• Zapraszam do oceny... Autor: ~Jericho [5.173.139.*]
    Zapraszam do merytorycznej wypowiedzi na temat NTT SYSTEM. Co sądzicie o aktualnej sytuacji - przychody, zysk, C/Z, C/WK, jak wygląda na tle sektora, jakie perspektywy, jaka wasza ocena, lub czy jest może coś lepszego w sektorze IT. Proszę o rzetelne wypowiedzi. Zapraszam i pozdrawiam.
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: ~Radek [37.225.4.*]
    Gniot
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: dr Arek [85.190.244.*]
    Od jesieni drugi już raz mam akcje NTT i zamierzam długo trzymać. Nie znam się na analizie fundamentalnej, widzę tylko bardzo niską wycenę w stosunku do sektora, regularnie wypłacane (skromne) dywidendy oraz zakupy akcji (jesień) poczynione przez Prezesa.

BARDZO podoba mi się historyczny wykres NTT. Na wykresie 16-letnim widzę formujący się spodek wzrostowy w momencie wybijania się (zasięg 10-30zł). Na wykresie 4-letnim widzę formującą się trzecią falę Elliotta (drugą wzrostową - zasięg 10-15zł). I dlatego drugi raz kupiłem akcje NTT.

Nie podoba mi się niska płynność (co może być akurat zaletą w razie wariackiego wzrostu - patrz pierwsza fala od marca 2020 z 2zł do 7zł). Od kwietnia 2021 mieliśmy klasyczną korektę w kształcie zygzaka. Od października 2022 stawiam na tę drugą falę wzrostową. Pozdrawiam :)
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: ~Transek1975 [176.106.33.*]
    W iesz jaka byla kiedys plynnosc na Mercatorze przy 6 zeta ? :)
    Papier dlugoterminowy dla cierpliwych nie do kolek.
    Trzymam i nie ogladam notowan , bo nie ma czego ogladac.
    Liczy sie wynik koncowy.
    Dobrze to zobrazowales P. dr Arek
    Od 2019 roku to samo było na akcjach Unimot. Zero zainteresowania i obrotów, kilkuletni spodek na wzrost, Prezes kupujący akcje itd. I wreszcie pierwsza fala z 9zł na 30zł, wielka korekta w kształcie zygzaka pogłębiona krachem, druga fala wzrostowa z 20zł na 50zł, płaska korekta i teraz jestem na trzeciej fali przy 120zł. Do tego po drodze zawsze skromne dywidendy.

Identycznie mógłbym napisać o akcjach Sunex (bajeczne wzrosty), Mostostal Płock i wielu innych. Fascynuje mnie Bumech (spodek był 11-letni, korekta była w kształcie zygzaka).

Jednak zawsze hamowała mnie mała płynność i nigdy nie zainwestowałem w te spółki więcej niż 15% portfela. Swoje akcje NTT musiałem kupować na co najmniej dziesięciu sesjach, żeby nie podbijać kursu. Ponieważ wartość portfela od jesieni wzrosła mi znacznie, NTT stanowi teraz (po wzroście z 4,20zł) mniej niż 8%. Dlatego w razie spadków (np. jakieś słabsze wyniki czy coś) dokupię do 15%. Inwestuję długoterminowo :)
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: ~Fan [104.151.91.*]
    Jestem akcjonariuszem NTT od jakiegos czasu. Zawsze staram się nie patrzeć przez różowe okulary na swoje inwestycje. Tu jest podobnie... wskaźniki oczywiście dobre względem sektora, jednak wskaźniki to nie wszystko.. . Można zadać pytanie, skoro wskaźniki są publicznie dostępne i są dobre, to dlaczego tu od dłuższego czasu mało się dzieje? Może jest więc jakaś przyczyna?

Ja się zaczynam zastanawiać czy brak zainteresowania spolka oraz generalnie ociężałość na kursie nie jest powiązana z charakterem akcjonariatu.

Spolka jest w rękach paru osób fizycznych, którzy w porozumieniu maja zdecydowana większość głosów. Trudno powiedzieć ile realnie jest akcji w obrocie, ale nie wiem czy duzi gracze są skłonni wchodzić w taką spółkę, w której zasadniczo nie będą mieli nic do powiedzenia.

Jestem ciekawy waszej opinii
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: ~Fan [104.151.91.*]
    Oczywiście nie żebym chciał od razu sprzedawać akcje, bo cały czas uważam to za obiecująca inwestycje, staram się jednak trzeźwo patrzeć na sytuację i "challengowac" swoje wybory
    To już wyższa sztuka wtajemniczenia. Pytania co zrobią insaiderzy, gdzie będzie rynek światowy, kiedy skończy się hossa głup.ów.?

Kiedyś nastawiłem się negatywnie do Bumechu , tylko dlatego że poznałem osobiście Sutkowskiego i wiedziałem co w trawie piszczy. Jednak po czasie okazało się że rynek i kurs wyjasnil wszystkich , sam wybrał w która trone będzie podążał. Dlatego nie ma co się nastawiać negatywnie do tego co robimy,tylko obrać strategię i się jej trzymać. Inaczej nigdy nie zarobisz.
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: ~Fan [87.205.204.*]
    Nie chodzi mi o negatywne nastawianie do własnych inwestycji, bardziej o niepopadanie w hurra optymizm i o trzymaniu ręki na pulsie (a nie bazowanie na analizie która zrobiło się raz np rok wcześniej). To truizm ale Wolę po jakimś czasie zweryfikować inwestycje i wyjsc z niej z małym zyskiem, aniżeli zawisnąć na haku.

W moim przypadku minal jakiś czas od zakupu akcji (pare kwartałów). Wskaźniki niezmiennie dobre, rekomendacje również (wycena na poziomie +50%), spolka robi business as usual a jej wyniki Nie są konsekwencja jakichs one-offów. Pomimo to na kursie się nic nie dzieje.

Stąd też staram się szukać przyczyny. Z jednej strony może być to fakt że spolka jest niezauważona (jak uważają przedmówcy) z drugiej strony jest być może coś co powoduje że nie jest to przypadek że nie ma zainteresowania spolka. I do tego zmierzałem w swoim poście!

Tu jakby też zdiagnozowano to zjawisko:
    https://pl.tradingview.com/chart/NTT/y5bCy9pj/
    Pokazujesz stary wykres. Spółka nie jest w trendzie spadkowym tylko wzrostowym.
    Ludzie podchodzą do inwestycji już i teraz.
    Nawet najlepsze spolki wzrostowe przechodzą w stan konsoli, korekty czy powolnych wzrostów. Najgorszym błędem inwestora jest brak cierpliwości. Przecież jak odleci przy tak małej płynności , chcac kupic wieksza ilosc akcji ,nie dogonisz .
    Zawsze musisz sobie określić strategię i jakiś pkt bezpieczeństwa. Nie ma w tym momencie żadnych powodów, żeby sprzedawac akcje wręcz przeciwnie. No chyba że twoim wrogiem jest czas , potrzebujesz gotówki, spłacić kredyt. Wtedy jest problem.
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: ~Jericho [5.173.139.*]
    Bardzo dziękuję wszystkim za ciekawe i interesujące wypowiedzi. Do przemyślenia kilka aspektów, ale spółka na pewno zostanie w portfelu na dłużej:)
    No to dokupiłem i nie obserwuję kursu częściej niż raz na tydzień. Luzik :)
  • Re: Zapraszam do oceny... Autor: ~Jericho [5.173.139.*]
    Dziękuję za ciekawą opinię. Zgadzam się:)
[x]
NTTSYSTEM 5,37% 12,75 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.