• Raport 2022 Autor: ~ecc [37.19.205.*]
    "Zarząd zwraca uwagę na fakt, że w 2022 roku Spółka otrzymała częściową zapłatę za przygotowanie gry DRIFT21 na konsole do gier, otrzymana kwota to 1 758 044,45 zł, przychody z tego tytułu prezentowane są w Bilansie w pozycji Inne Rozliczenia Międzyokresowe, ww. przychody zostaną rozpoznane w rachunku wyników w momencie rozpoczęcia sprzedaży gry w wersji na konsole do gier

Dziwne że się nie pochwalili :) Nie ma tego w przychodach ... ciekawe czy premiera DriftCE będzie jeszcze w Q1
  • Re: Raport 2022 Autor: ~Ziomek [37.47.244.*]
    Ja podejrzewałem, że kasa za DriftCE już wpłynęła. Dobry wynik CMSR(433tys.), kolejny tytuł na bazie Gearshift i wydanie CMSR na switcha. Jest lepiej niż oczekiwałem.
  • Re: Raport 2022 Autor: ~ecc [91.198.89.*]
    najważniejsze, że mają środki w kasie 638k a do tego solidne planowane wpływy
    nie ma szans na emisję
  • Re: Raport 2022 Autor: ~Posiadacz [89.76.57.*]
    Spójrzmy na chłodno... wszyscy czekali na info o przelewie z 505G... tymczasem przelewów było już kilka i do rozliczenia pozostało jedyni 80,5k EUR. Dla mnie sytuacja karygodna, biorąc pod uwagę osuwający się na dno kurs spółki.

Druga sprawa - udział w zyskach za D21. Ja rozumiem, że PLW nie miało zysku, więc nie ma czym się dzielić... ale biorąc pod uwagę czas od premiery, to informacja, że D21 nie pokryło jeszcze kosztów wydawcy jest co najmniej słabą informacją. Trochę przykre, że pierwszą złotówkę za D21 zarobią "może" w tym roku.

Jeśli chodzi o udział w zyskach za DRIFT CE - przypuszczam, że tutaj również będzie analogiczna sytuacja jak na PC, tzn. przychody z tyt. portu gry na konsole pojawią się dopiero po uzyskaniu zysku po stronie wydawcy (505G). Oby stało się to szybciej niż w przypadku wersji gry na PC. Także poza kasą za wykonanie portu (która w większości już jest na koncie spółki, ale nie jest widoczna jeszcze w przychodach spółki) na razie więcej nie zobaczymy. A przyszłe rozliczenie całego wynagrodzenia za port będzie też tylko zabiegiem księgowo-marketingowym w kolejnych raportach, no bo kasa jest już na koncie i uwaga - w większości wydana (dostali ponad 419k EUR, a więc około 2 mln PLN, a na koncie pozostało im nieco ponad 600k PLN).

Pozytywnym zaskoczeniem dla mnie jest ilość pobrań CMSR i kwota przychodu wygenerowana przez tą grę. Szczerze muszę powiedzieć, że nie liczyłem na tak dobry wynik. Szacowałem przychód max na poziomie 200k. Blisko milion pobrań daje też potencjał do fajnej monetyzacji... tylko żeby tego nie z**** teraz, a dobrze wykorzystać ;)

Nowe komunikaty - Bushido i CMSR na switcha - dla mnie te infa (po takim długim okresie milczenia) były jasną zasłoną dla kiepskiego raportu. Fajnie że się wysypali z infami i coś chcą robić. Szkoda, że nie ma komunikacji z akcjonariuszami na bieżąco. Np. brak informacji o rozliczeniu kolejnych transz z 505G za CMSR. Niemniej widzę potencjal w CMSR na switcha - tutaj niskim nakładem na port można wygenerować fajny przychód.
    Co do bushido - patrzę raczej chłodno. Fajnie, że coś wypuszczają i chcą się zderzyć z rynkiem. Nie uważam jednak, żeby ten mityczny GS był jakąś mega dźwignią przychodową dla ECC. Dla mnie to cały czas był projekt tylko pod wyciągnięcie dotacji i stworzenie narzędzia które ma ułatwić tworzenie kolejnych gier studia. Jak wypuszczą demo - z chęcią sprawdzę - obym się mylił i oby demo odniosło sukces :)

