ktoś stawia 500 sztuk coraz niżej i zbija cenę hehe, pewnie gdzieś poniżej ma kupno widać od dłuższego czasu, że papier choć dziś martwy to ma opiekuna, który dba o ładne zamknięcia kolejnych kwartałów - pewnie to fizany? wyniki w przyszłym miesiącu i powinny być naprawdę bardzo dobre statystycznie 2 i 3 kw są debeściakami
Istotna część przychodów jest w dolarze, a rok do roku kurs dolara jest prawie 10% niżej (niż rok temu w drugim kwartale), więc to im w 2. i 3. i kwartale będzie obciążać rentowność w porównaniu z ub.rokiem. Do tego pewnie podwyżki pensji. Przyrost zysku netto może nie nadążać za przyrostem sprzedaży za 2 i 3 kwartał. Z kolei przyrost i powtarzalność przychodów i coraz wyższa ich (stopniowo) rentowność to trwała, a nie tymczasowa zmiana w spółce, która w końcu zaprocentuje. W przyszłym roku nie będzie już presji płacowej ani takich zmian kursu USDPLN (prawdopodobnie). Jeśli tak, to przyszły rok powinien być przełomowy jeśli chodzi o zysk netto.
wg antycypowania skali przychodów i przesunięcia się dużego projektu dla activision, który częściowo spaprał wyniki z 1 kw to w 2 kw powinny pojawić się dwie czwórki ok 40 mln przychodów i ok 4 mln zysku netto czy tak będzie to się przekonamy już 8/08 aha, osłabienie usd do złotego kw do kwartału to ok 5%, ok połowa przychodów jest w walutach - dolar ale i też w euro i tutaj kw/kw jest stabilnie ps> zgadzam się z przedmówcą, że przyszły rok może ujawnić duzy potencjał dla spółki i być tym przełomowym nie tylko w biznesie ale i wycenie - zdarzenia nałożą się zapewne na zmianę parkietu, kierowaną emisję z konkretnym celem i najlepszymi wynikami ever!
Ktoś wychodzi i ktoś wchodzi. Tak dział giełda. Albo ktoś tylko przerzuca :) MCI poprzez ABC Datę wychodziło z CDP po kilka złotych i tez pisali, że grubas wychodzi, potem wychodził Jakubas i tez pisali grubas wychodzi, a gdzie kurs był po kilku latach to każdy chyba wie. Tu nie ma mądrych, że ktoś ma milionowy lub kilku milionowy pakiet to nie straci i wie jak się robi w giełdę :) Mnie też boli ten słabiutki dolar i ja niestety nie jestem optymistą co do zysku netto.
Nagonili tylko do 30 zł. Tyle starania i tylko 30%-40% przy Będzinie to jak nic. Zacyutje kilka głebokich przemyśleń Pana białoczerwony Jestem ciekaw czy rynek nadal będzie ślepy" bialoczerwony1972 [31.61.187.*] 2023-05-22 06:32 "To będzie przełomowy rok jeśli idzie o przychody i mam nadzieję, że również o zysk netto!" bialoczerwony1972 [79.191.122.*] 2023-05-25 "Tak, zmieniłem bo tylko krowa nie zmienia zdania. Skoro nie wiesz dlaczego zerknij na ostatnie informacje że spółki xD @Larus No faktycznie. Złapałeś mnie. Robię sztuczny tłok i naganiam na akcję po 27-30zł kupowane poniżej 25zł xD A nie czekaj moze to po prostu z nudów w robocie xD" bialoczerwony1972 [31.61.184.*] 2023-05-25
...dziś..... Mnie też boli ten słabiutki dolar i ja niestety nie jestem optymistą co do zysku netto.
Nagonili? Jesteś de^bile^m od urodzenia czy od jakiegoś wypadku?
Czego nie rozumiesz? Ze zysk netto nie będzie rósł proporcjonalnie do wzrostu przychodów? To trzeba ci rozpisać? Coś jeszcze ci wyjaśnić? Może to że spółka , która stała się rentowna i wyszła z zapaści, która zwiększa zatrudnienie, a to znowu przełoży się na ilość i jakość zleceń jest wyceniana po c/z-=10? A może wskaźnik A/D ci wyjaśnić? A może zalogować się i pisać pod innym nickami? Umiesz docenić to że ktoś nie zmienia nicka, nie zmienia IP i pisze o swoich wątpliwościach pod jednym i tym samym? Nie, chyba to da ciebie za trudne więc nie będę ci tego objaśniał! Tak ubrałem po 29-30zł całą ulicę i dlatego profil PLI obecnie jest na 304 miejscu na bankierze xD
I jeszcze jedno gamoniu to ze boli to nie znaczy, że tak będzie bo może mają jakieś zabezpieczenia walutowe, o których ja nie wiem...
