• 7% za darmo i zysk ze skubania Autor: ~1kwiecien [89.64.2.*]
    kolejny rok i akcje za kasę z dywidendy za darmo plus jest taki ze akcji nie drukują i nie wypuszczają nowych
    to informacja dla zbierających akcje a nie cieszących sie z zysku 4-5 %
    ta spolka to jak narazie przez te lata zlota spolka
    olewasz inflacje i bzdury ze za mala dywidenda i tp
    obrot akcjami gpw + dywidenda spory zysk

instrukcja dla amatorow kup po 34 zł a sprzedaj po 38 zł 3-4 razy w roku + ewentualnie dywidenda

• 7% za darmo i zysk ze skubania Autor: ~As [89.78.57.*]
    Jak widać,to słaby zysk i słabe skubanie.
    Prędzej to animator kieruje kursem.
  • Pod to trzymam te akcje Autor: ~LESZCZ [89.76.1.*]
    Ile wyniesie inflacja w 2025?

raport o inflacji, w którym tłumaczy procesy gospodarcze zachodzące w Polsce i ich wpływ na ceny. W ostatniej projekcji z marca, analitycy banku przyjęli, że inflacja w tym roku wyniesie 11,9 proc., przyszłym 5,7 proc., a w 2025 r. 3,5 proc.22 maj 2023
  • Re: Pod to trzymam te akcje Autor: ~Prawda [46.134.69.*]
    To napisz jaką masz średnią kupna ,bo jak ktoś kupił po 45 to jest sporo w plecy
  • Re: Pod to trzymam te akcje Autor: ~LESZCZ [95.40.181.*]
    39,94 . W plecy to jesteś jak sprzedasz ze stratą . Jak odliczę zysk dwóch dywidend to wyjdzie cena 35,94 . Ten papier zostanie ze mną pewnie na stałe. Mam 1600 szt . Dokupię jeszcze 400 szt i to mi powinno wystarczyć . Dla tego cena nie jest dla ,mnie tak istotna
  • Pod to trzymam te akcje Autor: ~As [31.0.32.*]
    Chyba także dokupię.
    Spółka stabilna i przy obecnym kursie z perspektywą.
    Właściwie na lata całkowity spokój.
  • Re: Pod to trzymam te akcje Autor: ~1kwiecien [89.64.2.*]
    ja kupuję w pakietach calosc kasy podzielilem na 10 czesci i kupuję 1pakiet nastepny o 0,6-1zł taniej i tak az do dna
    kiedy idzie w gore sprzedaję z zyskiem1,5-2 zł i tak w kolko a przed dywidendą mam za 2/3 kasy w akcjach a 1/3 czeka w pogotowiu

• Re: Pod to trzymam te akcje Autor: ~Mati [46.204.108.*]
    Może jeszcze spadnie do 32 to też dokupie
  • Re: Pod to trzymam te akcje Autor: ~Jack [5.172.239.*]
    Spółka rok temu uzyskała 144mln zysku netto i wyplaca 2,70sk dywidendy co stanowi 90%. Strategia na przyszłe lata jest jasna 60-80% na dywidendę reszta na inwestycje. Za 1kwartal było 26mln. Zakładając że spółka zarobi 100mln to dywidenda będzie niestety w okolicach 1,60 zł. Co przy obecnym kursie wypada słabiutko przy takim Orlenie który w strategii ogłosił że będzie wypłacał co roku min 4zl lub przy takich Kętach które już w ogóle są chyba najlepsza spółka dywidendowa to niestety GPW będzie atrakcyjne w okolicach poniżej 30 zł:-(
    spolka nie ma dlugow przynosi gwarantowany coroczny zysk ale jest be bo za duzo kosztuje a zarzad jest do d a malo placi dywidendy czy jest inna spolka na gieldzie ktora od początku swego istnienia zawszeprzynosila i bedzie miala gwarantowany zysk niezalezny od sprzedazy produkcji itp ?

jedyna spolka ktora nawet jakby nie chciala zarabiac to wedlug prawa i tak kasę wcisną jej na siłę

dla niektorych jest to spolka ryzykowna niedobra za droga itp ok ich problem :)

• Re: Pod to trzymam te akcje Autor: ~LESZCZ [89.76.1.*]
    Dywidenda Orlenu wynosi 2% GPW SA 7.30 % . Nawet jak to się wyrówna to przy cenie o prawie 100% tańszej GPW SA od Orlenu gdzie szybciej uśrednię swoją średnią ??? Jeśli obniżę swoją średnią to procentowo wzrośnie dywidenda. Nie chcę tutaj wprowadzać polityki ale nie ufam firmom państwowym . Jestem na GPW trochę czasu i nigdy nie straciłem chociaż na papierze byłem stratny ponad 100 tysięcy-Tauron to wyszedłem na duży plus. Ta spółka z perspektywy akcjonariusza dywidendowego wydaje się być pewna i gwarantować spokojny sen . Czy będę miał dywidendę 10 lub nawet 50 groszy mniejszą w obliczu moich założeń nie ma znaczenia .
    logiczna odpowiedź
  • Re: Pod to trzymam te akcje Autor: ~PiotrDe [89.151.44.*]
    Orlen kosztuje 65zł a dywidenda 5,50zł To nie jest 2% kolego tylko 8,4%.
    GPW kosztuje 38zl a dywidenda 2,70zł To daje 7,10%
    Wiosek? Orlen daje % wyższą dywidendę.
  • Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~LESZCZ [95.41.250.*]
    Wskaźniki giełdowe

