dyskusji?
  • Re: FERC Autor: freddie [2.57.168.*]
    Nie chcę nic od Ciebie kupować, a tym bardziej tego chłamu. Zluzuj chłopie.
    21 września 2023 o godz. 10:10 napisałeś w komentarzu, że "Telgam uczestniczy w tych programach" ... Nie jest to tryb przypuszczający (że zamierza to zrobić) ale Ty piszesz że "uczestniczy". Chodzi tylko o to, że w wielu wątkach piszesz że o tym że Telgam bierze udział w konkursach, dopytujesz się o daty i w różny sposób insynuujesz że liczysz na to że Spółka otrzyma granty, tylko że realnie rzecz biorąc nic z tego nie będzie (nie mają na to kasy, zbyt duża inwestycja i zbyt duże ryzyko związane z potencjalnymi karami za ewentualne niewybudowanie infrastruktury lub niedotrzymanie terminów). Tu nie chodzi o szczucie, ale realną analizę tematu.
    A akcje to sobie trzymaj i dokupuj ile chcesz, nic mi do tego, ale jeśli będziesz nadal pisał takie farmazony to nie ręczę za siebie że powstrzymam się od ich komentowania ;)
    Piszę tak, bo tak jest w oficjalnych informacjach. A Twoja ocena sytuacji mnie nie interesuje. :)

1.5 Udział w naborach programów dotacyjnych, tj. Programu Fundusze Europejskie na Rozwój Cyfrowy 2021-2027 (FERC)[...]

I tyle w temacie. Jakiś losowy człowiek z forum może sobie mówić, że dostaną, że nie dostaną. Co mnie to obchodzi? Niczego nie insynuuję. Napisałem w trybie oznajmującym, to prawda, bo jakiś typ napisał w trybie oznajmującym, że nie biorą. Mogłem nie pisać w trybie oznajmującym, bo nie wiem, czy już złozyli wniosek, czy nie złożyli, ponieważ takiej informacji nie było. Ale wystarczy mieć iQ na poziomie 50-60, żeby z kontekstu się tego domyślić, gdyż sam pytam w pierwszej wiadomości, czy program ruszył. Jak mogli złożyć wniosek do programu, który nie ruszył? Jeżeli nie umiesz się domyślić tak prostej rzeczy, to tym bardziej, Twoja ocena sytuacji jest jeszcze mniej interesująca. :)
    To było na zasadzie?

Paweł: -idziesz na imprzę w piątek?
    Gaweł -idę.

Paweł: - Gaweł idzie na imprezę.

Czyli zadeklarował się, że idzie, więc Paweł użył trybu oznajmującego. Na prawdę z kontekstu to wynika i wystarczy 60 iQ, żeby to dostrzec.

Natomiast tamten koleś co napisał?

Gaweł -idę. 

Paweł: - Gaweł nie idzie na imprezę.

A Ty co piszesz?

Gaweł -idę.

Paweł: - Gaweł nie idzie na imprezę, bo nie wpuszczają tam takich jak on.

Co już ma więcej sensu, ale nie za bardzo mnie to interesuje, zanim zacznie się impreza i przekonam się na własne oczy, bo piątek nie daleko.
  • Re: FERC Autor: freddie [45.131.195.*]
    Wzruszyła mnie Twoja historia ;)
    A tak poważnie, to widzę że albo poziom intelektualny nie pozwala Ci na zrozumienie tematu, albo (co bardziej prawdopodobne) podejmujesz działania (swoimi wypowiedziami) zmierzające do poprawy kursu, co też Ci marnie idzie.
    Tak przy okazji to nabór projektów z budżetu KPO trwa i nie jest prawdą że te projekty nie są realizowane bo nie dostaliśmy na nie środków:
    https://www.gov.pl/web/planodbudowy/nabory
    https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/nabory/c111-zapewnienie-dostepu-do-bardzo-szybkiego-internetu-na-obszarach-bialych-plam-1/
    Dla czego podajesz nieprawdziwe informacje?
    Ty na prawdę masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, kolego. :)
    Wiem, że trwa, bo dostałem już odpowiedź. Mówię Ci, że NIE WIEDZIAŁEM, ŻE TRWA W MOMENCIE, GDY PISAŁEM TEGO POSTA. Serio, jesteś bardzo zakałapućkany.

P.S. Ja rozumiem co piszesz i poza tym, że piszesz poprawną polszczyzną i zachowujesz logikę zdań, to nic mnie to nie obchodzi, bo można napisać nieprawdę poprawną polszczyzną. :) Po prostu nie wiem czy Twoje dywagacje są prawdziwe, czy nie są. Jeżeli są, no to co... trudno. A jeżeli nie są, no to co... nic. :D Po prosty to co tutaj robisz jest dla mnie bez znaczenia. A to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem jest zabawne.
  • Re: FERC Autor: freddie [2.57.168.*]
    Kolego, to ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem?

Kilka wątków temu piszesz, że Telgam nie wystartuje w naborach w ramach KPO, bo nie ma na nie środków.
    Ja podaję informację, że są środki, ruszył nabór i właściwie się już kończy (podając linki do naboru), po czym piszesz że wiesz o tym że trwa nabór ale w momencie (21 września) pisania postu o tym nie wiedziałeś, a nabory rozpoczęły się 4 września.
    Po czym piszesz posta z podziękowaniem za informację o tym, że uświadomiłem Cię że nabór na KPO trwa, o czym nie widziałeś.

