kolejny rok i akcje za kasę z dywidendy za darmo plus jest taki ze akcji nie drukują i nie wypuszczają nowych to informacja dla zbierających akcje a nie cieszących sie z zysku 4-5 % ta spolka to jak narazie przez te lata zlota spolka olewasz inflacje i bzdury ze za mala dywidenda i tp obrot akcjami gpw + dywidenda spory zysk
instrukcja dla amatorow kup po 34 zł a sprzedaj po 38 zł 3-4 razy w roku + ewentualnie dywidenda
raport o inflacji, w którym tłumaczy procesy gospodarcze zachodzące w Polsce i ich wpływ na ceny. W ostatniej projekcji z marca, analitycy banku przyjęli, że inflacja w tym roku wyniesie 11,9 proc., przyszłym 5,7 proc., a w 2025 r. 3,5 proc.22 maj 2023
39,94 . W plecy to jesteś jak sprzedasz ze stratą . Jak odliczę zysk dwóch dywidend to wyjdzie cena 35,94 . Ten papier zostanie ze mną pewnie na stałe. Mam 1600 szt . Dokupię jeszcze 400 szt i to mi powinno wystarczyć . Dla tego cena nie jest dla ,mnie tak istotna
ja kupuję w pakietach calosc kasy podzielilem na 10 czesci i kupuję 1pakiet nastepny o 0,6-1zł taniej i tak az do dna kiedy idzie w gore sprzedaję z zyskiem1,5-2 zł i tak w kolko a przed dywidendą mam za 2/3 kasy w akcjach a 1/3 czeka w pogotowiu
Spółka rok temu uzyskała 144mln zysku netto i wyplaca 2,70sk dywidendy co stanowi 90%. Strategia na przyszłe lata jest jasna 60-80% na dywidendę reszta na inwestycje. Za 1kwartal było 26mln. Zakładając że spółka zarobi 100mln to dywidenda będzie niestety w okolicach 1,60 zł. Co przy obecnym kursie wypada słabiutko przy takim Orlenie który w strategii ogłosił że będzie wypłacał co roku min 4zl lub przy takich Kętach które już w ogóle są chyba najlepsza spółka dywidendowa to niestety GPW będzie atrakcyjne w okolicach poniżej 30 zł:-(
spolka nie ma dlugow przynosi gwarantowany coroczny zysk ale jest be bo za duzo kosztuje a zarzad jest do d a malo placi dywidendy czy jest inna spolka na gieldzie ktora od początku swego istnienia zawszeprzynosila i bedzie miala gwarantowany zysk niezalezny od sprzedazy produkcji itp ?
jedyna spolka ktora nawet jakby nie chciala zarabiac to wedlug prawa i tak kasę wcisną jej na siłę
dla niektorych jest to spolka ryzykowna niedobra za droga itp ok ich problem :)
Dywidenda Orlenu wynosi 2% GPW SA 7.30 % . Nawet jak to się wyrówna to przy cenie o prawie 100% tańszej GPW SA od Orlenu gdzie szybciej uśrednię swoją średnią ??? Jeśli obniżę swoją średnią to procentowo wzrośnie dywidenda. Nie chcę tutaj wprowadzać polityki ale nie ufam firmom państwowym . Jestem na GPW trochę czasu i nigdy nie straciłem chociaż na papierze byłem stratny ponad 100 tysięcy-Tauron to wyszedłem na duży plus. Ta spółka z perspektywy akcjonariusza dywidendowego wydaje się być pewna i gwarantować spokojny sen . Czy będę miał dywidendę 10 lub nawet 50 groszy mniejszą w obliczu moich założeń nie ma znaczenia .
Orlen kosztuje 65zł a dywidenda 5,50zł To nie jest 2% kolego tylko 8,4%. GPW kosztuje 38zl a dywidenda 2,70zł To daje 7,10% Wiosek? Orlen daje % wyższą dywidendę.