Kapitalizacja
    74 776 277 376,09 zł
    Free float
    44,72%
    Liczba akcji
    1 160 942 049 szt.
    Dywidenda 2023-08-10
    5,5 zł
    Dywidenda (%)
    2,00%
    Cena / Zysk
    1,90
    Cena / WK
    0,50

Wskaźniki giełdowe

Kapitalizacja
    1 597 454 320 zł
    Free float
    65,01%
    Liczba akcji
    41 972 000 szt.
    Dywidenda 2023-07-24
    2,7 zł
    Dywidenda (%)
    7,20%
    Cena / Zysk
    12,00
    Cena / WK
    1,57

DANE ZE STRONY BANKIER KOLEGO
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~LESZCZ [95.41.250.*]
    Rzeczywiście bankier popełnił błąd a ja nie sprawdzałem jaki był kurs w kwietniu gdy padła propozycja dywidendy. Nie zmienia to faktu że dysponując tym samym kapitałem prawdopodobieństwo obniżenia średniej jest większe na GPW SA aniżeli na Orlenie .
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~Jack [31.0.38.*]
    Chłopcy dajcie sobie buzi skoro tak sobie ładnie potakujecie ale nie zaklinajcie rzeczywistości bo piszecie głupoty. Piszecie że Orlen jest zły i ryzykowny bo panstwowy to zobaczcie sobie kto jest największym akcjinariuszem GPW. Również skarb państwa. Poruwnujac stopę dywidendy to orlen wypada w tym momencie lepiej.
    Orlen między 2008-2012 nie wypłacał dywidendy . Skumulowana dywidenda od roku 2012 wynosi dla Orlenu 29.09 pln GPW SA 24,61 pln . Średnia cena od roku 2012 Orlen 69,47 pln GPW SA 40,66 pln Uwielbiam takich ekonomistów jak Jacek .Załóż sobie koleś lokatę to lepiej na tym wyjdziesz
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.38.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~Jack [5.172.239.*]
    Prawdopodobienstwo obniżenia średniej???? Rozumiem że chodzi ci i średnia zakupu. I cieszysz się jak kurs ci spada bo wtedy dokupujesz sobie taniej i obnizasz sobie średnia zakupu???? No super. Ja osobiście wolę jak jednak kurs rosnie a z nim wartość mojego portfela no ale widać każdy ma inne podejście. :DDDD
    Takich mądrali już widziałem na Interaolt i Energa . Co będzie jutro nie wie nikt . Zanim padnie GPW SA to Orlen najpierw może skończyć jak Energa. Ty chyba Klimuszko jesteś :)))))))) Kolejny pempy inwestor co rozumy zjadł . Było nie zaczynać
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [95.41.250.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    No ok masz rację może i jestem tępy mam jednak 1 cechę której tobię chyba brakuje po pierwsze kulturę osobistą a po 2 potrafię liczyć w przeciwieństwie do ciebie. I podpowiem ci że jeśli w poniedziałek sprzedasz swoje akcje GPW i kupisz akcje kety są to otrzymasz ponad 10% dywidendy. Ale musiał bys wsiąść sobie duże liczydło i zobaczyć czy 10 jest więcej niż 7 czy mniej:D
    A co do IRL o której wspomniałeś no cóż czarne łabędzie się zdarzają. Jak GPW by ogłosiła wstrzymanie dywidendy przez 5 lat to kurs spadnie poniżej 20 zl takich rzeczy nie przewidzimy. Rownie dobrze mógłbyś przytoczyć przykład XTB które niektórzy brali po 4 zł a dziś kasują 4,7 zł samej dywidendy.
    Piszesz merytorycznie i to jest OK :)))))))) Kęty dają większą dywidendę ale .Cena 616 pln dane historyczne minimum 18,00 pln max 717,00 pln średnia 201,00 pln GPW SA minimum 29,00 pln max 54,00 pln średnia 41,00 pln . Jeśli wpakuję w Kęty 100 tysięcy musze się liczyć ze wszystkim na plus i na minus . Ja już przestałem grać na GPW bo mi szkoda nerwów a mam zwyczaj nie zwalać na nikogo niskiej ceny kursu . Pamiętam jak pisałem na forum Interaolt że żniwa się mogą skończyć np jak będzie wojna . To mnie wyśmiano a potem przyznano racją . Ja wyszedłem ze sporym zyskiem a oni zostali z kupą nic nie wartego papieru . Czy GPW SA może nie wypłacać dywidendy ?????? Oczywiście że tak . Tylko że ta spółka jest wizytówką GPW i moim zdaniem coś tam zawsze wypłaci . Nie nastawiam się na jakiś spory zysk mam ten zysk w obligacjach skarbowych .Trzymam bardzie dla dywersyfikacji swoich oszczędności .
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~Mati [193.160.14.*]
    To nie wiem czy Pzu nie jest pewniejsze od gpw czy orlenu
