Niby dzisiaj premiera, a kurs w dół. Nie do końca rozumiem tej zależności. Ja nie twierdzę, że dzisiaj miało by skoczyć o 20%, ale delikatny ruch w górę powinien być zauważalny.. co myślicie?
Te czasy już dawno minęły. Teraz podbitki występują jedynie przy ogłaszaniu daty premiery, potem jest stagnacja i kurs zazwyczaj lekko w dół przed samą premierą nikt nie ryzykuje i wyczekuje na pierwsze godziny sprzedaży i recenzje. Po bardzo udanej premierze bezpiecznej jest wejść przy +5% 10% niż zaliczyć zwałę -20% przy nieudanej. Trzymam kciuki za udaną premierę !
przecież wishlista i zainteresowanie LOFem słabo wyglądają. Nikt w tej sytuacji chyba nie ma szczególnych oczekiwań wobec tej premiery, więc czemu miałoby dziś rosnąć? To pewnie będzie coś al'a Observer redux, który też w czasie premiery pozostał bez wpływu na kurs. Spółka ma stałe wpływy ze sprzedaży, od partnerów i mocne wyniki i SH2 Remake. Zobaczcie jak sprzedają się remejki Resident Evila. Zacznie się silny marketing SH2, to wtedy zacznie się też większe zainteresowanie spółką
To bardzo dobrze, że oczekiwania są niskie. Tak samo niskie były dla The Medium, a jak gra się zwróciła w ciągu tygodnia to spece ze Stockwatch zaczęły krzyczeć, że komunikat o zwrocie był mało wiarygodny. Wystarczy zobaczyć co ktoś napisał na twitterze odnośnie The Invincible, że w scenariuszu bazowym ta gra w 2023 roku przyniesie łącznie 58 mln przychodów za co gość dostał kilkadziesiąt lajków (!!!) i uchodzi za lokalnego eksperta. Inny z kolei napisał, że The Invincible powinien w roku premiery zarobić 4 mln na czysto ... i też dostał kilkadziesiąt lajków. Jednocześnie Layers of Fear w zestawieniu z The Invincible ma wyglądać słabo. Radzę się cofnąć o kilka lat wstecz i wyśledzić co inny ekspert, ksywka anty_teresa, pisał o Occupy Mars prognozując ilość sprzedanych egzemplarzy - mowa była o liczbie w okolicy 0,5 mln sztuk w rok od premiery. Skąd te chore wyliczenia - bo "pozycja gry na Steam wishlist była mocna". Po 16 dniach od premiery ten gniot sprzedał się w ledwo 35 tysiącach egzemplarzy. Tacy ludzie tutaj inwestują i komentują.
Ja się o ten produkt absolutnie nie martwię bo wiem ile marka Layers of Fear przyniosła przychodów spółce w ogóle od początku 2015 roku. Lokalne eksperty nawet tego nie wiedzą. Tak więc oczekiwania "ekspertów", a rzeczywistość to jednak dwie różne kwestie i tego należy się trzymać.
Z tego co się orientuje to Juroszek nadal poszukuje speca od analizy gamedev, któremu chętnie zapłaci jednakże lokalni spece się nie zgłosili do tej pory. No to jak to jest w nimi - znają się czy nie znają ?
Piszesz jakbyś miał kompleksy, na stockwatch tez jest jeden taki co w podobnym tonie się rzuca - pewnie to ty. Inwestować i komentować może każdy, nie rób z siebie takiego rodzynka-specjalisty. Layers of Fear nie zawojuje za dużo choć Bloober powinien na nim zarobić. Dzisiejszy pik powinien to potwierdzić. I tak, wszystko wskazuje na to ze The Invincible będzie dużo większym hitem (pewnie rzucisz ze WL to kłamstwo, a tak w ogóle to The Invincible ma ją starą i przesuwa się na liście bo inne gry wychodzą :) ). Occupy Mars jako pomysł miał szanse na duży sukces ale brak doświadczenie zespołu pogrzebał ten tytuł, nie trzeba było czekać do premiery żeby to zobaczyć.
Uderz w stół ? Odpowiedziałeś już na ogłoszenie o pracę czy wystarczy pisanie farmazonów pod klauzą, że "nie jesteś doradcą finansowym" i by jednak nie brać poważnie tego co piszesz ? Bo to też dobry motyw z tym ekspertami co niby wiedzą, ale jak coś to oni nie rekomendowali zakupu. Ja nie jestem specem od "analiz", a tym bardziej nie żyję z abonamentów bo sam potrafię zorganizować sobie pieniążki bez wmawiania ludziom farmazonów.
Ja nie z tych co się oburza na polityków, gdy wałki kręcą, ale gra do jednej bramki z naganiaczami na różnych forach, a po premierach piszę w stylu "kto mógł przewidzieć, że skończy się klapą". Na Pyramid Games już nie naganiają widzę, pacjent sztywny, ale co ludzi wtopiło siana w tego hita to inna sprawa. Zobaczymy jaką narrację będziecie mieć po premierze Invincible bo ostatnim razem pisaliście farmazony, że mogą do gamepassa wejść. W weekend Xbox reklamował nowe gry na gamepass i waszego hita jakoś tam nie widziałem.
Znalazł się, święty z ekipy co to jeżdżą po Emilu Leszczyńskim, redakcyjnym koledze pewnego pana z pisma Top Secret przypadkiem związanego ze Starward i Stockwatchem, a sami naganiają na forach na wielki hit. Hatfu !
Chłopie jacy wy? Co ty bredzisz? Milion bezsensownych wątków piszesz jakby cię piekły 4 litery. Ciężko się czyta takie posty pełne frustracji. Zluzuj trochę. Kibicuje zarówno Blooberowi jak i Starward, Layers już dziś zweryfikujemy, myślę ze będzie przeciętnie i dużo gorzej niż przy premierze Invincible. Tylko tyle, wyceny spółek co już co innego.
Ta premiera jest już pewnie w wycenie. Mówi się, że rynki wyceniają z 6 miesięcznym wyprzedzeniem. Tutaj musiałaby być naprawdę zaskakująco wysoka sprzedaż żeby coś się miało ruszyć. Dobra premiera na wzrost zysków i pod fundamenty Bloobera przed premierą SH2.
Zobaczycie jak ruszy maszyna pod SH2, zaczną pisać media branżowe o nadchodzącej premierze to wtedy pompka pójdzie. Teaser SH2 na kanale YouTube PlayStation ma ponad 8 mln wyświetleń. To więcej niż pierwsze teasery z DLC do CP2077.
Tak jak pisano w tym wątku, trudno bylo oczekiwać czegokolwiek większego od tej ptemiery patrzac na wishliste i gamplayr i tak bylo. Zamkneli w ten sposob rozdzial z hororami psychologicznymi. Czekamy na SH2. Resident Evil remejk sprzedal sie w krotkim czasie w milionach. W ilu szt sprzeda sie SH2 RE