Spójrzmy na chłodno... wszyscy czekali na info o przelewie z 505G... tymczasem przelewów było już kilka i do rozliczenia pozostało jedyni 80,5k EUR. Dla mnie sytuacja karygodna, biorąc pod uwagę osuwający się na dno kurs spółki.
Druga sprawa - udział w zyskach za D21. Ja rozumiem, że PLW nie miało zysku, więc nie ma czym się dzielić... ale biorąc pod uwagę czas od premiery, to informacja, że D21 nie pokryło jeszcze kosztów wydawcy jest co najmniej słabą informacją. Trochę przykre, że pierwszą złotówkę za D21 zarobią "może" w tym roku.
Jeśli chodzi o udział w zyskach za DRIFT CE - przypuszczam, że tutaj również będzie analogiczna sytuacja jak na PC, tzn. przychody z tyt. portu gry na konsole pojawią się dopiero po uzyskaniu zysku po stronie wydawcy (505G). Oby stało się to szybciej niż w przypadku wersji gry na PC. Także poza kasą za wykonanie portu (która w większości już jest na koncie spółki, ale nie jest widoczna jeszcze w przychodach spółki) na razie więcej nie zobaczymy. A przyszłe rozliczenie całego wynagrodzenia za port będzie też tylko zabiegiem księgowo-marketingowym w kolejnych raportach, no bo kasa jest już na koncie i uwaga - w większości wydana (dostali ponad 419k EUR, a więc około 2 mln PLN, a na koncie pozostało im nieco ponad 600k PLN).
Pozytywnym zaskoczeniem dla mnie jest ilość pobrań CMSR i kwota przychodu wygenerowana przez tą grę. Szczerze muszę powiedzieć, że nie liczyłem na tak dobry wynik. Szacowałem przychód max na poziomie 200k. Blisko milion pobrań daje też potencjał do fajnej monetyzacji... tylko żeby tego nie z**** teraz, a dobrze wykorzystać ;)
Nowe komunikaty - Bushido i CMSR na switcha - dla mnie te infa (po takim długim okresie milczenia) były jasną zasłoną dla kiepskiego raportu. Fajnie że się wysypali z infami i coś chcą robić. Szkoda, że nie ma komunikacji z akcjonariuszami na bieżąco. Np. brak informacji o rozliczeniu kolejnych transz z 505G za CMSR. Niemniej widzę potencjal w CMSR na switcha - tutaj niskim nakładem na port można wygenerować fajny przychód.
Co do bushido - patrzę raczej chłodno. Fajnie, że coś wypuszczają i chcą się zderzyć z rynkiem. Nie uważam jednak, żeby ten mityczny GS był jakąś mega dźwignią przychodową dla ECC. Dla mnie to cały czas był projekt tylko pod wyciągnięcie dotacji i stworzenie narzędzia które ma ułatwić tworzenie kolejnych gier studia. Jak wypuszczą demo - z chęcią sprawdzę - obym się mylił i oby demo odniosło sukces :)
Uśredniłem nieco pakiet na ostatnich dołkach i czekam co się zadzieje dalej :) Liczę na te 3 zł w ciągu 2 najbliższych lat... może będzie mi dane :P Pozdrawiam wytrwałych (lub tych na haku) i wchodzę w 12 setkę dni w akcjonariacie!