Uśredniłem nieco pakiet na ostatnich dołkach i czekam co się zadzieje dalej :) Liczę na te 3 zł w ciągu 2 najbliższych lat... może będzie mi dane :P Pozdrawiam wytrwałych (lub tych na haku) i wchodzę w 12 setkę dni w akcjonariacie!
  • Re: Raport 2022 Autor: ~johny [190.2.138.*]
    Nie wiem czy to celowe deprecjonowanie dobrych informacji czy ukryte naganianie na spadki :)

Serio zakładasz że ludzie raportu nie czytają ?

Spójrzmy na chłodno... wszyscy czekali na info o przelewie z 505G... tymczasem przelewów było już kilka i do rozliczenia pozostało jedyni 80,5k EUR. Dla mnie sytuacja karygodna, biorąc pod uwagę osuwający się na dno kurs spółki.

Zgadza się wszyscy czekali, więc info w raporcie że dostali kasę jest zaskoczeniem i pozytywną informacją (jednak formalnie w przychodach zobaczymy dopiero w Q1/Q2)

Druga sprawa - udział w zyskach za D21. Ja rozumiem, że PLW nie miało zysku, więc nie ma czym się dzielić... ale biorąc pod uwagę czas od premiery, to informacja, że D21 nie pokryło jeszcze kosztów wydawcy jest co najmniej słabą informacją. Trochę przykre, że pierwszą złotówkę za D21 zarobią "może" w tym roku.

"Do końca 2022 roku Spółka nie otrzymywała udziałów w zyskach ze sprzedaży gry, ponieważ koszty wydawcy przewyższały przychody wygenerowane ze sprzedaży gry. Sytuacja ta wynika między innymi z kosztów licencji na wydanie gry, które poniósł wydawca. Nadwyżka kosztów wydawcy nad przychodami ze sprzedaży gry sukcesywnie maleje, wg. stanu na dzień 31.12.2022 r. (bez uwzględnienia wynagrodzenia ECC GAMES za przygotowanie wersji gry na konsole PlayStation i Xbox) przychody ze sprzedaży pokryły ok 95% kosztów wydawcy.

Po cholerę tak manipulujesz??????? przecież jak wół jest napisane że w 95% juz się zwróciło na dzień 31.12.2022

Jeśli chodzi o udział w zyskach za DRIFT CE - przypuszczam, że tutaj również będzie analogiczna sytuacja jak na PC, tzn. przychody z tyt. portu gry na konsole pojawią się dopiero po uzyskaniu zysku po stronie wydawcy (505G). Oby stało się to szybciej niż w przypadku wersji gry na PC. Także poza kasą za wykonanie portu (która w większości już jest na koncie spółki, ale nie jest widoczna jeszcze w przychodach spółki) na razie więcej nie zobaczymy. A przyszłe rozliczenie całego wynagrodzenia za port będzie też tylko zabiegiem księgowo-marketingowym w kolejnych raportach, no bo kasa jest już na koncie i uwaga - w większości wydana (dostali ponad 419k EUR, a więc około 2 mln PLN, a na koncie pozostało im nieco ponad 600k PLN).

