• marzy mi się 2 zł Autor: ~Grzyb [84.205.172.*]
    oooo taaak to by było super
  • Re: marzy mi się 2 zł Autor: ~stalowy_Batman [79.191.65.*]
    Rozmień sobie w sklepie 10 zł na 5 monet po 2 zł to będziesz miał wymarzone 2 zł. Nie wpadłeś na to ekspercie?
    Nic dziwnego, że branża stalowa, hutnicza, czy inna popada w ruinę jak zarządzają tym emeryci. Młodzież wyemigruje z Polski bo w skansenie nie będzie żyć. Wszystko trzeba by ułożyć od nowa.
  • Re: marzy mi się 2 zł Autor: ~OBSER [31.60.140.*]
    Mi się marzy 20 zł :) Może być i więcej!!! Było by SUPER :)
    Dnia 2023-09-13 o godz. 19:39 ~OBSER napisał(a):
    > Mi się marzy 20 zł :) Może być i więcej!!! Było by SUPER :)

Bez pracy nie ma kołaczy.
    Założenia są takie: żadnego KPO nie będzie jak PIS wygra wybory. A jak nawet przegra to odkręcenie pier-dol-ni-ka w sądownictwie będzie trudne bo maliniak będzie przeszkadzał i blokował ustawy. Może jakieś ochłapy wpadną do Polski. Budowa elektrowni atomowych też nie rozrusza rynku. Jedyny prawdziwy popyt jaki będzie na żelastwo to odbudowa Ukrainy. Bez względu na cenę stali na rynkach światowych do Ukrainy będzie szedł sznur stali. Te firmy w Polsce które zwęszą interes zarobią na odbudowie Ukrainy. Natomiast jak wielcy znawcy rynku - emeryci będą powtarzali utopię że musi być wysoka cena stali i wielki popyt chyba w Polsce :) to niestety ale się przejadą na marzeniach. Ta firma która już pracuje nad kontaktami w Ukrainie będzie warta inwestycji o ile w ogóle będzie dostępna na rynku publicznym. Jeżeli Bowim prześpi sprawę to nie wyłożę tu ani 7 zł na jedną akcję. To oczywiście dotyczy pewnej przyszłości. Rynek w Polsce może być w maraźmie, zaś w Ukrainie na pewno będzie wysoki popyt na produkty stalowe. Ukraina sama nie wyprodukuje od razu potrzebnej stali bo najpierw huty trzeba będzie odbudować. I tu jest pole do popisu dla pośredników takich jak Bowim. Znów może być zysk rzędu 100-200 mln zł za może 2 lata ale trzeba nad tym pracować już teraz. Obawiam się, że samozwańczy znafcy rynku czekają na budowę państwowych schronów z betonu i stali :)))
    Taki popyt jakoś do mnie nie przemawia. Czy Bowim czeka na CPK? Nie widzę w Polsce wizji wykorzystania milionów ton stali w inwestycjach budowlanych. Szanse widzę natomiast w odbudowie Ukrainy. Oczywiście jak Putin zrówna z ziemią kilka miast w Polsce to też zakładam konieczny wzrost popytu na stal bez względu na cenę. W innych okolicznościach no niestety ale wielkiego bumu budowlanego nie będzie.
  • Re: marzy mi się 2 zł Autor: ~Oko [5.173.172.*]
    Tyle, że końca wojny na Ukrainie nie widać. Putin (a może i następny) po nim nigdy nie zgodzi się na trwały, rzeczywisty pokój bez realnych zdobyczy. Nawet jak go sytuacja przyciśnie do czegoś w rodzaju zawieszenie działań wojennych to albo będzie to pełzająca wojna jak to się działo w Donbasie od wielu lat albo uderzy ponownie jak tylko odbuduje potencjał. On ma czas.
    Dnia 2023-09-14 o godz. 08:02 ~Oko napisał(a):
    > Tyle, że końca wojny na Ukrainie nie widać. Putin (a może i następny) po nim nigdy nie zgodzi się na trwały, rzeczywisty pokój bez realnych zdobyczy. Nawet jak go sytuacja przyciśnie do czegoś w rodzaju zawieszenie działań wojennych to albo będzie to pełzająca wojna jak to się działo w Donbasie od wielu lat albo uderzy ponownie jak tylko odbuduje potencjał. On ma czas.