Rzeczywiście bankier popełnił błąd a ja nie sprawdzałem jaki był kurs w kwietniu gdy padła propozycja dywidendy. Nie zmienia to faktu że dysponując tym samym kapitałem prawdopodobieństwo obniżenia średniej jest większe na GPW SA aniżeli na Orlenie .
Chłopcy dajcie sobie buzi skoro tak sobie ładnie potakujecie ale nie zaklinajcie rzeczywistości bo piszecie głupoty. Piszecie że Orlen jest zły i ryzykowny bo panstwowy to zobaczcie sobie kto jest największym akcjinariuszem GPW. Również skarb państwa. Poruwnujac stopę dywidendy to orlen wypada w tym momencie lepiej.
Orlen między 2008-2012 nie wypłacał dywidendy . Skumulowana dywidenda od roku 2012 wynosi dla Orlenu 29.09 pln GPW SA 24,61 pln . Średnia cena od roku 2012 Orlen 69,47 pln GPW SA 40,66 pln Uwielbiam takich ekonomistów jak Jacek .Załóż sobie koleś lokatę to lepiej na tym wyjdziesz
Prawdopodobienstwo obniżenia średniej???? Rozumiem że chodzi ci i średnia zakupu. I cieszysz się jak kurs ci spada bo wtedy dokupujesz sobie taniej i obnizasz sobie średnia zakupu???? No super. Ja osobiście wolę jak jednak kurs rosnie a z nim wartość mojego portfela no ale widać każdy ma inne podejście. :DDDD
Takich mądrali już widziałem na Interaolt i Energa . Co będzie jutro nie wie nikt . Zanim padnie GPW SA to Orlen najpierw może skończyć jak Energa. Ty chyba Klimuszko jesteś :)))))))) Kolejny pempy inwestor co rozumy zjadł . Było nie zaczynać
No ok masz rację może i jestem tępy mam jednak 1 cechę której tobię chyba brakuje po pierwsze kulturę osobistą a po 2 potrafię liczyć w przeciwieństwie do ciebie. I podpowiem ci że jeśli w poniedziałek sprzedasz swoje akcje GPW i kupisz akcje kety są to otrzymasz ponad 10% dywidendy. Ale musiał bys wsiąść sobie duże liczydło i zobaczyć czy 10 jest więcej niż 7 czy mniej:D
A co do IRL o której wspomniałeś no cóż czarne łabędzie się zdarzają. Jak GPW by ogłosiła wstrzymanie dywidendy przez 5 lat to kurs spadnie poniżej 20 zl takich rzeczy nie przewidzimy. Rownie dobrze mógłbyś przytoczyć przykład XTB które niektórzy brali po 4 zł a dziś kasują 4,7 zł samej dywidendy.
Piszesz merytorycznie i to jest OK :)))))))) Kęty dają większą dywidendę ale .Cena 616 pln dane historyczne minimum 18,00 pln max 717,00 pln średnia 201,00 pln GPW SA minimum 29,00 pln max 54,00 pln średnia 41,00 pln . Jeśli wpakuję w Kęty 100 tysięcy musze się liczyć ze wszystkim na plus i na minus . Ja już przestałem grać na GPW bo mi szkoda nerwów a mam zwyczaj nie zwalać na nikogo niskiej ceny kursu . Pamiętam jak pisałem na forum Interaolt że żniwa się mogą skończyć np jak będzie wojna . To mnie wyśmiano a potem przyznano racją . Ja wyszedłem ze sporym zyskiem a oni zostali z kupą nic nie wartego papieru . Czy GPW SA może nie wypłacać dywidendy ?????? Oczywiście że tak . Tylko że ta spółka jest wizytówką GPW i moim zdaniem coś tam zawsze wypłaci . Nie nastawiam się na jakiś spory zysk mam ten zysk w obligacjach skarbowych .Trzymam bardzie dla dywersyfikacji swoich oszczędności .