Pozytywnym zaskoczeniem dla mnie jest ilość pobrań CMSR i kwota przychodu wygenerowana przez tą grę. Szczerze muszę powiedzieć, że nie liczyłem na tak dobry wynik. Szacowałem przychód max na poziomie 200k. Blisko milion pobrań daje też potencjał do fajnej monetyzacji... tylko żeby tego nie z**** teraz, a dobrze wykorzystać ;)

Nowe komunikaty - Bushido i CMSR na switcha - dla mnie te infa (po takim długim okresie milczenia) były jasną zasłoną dla kiepskiego raportu. Fajnie że się wysypali z infami i coś chcą robić. Szkoda, że nie ma komunikacji z akcjonariuszami na bieżąco. Np. brak informacji o rozliczeniu kolejnych transz z 505G za CMSR. Niemniej widzę potencjal w CMSR na switcha - tutaj niskim nakładem na port można wygenerować fajny przychód.
    Co do bushido - patrzę raczej chłodno. Fajnie, że coś wypuszczają i chcą się zderzyć z rynkiem. Nie uważam jednak, żeby ten mityczny GS był jakąś mega dźwignią przychodową dla ECC. Dla mnie to cały czas był projekt tylko pod wyciągnięcie dotacji i stworzenie narzędzia które ma ułatwić tworzenie kolejnych gier studia. Jak wypuszczą demo - z chęcią sprawdzę - obym się mylił i oby demo odniosło sukces :)

"jasną zasłoną dla kiepskiego raportu" ... tyle że nikt tego nie przewidział, więc o jakiej jasności piszesz? chyba pomrocznej ... Nikt nie spekulował nawet że wyjdzie CMSR na NS

Co do bushido - patrzę raczej chłodno" - oczywiście to też zasłona dymna hahaha ... pomińmy też fakt że gra jest robiona na U5 ;)

Uśredniłem nieco pakiet na ostatnich dołkach i czekam co się zadzieje dalej :) Liczę na te 3 zł w ciągu 2 najbliższych lat... może będzie mi dane :P Pozdrawiam wytrwałych (lub tych na haku) i wchodzę w 12 setkę dni w akcjonariacie!
    W odpowiedzi do odpowiedzi johny'ego.

Zgadza się wszyscy czekali, więc info w raporcie że dostali kasę jest zaskoczeniem i pozytywną informacją (jednak formalnie w przychodach zobaczymy dopiero w Q1/Q2)

Ok - dla Ciebie to pozytywne info. Dla mnie nie - kwestia interpretacji. Ja cały czas liczyłem, że potrafią się utrzymać z własnych środków i te 500k EUR wpłynie w całości w tym roku i będzie sporym zastrzykiem gotówki dla spółki - to raz. A dwa - w obecnej sytuacji kursowej na spółce oczekiwałbym raczej częstszego komunikowania się Spółki z akcjonariatem. Chociażby żeby uspokoić nastroje i wstrzymać tą lawinę na kursie która ma miejscu od kilku ostatnich miesięcy. I wg mnie takie info o rozliczeniu transzy byłoby pozytywnym info. Rzuć sobie okiem na kilka wątków w tył - w każdym piszą, że jeszcze czekamy na rozliczenie transz i otrzymanie przelewu z 505G. A tutaj się okazuje w raporcie że te przelewy już przyszły i - co pokazuje rachunek przepływów pieniężnych - są już w większości rozdysponowane.

Po cholerę tak manipulujesz??????? przecież jak wół jest napisane że w 95% juz się zwróciło na dzień 31.12.2022
    A gdzie tutaj jakakolwiek manipulacja? Przejdźmy to jeszcze raz razem. Zysk = Przychody - koszty. ECC ma dostać udział w zyskach, a więc udział w (przychodach - kosztach) - zastosuj podstawianie - jak na matematyce w podstawówce. Wtedy wyjdzie Ci, że jeśli przychody pokrywają koszty w 95% (procenty - 5 klasa podstawówki) tzn. że przychody są mniejsze od poniesionych kosztów (cały czas mówimy tutaj jeszcze o Wydawcy ;)) . Co za tym idzie - jeśli przychody są mniejsze od kosztów to przekłada się to na ujemny zysk - czyli stratę. A zakładam, że umowa pomiędzy Spółką a Wydawcą jest tak skonstruowana że dopiero dostaną udział w zysku od zysku dodatniego (a nie ujemnego).
    Spójrzmy też razem na przytoczony przez Ciebie fragment raportu: "Do końca 2022 roku Spółka nie otrzymywała udziałów w zyskach ze sprzedaży gry, ponieważ koszty wydawcy przewyższały przychody wygenerowane ze sprzedaży gry."
    Jak sam widzisz - nawet Spółka w raporcie przyznała, że do końca roku 2022 nie otrzymała w ogóle udziału w zysku. Biorąc pod uwagę, że koszty są spłacone w 95% to można liczyć, że jakieś zyski może się pojawią już w tym roku (zyski po stronie Wydawcy!),a więc i z tego tytułu jakieś przychody (udział w zysku) po stronie Spółki.
    Reasumując - nie mam zielonego pojęcia gdzie tu jest jakaś manipulacja z mojej strony. Wg mnie podsumowałem tylko suche fakty, poparte przytoczonym przez Ciebie cytatem z raportu Spółki. Nic co można by interpretować jako nagonkę na spadki.

