Chciałbym tylko zauważyć że posty o wezwaniu są bardzo osobliwe. Jak na widelcu widać, iż piszą same trole lub osoby nie wiedzące co piszą.
W zasadzie oczywistym było, iż najwięcej zgarnie największy akcjonariusz. A to z powodu ilości posiadanych akcji vs poziom redukcji.
Kolejną oczywistością jest to, że skup na tych zasadach stanowi formę podziału zysku. Dostajesz kase przy tym samym udziale w KZ (przy założeniu uczestnictwa wszystkich akcjonariuszy) albo zmniejszonym udziale w KZ ale mniejszym niżby wskazywała na to ilość sprzedanych akcji.
Alternatywa jest dywidenda. Czy w przypadku dywidendy z tą samą kwota jak przy wykupie takze podniósłby się taki krzyk? Pewnie tak.
Przy takiej redukcji różnica z dywidenda jest w zasadzie nieznaczna i dotyczy możliwości rozliczenia ewentualnej straty. Jak nie możesz rozliczyć straty przy takiej redukcji różnica jest w zasadzie pomijalna.
Czytając piszących mam wrażenie, że coś nie styka i tylko potwierdza moje dotychczasowe założenia, iż na tym forum w większości jest gimnaza, trole i osoby nieogarnięte.
Piszący te głupoty tylko się ośmieszają. W dywidendzie największy akcjonariusz otrzymałby najwięcej. Różnica polega na tym, że przy skupie nalezlo nacisnąć kilka przycisków w aplikacji maklerskiej i po sprawie.
Ten, kto nie wziął udziału nie otrzymał kasy i winien mieć pretensje do samego siebie.
Z drugiej strony jeżeli nie zgłosiłeś akcji do skupu Twój udział w KZ się zwiększył i w pewnym sensie także jesteś do przodu, bowiem posiadzasz większy udział w majątku spółki.
Nikt tu sie nie usmiesza. Nie ma zadnych troli. To nie fornum polityczne. Forum jest poto aby dzielic sie swoimi obserwacjami i prowadzic dyskusje. Przytaczam fakty w postaci komunikatow spolki. Reszte niech kazdy mysli i robi jak chce.
Zgadzam się tylko czy warto pisać bzdury? Wydaje mi się że nie. Stąd nie rozumiem piszących, iż ktoś kogoś oszukał, bowiem nic takiego się nie zdarzyło. A jak ktoś liczył na to że redukcja będzie dużo niższa jestem bardzo ciekawy argumentów przemawiających za takim rozumowaniem.
Nikt nikogo nie oszukał. GA kupil w wezwaniu po 0.73 a sprzedal po 6.5 zl. Redukujac innym sprzedaz swoich akcji o 98 % . Super deal. Tylko brac przyklad.
Jasne ale dalej nie rozumiem, kto kogo oszukał. Redukcja dla wszystkich wyniosła tyle samo. Zobacz na cenę rynkową akcji w tym okresie tj. maj 2018 - Ca 23 grosze, czerwiec 2020 - Ca 80 groszy. Poza tym nie musiales sprzedawac akcji w tamtym wezwaniu. Co więcej mogłeś dokupić.
Dlaczego nie sprzedali Pietyszuk i Grabysz?Bo wiedzą że to nie fair.Peanie skup akcji wymyślił Jędrzejewski żeby móc sprzedać po 6.5 bo nie wierzy że akcje mogą osiągnąć taką cenę. Tak ja też sprzedałem 303 akcje bo nie wierzę że mogą w najbliższym czasie osiągnąć taką cenę ale właściciel wiekszościowy powinien wierzyć a jeżeli nie wierzy to nie powinien tego okazywać i sprzedawać swoje akcje w takim wezwaniu.Dla niego to są grosze biorąc pod uwagę jakimi sumami operuje.I tyle w temacie, nikt nie pisał że zrobił to nie zgodnie z prawem.
Pietyszuk zrobił tako ruch:
Słuchajcie ale według espi ruch był taki:
20.07 zbycie 6570 szt po 6,5 = 42705 zł
20.08 nabycie 10430 szt po 4,13 = 42704 zł
Co to za ruch? ?
Z uwagi na to że wiele lat temu zainwestował w firmę w której pracuje i o której decyduje i wie jakie to przyniesie efekty skorzystał już na wzroście wartości akcji teraz skorzystał z wezwania jako spory akcjonariusz i kwotę zysku ponownie zainwestował w firmę bo wie że wartość firmy wzrośnie , nie ma żadnych negatywnych informacji a są same pozytywne kierunek jest tylko jeden chwilowe wahania są nieistotne.
Przeciez napisalem ze nikt nikogo nie oszukal. Osobiscie inwestuje tylko w duze spolki dywindedowe typu Orlen. Tutaj sie przygladam bo kilka razy byla zapowiedz dywidendy ale jak narazie nic tego nie wyszlo. A nie wyszlo bo takie praktyki sa a nie inne. Tyle w temacie zamykajac dyskusje. Pozdrowienia