Dawaj info o tym ile Carbon dopłaca do każdej kopii sprzedanej gry jeszcze raz bo pompują w karnecie. Widać post nie przebił się do szerokiej opinii publicznej. :-)
Wyśmiewasz chłopaków tutaj że stosują analize techniczną do tej spółki poniekad stosowanie analizy fundamentalnej do wyceny giełdowej opartej tylko na cenie ich produktu na jakiejś platofrmie jest tak samo zabawne i głupie jak nie bardziej.:-)
Keks taki ekspert a ciągle tu siedzi Dyskredytuje Carbon i glanuje ile wlezie,tak samo forumowiczów.Wymądrza się bo uważa innych za głupców a sam nie ma za grosz wyobraźni.
- Carbon bedzie mial milion milionów zyskow
- ale jak? Policzyles to jakoś? Bo zobacz, tutaj są dwa argumenty i kilka wyliczen na nimi
- DYSKREDYTUJESZ CARBON
Jesteś głównym powodem, dla ktorego tu ciagle zagladam:)))
Pear, przeciez sie podzielilem:)) napisalem post o tym, z moimi wyliczeniami. To, ze nie czytasz raportow, to wiadomo, ale nie myslalem, ze nie dasz rady tez poszukac na forum:))
Nie robię analizy fundamentalej, pokazuję tylko moj tok myslenia dotyczący zyskow, jakie musi miec Carbon, zeby sie utrzymac, i ile musi sprzedać, zeby prawdopodobnie miec takie zyski kwartalne. To nie jest zadna kompletna analiza fundamentalna, tylko luzne rozwazania na forum. Ale wiesz, coop, tutaj jest taki zwyczaj, ze jak ktos wrzuci jakas liczbe i rozumowanie za ta liczba, to nikt nie odpowoada „sluchaj, mysle, ze zle to policzyles, bo nie wziales pod uwage takiego czy innego raportu, a tu i tu polelniasz blad w zalozeniach, bo..”, tylko Ajtamowi i Anonimowi puszczają zaieracze i leci, ze DYSKREDYTUJĘ ŚWIĘTY CARBON:)))
Łatwo jest na New connect gdzie wszystko latami czasami muli przyjść i pisac denerwujac przy okazji tych którzy mają akcje że bedzie tylko źle ewentualnie tak samo.
A może tak co proponujesz na maj i do końca roku z szeroko rozumianego gamingu i jeśli chodzi o cały rynek .
Albo co masz co jak rozumiem ma świetlane perspektywy w najbliższym czasie i da ogromną stopę zwrotu Keksie kleksie. :-)
Coz, jest kilka spolek, ja stawiam na jakies 20-30% zysku do konca roku na CG projekcie, do poziomow 135-145zl. Pare pozycji na raporcie wyglada dobrze, jest cashflow, Cyberpunk technologicznie wydaje sie juz naprawde ogarniety, wiec maja gotowa platforme na wydanie de facto nowej gry, czyli tego dodatku. Poza tym W4 dodzuci trochę paliwa spekulacyjnego, bo pewnie do konca roku pojawi sie jakies info, screenshot czy cos. Przewiduję powrot ostrożnego hype’u:) Zobaczymy ile mi tam pyknie:) Jak pytasz, na czym mozna zarobic 300% w tydzien, to odpowi3’, ze na niczym, ale oewnie i tak nie uwierzysz mi, a Anonimowi i Ajtusiowi:)
To powiedz w takim razie ile stracę na carbonie ,bo tylko taką opcję bierzesz pod uwagę i to ci sprawi frajdę jak sądzę.A 200-300%wzrost to ostrożne założenie na przyszły rok panie loser.Powiem Ci też że nigdy nie wychodzę ze stratą jak ty.
Na pewno zamiast zarobić 200-300% stracimy wszystko i będziemy musieli prosić żeby ktoś to od nas odebrał oczywiście dopłacając przynajmniej po 21,37zł do każdej sztuki XD
A ile stracisz? Jezeli rzeczywiscie kurs sie utrzyma, to bedziesz stratny tyle, ile wynosi roznica miedzy kursem zakupu a kursem 15-20zl na koniec roku. Mozesz zrealizowac strate albo nie. Plus oczywiscie inflacja od chwili zakupu do konca roku, ktora wynosila 17% w 2022 i pewnie sredbio 13-14% w 2023, i ktora jest stratą realną, niezależnie czy sprzedazz czy nie.. Zakladając, ze kupiles w styczniu 2022, to do konca 2023 przez inflację skumulowaną stracisz ok 1/3 inwestycji, bo przy niezmiennym kursie to jak kasa leżąca w szufladzie.