"jasną zasłoną dla kiepskiego raportu" ... tyle że nikt tego nie przewidział, więc o jakiej jasności piszesz? chyba pomrocznej ... Nikt nie spekulował nawet że wyjdzie CMSR na NS
    Trochę nie rozumiem Twojego komentarza... ale spróbuję się pokusić o jego interpretację. Faktycznie słowo "jasna" mogło tu być źle zinterpretowane. Chodziło mi bardziej nie o odcień koloru, a o znaczenie bardziej w stronę stwierdzenia "Dla mnie te infa były ewidentną zasłoną dla kiepskiego raportu". Także tą kwestię mamy już chyba wyjaśnioną.
    Jeśli chodzi o spekulację na temat CMSR na NS - może ktoś spekulował, tego nie wiem i nie będę zgadywał. Ja nie brałem tego pod uwagę i dla mnie to jak najbardziej pozytywna informacja, co zresztą napisałem. Puszczenie jednak tego infa w przeddzień mega słabego (moim zdaniem) raportu to nie jest przypadek.

Co do bushido - patrzę raczej chłodno" - oczywiście to też zasłona dymna hahaha ... pomińmy też fakt że gra jest robiona na U5 ;)
    A co ma tutaj fakt, że gra jest robiona na U5? Robienie gry na U5 nie gwarantuje automatycznie jej sukcesu komercyjnego. Poza tym od prostego dema do finalnej wersji gry jeszcze trochę czasu upłynie. Myślę, że do tego czasu będziemy mieli już na rynku kilka solidnych tytułów na U5 i Bushido firmy ECC na U5 nie będzie robiło na nikim za specjalnego wrażenia.

I na koniec dodam - nie naganiam, bo spadki są mi niepotrzebne! Wręcz przeciwnie - proszę "to the moon"! I to jak najszybciej. Jak zrobię 10% na plus (myślę, że to solidny zysk za tyle lat w akcjonariacie) to wyskakuję bez spadochronu! Siedzę tu już ponad 3 lata i nie zrealizuję tej straty. Albo wyjdę z tego na zielono... albo będę miał nauczkę do końca życia żeby więcej w takie "gnioty" nie wchodzić (lub ustawiać ciasne SL) ;) Także broń Cię Panie - niech już niżej nie leci... sky is the limit! Średnią mam w miarę niską, więc ten limit też nie jest jakość specjalnie wysoko... Może uda nam się pożegnać szybciej niż nam się wszystkim wydaje :D Poczekamy - zobaczymy ;)

• Re: Raport 2022 Autor: ~ecc [31.61.181.*]
    Jednak jesteś matołem skoro brniesz dalej ...

"Trochę przykre, że pierwszą złotówkę za D21 zarobią "może" w tym roku"

No tak pewnie te pozostałe 5% kosztów bedą odrabiać jeszcze 3 lata ... Matoł

Widać że g***o usrednileś i naganiasz na spadki bo chcesz odkupić.

Co do jęczenia na temat osuwającego się kursu, przecież sam wywalales akcje to do kogo masz pretensje ? Do władz spółki ? Playway nie sprzedał ani jednej akcji :) ciekawe dlaczego?

