Pozwolę sobie na wyrzut mojej i zapewne nie tylko mojej, ale jeszcze wielu uczestników tego PRZEKRĘTU, frustracji,... i oczywiście MEGA FRUSTRACJI mojej Żony,...wobec tego proszę bardzo: " Wy Ku...sy Pie...olone, Ch...je Złamane, Wsia...rze Zaj...ne, oby wasz wszystkich, odpowiedzialnych za obrót przez ponad rok naszymi ciężko zarobionymi pieniędzmi, Szlak Trafił i jednocześnie Wy...bał w kosmos!!! A pan Jakubas, oj przepraszam, jaki on tam pan, to przecież Cieć zwykły, zajął pierwsze miejsce w konkursie na Hosztaplera Sezonu 2007/2008 i wskutek czego, nie życzę ci człowieku nic dobrego, a wręcz odwrotnie - Wszystkiego Złego!!!
Koledzy nie pękajcie. Jutro odpał. Pojutrze POLNA po 16 a pp po 22. Nie ma nic bardziej niedowartościowanego i nie ma nic co potrafi tak rosnąć ja PLA.
TRZYMAĆ A JAK WZROŚNIE TO NIE SPRZEDAWAĆ TYLKO WYKUPIĆ PP!
A kto ??????? się martwi o drobnych akcjonariuszy. Na pewno nie prezesi którzy wcześniej wiedzą o podjętych krokach i śmieją się z NAS..... A.... KNF nie jest w stanie działać lub nie chce bo tych przekrętów jest za dużo...
Do Mariana; Każdy sam jest odpowiedzialny za swoje inwestycje i zwalanie odpowiedzialności za swoje niepowodzenia na innych (prezesów,maklerów,akcjonariuszy większościowych,czy doradców inwestycyjnych) jest tylko próbą wybielenia się przed sobą i żoną. Zamiast obrażać akcjonariusza , który wyprowadził spółkę z bankructwa na prostą, trzeba pomyśleć jak odzyskać stracone pieniądze. Ja przykładowo, uśredniam teraz Polną bo uważam,że przy tej cenie to okazja.
zgadzam sie z Toba Prawdziwy....wprawdzie nie usredniam, ale uwazam, podobnie...a ów Frustrat nie potrafi spojrzec w lustro i przyznac sie do swojego błedu...nikt przeciez go nie zmuszął do zainwestowania w tę społkę...jestem dobrej mysli...poczekajmy pol roku :):) Polna jest naprawdę niedowartosciowana :)
maniek, nie mylić z marianem! Ja uśredniałem tak petrolinvest i już od jakiegoś czas nie mam za co uśredniać! debiut do 590, póżniej nawet skoczył sesyjnie do 700zł,a teraz? Uśredniałem: kupiłem za 500, dokupiłem za 300zl ( usrednie), dokupiłem za 100 (uśrednie, już niżej nie będzie) , teraz syf kosztuje 66zł już nie uśrednie bo i tak moja średnia jest jest 8razy wieksza! Uśredniać można spólki z wig 20 i to dopiero teraz! Co do polnej mam nadzieje,że wyjdzie na prostą, sam posiadam i PP też ale już nie uśredniam, nie mam za co:( pozdrawiam :)
Jak widzisz pieski szczekają........ jak prezes każe, a że przekręty są i na tej spółce to nawet idiota wie... Nadal znajdą się piewcy jaka to spółka dobra (a dla mnie są to ,,śmieciowi gracze DT).