Kleksiu wywołał wiec wracam. Powiedz mi tak szczerze, Ty masz akcje Carbon czy nie? A jeśli tak to jaka masz średnia? Albo może inaczej czy przy obecnym kursie masz zysk czy stratę?
Rzeczywiście uznając twoje założenia za słuszne mogłoby tak być.Ale czy twoje założenia się sprawdziły kiedy kupowałeś Carbona po 50?..W tenisie np.wygrywa mecz ten kto wygrywa ostatnią piłkę.Można przegrywać 0-6 i 0-5 i mimo to zakończyć mecz zwycięsko.Statystyki nie zawsze się sprawdzają.Ty o ile wiem już skreczowałeś,ja gram dalej.
„ to jest rownanie z sieloma zmiennymi i twoj wynik jest z gory falszywy” - przeczytaj sobie ten swoj post jeszcze raz, na spokojnie, i zastanow sie, czy ma sens:)
Ale widzisz, wtedy byl produkt z okresloną, bliską datą premiery i obiecujace deklaracje Carbona (dodatek do WH, multi). Ryzyko warte podjęcia, jak wtedy myslalem. Carbon sie wycofał ze wszystkich tych planow, i w przeciwienstwie do CD Projektu z CP2077 czy Heloo Games z No Man’s Sky, nie przeznaczyli kolejnych miesiecy na znaczaca poprawe niedorobek w chwili premiery. Nie poprawili gameplayu, polatali tylko najwieksze dziury i zostawili. Uważam to za zlamanie deklaracji i moje zaufanie do Carbonu jest dosc niskie. Teraz nie ma produktu, multi Wizadrsow nie jeet jeszcze nawet gotowe na gameplay trailer, nie ma daty, nie ma nic. Dodatkowo , nie sa juz samodzielni, tylko uzaleznieni od Vertigo - jakkolwiek nie nazwiemy tej umowy, Carbon duzo oddaje, zeby tylko byc w stanie w koncu kiedys wydac gre. Serio nie widzisz roznicy?
Moja strategia opierala sie na dwoch zalozeniach: Carbon duzo zaintwstowal w Warhammera, a sam projekt mial ogromny potencjal, i pod wzgledem franczyzy, i pod wzgledem hypu w srodowisku graczy. Wydawalo sie bardzo prawdopodobne, ze „dociągną” projekt i nawet jak beda musieli przez rok doszlifowywac gameplay i oskryptowanie wrogow, to zrobią to, bo wtedy maja otwarta drogę na cale lata do wydawania dodatkow, pojscia w coop - dokladnie tak, jak zrobili z Wizardsami. Tak deklarowali nawet. Dlatego kupilem akcje. Potem zmienili strategię, porzucili WH i opoznili nowych Wizadrsow, za to poszli w jakies bzdury w rodzaju metaverse, zlecone uslugi qa, Crimen jako generyczny slasher jakich pełno. Dlatego sprzedałem i nie widze perspektyw. Rynek najwyraznien tez nie widzi, patrzac po kursie od mniej-wiecej roku. Przypominam, Ajtuś, że jak kupiles po 30 na poczatku 2022 i sprzedasz po 40 na koniec 2024, to de facto stracisz na inwestycji.. Realizacja strat boli, ale wszystko boli. Mi sie udalo na szczescie odrobic wiekszosc tych strat na CDP i Playwayu, byl dobry moment wtedy, kiedy sprzedalem Carbona, ale tez nie byla to latwa decyzja. Ale to tylko ja. Nie gram w tenisa ale czytam espi i statystyki.
Szkoda że nie grasz,zagralibyśmy meczyka.To jest moją pasją a na akcje namówił mnie koleś z kortu.I jak to w hazardzie bywa na początku szło super ale jak włożyłem większą kasę to karta się odwróciła.
Moim zdaniem nie spadnie, z tych samych powodow, dla ktorych znaczaco nie wzrosnie:) Konieczny update zeby utrzymac jedyny istotny strunien przychodu firmy, przy rosnacych kosztach i spadajacej sprzedazy jedynego produktu podstawowego. I na to nowi Wizardsi powinni wystarczyc.
