• nie jest źle z wynikami Autor: ~ja41 [217.28.146.*]
    W pierwszej chwili myślałem, że wyniki są złe - ale przejrzałem je i trochę za mocno wszyscy zareagowali - w trudnym otoczeniu jest zyski, większe przychodzi R/R , generalnie nie jest źle.
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~zenek [5.173.178.*]
    TO pojadę Tobie klasykiem - giełda dyskontuje przyszłość.

A ta na najbliższy rok jest nieciekawa i można nawet spodziewać się strat w kolejnych kwartałach.

W transporcie kicha cały czas, nie spodziewałbym się rekordowych zamówień na naczepy. Teraz ciężko znaleźć ładunki dla już istniejących. Ceny frachtów nie pozwalają na jakiekolwiek inwestycje w nowy tabor. Pół roku już za nami, na jego podstawie na przyszły rok raczej skoku inwestycyjnego nie przewiduję.

Zaczęło się anulowanie zamówień na ciągniki siodłowe (tam też powariowali z cenami +40%), Wielton prawdopodobnie już ma ten sam problem, ale się nie przyznają.

Fajnie że zysk jest, ale konsensus analityków był o wiele wyższy. Można mówić, że się nie znają i przestrzelili, ale papier chodzi na -13% i nie wygląda to różowo.

• Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~ObserwatorAmator [31.0.45.*]
    Wydaje mi się ze bardzo dobrze oceniasz sytuacje. Pracuje w branży pokrewnej z transportem (nie tylko drogowym) i w tym momencie bronimy volumenow z przed roku, ciężko mówić o wzrostach operacji. Klienci (z roznych branz) jakos przystopowali, choć są i wyjątki. I tak się zastanawiam czy to nie dobry moment aby taki amator GPW jak ja nie uciekł z giełdy na 1-2 kwartały bo chyba nie wróży się nic dobrego. I wejść w dołku, albo przerzucić sie na jakaś spółkę ktora pociągnie w 2023. Tylko jak taka wybrać, he he. Pozdrawiam
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~Kicikicibumbum [91.236.137.*]
    Polecam przyjrzeć się MDG - przeanalizować ostatnie komunikaty i raporty, zerknąć na wykres i podjąć jedyną właściwą decyzję oraz wytrwać w niej 1-2 lata
    Pozdro
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~Hmmm [195.248.88.*]
    Dokładnie to-to. Jeżeli ktoś tu liczy na nowe roczne maksima na wieltonie to się przeliczy. Nie wieszczę tu armageddonu, ale okazja (tylko spekulacyjna) to będą okolice 200DMA, czyli okolice 7,3zł. Pozdrawiam myślących życzeniowo
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~ja41 [217.28.146.*]
    Panowie, ale ja nie piszę, że wyniki są super - jest bardzo ciężko w rynku (znam branże od środka) i mimo tego jest lepiej w wynikach niż rok temu. Na to co się dzieje dookoła wyniki są ok - Wielton potrafił rozczarować, oj potrafił (Q4 2021). Gorzej nie będzie. Zakładam, że przełom Q1/Q2 to był dołek - będzie tylko lepiej. Nikt nie pisze o nowym ATH, ale roczne maksimum jest w zasięgu (chodź nie jakoś bardzo prawdopodobne).

Mnie to zawsze ciekawi - do wczoraj wszyscy piali z zachwytu - 12, 13 zł, nowe ATH - a dzisiaj zupełnie inaczej. Co się zmieniło przez 1 dzień? :)
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~piwi1 [77.255.177.*]
    Kupowali marzenia a sprzedają rzeczywistość.
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~ObserwatorAmator [31.0.45.*]
    To już głębsza psychologia. Jak jest dobrze to piszą na ogół ci którym się to sprawdza, jak idzie złe to ci co siedzieli cicho i obserwowali a w danym momencie sprawdza się ich scenariusz. Cała sztuka to ocenić sytuacje prawidłowo. Oczywiście daleki jestem aby twierdzić ze to moja ocena jest prawdziwa. Nawet specjalistom nie wierze a co dopiero takiemu amatorowi gpw jak ja. Nie miałem już od dawna Wieltona ale dziwiło mnie to strasznie co się działo. Z drugiej strony pełno na giełdzie przykładów nieracjonalnych. Nie wiem. Życzę aby było tylko lepiej. Po prostu jakos tak mnie naszło aby napisać kilka ogólnych zdań.
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~olo [88.156.140.*]
    skoro jest tak tragicznie i wszyscy o tym wiedzieli to skąd ta kilkumiesięczna pompka?
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~Invest [193.201.164.*]
    Dnia 2023-05-25 o godz. 10:23 ~ja41 napisał(a):
    >
    > Mnie to zawsze ciekawi - do wczoraj wszyscy piali z zachwytu - 12, 13 zł, nowe ATH - a dzisiaj zupełnie inaczej. Co się zmieniło przez 1 dzień? :)

A mnie nie dziwi, jak chcą sprzedać akcje drogo to pieją z zachwytu, a jak chcą odkupić tanio, to gnoją daną spółkę i branżę. Obserwuję Wielton od roku i dla mnie cena już jest atrakcyjna i zaczynam kupować. Dzisiaj po 8-8,2zł pierwszy pakiecik wpadł.
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~kruczek [78.10.141.*]
    Papier chodzi nisko BO panika... ogólnie giełda cienko dzisiaj , tylko banki lepiej ... jak dzisiaj tak głęboka panika to jutro lepiej . Tak myślę : ) i czekam
  • Re: nie jest źle z wynikami Autor: ~jarek [95.175.23.*]
    Nie wiem czemu, aż taka reakcja. Kilka danych firma rozwija się może trochę słabiej ostatnio :) ale kapitalizacja na GPW to okol 540mln, gotówki mają w kasie w okol116mln i zapasów w okol 550mln, trochę sporo zadłużenia bo 73%, ale ogólnie to chyba nie wygląda żle i taka 9 z przodu to powinna się utrzymać :) ale giełda to albo skrajne niedowartościowanie, albo przewartościowanie

[x]
WIELTON 0,28% 7,29 2025-09-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.