Nie jestem pewny, czy to do mnie, ale jeśli tak, to w gwoli ścisłości - jestem z Polną od 1,5 roku, a od roku już żałuję, gdyż odcięto 50 PLN i przez rok nimi obracano (bez notowań), a wróciło 9PLN - w tej chwili już 6 z kawałkiem PLN; Więc jeśli chcesz coś mądrego napisać, to zastanów się najpierw co najmniej kilka razy;
Jeżeli spojrzymy na sprawozd. finansowe Polnej za 2007 to wynika z niego, że WK na akcje to 17,90 zł a zwrot z kapitału własnego (wliczając zysk zatrzymany) to ok. 30%, zysk na akcję to 5,46 zł (przed ruchami podatkowymi). Zakładając że wynik w przyszłym roku (po objęciu nowej emisji) zwiekszy się w proporcji do zwrotu z nowej emisji tj. o ok 1900 kpln to na koniec 2009 roku Polna powinna "lądowac" na ok. 7 mpln przed podatkiem (nie wiem jak tam dokładnie jest z odpisem straty podatkowej z lat ubiegłych etc.). Daje to zysk na akcje (z nowymi akcjami) ok. 2,80 zł (jezeli bedzie podatek to ok. 2,3 netto może lepiej jeżeli bedzie jeszcze ruch na podatku odroczonym). Biorąc pod uwagę, że kapitalizacja tej spólki nie jest duża (ergo płynność) to w lepszych czasach wycena będzie na poziomie ok. C/Z = 10 może 12 a wtedy cena akcji będzie ok. miedzy 23 a 28 zł przy C/Z =10 ew. 27 a 33 zł przy C/Z = 12. Teraz kiedy piszę PP kosztuje 7 zl co oznacza, że nowe akcje kosztują 7,3 zł (bez prowizji maklerskich). No oczywiście kiedy te lepsze czasy przyjdą nie wiadomo ale można poczytac sobie prognozy ekonomiczne i wyznaczyc okres inwestycji.
Niestety Ci co mają PP z odcięcia jeżeli obejmą nowe akcje mają szanse odzyskac w tej samej perspektywie aktualnie ponoszone starty. Wszystko.
prawdziwy, powiem Ci tak może po części za Mariana,a napewno za wielu! Inwestycje, to inwestycje, możesz kupić sobie mieszkanie, postawić hotel, a na giełdzie to jest GRA! Popatrzmy na KGHM i wiele innych spółek i ktoś mi powie że na giełdzie sie inwestuje na lata to idiota, nasi ekonomiści i światowi też (nakręcają pod siebie i tyle) jak ktoś kupił rok temu akcje z założeniem inwestycji na 5lat, 10 lat to może jedynie dojść do pozimu kupna i tyle! Ile kosztowała Polna,KGHM i inne?wiemy!kiedy dojdą do tych cen to już zaczną spadać bo kolejna bessa przyjdzie! Babcia mi mówiła (dawno temu) " wnuczku pamietaj kiedy przyjdą ciężkie czasy to gruby schudnie, a chudy zdechnie" i popatrzcie teraz! Ledwo na dorobku Polska i w nery ( nie nasza wina)!
...a wiesz dlaczeo się usmiecham...bo kupuję w dołkach i wyznaczam czas-okres inwestycji, nie przejmując się podnieceniem tygopdniowych graczy...pozdsrawiam
Cogito ma racje
Przed Polną jeszcze sporo sukcesów z takimi wynikami to perła. Jezeli chodzi o spadki związane z PP wiedziłęm że bedzie dużo krzyku jak się PP pojawią bo tak zawsze ostatnio bywało - patrz Hawe,Mewa i wiele innych spółek. Osobiście jak słyszę słowo nowa emisja akcji to mdli mnie. Zmieni się wszystko w trakcie nowań pda i wtedy zamierzam zacząć Was kupować czy skubać. Musze w koncu zacząć dywersyfikować swój malutki porfelik i napewno nie ominę tego cacka jakim jest polna. Pozdrowienia dla akcjonarjatu.
Polna to prawdziwy skarb, przy tej cenie, choć nie wykluczone, że PDa będzie można kupić jeszcze trochę korzystniej. Do Mariana i innych : Ja nie twierdzę,że na giełdzie nie ma przekrętów, są i trzeba się z tym liczyć i mieć tego świadomość. Dlatego gracze w dłuższej perspektywie są skazani na przegraną, ale inwestorzy w dłuższej perspektywie są skazani na sukces.
100 tysięcy akcji dla pracowników w tym roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
po ile będą obejmować????????????????????/
JAK TO WPŁYNIE NA KURS ???????????