Keks skoro sprzedałeś akcje jak już wspomniałeś w swoim wpisie to po co siedzisz na tym forum i marudzisz? Rozumiem, że jako typowy Polak miałbyś teraz wielki ból 4 liter gdyby zaczęło rosnąć? :)
Nie, nie miałbym:)) na gielde przeznaczylem takie pieniadze, ktorych wzglednie mi nie zal, a poza tym na Carbonie stracilem, gdzie indziej zyskalem, i teraz tam skupiam uwage, a tu tylko wpadam rekreacyjnie, z sentymentu:) Nie jest zle. Ale z Anonima posmiac sie jest zawsze super, juz nawet przestal tu przychodzic, ten maly kutasik, co to przewala sobie akcje miedzy rachunkami a potem nagania ludzi, ze niby gruby skupuje pod info.
Poza tym mam kilka spolek do cwiczen, Carbon miedzy innymi, sledze i sprawdzam, jak sie trzymaja mohe przewidywania, mimo ze nie mam albo prawie nie mam na nich akcji. fajnie, ze wszystkie rzeczy mamy zebrane w jednym wątku, bedzie latwo sprawdzic na koniec roku, kto mial rację:)
Dnia 2023-04-26 o godz. 11:57 ~Keks napisał(a): > Przypominam, Ajtuś, że jak kupiles po 30 na poczatku 2022 i sprzedasz po 40 na koniec 2024, to de facto stracisz na inwestycji..
Kleksiu co ty za turbo głupoty wypisujesz tu . :-) Kto normalny przelicza stope zwrotu z giełdy przez wskażniki inflacyjne. Jesteś jakimś bankierowym standupperem czy masz chorobe Creutzfeldta-Jacoba. :-)
powoem ci, kto przelicza zyski z giełdy przez wskaźnik inflacji - każdy:) . W styczniu 2022 masz 1000zł wolnej kasy, i, dla uproszczenia, twoj czynsz za mieszkanie wynosi 900zł. Możesz z tą kasą zrobić cokolwiek: wlozyc do szuflady, pozyczyc koledze na procent, albo kupic akcje. Kupujesz akcje i sprzedajesz w styczniu 2024, masz w ręku 1100zł gotówki, zarobiles 100zl. Ale twoj czynsz za mieszkanie w tym czasie wzrosl do 1300zl. Zagadka: jestes biedniejszy czy bogatszy, niz w 2022? Masz „100zl zysku” czy raczej musisz teraz nagle doplacac do czegos, do czego nie musiales w 2022 inniestac cie juz na lody po oplaceniu czynszu, jak koedys? Okazuje sie nagle, ze nie „zarobiles na gieldzie” tylko zamroziles kapital na na tyle dlugi okres, ze jego realna sila nabywcza spadla.
Kleksiu stosujesz tu klasyczne sztuczki erystyczne :-) To ile tak naprawde z tego 30% które z takim triumfem przedstawiłeś jako inwestycje roku wyciagniemy na CD Projekt do końca jak przeliczymy przez wskażnik inflacyjny w tym roku bedzie chociaż z tego 1% zysku czy strata:-)))))).
Dnia 2023-04-27 o godz. 00:06 ~Keks napisał(a): > Coop, no nie wiem, przelicz soboe, pokombinuj, czy 30% to wiecej czy mniej niz 15%, pogłówkuj, dasz radę:)
A czyli ta twoja szumna inwestycja ktora przedstawiłes jako Św Graal inwestowania to tak naprawde nie 30% tylko 30% minus inflacja . A jak inflacja bedzie dwadzieścia procent to mozna powiedziec że nawet 10% nie wyciągne z tego to co to za deal tutaj z takim poczuciem sukcesu ogłaszałes. 10% to na Carbonie można intra było wyciagnąc dwa dnie temu po infie :-))))))
Troche tez jesteś niekonsekwentny kleksiu na Carbonie wszystko przeliczasz o inflacje a w poście o zyskach swoich na CDP nawet słowem nie pisnąłes o zmniejszeniu ewentualnego zysku o spadek wartości nabywczej pieniadza w czasie. :-))))) Trzeba być konsekwentnym kleksiu nawet w takiej pozornie nie znaczacej dziedzinie jak turbo pierdo.lenie głupot. :-))))))
Ziomuś, ja niczego nie przedstawilem jako swoetego grala inwestowania. Podzielilem sie tylko, na prosbe, co ja sam zrobilem. Nikogo nie zachęcam, nie mowie, ze to najlepsze, co jest mozliwe teraz na rynku. Moze mi nie pyknie, moze jest cos innego, na czym sie da zrobic 300%. Nie wiem. Czlowieku, czy ty kiedykolwiek myslales samodzielnie, zamiast sac plotki z jakichs forów w internecie?:)
No i oczywiste jest, ze realna stopa zwrotu bedzie mniejsza, niz 30%, cieszyłbym się, gdyby wyszła na 10-15%. Zwrot 15% ponad inflację uwazam za zaj*b*sta inwestycję. Powtarzam: ktos mnie zapytal, powiedzialem, co ja sam robię w tym roku. Ani noe zachecam, ani to najlepsze, co mozna zrobic, ani pewne i na sto procent sie wydarzy.
