• 5 zł dywidendy Autor: ~mn [89.64.48.*]
    to chyba niezgodne z Polityką dywidendową?
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~Elmond [46.205.140.*]
    Jaja tyle mam do powiedzenia… jak mogli Dać niższa dywidendę mając większe zyski rok do roku l
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~as [91.90.115.*]
    Mało kto się tego spodziewał , inwestujemy chyba jest bardzo rozczarowany . Ja nigdy nie nadstawiałem się jakoś bardzo na dywidendę ale jestem też zaskoczony
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~axaa [89.64.46.*]
    Pisałem że kręcą.Ale wg. mnie dobrze.Zostaną pieniądze w spółce.Powiększy to wartość Atal.
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: inwestujemypl [83.10.243.*]
    Miałem zupełnie inne zdanie Pierwsza sprawa niekorzystna dla kursu Prezes jest niewiarygodny bo złamał polityke dywidendową i nawet sie nie zająknał na konferencji że bedzie zawieszona .Pytanie dlaczego prezes tak robi Odpowiedz jest prosta . Postawmy pytanie Ktos obecnie skupuje akcje milionami z giełdy i nie zalezy mu na wzrostach ?
    Problemwysokiej dywidendy jest taki to opisałem wczoraj
    Problemem jest czy wysoka dywidenda jest dobra dla kursu chyba nie w 2021 dywidenda była 3 zł i kurs oscylował w granicy 50 zł w 2022 dywidenda 6zł a kurs w granicy 27 zł więc stawiam na wzrost kursu spowodowany gwałtownym wzrost sprzedaży już w 2 q bo jestem przekonany że tylko głupi mając pieniądze widząc że cena zaczyna rosnąć będzie czekał z zakupem mieszkania Atal buduje w największych miastach a tu widząc że jest szansa na zarobek mogą ujawnić się zagraniczni inwestorzy .
    Tego się trzymajmy, mnie bardziej interesuje wysoki kurs akcji niż dywidenda. Tobie jednak pokrzyżowało to chyba plany, ponieważ pisałeś, że żyjesz z dywidendy. Chyba oznacza to oznacza , że nie długo będziesz opuszczał pokład. Ja bardziej nastawiam się na wzrost kursu niż na dywidendę , więc na pewno do końca roku będę trzymał akcje chyba , że wydarzy się coś złego lub kurs wzrośnie co najmniej o 150 procent
    As bądzmy szcerzy chyba nikt z tu obecnych gdyby dywidenda była 9,5 zł nie trzymałby jednak takcji pod dywidendę trzeba by było sprzedac akcje przed dywidendą . Zaskoczyła mnie rekomendacja pozostała kwota z przeznaczeniem na rozwój i wzrost skali biznesu spólki . Wiec spolka nie potrzebuje na bierzące finansowanie budów bo prezes zapowiaał ze nie pchce zwiekszać skali a tu taka zmiana Co ma na mysli . Bedzie budował na Ukrainie . Gdzie chce zwiekszyc te skale >
    Rozumiem , że prezes chce inwestować .Według mnie jednak powinien wytłumaczyć inwestorom, skąd taka zmiana polityki dywidendowej . Co planuje , nie jest do końca fajne w jaki sposób to wszystko zostało przekazane
    Teraz z pewności trochę ludzi - rozczarowanych, pozbędzie się akcji , będzie małe przetasowanie. Inwestujemy, a jak widzisz kurs od strony technicznej ?