    Mam dosyć spółek zależnych od kaprysu rządzących i bawiących się w filantropię . GPW SA jest spółką która zawsze zarabia chyba że zamkną giełdę .Nie powiem że nie rozważałem zakupu PZU . Trzeba było to kupować jak było po 22 z groszami . Przepowiadają finansiści kataklizm na rynku i bądz tutaj mądrym :))))))))
    Tak czy owak GPW nie jest spółką która da zarobic 100-czy 200%. Jej zysk netto spada ci będzie miało przełożenie na wysokość dywidendy która ok jest wypłacana r/r ale pomijając już Orlen czy jakakolwiek inna spółkę pewniejsza inwestycja w tym momencie jest zakup obligacji indeksowanych inflacją.
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~Mati [193.160.14.*]
    No wiadomo że teraz nie opłaca się kupować pzu sam sprzedałem. Spółka zachowuję się cyklicznie spadnie to kupie czekanie też jest inwestowaniem
    Oligacje mam od lat w IKE 10 letnie i poza IKE 4 letnie . 4 letnie roluje a GPW SA dokupię do 2000szt i zamknę tą pozycję chyba że zjedzie na 20 pln jak piszesz . Tak czy siak ze wszystkich aktywów mam rocznie niezły zysk . Nie mogę sobie pozwolić na agresywną grę jak kiedyś bo za kilka lat odchodzę na emeryturę. Muszę minimalizować ryzyko bo jak stracę to już tego nie odpracuję :)
    To ostatnie pytanie merytorycznie. Czy jako wieloletni inwestor poleciłbyś teraz wchodzenie komuś kto nie posiada jeszcze żadnych akcji w spółkę GPW biorąc pod uwagę ogromny spadek wpływów z TGE która generowała jej potężne zyski, ogólny spadek zysków netto r/r i brak jakich wiekszych debiutów nie napawa optymizmem wg mnie. Wg mnie spółka fajna dywidendowo na lata, jesli ktoś ma wolny kapitał który trzyma w skarpecie to jak najbardziej tak ale wchodzić w nią teraz nawet przy kursie 36-38 zł uważam że nie ma najmniejszego sensu gdyż co zyskasz na dywidendzie stracisz na wartości kursu i jakoś nie widze argumntów żeby kosztowała 38 czy 40 zł skoro zapowiada sie że dywidenda w przyszłym roku bedzie dużo niższa niż tegoroczna
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~LESZCZ [95.40.231.*]
    Dokładnie tak jak piszesz jeśli ktoś ma wolny kapitał . Tym nie mniej radzę obserwować spadki inflacji bo za jakiś czas tendencja się zmieni i hossa na GPW powróci. Piszą że akcje są nie dowartościowane . Prawdą jest że warto je kupować na dołku i tutaj wyniósł on bodajże w okolicach 32.pln . Co będzie dalej nie wiem . Może po odcięciu dywidendy lub na koniec roku żeby nie płacić podatku ktoś wywali znaczny pakiet i się skuszę . Trzeba także mieć trochę szczęścia. Jak pozbyłem się PKO SA to zastanawiałem się co zrobić z tą kasą a było tego trochę. Kupiłem jak inflacja była niska i zysk po roku mizerny . Teraz jednak mam prawie 19% i jeszcze rok będzie grubo ponad 10% . Jeśli ktoś chce kupić akcje GPW SA niech czeka na okres po dywidendzie :)
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~Leszcz [95.40.231.*]
    Doprecyzowujący za kasę z PKO SA kupiłem obligacje skarbowe 4 letnie . I jeszcze jedno od inflacji łatwiej obserwować trend zmiany oprocentowanie lokat w banku i obligacji . On powinien wyprzedzać inflację jeśli inflacja będzie spadać . Jeśli inflacja będzie rosnąć to banki będą odwlekać podwyższenie oprocentowanie lokat
  • Re: Dane ze strony bankier Orlen i GPW SA Autor: ~1kwiecien [89.64.2.*]
    jak dla mnie to dziwne udowodnianie sobie i innym ktora spolka jest lepsza 5 czy 10 % itp dla mnie nie ma znaczenia którą
    kuję spolkę bo mam strategię czyli różne scenariusze "gry" na tej spolce
    nie kupuję spolki zeby zarobic 10% i spadać na inną bo to dla mnie jest rownoznaczne jakbym gral prawie w totolotka
    taki sposob to podnosi adrealinę i daje klapki na oczy bo tak bardzo chcemy zarobić i dlatego piszemy na forach nasze marzenia takich iwestorów chyba jest najwięcej

spoko dla jednych i drugich bo kazdy moze sprawdzac się

ps. wyznacznikiem mądrości ekonmicznej dla kazdego jest jego coroczne "sprawozdanie" PIT + czy -
[x]
GPW 2,42% 57,10 2025-10-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.