• Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~Zbyszek [89.231.73.*]
    Some news to share from The Continent…

My journey as Geralt of Rivia has been filled with both monsters and adventures, and alas, I will be laying down my medallion and my swords for Season 4. In my stead, the fantastic Mr Liam Hemsworth will be taking up the mantle of the White Wolf. As with the greatest of literary characters, I pass the torch with reverence for the time spent embodying Geralt and enthusiasm to see Liam's take on this most fascinating and nuanced of men.

Liam, good sir, this character has such a wonderful depth to him, enjoy diving in and seeing what you can find.
    https://www.instagram.com/p/CkTv9FyPnNz/

No i teraz oczywiście czekam na posta szurapli, że serialowi to tylko na dobre wyjdzie, że Cavill to cienias był itd itd xD
    PS. Oczywiście wątpię, żeby miało to mieć jakikolwiek wpływ na PLI, to po prostu ciekawostka i ewentualna trampolina do dyskusji o tym jak zarżnięto potencjał Wiedźmina - nad czym mimo mojej niechęci do spółki, jej bezradności w relacjach z Netfliksem i ogólnej amatorszczyzny - bardzo ubolewam.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [79.191.16.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~Fanpipi [94.75.95.*]
    Początkiem problemów było sprzedanie IP za wszelką cenę. Film zamiast promować Sapkowskiego i jego uniwersum stał się eksperymentem socjologicznym mającym na celu ideologię zamiast dobrej adaptacji i szacunku dla fanów i autora.
    25 lat doświadczenia w usługach i żadnych możliwości do robienia projektów komercyjnych na własnym IP.

https://natemat.pl/445972,cavill-odchodzi-z-serialu-kto-zagra-nowego-wiedzmina

Zdaniem Zuzanny Tomaszewskiej, fandom "Wiedźmina" poczuł się zawiedziony przede wszystkim scenariuszem drugiej odsłony serialu, zarzucając twórcom niszczenie dorobku artystycznego polskiego pisarza.

"W sieci mogliśmy trafić nawet na opinie z przypuszczeniami, że scenarzyści naprawdę muszą nienawidzić uniwersum Sapkowskiego, skoro dopuszczają się tak jawnego "bezczeszczenia" jego twórczości" – pisała w naTemat autorka, która dodała, że faktycznie, przypuszczenia okazały się prawdą.

Były producent i scenarzysta serialowego "Wiedźmina" Beau DeMayo wyjaśnił w wywiadzie z The Direct, że niektórzy twórcy hitu Netfliksa "nie lubili" ani gier CD Projekt Red, ani książek Sapkowskiego. Co więcej, kpili z oryginału.

– To przepis na katastrofę. (...) Musisz szanować swoją pracę, zanim będziesz mógł dodać coś do jej spuścizny – dodał.
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~Kosa [84.181.130.*]
    Nie tylko serial był kiepski, to właśnie Cavill był dla mnie jedynym powodem, ze dotrwałem do końca. Naturalnie zwracałem tez uwagę co i gdzie zrobiło PLI. Nowy aktor, młody Hemsworth to poza tym beznadziejna obsada. Dla mnie przyszły sezon będzie ostatnim, który obejrzę.
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~re [78.8.186.*]
    Pozornie informacja bez znaczenia dla PLI.Nie fetyszyzowałbym też nadto samego projektu na odległą przyszłość Spółki w domenie przychodów.

W praktyce natomiast trudno beztrosko lekceważyć rezygnację z serialu aktora, który był jego koniem pociągowym, a jednocześnie był wielkim fanem uniwersum Sapkowskiego(albo tylko umiejętnie odgrywał taką rolę). Oczywiście równolegle mamy samego Autora, który się nawet nie zająknie przy chwaleniu serialu i najpewniej będzie kontynuował dawanie mu rękojmi. Mamy kurtuazję samego Cavilla, deklarację, że będzie się projektowi przyglądał. Pytanie jednak co dalej? Drugi sezon miał swoją oglądalność, ale odnotował też całkiem sporo krytycznych opinii(co gorsze pochodzących od fanów Wiedzmina)

Na razie wiemy, że 4 sezon powstanie. Czy z perspektywy czasu będziemy mówili, że serial po pierwszym sezonie miał się tylko gorzej i projekt musiał zostać zaniechany wcześniej, niż wskazywał na to pierwotny potencjał? Wiem, że wielu już przesądza taki scenariusz, ja uważam, że obecnie mimo wszystko nie da się tego przewidzieć i pytanie na razie pozostanie otwarte.

