Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,65 zł , zmiana od tamtej pory: -70,92%

Re: Raport 2022

W odpowiedzi do odpowiedzi johny'ego.

Zgadza się wszyscy czekali, więc info w raporcie że dostali kasę jest zaskoczeniem i pozytywną informacją (jednak formalnie w przychodach zobaczymy dopiero w Q1/Q2)

Ok - dla Ciebie to pozytywne info. Dla mnie nie - kwestia interpretacji. Ja cały czas liczyłem, że potrafią się utrzymać z własnych środków i te 500k EUR wpłynie w całości w tym roku i będzie sporym zastrzykiem gotówki dla spółki - to raz. A dwa - w obecnej sytuacji kursowej na spółce oczekiwałbym raczej częstszego komunikowania się Spółki z akcjonariatem. Chociażby żeby uspokoić nastroje i wstrzymać tą lawinę na kursie która ma miejscu od kilku ostatnich miesięcy. I wg mnie takie info o rozliczeniu transzy byłoby pozytywnym info. Rzuć sobie okiem na kilka wątków w tył - w każdym piszą, że jeszcze czekamy na rozliczenie transz i otrzymanie przelewu z 505G. A tutaj się okazuje w raporcie że te przelewy już przyszły i - co pokazuje rachunek przepływów pieniężnych - są już w większości rozdysponowane.

Po cholerę tak manipulujesz??????? przecież jak wół jest napisane że w 95% juz się zwróciło na dzień 31.12.2022
A gdzie tutaj jakakolwiek manipulacja? Przejdźmy to jeszcze raz razem. Zysk = Przychody - koszty. ECC ma dostać udział w zyskach, a więc udział w (przychodach - kosztach) - zastosuj podstawianie - jak na matematyce w podstawówce. Wtedy wyjdzie Ci, że jeśli przychody pokrywają koszty w 95% (procenty - 5 klasa podstawówki) tzn. że przychody są mniejsze od poniesionych kosztów (cały czas mówimy tutaj jeszcze o Wydawcy ;)) . Co za tym idzie - jeśli przychody są mniejsze od kosztów to przekłada się to na ujemny zysk - czyli stratę. A zakładam, że umowa pomiędzy Spółką a Wydawcą jest tak skonstruowana że dopiero dostaną udział w zysku od zysku dodatniego (a nie ujemnego).
Spójrzmy też razem na przytoczony przez Ciebie fragment raportu: "Do końca 2022 roku Spółka nie otrzymywała udziałów w zyskach ze sprzedaży gry, ponieważ koszty wydawcy przewyższały przychody wygenerowane ze sprzedaży gry."
Jak sam widzisz - nawet Spółka w raporcie przyznała, że do końca roku 2022 nie otrzymała w ogóle udziału w zysku. Biorąc pod uwagę, że koszty są spłacone w 95% to można liczyć, że jakieś zyski może się pojawią już w tym roku (zyski po stronie Wydawcy!),a więc i z tego tytułu jakieś przychody (udział w zysku) po stronie Spółki.
Reasumując - nie mam zielonego pojęcia gdzie tu jest jakaś manipulacja z mojej strony. Wg mnie podsumowałem tylko suche fakty, poparte przytoczonym przez Ciebie cytatem z raportu Spółki. Nic co można by interpretować jako nagonkę na spadki.

"jasną zasłoną dla kiepskiego raportu" ... tyle że nikt tego nie przewidział, więc o jakiej jasności piszesz? chyba pomrocznej ... Nikt nie spekulował nawet że wyjdzie CMSR na NS
Trochę nie rozumiem Twojego komentarza... ale spróbuję się pokusić o jego interpretację. Faktycznie słowo "jasna" mogło tu być źle zinterpretowane. Chodziło mi bardziej nie o odcień koloru, a o znaczenie bardziej w stronę stwierdzenia "Dla mnie te infa były ewidentną zasłoną dla kiepskiego raportu". Także tą kwestię mamy już chyba wyjaśnioną.
Jeśli chodzi o spekulację na temat CMSR na NS - może ktoś spekulował, tego nie wiem i nie będę zgadywał. Ja nie brałem tego pod uwagę i dla mnie to jak najbardziej pozytywna informacja, co zresztą napisałem. Puszczenie jednak tego infa w przeddzień mega słabego (moim zdaniem) raportu to nie jest przypadek.

Co do bushido - patrzę raczej chłodno" - oczywiście to też zasłona dymna hahaha ... pomińmy też fakt że gra jest robiona na U5 ;)
A co ma tutaj fakt, że gra jest robiona na U5? Robienie gry na U5 nie gwarantuje automatycznie jej sukcesu komercyjnego. Poza tym od prostego dema do finalnej wersji gry jeszcze trochę czasu upłynie. Myślę, że do tego czasu będziemy mieli już na rynku kilka solidnych tytułów na U5 i Bushido firmy ECC na U5 nie będzie robiło na nikim za specjalnego wrażenia.

I na koniec dodam - nie naganiam, bo spadki są mi niepotrzebne! Wręcz przeciwnie - proszę "to the moon"! I to jak najszybciej. Jak zrobię 10% na plus (myślę, że to solidny zysk za tyle lat w akcjonariacie) to wyskakuję bez spadochronu! Siedzę tu już ponad 3 lata i nie zrealizuję tej straty. Albo wyjdę z tego na zielono... albo będę miał nauczkę do końca życia żeby więcej w takie "gnioty" nie wchodzić (lub ustawiać ciasne SL) ;) Także broń Cię Panie - niech już niżej nie leci... sky is the limit! Średnią mam w miarę niską, więc ten limit też nie jest jakość specjalnie wysoko... Może uda nam się pożegnać szybciej niż nam się wszystkim wydaje :D Poczekamy - zobaczymy ;)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ECCGAMES -1,56% 0,19 2026-05-18 14:51:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.