Widzę jedynie, że tracisz Pan swój rezon (od francuskiego raison dalej se wygooglaj). Merytoryczna rozmowa z osobowiścią porywczą słownie nie należy do moich przyjemności. Nie wiem na jaki poziom muszę zejść żeby między nami zaiskrzyło intelektualnie oczywiście. Jedynie pokuszę się o stwierdzenie, że na razie Pana wypoicny bliższe są siermięznemu naganianiu niż fachowemu przekazywaniu wiedzy o spólce i ekonomicznej sytuacji w jakiej aktualnie się znajduje. Lubię tą spółkę mam co do niej własne zdanie i jak widzi Pan nie dzielę się z nim publicznie. Raporty czytać potrafię doskonale i nie potrzebuje Pana rad. Wierzę w to że Zarząd zabezpieczył się pod wględem ryzyka walutowego no chyba, że ma Pana rozumek.... Pozdrawiam
Jednak od jakiegoś wypadku skoro widzisz gdziekolwiek jakieś moje rady... To ty sobie ynteligencie powiatowy wygooglaj po co są i do jakich celów służą fora, jakie treści powinny być na nich publikowane i może zrozumiesz czym są wpisy i jak je ugryźć i wtedy nie będziesz pisał bzdur typu nagonili* zakuty łbie, a może nawet podzielisz się swoimi przemyśleniami, a z czasem twe wpisy będą dotyczyły ad rem zamiast ad personam. Tez pozdrawiam i dalej będę naganiał żeby ubrać ulicę po 29-30zł jprdl skąd wy się bierzecie na tym forum?
*Już samo stwierdzenie, że ktoś i jego wpisy na bankierze maja jakikolwiek wpływ na forum świadczą o twoje ponadprzeciętnej ynteligencji i o tym co wiesz o giełdzie a to znowu na dziś wyklucza cię z kręgu osób z którymi mógłbym podyskutować na argumenty więc dostosowuję się do poziomu przygłupów od teorii spiskowych naganianie, biurko w biurko itd itd.
Twoje srogie zacietrzewienie sprawia mi wielką przyjemność. Naganiaj na spadek bo chyba teraz w tą stronę zmierzacie czekam na poziomie o kilka poziomów niższym. Twoja wielka wiedza omnibusowa przenikliwość i przynajmniej stolycowa kindersztuba schyla moje czoło w uniżeniu wielkiej Twojej bezgranicznej otchłani....co chesz sobie dodaj.
*Naganiaj
Jednak de^bil od urodzenia bo tylko taki typ może uważać że wpis/wpisy na bankierze mają jakikolwiek wpływ na kurs spółki...
Czekaj, kupuj, zarabiaj, ja także wiem na co tu czekam i kółeczka już mnie nie interesują. A teraz łbie dodaj sobie dlaczego.
Bialo…ty potrafisz z kimś pisać na poziomie, bo twój poziom jest makabrycznie niski. Pisząc tak broniąc spółki nie pomagasz i pokazujesz tylko chamstwo. A obecne cent to super okazja i prędzej czy później będzie tu mega wybicie. Ja się cieszę ze mogę nadal dobierać.
@Breton Gdy typ zarzuca mi bezczelne naganianie to wybacz proszę, ale poziom dyskusji dostaje taki na jaki zasługuje. O czym mam z typem pisać? Wróć do jego postu i sprawdź sobie co napisał i jaki ma to związek ze spółką.... W moim odczuciu żaden, a tematem jego postu byłem ja nie Platige więc takie łby traktuję krótko w necie ale i w realu również! Zacytował moje posty z maja gdy $ był po 4,15-4,25 a dziś jest po 4zł. Dwa różne IP bo jedne telefonu, a drugie laptopa ale dla durnia to sensacja choć zalogowany nick ten sam... Trudno głuptaków na giełdzie też potrzeba..... Co do kursu zaś to dla długoterminowych to jest okazja i żaden skowyt trolli i innych zakutych łbów tego nie zmieni choć jednak tani, a nawet bardzo tani $ może mieć duży wpływ na wyniki nawet pomimo zabezpieczeń i tego się obawiam. Wcześniej już pisałem, że wszystko poniżej 25zł to mega okazja i wtedy sam dobierałem co jeden przy^głup już tu wyśmiewał ale to było gdy spółka nie była w tym miejscu gdzie jest obecnie. Teraz 26-27zł, a może i 28-29zł to także mega okazja i tyle. Mogę tylko pogratulować decyzji o tym by dobierać po takich cenach.... Niestety ja już nie dobieram bo mam tego 100% portfela i to w cenie poniżej obecnego kursu, kółek też już nie robię,a ostatnie były robione dawno temu....Gdyby jednak kurs spadł poniżej mojej średniej co tu można zrobić naprawdę niewielkim kapitałem to zacznę znowu dobierać, a kasę pożyczę. Czekam bo wiem, że pewnego dnia sternik przełoży wajchę, tak jak to było już na wielu spółkach bo nie da się w nieskończoność ignorować przez rynek rozwoju core biznesu, rosnących przychodów i mam nadzieję także zysku netto! Nawet jeśli ten rynek tak jak na PLI jest bardzo płyciutki jak w większym warzywniaku ;), a prawie 100% transakcji w moim odczuciu stanowi przerzucanie z wora do wora i męcząca akumulacja bo tu się nie da kupić ad hoc 20k akcji bez mocnego podbicia kursu ( przy taki rzeczywistym FF) a co dopiero mówić o 50k albo i więcej!
Warto skupić się na biznesie spółki bo i tak mało kto tu zagląda. Dyskusja zdecydowanie poszła w kierunku inwektyw i przytyków, tym samym poziom merytoryczny zaliczył glebę.
Jeśli będą rosły koszty pod przyszłe projekty to nie będzie dramatu, bo najpierw trzeba zwiększyć zatrudnienie by móc powalczyć o większe zlecenia bo z czasem to zaprocentuje Gorzej będzie jak złoty będzie się nadal umacniał do $... I zobaczymy za jakiś czas np 3,5zł za $ albo jeszcze mniej.....