Mam dosyć spółek zależnych od kaprysu rządzących i bawiących się w filantropię . GPW SA jest spółką która zawsze zarabia chyba że zamkną giełdę .Nie powiem że nie rozważałem zakupu PZU . Trzeba było to kupować jak było po 22 z groszami . Przepowiadają finansiści kataklizm na rynku i bądz tutaj mądrym :))))))))
Tak czy owak GPW nie jest spółką która da zarobic 100-czy 200%. Jej zysk netto spada ci będzie miało przełożenie na wysokość dywidendy która ok jest wypłacana r/r ale pomijając już Orlen czy jakakolwiek inna spółkę pewniejsza inwestycja w tym momencie jest zakup obligacji indeksowanych inflacją.
Oligacje mam od lat w IKE 10 letnie i poza IKE 4 letnie . 4 letnie roluje a GPW SA dokupię do 2000szt i zamknę tą pozycję chyba że zjedzie na 20 pln jak piszesz . Tak czy siak ze wszystkich aktywów mam rocznie niezły zysk . Nie mogę sobie pozwolić na agresywną grę jak kiedyś bo za kilka lat odchodzę na emeryturę. Muszę minimalizować ryzyko bo jak stracę to już tego nie odpracuję :)
To ostatnie pytanie merytorycznie. Czy jako wieloletni inwestor poleciłbyś teraz wchodzenie komuś kto nie posiada jeszcze żadnych akcji w spółkę GPW biorąc pod uwagę ogromny spadek wpływów z TGE która generowała jej potężne zyski, ogólny spadek zysków netto r/r i brak jakich wiekszych debiutów nie napawa optymizmem wg mnie. Wg mnie spółka fajna dywidendowo na lata, jesli ktoś ma wolny kapitał który trzyma w skarpecie to jak najbardziej tak ale wchodzić w nią teraz nawet przy kursie 36-38 zł uważam że nie ma najmniejszego sensu gdyż co zyskasz na dywidendzie stracisz na wartości kursu i jakoś nie widze argumntów żeby kosztowała 38 czy 40 zł skoro zapowiada sie że dywidenda w przyszłym roku bedzie dużo niższa niż tegoroczna
Dokładnie tak jak piszesz jeśli ktoś ma wolny kapitał . Tym nie mniej radzę obserwować spadki inflacji bo za jakiś czas tendencja się zmieni i hossa na GPW powróci. Piszą że akcje są nie dowartościowane . Prawdą jest że warto je kupować na dołku i tutaj wyniósł on bodajże w okolicach 32.pln . Co będzie dalej nie wiem . Może po odcięciu dywidendy lub na koniec roku żeby nie płacić podatku ktoś wywali znaczny pakiet i się skuszę . Trzeba także mieć trochę szczęścia. Jak pozbyłem się PKO SA to zastanawiałem się co zrobić z tą kasą a było tego trochę. Kupiłem jak inflacja była niska i zysk po roku mizerny . Teraz jednak mam prawie 19% i jeszcze rok będzie grubo ponad 10% . Jeśli ktoś chce kupić akcje GPW SA niech czeka na okres po dywidendzie :)
Doprecyzowujący za kasę z PKO SA kupiłem obligacje skarbowe 4 letnie . I jeszcze jedno od inflacji łatwiej obserwować trend zmiany oprocentowanie lokat w banku i obligacji . On powinien wyprzedzać inflację jeśli inflacja będzie spadać . Jeśli inflacja będzie rosnąć to banki będą odwlekać podwyższenie oprocentowanie lokat
jak dla mnie to dziwne udowodnianie sobie i innym ktora spolka jest lepsza 5 czy 10 % itp dla mnie nie ma znaczenia którą kuję spolkę bo mam strategię czyli różne scenariusze "gry" na tej spolce nie kupuję spolki zeby zarobic 10% i spadać na inną bo to dla mnie jest rownoznaczne jakbym gral prawie w totolotka taki sposob to podnosi adrealinę i daje klapki na oczy bo tak bardzo chcemy zarobić i dlatego piszemy na forach nasze marzenia takich iwestorów chyba jest najwięcej
spoko dla jednych i drugich bo kazdy moze sprawdzac się
ps. wyznacznikiem mądrości ekonmicznej dla kazdego jest jego coroczne "sprawozdanie" PIT + czy -