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 22 / 2008
Data sporządzenia: 2008-10-28
Skrócona nazwa emitenta
POLNA
Temat
Podwyższenie kapitału zakładowego w ramach kapitalu docelowego.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
Zarząd Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. w Przemyślu informuje, że w dniu 28 października 2008 r. przed notariuszem Stanisławem Radykiem z kancelarii notarialnej w Przemyślu przy ul. Św. Jana Nepomucena 7, w siedzibie Spółki w Przemyślu przy ul. Obozowej 23 odbyło się posiedzenie Zarządu Spółki, który po zapoznaniu się z treścią uchwały Rady Nadzorczej nr 27/2008 w sprawie zatwierdzenia uchwał Zarządu "POLNA" S.A. dotyczących postanowień art. 9a.1 Statutu Spółki i upoważnienia Zarządu do podwyższenia kapitału zakładowego Spółki w ramach kapitału docelowego o kwotę nie wyższą niż 1.140.000 zł. powziął w formie aktu notarialnego, Repertorium A nr 4350/ 2008, uchwałę nr 26 w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego w roku 2008 o następującej treści:
Uchwała Nr 26/2008
Zarządu Zakładów Automatyki "POLNA" Spółki Akcyjnej w Przemyślu z dnia 28 października 2008 r. w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego w roku 2008.
Na podstawie art. 444 – 447 oraz art. 430 - 433 w związku z art. 453 § 1 kodeksu spółek handlowych oraz art. 9a Statutu Spółki w związku z uchwałą Rady Nadzorczej numer 27/2008 z dnia 4 października 2008 r. w sprawie zatwierdzenia uchwał zarządu Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. dotyczących postanowień art. 9a.1 Statutu Spółki i upoważnienia Zarządu do podwyższenia kapitału zakładowego Spółki w ramach kapitału docelowego o kwotę nie wyższą niż 1.140.000 zł, Zarząd uchwala, co następuje:
§ 1. Podwyższa się kapitał zakładowy Spółki o kwotę nie wyższą niż 380.000 (trzysta osiemdziesiąt tysięcy) złotych, w drodze emisji nie więcej niż 100.000 (stu tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii F o numerach od 000 001 do 100 000 o wartości nominalnej 3,80 zł (trzy złote osiemdziesiąt groszy) każda akcja.
§ 2. Cena emisyjna akcji serii F o numerach od 000 001 do 100 000 wynosi 3,80 zł (trzy złote osiemdziesiąt groszy) za każdą akcję.
§ 3. Akcje serii F o numerach od 000 001 do 100.000 będą uczestniczyć w dywidendzie od dnia
1 stycznia 2008 r.
§ 4. Akcje serii F o numerach od 000 001 do 100 000 będą pokryte w całości gotówką. Wpłata nastąpi najpóźniej w dniu podpisania umowy o objęciu akcji.
§ 5. Akcje zostaną zaoferowane w drodze publicznej oferty.
§ 6. Wyłącza się prawo poboru akcji serii F o numerach od 000 001 do 100 000 w stosunku do dotychczasowych akcjonariuszy
§ 7. Akcje serii F o numerach od 000 001 do 100 000 zostaną objęte w drodze subskrypcji prywatnej skierowanej do uczestników Programu Motywacyjnego przyjętego uchwałą numer 18/2008 Zarządu z dnia 23 września 2008 r. w sprawie przyjęcia "Regulaminu przydziału uprawnionym pracownikom spółki akcji emitowanych w ramach kapitału docelowego", na podstawie którego zostaną skierowane akcje zwykłe na okaziciela Serii F, wyemitowane w ramach kapitału docelowego na podstawie art. 9a.1 Statutu Spółki, wskazanych w uchwale numer 20/2008 Zarządu z dnia 29 września 2008 r., zaakceptowanymi uchwałą Rady Nadzorczej numer 27/2008 z dnia 4 października 2008 r. Umowy o objęciu akcji zostaną zawarte nie później niż w terminie jednego miesiąca od dnia podania do publicznej wiadomości treści memorandum informacyjnego.
§ 8. Zarząd Spółki:
a/ dokona przydziału akcji serii F o numerach od 000 001 do 100 000,
b/ ustali inne szczegółowe warunki emisji akcji serii F o numerach od 000 001 do 100 000
w zakresie nieuregulowanym w niniejszej uchwale.
