O Torpolu pisaliśmy ostatnio, Drozapol z tego co czytałem to ubyło 24 mln zysku netto (zostanie zaksięgowana sprzedaż nieruchomości w I kwartale 2023 r.). ASTARTA nie sprawdzałem. Na Bowim dzień przed rekomendacją zarządu o wypłacie dywidendy lub w tym samym dniu będziemy mieli spore obroty i sesję wzrostową. Ostatnio była podobna sytuacja przed szacunkami. Opóźniali podanie, a kilka sesji przed ESPI ktoś dobierał przez kilka sesji po 10k akcji powyżej 11zł. W dniu podania szacunków, czyli 15 marca również spory pakiet został zebrany około 50k w cenie 11,24 - 11,44. Przed publikacją szacunków dla całej grupy ponownie mieliśmy ładne zbieranie papieru w ostatnich minutach sesji. Więc spokojnie. Będzie dobrze.
Dnia 2023-04-27 o godz. 09:34 ~OBSER napisał(a): > O Torpolu pisaliśmy ostatnio, Drozapol z tego co czytałem to ubyło 24 mln zysku netto (zostanie zaksięgowana sprzedaż nieruchomości w I kwartale 2023 r.). ASTARTA nie sprawdzałem. Na Bowim dzień przed rekomendacją zarządu o wypłacie dywidendy lub w tym samym dniu będziemy mieli spore obroty i sesję wzrostową. Ostatnio była podobna sytuacja przed szacunkami. Opóźniali podanie, a kilka sesji przed ESPI ktoś dobierał przez kilka sesji po 10k akcji powyżej 11zł. W dniu podania szacunków, czyli 15 marca również spory pakiet został zebrany około 50k w cenie 11,24 - 11,44. Przed publikacją szacunków dla całej grupy ponownie mieliśmy ładne zbieranie papieru w ostatnich minutach sesji. Więc spokojnie. Będzie dobrze.
Nawet jak będzie 2-3 pln D, to jaki będzie Q/Q? Rok temu można było liczyć na dziesiątki milionów, w tym roku można liczyć na kilka co najwyżej. nie mamy do czynienia z analogiczną sytuacją jak rok temu....
Dnia 2023-04-27 o godz. 21:45 ~Free napisał(a): > Po drugiej stronie barykady mamy TSG który walnął dzisiaj niezła dywidendę. Chyba nikt się takiej nie spodziewał. > > Tak więc co tam zarząd wymyśli, to tylko wie on sam. My możemy co najwyżej poczekać.
Zgadza się. Mi tylko o to chodzi, że nie zagrałbym już w tym roku pod dywidendę na bow, tak jak zagrałem rok temu. widmo kiepskich (w porównaniu r/r) zysków i pewnie niskiej div za 2023 powoduje wysokie ryzyko haka.
Bez przesady cena akcji nie jest jakaś oszałamiająca. Ja jednak patrzę na zysk w odniesieniu do kapitalizacji spółki. Z całym szacunkiem ale spółka przez dwa lat zrobiła cała swoja kapitalizację. Nie za bardzo widzę tutaj ryzyko, no chyba że ktoś będzie brał na górce po ogłoszeniu dywidendy tak jak rok temu, to wtedy ok, może trochę powiesić.
Budowlanka już odnotowała wzrost zainteresowania mieszkaniami, więc podejrzewam że chudy okres w tym segmencie pomału się kończy. Pomijam już to, ze w tle jest dalej odbudowa Ukrainy. Nawet nie mam pojęcia ile ton stali na to pójdzie. Abstrahując od tego czy polskie firmy będą zaangażowane mocno w odbudowę, to cena stali i tak skoczy ze względu na popyt tam, a jak pamiętacie największy zakład produkcji w Europie został doszczętnie zniszczony.
Chiny włączyły się do negocjacji, więc w pewnym sensie mamy krok naprzód w procesie pokojowym. Oczywiście Ukraina do niczego nie siadzie przed przeprowadzeniem kontrofensywy, od jej rezultatów zalezą negocjacje tak naprawdę.
wszystko się zgadza, pytanie kiedy i czy to się zmaterializuje w wynikach. tymczasem dla mnie największą zagadką jest ile zysku będą w stanie zrobić na stabilnym cenowo, lekko uśpionym, rynku. https://i.imgur.com/pmWVzOn.png
Oczywiście trzeba tutaj doliczyć ceny prądu itd. ale myślę że te 50 mln jest spokojnie do zrobienia, co dałoby c/z w okolicach 5, a to jak sam zauważyłeś byłoby przy sennym rynku. Poza tym w ten sposób Bowim potwierdziłby że wyszedł już na trwałe z poziomu zysku kilku milionów i może w końcu jakiś poważny inwestor by w to wpakował pieniądze bo taka wycena to trochę jednak żart.
Ciężko coś tutaj przewidywać, bo żyjemy w czasach dużej zmienności, dzisiaj może być zastój a jutro podpisanie pokoju i nowy boom budowalny i eksplozja rozwoju gospodarczego w Europie jak po planie Marshalla.
