Hej, powiedzcie mi proszę jakie ceny były przy poprzednich wezwaniach? Bo z tego co wiem już przynajmniej 2 były do tej pory. Z góry dzięki za odpowiedź!
Kurde 1,45 to niedużo ale 0,62 to już mega skąpstwo... Ciekawe ile tym razem wymyślą... chyba nie 1,45 znowu? Jakieś opinie? Widziałem tu jakieś wpisy o 10zł ale czy to czasem nie jakieś fantazje z kosmosu?
Dnia 2023-09-01 o godz. 10:39 ~robinhood napisał(a): > Wszystko poniżej 10 zł to będzie fiasko wezwania. Zostali już tylko inwestorzy, a nie spekulanci
cooms pisał, że: 21Q2 - wezwanie na 32m akcji, makaron zebrał 16m 22Q1 - wezwanie na 16m akcji, makaron zebrał 7.5m Jeżeli za 1,45 zebrali za każdym razem połowę tego co chcieli, to pewnie jak będzie 2 zł też zbiorą co nie co.. Dlaczego poniżej 10 będzie fiasko skoro za 1,45 tyle osób sprzedało?
Problemem jest to, ze makaron od początku uprawia kreatywną księgowość. Prezentuje spółkę jakby miała milionowe długi z pistoletem przy głowie, podczas gdy od momentu przejęcia 90% tych długów to długi GIG.PL wobec spółki-matki.
Scenariusz: GIG.PL jest winien GIG.IT 100m zł. GIG IT. ma 92% udziałów w GIG.PL. Ile wynosi rzeczywisty dług GIG.PL? Makaron twierdzi, że 100m ;)
20Q3 - makaron przejmuje pakiet kontrolny (51%) w WSE 21Q2 - wezwanie na 32m akcji, makaron zebrał 16m (25%), cena 1,45zł 22Q1 - wezwanie na 16m akcji, makaron zebrał 7.5m (12%), cena 1,45zł 23Q3 - emisja 40m akcji z zachowaniem PP z klauzulą że niewykupione akcje może kupić makaron, cena 1,45zł, makaron oprócz akcji ze swojego przydziału (35m) kupuje dodatkowe 4m akcji niewykupione przez mniejszościowych czym podnosi swój udział w spółce z 88% do 92%. Emisja jest zaskarżona przez mniejszościowych, sprawa jest w sądzie.
Jestem mniejszościowym od 20H1. Podejrzewam, że makarona na początku drogi wpakował w kabałę "gry na wymęczenie" jakiś zły doradca. Od początku mówili, że chcą zdjąć spółkę z giełdy. Podejrzewam, że gdyby w pierwszym wezwaniu dali cenę na poziomie 1,80zł - 2,00zł, udałoby im się zrobić squeeze out (szczerze mówiąc sam bym wtedy odpowiedział na wezwanie).
Teraz po trzech latach kiszenia gdy dużo więcej zarobiłbym trzymająć środki na koncie oszczędnościowym w banku, z czystej złośliwości nie oddam dopóki nie zaoferują ceny którą uznam za godziwą. Podejrzewam, że większość osób tutaj ma podobnie - kto miał oddać po 1,45 ten oddał w wezwaniach rok albo dwa lata temu.
DZieki za nowych i drobnych bo ich troche przybylo brakowało takich wyjasnien.Dużo im nie brakuje ale skapstwo nie popłaca ile ich to wszystko kosztowało.
Nic tak nie przyciąga uwagi inwestorów jak wahania kursu z obrotami.Mozna śmiało powiedzieć że nawet z akcjami serii X jesteśmy połowę warci tamtej ceny
kurde, serio życzę 8 czy 10 czy 100zł ale dalej nie rozumiem skąd przeświadczenie, że wszystko co niżej będzie fiaskiem wezwania.. Dlaczego 8 własnie? Dlaczego 10?
Zobacz po ile były w debiucie i na szczycie! Teraz akcji jest więcej, ale ich właścicielem jest globalny gracz, który podstępem próbuje nas przekonać do oddania akcji za półdarmo. Ja oddam może część po 7,60PLN o ile będę chciał akurat kupić sobie nowe auto. Reszta po 10PLN albo nigdy. Mam czas. Na emeryturze będę jeździł na Maladiwy dzięki dywidendzie. Pakiet mam spory.
Tym bardziej że nie mieliby jak bronić kursu przed wzrostem. Nie mogliby wysypać się z 2 czy 3 mln akcji bo wtedy ff wzrośnie na tyle, że nigdy nie osiągneliby 95%. Wystarczyłby jeden spekulant z kilkoma lub kilkunastoma mln. zł do zainwestowania żeby podbić kurs pewnie do 7-9 zł i go bronić. A wtedy jaką cenę w wezwaniu musieliby zaproponować żeby odniosło skutek? Próbowali teraz wywinąć nam numer z użyciem 150 tys. akcji i kurs wrócił jak bumerang. Pewnie oni bo kto przy zdrowym rozumie wystawiałby na sprzedaż 150 tys akcji po 1,45 gdy kurs był 1,60?
Zależy ile takich słupów jest,ale wrzesień może być gorący wezwania też od jutra nie będzie może za parę miesięcy teraz jakiś sąd mają.Jeszcze ostatnia emisja.Volumen z ostatnich 3 miesięcy to ponad 600 tys ktoś zbiera ale to ich kosztuje utrzymanie tej ceny.
Przypuszczam, że próba zbicia kursu jest bezpośrednio związana ze startującym procesem. Ktoś bardzo chciał, aby cena wezwania korelowała z aktualną wyceną rynkową, żeby pochwalić się sądowi , niestety nie pykło i 150tys poszło się.... Nie zdziwię się, jeśli przed połową września spróbują jeszcze raz.
Bedzin,Sleepzak,Patentus Bedzin moze nie, bo tam grubasy wiedzialy a znajomi krółika zarobili ale łaczy je niski FF i ta sama ekipa czy GIG pasuje do tego schematu zobaczymy.