    Tu sięic nie zmieniło od dwóch lat zgodnie z zasada ciągu 1,1,2,3 mamy dwie piersze 1 i powinna nastapic 2 czyli wybicie linie trendu góra podwojenie zasiegu czyli 100 zł Oscylator AO który nie zmiania koloru wtrzeciekj fali sygnalizuje że mamy do czynienia z trzecia fala najbardziej lubina przez inwetorów.https://invst.ly/-uown
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~Rentier [79.185.99.*]
    Dobre to niż nic bo i takie było ryzyko. Dla mnie stopa dywidendy powyżej 10 % to i tak nieźle
    • Różnica jest taka w tym co pisałem dwa lata temu że nie powinna byc taka głeboka korekta a trzecia fala powinna zacząć sie wczesniej bo zgodnie zasadą fal druga jedynka nie powinna juz spadac poniżej pierwszej jedynki bo druga jedynka to 1w3 W oznzczeniu obecnie nic się nie zmieniło obecnie mamy juz teraz 3 w 3 Miały byc wtydy juz wzrosty a były spadki jak zwykle Tak sie stało bo niestety rynek się pomylił dyskontował spadki zysków spadkami kursu a zyski rosły i były odwrotne do kursu ale też notowania były zaniżone o połowewstosunku doinnych dużych developerów do notowań pozostałych developerów to bardzo dziwna sytuacja .
    • Przypomne post sprzed dwuch lat który sie nie sprawdził tym razem nie wiem gdzie był mój bład ,

Re: podwojenie zasiegu ? Autor: inwestujemypl [5.173.41.*] 2021-10-10 19:18
    • Ewidentny trend wzrostowy korekta która powinna nastąpić po pokonaniu poprzedniego szczytu czyli powrót do ini trendu .Wzrosty powinny obecnie przyśpieszyć bo powinna się zacząć 3w3 fala najbardziej lubiana przez inwestorów .
    • Wynika to z ciagu fibonacziego którego liczby to 0, 1,1,2 ,3
    • Liczba 1 to nic innego jak wzrost kursu w pierwszej fali czyli wysokośc pierwszej elipsy Zgodnie z zasadą ciągu nastepna fala powinna miec taką samą wysokośc a wiec zasieg drugiej fali wyznaczył nam kanał wzrostowy ..Ale nastepny zasieg fali wzrostu ulega podwojeniu czyli wybiciu góra kanału i podwojenie tego kanału
    • https://poznajrynek.pl/wp-content/uploads/2019/02/Ci%C4%85g-Fibonacciego.png
    • https://invst.ly/w9h82
    • Oznacza to że po obecnej korekcie (chorągiewka) powinien nastąpic wzrost od przebitej czerwonej lini trendu i podwojenie zasiegu
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~mn [89.64.48.*]
    nie wiem czy nie lepszy do analiz byłby wykres skorygowany o dywidendy, szczególnie w tym przypadku, bo np. zeszłoroczne 6zł to kilkanaście procent dół.
    Ale oczywiście różne są szkoły.

Mamy komentarz

"– Przy ustalaniu wartości wypłacanej dywidendy, która będzie rekomendowana Walnemu Zgromadzeniu przez Zarząd Spółki, będą uwzględniane między innymi następujące czynniki dodatkowe: sytuacja rynkowa, gospodarcza i biznesowa Spółki, potrzeby inwestycyjne Grupy Kapitałowej ATAL, sytuacja płynnościowa Grupy Kapitałowej ATAL, koszt oraz możliwość pozyskania finansowania, istniejące i przyszłe zobowiązania (w tym w szczególności ograniczenia prawne oraz zapisy umowne dotyczące nie przekraczania określonego poziomu wskaźnika zadłużenia), optymalizacja struktury finansowania działalności Grupy Kapitałowej ATAL. Polityka Dywidendowa w zakresie wypłaty dywidendy podlegała będzie okresowym przeglądom Zarządu, a ostateczna decyzja w zakresie szczegółowych warunków jej wypłaty oraz wysokości zostanie każdorazowo podjęta przez Walne Zgromadzenie Spółki zatwierdzające sprawozdanie finansowe Spółki za dany rok obrotowy – poinformowało biuro prasowe Atalu.
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~fatman [37.248.213.*]
    Tyle że ten komentarz jest w polityce dywidendowej pod określeniem widełek 70-100 %. Decyzja co do wysokości z uwzględnieniem przytoczonych czynników OK ale w widełkach określonych wcześniej.
    Niewątpliwie.Zagrywka Juroszka z obcięciem dywidendy była zagraniem ...poniżej pasa.
    Ale dla spółki wyjdzie ten ruch na dobre!