A poza tym, kurna, nie wierzę, ze muszę to pisac: jest ogromna roznica miedzy jakimis dziennymi wahaniami, i małą plynnoscią przy spekulacji, a stabilnym wzrostem i duzą płynnoscią przez dłuższy czas . Te „10% na carbonie” miales przez pare godzin, i gdybyś chcial sprzedac wtedy te swoje 1500 akcji, to bys szybko odkryl, ze nie mozesz, bo po sprzedaży 100 akcji nie ma juz ofert kupna po tej wyzszej o 10% cenie.
Kleksiu idź już, wystarczy. Rozumiem, straciłeś na Carbonie jak wielu ale jeśli nie masz akcji ani zamiaru kupna (bo po co skoro ta sama cena będzie na koniec roku według Ciebie), to idź na forum CDP czy gdzie tam sobie chcesz
Dnia 2023-04-27 o godz. 08:15 ~Keks napisał(a): > A poza tym, kurna, nie wierzę, ze muszę to pisac: jest ogromna roznica miedzy jakimis dziennymi wahaniami, i małą plynnoscią przy spekulacji, a stabilnym wzrostem i duzą płynnoscią przez dłuższy czas . Te „10% na carbonie” miales przez pare godzin, i gdybyś chcial sprzedac wtedy te swoje 1500 akcji, to bys szybko odkryl, ze nie mozesz, bo po sprzedaży 100 akcji nie ma juz ofert kupna po tej wyzszej o 10% cenie.
Analizujemy stopy zwrtou i inflacje teraz wrzucasz płynność do dyskucji nagle.:-)))) Zreszta widać że rynek jest płytki na tą chwile nie ma płynności poniżej W20. Ale 10% intra masz czystego zysku bo chyba nie odliczasz godzinnej czy dniowej inflacji od stopy zwrotu
A ty nie jestes zwykłym triggerem tutaj bo nie wierze z tą inflacją piszesz powaznie. :-)))))
Coop,temat 10% do zrobienia na Carbonie tydzien temu poruszyles ty. Nie ma zwiazku z inflacją. Mowie ci tylko, ze to, co uwazasz za opcję zrobienia 10% w tydzien jest iluzoryczne, bo niemozliwe byloby zrobienie tych 10% na jakiejkolwiek znaczacej kwocie, typu 30tys zl. Wlasnie ze wzgledu na plynnosc. Sprzedawszy 200 alcji te 10% drozej natychmiast musialbys obnizyc kurs, bo nie ma tyle popytu na te 30tysoecy zl po 17zl za akcję. Wiec sprzedalbys za moze 3000zl i zyskal 300zl, na tym by sie skonczylo. Na tym polega plynnosc. To nie ma nic wspolnego z inflacją, poruszyles po prpstu inny wątek, i do niego sie odnosze.
Na przyklad - wczoraj nie sprzedala sie ani jedna akcja. Gdybys chcial pozbyc sie wczoraj swoich 1500 akcji po 15zl, to okazaloby sie, ze po 15 to mozesz sprzedac moze 20 akcji. Kolejns 50 musisz po 14.50zl. Kolejne 200 już po 14. I tak dalej i tak dalej. Tak dziala ten mistyczny parametr gieldowy, nazywajacy sie „płynność”, ktora jest na carbonoe baaardzo niska i jeden czlowiek moze soboe robic takie sztuczne +10% jakimis 100 akcjami. Tylko problem w tym, ze potem mozesz tylko tyle samo sprzedac, zanim kurs nie wroci na „naturalny” poziom. To tyle w kwestii twojego „na carbonie we wtorek mozna bylo zrobic 10 procent”. Mozna. Dziesiecioma akcjiami.
Moderator usunął, a szkoda. Anonim, ja bede za kazdym powtarzac, ze jestes czlowiekiem, ktory przelal sobie miedzy swoimi rachunkami spora ilosc akcji a potem wymyslil bajeczkę na forum, ze to grubas skupuje pod info, z zamysłem oszukania forumowiczów i sklonienia ich oszustwem do kupowania. Także tego, Aninim:)