Ja osobiście gram tutaj po dywidendę na zasadzie, ze jak jej nie będzie i zawisnę, to mam podstawy przypuszczać że się odkuję w pespektywie roku. A jak dadzą trochę pieniędzy to zapewne tym razem nie pozbędę się całkowicie akcji jak rok temu, bo jak już wspomniałem odbudowa Ukrainy może dać sporego kopa, wiec raczej pobawię się w kółeczka pod dywidendowe wzrosty i odkupienie akcji po dywidendzie. Taki jest mój wstępny plan na te spółkę, a jak wyjdzie zobaczymy.
No cóż krupier nie dopisał. Obyśmy tylko nie grali znaczonymi kartami z oszustami - tzn. info o dużej dywidendzie po podaniu takich szacunków to byłby dla mnie spory wałek.
Teraz w zasadzie tu jest rozgrywka o to czy to poważna spółka z chwilowymi zawirowaniami - wtedy powinni dać zysk na kapitał zapasowy, czy to zagrywka pod odebranie akcji i ogłoszenie później wysokiej dywidendy - w takim wypadku po sprzedaży akcji pożegnam się ze spółką, bo nie lubię grać z kanciarzami nawet jak dają chwilowo zarobić. Nigdy nie wiadomo co odwalą na takiej spółce.
Przychody wyglądają całkiem ok. Ciekawe co to za zagrywki ... Dla mnie jest to mega podejrzane. Myślę, że będzie wysoka dywidenda i tak jak napisałeś zagrywka pod odebranie akcji. Też, mi się to nie podoba. Nieczysta zagrywka. Pozostaje nam czekać na informację o dywidendzie.
w moich oczach zarząd również dużo stracił. potrafili podac szybko wstępne a nie chcą podać rekomendacji. bardzo brzydkie zagranie. ciekawe czy wiedzą, że opinie w branży i dobre imię ma się tylko jedno. dodatkowo taki jeden pan prezes z mercatora się o tym przekonał. chociaż z drugiej strony to sosnowiec to wiecie jak jest. czas pokaże czy faktycznie mamy racje.
Nieczysta zagrywka bo poinformowali o przychodach i zyskach za 1 kwartał. A nie wydaje Ci się, że gdyby zrobili odwrotnie - najpierw o wysokości dywidendy, ludzie by się rzucili a potem dopiero o słabych wynikach, o których wiedzieli to by było nieczyste? W zamach też wierzysz?
Mogliby podać dwa infa tego samego dnia. Chyba to nie problem? Moim zdaniem dobre i rozsądne rozwiązanie, które skutecznie ukróciłoby rozmowy o manipulacji.
Nikt mi nie powie, ze stworzenie rekomendacji do dywidendy wymaga więcej czasu niż zebranie i przeanalizowanie danych do raportu za IQ. Teraz już wiedzą na czym stoją, więc spokojnie mogliby podjąć szybko decyzje co z zyskiem z zeszłego roku. Jakoś ciężko mi uwierzyć, ze jeszcze cieplutki i gorący raport wstępnych wyników rzucili na ESPI, tak ze nie zdążyli go nawet przeanalizować;)
Votum jak ludzie źle odczytali raport to zleciał ok.15-20% w dół w najgorszym momencie, a tam nawet te zaniżone wyniki z raportu wstępnego były lepsze od zeszłorocznych. Umówmy się, ze nawet jeżeli przyjmę, ze spadek zysków na Bowim jest chwilowy bo przychód jednak mieli dalej niezły, to i tak wyniki są delikatnie mówiąc rozczarowujące, a tutaj zleciało ok. 8%. Po prostu dziwię się kto to zbiera, skoro rozsądne wydaje się założenie, ze tej dywidendy jednak nie powinno być przy takich problemach.
Masz jakiś pomysł skąd taki popyt przy takim infie, tak żeby mi wywietrzały z głowy te myśli o manipulacji?
Dokładnie. Wystarczyło podać szacunki oraz informacje o podziale zysku za 2022r. i to by było ok. W zeszłym roku szacunkowe dane za I kwartał podali dokładnie 28 kwietnia! Tutaj małe porównanie przychodów do zysku operacyjnego:
W 2021 r. przychody wyniosły 425.131 tys. zł zysk operacyjny 46.641 tys. zł (wynik finansowy netto Emitenta za pierwszy kwartał 2021 r. wyniósł 30.644 tys. zł)
W 2023 r. przychod wyniosły 563.614 tys. zł zysyk operacyjny 10.566 tys. zł (wynik finansowy netto Emitenta za pierwszy kwartał 2023 r. wyniósł 2.227 tys. zł)
Przychody na wysokim poziomie. Jak najbardziej ok. Zysk netto ??? Przy takich przychodach ...
Trzeba poczekać na raport skonsolidowany. @Free dobrze napisał, podzielam jego zdanie. No i oczywiście wystarczyło podać dzisiaj informację o dywidendzie. Było by ok. Zamykam temat. Miłej majówki życzę!
może rthurius się wypowie bo jest księgowym i obsługuje takie spułki, skond taki niski zysk przy tak przepotenżnych przychodach ? i co artur sondzi o tej sytuacji ? może ktoś napisze cos pozytywnego wreszcie bo bede miał zepsuty weekend majowy...