§ 9. Zarząd Spółki dokona wszelkich czynności koniecznych do prawidłowego wykonania postanowień niniejszej uchwały oraz postanowień przepisów prawa, a w szczególności:
a/ podejmie działania mające na celu zarejestrowanie w Krajowym Rejestrze Sądowym zmian
w Statucie Spółki, związanych z podwyższeniem kapitału zakładowego Spółki o akcje serii F
o numerach od 000 001 do 100 000,
b/ podejmie działania związane z ofertą publiczną akcji jak również mające na celu dopuszczenie i wprowadzenie akcji serii F o numerach od 000 001 do 100 000 do obrotu na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., w tym także mające na celu zawarcie umowy z Krajowym Depozytem Papierów Wartościowych S.A. w sprawie rejestracji akcji serii F oraz podjęcia niezbędnych czynności w zakresie dematerializacji
i rejestracji praw do akcji i akcji serii F.
§ 10. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Opinia Zarządu w sprawie uzasadnienia wyłączenia prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy.
Wyłączenie prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy i skierowanie 100.000 sztuk akcji serii F w ramach subskrypcji prywatnej przeznaczonej do pracowników Spółki zgodnie z "Regulaminem przydziału uprawnionym pracownikom spółki akcji emitowanych w ramach kapitału docelowego", umożliwi Spółce stałe i długofalowe powiększanie wartości Spółki poprzez stabilizację kadry pracowniczej oraz stworzenie mechanizmów motywacyjnych dla osób sprawujących funkcje kierownicze jak i pozostałych pracowników w implementowaniu założeń zawartych w strategii działalności spółki przyjętej na lata 2007 – 2010.
Zarząd wyraża przekonanie, że wzmocnienie motywacji pracowników Spółki i większe związanie pracowników ze Spółką wpłynie korzystnie na realizację strategii działalności Spółki przyjętej na lata 2007 – 2010, tj. w Strategii działalności ZA "POLNA" S.A. w latach 2007 – 2010, pozytywnie ocenionej przez Radę Nadzorczą uchwałą Nr 20/2007 z dnia 5 czerwca 2007 roku.
Ponadto Zarząd podnosi, iż interes pozostałych akcjonariuszy nie dozna uszczerbku z uwagi na fakt, iż Uchwałą Nr 2 z dnia 17 sierpnia 2007 roku Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy, nastąpiło podwyższenie kapitału zakładowego Spółki poprzez emisję akcji serii E, w całości przeznaczonej do zaoferowania w drodze subskrypcji zamkniętej dotychczasowym akcjonariuszom po cenie emisyjnej równej cenie nominalnej akcji. Prawo poboru przysługuje wszystkim obecnym akcjonariuszom Spółki. Jedna akcja Spółki serii A, B, C, D uprawnia do objęcia dwóch akcji serii E. Akcje serii E uczestniczyć będą w dywidendzie począwszy od wypłat zysku za rok obrotowy 2007 , tj. od dnia 1 stycznia 2007 r. Dzień, według którego określa się akcjonariuszy, którym przysługuje prawo poboru nowych akcji (dzień prawa poboru) serii E ustalono na dzień 5 września 2007 roku.
Cena emisyjna akcji serii F oferowanych pracownikom Spółki (Uczestnikom Programu Motywacyjnego) została ustalona na poziomie 3,80 zł za akcję. Cena ta odpowiada cenie emisyjnej emitowanych akcji serii E na podstawie Uchwały Nr 2 z dnia 17 sierpnia 2007 roku Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia. Na ustalenie takiej ceny emisyjnej przez Zarząd bezpośredni wpływ miała treść art. 9a Statutu Spółki wprowadzonego uchwałą nr 24/2008 z dnia 30 czerwca 2008 roku Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia. Dodatkowo, jednym
z podstawowych czynników motywacyjnych dla pracowników, na którym opiera się Program Motywacyjny przyjęty w Spółce jest ten, aby uczestnicy programu mieli możność objęcia akcji po cenie nominalnej, a nie wyższej, co stanowi właśnie o korzyści wynikającej z tego Programu dla osób nim objętych.
100 tysięcy akcji dla pracowników w tym roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
po ile będą obejmować????????????????????/
JAK TO WPŁYNIE NA KURS ???????????