    Tylko że PACTA SUNT SERVANDA-a tego nie ma!
    Zaufanie do spółki zostało MOCNO NADWATLONE.

Ale.Czy Juroszek się tym przejmuje?
    Wątpię!
    Dla mnie to jakas niedorzecznośc bo zmieniając polityke powinni podac powód tej zmiany ale nie zmieniono zapisów polityki dywidendoweji w listopadzie pezes na konferencji powiedzial ze nie widzi powodów żeby zminiacc polityke a teraz udaja głupa bo jak trzeba byc niedouczonym zeby uwaza że 51% miesci sie w widełkachpomiedzy 70% a 100%
    i tak jak pisze fatman najwazniejszy zapis to widełki w zakresue których zarzad bedzie rekomendował wysokość dywidendy .
    Zarząd Emitenta zamierza rekomendować Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidend stosownie do rentowności i możliwości finansowych Emitenta, na poziomie: za rok 2016 - 70% wypracowanego skonsolidowanego zysku netto, przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej oraz w kolejnych latach - pomiędzy 70% a 100% skonsolidowanego zysku netto za dany rok obrotowy, przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej. Dywidenda będzie wypłacana corocznie, po zatwierdzeniu przez Walne Zgromadzenie sprawozdania finansowego Spółki. link ponizej
    ATAL S.A. 
    I jeszszce druga sprawa ,
    Będzie propozycja dywidendy, natomiast poziom jej i terminy wypłaty będą [podane] w terminie jednego miesiąca po [dzisiejszej] konferencji” – powiedział Juroszek podczas konferencji prasowej.
    Czy tylko ja jestem slepy ze nie widze tych terminów które podał prezes
    Sadzę że słowa prezesa zle odczytałem tak samo jak zapis o dywidendzie .Widicznie termin jednego miesiąca dotyczył tylko pierszego słowa a nie całego zdania tak samo jak zapis przedziału 70-100 proc. w prospekcie emisyjmym był dla checy i nie dotyczył wysokości dywidendy i widocznie ten zapis przedziału wysokości dywidendy 70-100 proc 
    Spólka o powody „odstępstwa”.odpowiada spółka zamierza przeznaczyć środki m.in. na zakupy działek czy bieżące i nowe projekty deweloperskie. W zeszłym roku Atal wydał rekordową kwotę na nowe grunty. Spółka chce na tych działkach rozpocząć inwestycje Tylko kogo to interesuje jak Mnie interesuje
    Jaka w końcu polityka obowiązuje w tej firmie Jak firma nie wyjasni to musi wyjaśnić KNF chyba że zmieni polityke dywidendowa .
    Wiemy jedno 30.03.2023
    Juroszek Holding, spółka kontrolowana przez prezesa Atalu Zbigniewa Juroszka, nabyła akcji Atalu za łącznie ok. 12,27 mln zł -
    Po co przepłacac .