Moim zdaniem sytuacja wygląda następująco:
    Koniec tej wojny realnie może nastąpić do końca przyszłego roku. Ukraińcy dobrze wiedzą, że Zachód nie będzie cały czas finansować tej wojny. Teraz wojenka nie toczy się już na Ukrainie ale i na terenie Rosji. Obywateli Rosji jest 2 razy więcej niż Ukraińców albo 2 razy więcej niż Polaków. Ile terytoriów zamieszkują rosjanie? Rosja to ogromna połać tundry, tajgi, ogromny teren niezamieszkały gdzie można się ukryć. Ukraińcy już tam są na pewno i być może zdążają do wyrzutni rakiet jądrowych. Wcale się nie zdziwię, jak będzie "włamanie" do bazy i przejęcie arsenału z propozycją nie do odrzucenia. Ukraina nie dopuści do przeciągającej się wojenki. Być może wybuchnie nowa ale to za parę przyszłych lat. Natomiast zanim zakończy się ta wojna, wszystkie kontrakty będą rozdane. Dlatego starania i budowę podkładu należy rozpocząć już teraz. To jest inwestycja a nie że jakoś to będzie. Rosjanie pozakładają joint-venture z Bułgarami czy Węgrami i też będą chcieli przejąć jakieś kontrakty. Mariupol do odbudowy. Część mieszkańców została zabita. Jeżeli wszystko będzie do odbudowy to kto zamieszka w nowo wybudowanych budynkach? To ogromne miasto portowe. Może za bezcen dostali by jakieś mieszkania firmy które będą mocno zaangażowane w odbudowę? Nasz kapitał to również ludzie jeżdżący z pomocą do Ukrainy. Jest dużo do zagospodarowania.
    @stalowy_Batman Rok temu byś mi powiedział, że nie będzie środków z KPO to bym, nie uwierzył. Dla mnie to był pewniak. Z resztą jeszcze kilka miesięcy temu grzali temat w TVP, że te środki będą i co.... Sami się pokłócili między sobą. Co najlepiej widać w TK.
    Najgorsze jest to, że wszyscy za to zapłacimy. Oby przyszło jakieś opamiętanie. Bo skutki decyzji zobaczymy w następnym roku.

Bez środków z UE przyjdzie fala zwolnień w gospodarce. Presja płacowa, wzrost płacy minimalnej wpłynie na konkurencyjność naszej gospodarki.

Ten rok był idealny by wykorzystać środki z KPO, niestety politycy swoje. Zapomnieli o tym kto tak naprawdę ma wpływ na rozwój gospodarki.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeśli ma powstać CPK potrzebne będą środki z UE. Nie tylko CPK czeka na te pieniądze. Ciekawe jak rząd chce to zrobić?

Co do Ukrainy to myślę, ze zarząd ma jakiś plan. Zakończy się wojna to Ukraina będzie potrzebowała ogromne ilości stali. W pierwszej kolejności będzie trzeba zaspokoić rynek wewnętrzny. Szeroki temat.
    Trochę to niepoważne @Grzyb co wypisujesz. Raz piszesz jakieś rzeczy jako zatroskana osoba z branży by uchronić kapitał akcjonariuszy, a później dajesz wpis o 2 zł. Słabe to.
    Jaka jest sytuacja na rynku stali pisaliśmy o tym nie raz na forum.
    O tym, że leżą inwestycje publiczne wiadomo nie od dziś. W mediach temat bardzo popularny. Wiadomo nie od dziś, że część inwestycji oczekuje środków z KPO.

Czegoś nie wiesz to doczytaj w ostatniej rekomendacji (silne, słabe strony, szanse, zagrożenia):
    https://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/46292457,dm-bos-sa-bowim-raport-analityczny-w-ramach-gieldowego-programu-wsparcia-pokrycia-analitycznego

Metoda wyceny pozostawia trochę do życzenia, z drugiej strony jest w raporcie napisane, czego nie dyskontuję. Z resztą nie tylko Bowim jest nisko wyceniany, ale cała branża.
  • Re: marzy mi się 2 zł Autor: ~Zus [31.0.50.*]
    Ja tam kupuję na lata i wolę kupować spółki cykliczne na dołkach.
    Koniec mojej dywidendowej strategii.
  • Re: marzy mi się 2 zł Autor: ~Tomi [109.95.206.*]
    Jak sie koncza dropsy na schizofrenie to tak sie niektorym dzieje. Wazne jest aby w czasie choroby regularnie przyjmować piguły.
  • Re: marzy mi się 2x,xx zł Autor: ~Iggy [194.177.28.*]
    Dnia 2023-09-13 o godz. 12:21 ~Grzyb napisał(a):
    > oooo taaak to by było super

No mi też się marzy dwie blachy za papier ale chyba przyjdzie jeszcze trochę poczekać!!
    Nie samym Bowimem człowiek żyje, poleży jeść nie woła.
    Nie pozdrawiam
  • Re: marzy mi się 2 zł Autor: ~zx [188.252.26.*]
    A mnie się marzy żeby starych stetryczałych grzybów zamykano z urzędu w psychiatryku i bez dostępu do netu.
[x]
BOWIM -0,20% 4,96 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.