To w końcu wiedziałeś o naborach w ramach KPO i specjalnie pisałeś że nic z tego nie będzie, czy też nie wiedziałeś i pomyliłeś KPO z FERC.

Kto tu ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Kto tu jest "zakałapućkany"?
    Mówiąc szczerze, to tak, zakałapućkałem się i pomyliłem to, czy mówisz o KPO i FERC. :) Przepraszam.

No, także, dzięki za info, że TELGAM może już składać wnioski w programie nie tylko FERC, ale i KPO. To bardzo dobre info :)
    To nie było info że Telgam może składać wnioski w ramach KPO tylko info (w przeciwieństwie do tego co pisałeś), że projekt trwa, a właściwie się kończy. Sam dorabiasz sobie interpretację, zresztą błędną i nie popartą w żadnych argumentach (chyba że argumentem jest zapis w opublikowanej strategii rozwoju).
    Jestem przekonany, że Telgam nie weźmie udziału ani w FERC ani w KPO (już to wielokrotnie argumentowałem) i wiem, że moje zdanie (ani moje przekonanie) Cię nie interesuje i nie zamierzam Cię przekonywać do swoich racji.
    Jedna prośba na przyszłość: nie insynuuj mi poziomu IQ niższego niż 60, bo jaki Ty musisz mieć IQ skoro gość z tak niskim poziomem intelektualnym poprawia Cię merytorycznie?
    Ty mnie nie poprawiasz merytorycznie, tylko odzywasz się nie pytany. :) Nikt tutaj nikogo nie pytał o ocenę szansy otrzymania dofinansowania. :) Pytanie brzmiało: czy terminy składania wniosków FERC pozostały na swoim ostatnim miejscu, czy znowu się zmieniły. Dlatego możesz sobie pisać, że Twoim zdaniem nie dostaną ani KPO, ani FERC. I co mnie to obchodzi? :D I ja i Ty tego się dowiemy. Fajnie, że masz swoje zdanie.

Jeżeli nie mogłeś domyślić się z kontekstu początkowych wypowiedzi, że pytam o to, czy program ruszył, więc nie mogłem nie wiedząc, czy ruszył, wiedzieć, że TELGAM już w nim bierze udział, to tak, wystarczy iQ na poziomie 60, żeby się tego domyslić, co Ci się nie udało.

Następnie, przyznałem Ci rację, to ja źle przeczytałem, bo rozmawialiśmy o FERC, a Ty nagle wskoczyłeś na temat KPO i przeoczyłem to. Natomiast o KPO pisałem w kontekście politycznym. Nie wiem skąd pochodzą środki w KPO, skoro już wystartowały, ponieważ publicznie podawane informacje na temat tych funduszy są takie, że są one zamrożone na poziomie UE.

Powtarzam: nikt Cię nie pytał o Twoją ocenę szans TELGAMa. I tak, moim argumentem jest oficjalna informacja spółki w tym temacie. Można dzięki tej informacji dowiedzieć się, że spółka spróbuje uzyskać dofinansowanie. Dlatego czekam na informacje w tym temacie. Dlatego napisałem ten post, bo chciałem dowiedzieć się kiedy mogę liczyć na jakiego typu info. :) Natomiast Twoja ocena, powtórzę po raz któryś, jest mi do niczego nie potrzebna. Byłem tu przed dofinansowaniem o FERC i pewnie będę po tym jak sprawa się rozwiąże. :) Na razie nie myślę wychodzić, a może nawet dokupię dzisiaj jakiś pakiet, zobaczymy.
    Acha, no i z tego, że projekt trwa wynika, że TELGAM może w nim uczestniczyć. Czy uczestniczy? Tego nie wiem. Ale jest taka możliwość, nawet jeżeli oceniasz tę szansę na nikłą. :) Dlatego dziękowałem Ci za udzielenie tej informacji, bo jest ona dla mnie korzystna. Ja myślałem, że pieniędzy z KPO nie ma i że żadne programy z tego funduszu z tego powodu nie działają. Ale skoro jest przeciwnie, to tylko się cieszyć. :) Dlatego jeszcze raz dzięki za info. Po to tutaj jestem, żeby dowiadywać się takich rzeczy, szczególnie jeżeli są poparte linkami i dowodami, które tutaj udostępniłeś.
    A skoro nabory do KPO trwają, to fajnie. dobrze wiedzieć. Ja pisałem, że Polska nie otrzymała funduszy z KPO, bo nie otrzymała. Dlatego myślałem, że liczy się tylko FERC, ale skoro można składać wnioski do KPO, to TELGAM pewnie też zgodnie z oficjalnymi informacjami bierze udział w tych programach. :) Dzięki za info.
  • Re: FERC Autor: ~kaznodzieja [178.43.107.*]
    fredie ma racje , te dotacje co są teraz to najgorsze obszary , zrobisz musisz utrzymać , udostepnic wszystkim , mozna jeszcze do tego dopłacać
[x]
TELGAM 8,68% 0,39 2025-09-26 16:26:52
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.