Masz racje z tym co piszesz , smród niestety został ale widać, że nikt za bardzo się tym nie przejął .Kurs jest na tym samym poziomie. Jest niesmak, wydaje mi się , że do końca roku będziemy na bardzo wysokim poziomie
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~Real [83.15.247.*]
    Do giełdy musisz zawsze podchodzić z ograniczonym zaufaniem inaczej zawsze będziesz do tyłu. Tutaj wielu zakładało nawet brak dywidendy więc nie ma co narzekać a kurs się trzyma co potwierdza że jej wysokość nie jest zaskoczeniem dla rynku
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~fatman [213.108.15.*]
    ja nie mam nic przeciwko brakowi dywidendy o ile to jest ujęte w polityce. niektóre spółki podają, że o możliwości wypłaty dywidendy decyduje np. zadłużenie w stosunku do EBITDA, gdzieś wyczytałem siła giełdy w USA jest to że tam inwestuje i sprzątaczka i hydraulik ( u nas zaraz ktoś napisze ulica), tylko tam nikt nikogo nie dyma- Buffet raczej nie kręci kółek tylko trzepie dywidendę z Coca Coli - dla niego nie liczy się chwilowa wartość portfela a to ile się z tego ma - dla mnie też. Pamiętacie taką starą piosenkę Kazika - "Wałęsa, dawaj moje 100 milionów" ... " Panie Juroszek dawaj Pan moje 6,66 " krzyczy drobniak na forum bankiera :)
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~Buffetski [188.146.120.*]
    Jasne że im wyższa dywidenda tym dla nas akcjonariuszy lepiej, ale trzeba też znalezc jakiś kompromis z sytuacja i potrzebami spółki a przede wszystkim dostosować zapisy polityki dywidendowej do różnych sytuacji, czego spółka niestety nie dopilnowala. To jest kwestia zasad i podejścia do akcjonariuszy ale na końcu liczy się efekt długoterminowy
    Kolego ~Buffetski  zgadzam sie z toba całkowicie .Dla mnie jasne jest że zostawienie pieniedzy w firmie jest dla nas lepsze i dla firmy skoro chce zwiekszyc skalę Wystarczy popatrzec na DINO zero dywidendy a kurs rośnie od kilku lat Skoro spółka ma zamiar ruszyc rzeczywiście z wększa liczba projektów bo po co trzymać ziemie jak za 2 lata znowu może byc dekoniuktura a teraz napewno rusza zakupy klientów byłoby głupotą wypąłcic kaśe zamiast zwiekszyc zyski tylko nie w taki sposób jak zrobili Wystarczyło tylko napisac zminiamy polityke dywidendową a tak to jest jak jest i firma jest niewiarygodna a tym bardziej jej polityka .
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~Kurczak [173.44.36.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: ~Leo [173.44.36.*]

CONSTANCE tani Medtech z dużymi perspketywami rozwoju, Spółka chce wybudować szpital rehabilitacyjny za 80mln zł, prowadzi emisje akcji po 40zł na crowdfund a teraz mają umowe z Japonią
  • Re: 5 zł dywidendy Autor: inwestujemypl [83.10.37.*]
    Troche im zeszło dłużej ale podali /Dzień, według którego ustala się listę akcjonariuszy uprawnionych do wypłaty dywidendy na 22 czerwca 2023 roku. Dzień wypłaty dywidendy ustala się na 3 lipca 2023 roku
    Chyba szykuję się powtórka z historii , max kurs osiągnięty , teraz marazm i po dywidendzie znów spadek .
    Wygląda że masz rację!
    Czekam do końca czerwca, jak nic się nie zmieni to będzie trzeba się rozejrzeć za inna spółką, która da zarobić . Mam akcje od dwóch lat i praktycznie nic nie zyskałem
    nie dawaj manipulować sobą grubemu widzę że funduje Ci niezłą huśtawkę nastrojów 2 tygodnie temu piszesz o silnym trendzie wzrostowym teraz widzisz spadki ja kupiłem 1AT pod dywidendę i fundamenty i to moim zdaniem zaczyna tak sobie wyglądać : marudzę kilka akapitów wyżej na wysokość dywidendy trochę mnie osłabia również zapowiadane rozwadnianie papieru. jeżeli mnie coś tu trzyma inaczej zatrzyma to raczej dobre perspektywy dla rynku nieruchomości i ciekawią mnie plany ZJ co do Drezna - nie wiem czy Atal GmBH nie będzie PRS-em biorąc pod uwagę to że proporcje najmu/własności są odwrotnością polskich realiów
    Dalej twierdzę , że jest trend wzrostowy. Spodziewałem się tylko, że kurs po takim okresie będzie w zupełnie innym miejscu
    Nie tylko TY się spodziewałeś-)))
    ja dzisiaj ustawiłem mały koszyczek a Ktoś mi go zasypał dzięki :) moim zdaniem najlepiej papiery dywidendowe dobierać małymi pakietami na korektach pozdrawiam i życzę zysków Forumowiczom
    spokojnie możesz nastawiać , widać, że nie ma chętnych na zakupy
[x]
ATAL 0,00% 64,00 2026-05-18 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.