Wywalili z portfela Movie Games, wywalili Simfabric, a zostawili takiego śmiecia jak ECC?

Och pewnie się pomylili
    W odpowiedzi do odpowiedzi ecc'ego

Po pierwsze - ja Cię nie obrażam, więc czemu od razu walisz do mnie per "Matoł"? Zdajesz sobie sprawę, że to tylko świadczy o Tobie? ;)

Po drugie - przecież specjalnie dałem słowo "może" w cudzysłowiu. Żeby było jasne, że to w formie żartobliwego podkreślenia. Oczywiście, że wyjdą ponad koszty w tym roku... ale też nie będą mieli przychodów z tej gry w nieskończoność. Bądźmy realistami ;)

Cyt.: "Widać że g***o usrednileś i naganiasz na spadki bo chcesz odkupić." - a skąd Ty masz takie info? Logowałeś się na moje konto maklerskie? Widziałeś historię zleceń? Takie durne domniemywanie że jak ktoś pisze swoje zdanie o faktycznej sytuacji Spółki (wg własnej opinii - podkreślam to, żeby nie było niejasności - ja nie mam monopolu na wiedzę i mogę się mylić jak każdy inny).
    Cyt.: "Co do jęczenia na temat osuwającego się kursu, przecież sam wywalales akcje to do kogo masz pretensje ?"
    O jakim wywalaniu tutaj mówisz? Nawet gdybym wrzucił cały mój pakiet PKC na sell, to nie przebilibyśmy 60 groni ;P Więc to na pewno nie ja ;) I czyt. ze zrozumieniem - jestem prawie 1200 dni w akcjonariacie, więc Panie... o jakiej sprzedaży Ty piszesz :P Te moje kilka tysi akcji nie drgnęło by kursem o więcej niż 5 groni ;) Się ubawiłem normalnie...

Jak pisałem wcześniej - nie zależy mi na zaniżaniu, wręcz przeciwnie - róbcie kurs to the moon, niech pociąg odjeżdża mi z peronu jak jest tak cudownie :) Wg Was nie odkupię (najpierw musiałbym sprzedać, żeby mieć co odkupić). Ja sobie wyskoczę na "zielonej trawce" i się więcej nie zobaczymy ;)

Liczyłem na jakąś merytoryczną dyskusję odnośnie raportu w wątku o wdzięcznym tytule "Raport 2022", a zostałem zajechany przez fanboy'ów Spółki którzy lepiej znają mój stan konta maklerskiego i historię zleceń ode mnie!

Urywam dyskusję i nie "brnę dalej"... bez odbioru!
    Widzimy się na księżycu jak ten ekspress InterCity ruszy w końcu z peronu!

Pozdrawiam

• Re: Raport 2022 Autor: ~ecc [31.61.181.*]
    Nie obchodzi mnie twoje konto maklerskie i co robisz z akcjami ale te perfidne manipulacje pod pozorem żartu będę punktował bo gardzę kłamstwem. Tym sposobem sam skreślasz się z listy merytorycznych rozmówców. Żegnam
  • Re: Raport 2022 Autor: ~Edek [89.64.39.*]
    Ktoś tu chyba kiedyś pisał, że po porcie drifta na konsole ECC bedzie miało tylko chajs za aktualizacje. W raporcie jednak stoi, że będzie podział zysków z wydawcą ze sprzedaży. Zarówno z PC jak i konsol. Do tej pory nie uzyskali jeszcze żadnych wpływów z tej gry bo jak narazie pokrywają się koszty wydawcy. Stąd ten poprzedni rok to same wydatki i inwestycje a niewielkie przychody. Wiele jednak na to wskazuje, że 2023 to początek wzrostu przychodów dla spółki z różnych źródeł i to daje nadzieję, żeby z ostrożnym optymizmem patrzeć w przyszłość.
[x]
ECCGAMES -7,55% 0,18 2026-05-18 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.