Netflix niechybnie ma swoją zadyszkę i przyrost abonentów w 3 q nie zrekompensuje ich wielkiego ubytku w całym roku. Jak sytuacja się utrzyma, będą stopniowo ograniczali finansowanie przedsięwzięć. Polecę banałem, ale w zadyszkach nie ma nic niezwykłęgo. Każde wyzwanie i zagrożenie może doprowadzić firmę na skraj, może też ją definiować nawet częściowo na nowo. To dotyczy zarówno Platige i Netflixa. Tak było, jest i będzie. Nie ma zmiłuj się.

• Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~fanpli [213.134.164.*]
    zgadzam się, że info neutralne
    dużo ważniejsze jest, że będzie kolejny sezon - to w kontekście pracy dla spółki
    kolejny sezon to kolejne z 8 baniek dla pli
    hehe, sapek niech się cieszy ogromną popularnością i to w w ogromnej przewadze dzięki grze!
    jako akcjonariusz patrzę na korzyści jakie spółka z tego wyciąga i naprawdę nie popadajmy w jakiś
    szowinizm i histerię, że serial zły bo to i tamto
    dobrze, że w ogóle się wydarzył i warto zapamiętać ile czasu zajęło bagińskiemu zainteresowanie kogoś
    aby kasę na to dzieło wyłożył...
    do tego nie wolno zapominać, że to nie jest ip platige, oni robią niejako za takiego pośrednika
    współpraca z netflixem ze wszech miar pozytywna i uczyniła z pli wiarygodne studio postprodukcyjne
    >>> co do cavilla to moim zdaniem był w miarę ok
    gdzieś trafiłem na komentarz jakiegoś widza, że szwarceneger przy cavilu to ''zdobywca 20 oscarów"
    zaskoczyło mnie to, choć jak się zastanowiłem to cos w tej opinii jest
    coś w nim mi nie pasuje....może ta jego przerośnięta szczęka co kojarzy mi się z mariuszem wachem?
    ps> może kolejny aktor okaże się nawet lepszy? to może być jego rola życia, dla cavilla taka jednak był supermen...
    o zmianie:
    https://naekranie.pl/aktualnosci/wiedzmin-henry-cavill-rezygnacja-z-roli-geralt-1667070906

• Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: bialoczerwony1972 [79.191.16.*]
    Napiszę jeszcze raz bo widzę, że ktoś zgłosił mój poprzedni post moderowi.

Zbyszku głupolku gdybyś czytał ze zrozumieniem to od dawna wiedziałbyć, że krytycznie wyrażałem się o tym serialu, bo zresztą czego można oczekiwać od Netflixa? Chyba jeszcze smoków LGBT tam brakowało xD
    Co do PLI to ani mnie to ziębi ani grzeje, czy będzie grał ten czy tamten czy miał dośc czy z jakiegoś innego powodu odszedł. I tak z trudem oglądałem do końca te dwa sezony pomimo tego, że nie czytałem Sapkowskiego i nie grałem w gry CDP. Wyobrażam sobie co czują ci co to czytali Wieśka lub w niego grali! Niemniej jedna PLi dzięki temu badziewiu wypłynęło na szerokie wody, potwierdziło swoja fachowość i kunszt. Serial ten otworzył wiele drzwi dla spółki i cóż więcej jako akcjonariusz PLI mogę napisać? Chyba nic...

• Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~Wilk [37.248.164.*]
    Zobaczcie ten materiał. Z poziomu fana nie zostawia suchej nitki na Netflixie.

https://m.youtube.com/watch?v=ANqcPzmhVqI
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~Wilk [31.0.34.*]
    Tutaj uzupełnienie sugerujące, ze Cavill chciał opuścić serial po 2 sezonie, ze względu na zawartość scenariusza.

https://m.youtube.com/watch?v=mt0Cdq_fE6w
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~TVSan [37.248.162.*]
    Nie ma sensu zakłamywać reczywistosci. Jest w necie wywiad Cavilla sprzed 3 dni od publicznej deklaracji o odejściu. Mówi wprost to co przewijało się w dziesiątkach wywiadów. Jak w projekt nie wierzysz to nie bierzesz w nim udziału. Cavill był zbyt dobrze wychowany, żeby powiedzieć swiatu wprost jak bardzo Netflix niszczy i partaczy nieoszlifowany diament. Deklaracje Baginskiego maja nikłą wiarygodność. Może razem z platige jest tez niewolnikiem układu, może głupio się przyznać, ze się jest współtwórcą tego rozczarowania.
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: bialoczerwony1972 [79.191.16.*]
    Toż oczywiste, że nikt na swego partnera z którym robi interesy nie będzie wieszał psów.... Nie ma się tu czym emocjonować, normalny obiektywny człek już od pierwszego sezonu widział że zrobili badziewie... Zresztą 95% seriali na Netflixie to badziewie, ale ważne że PLI zrobiło to co do nich należało, że uzyskali dzięki temu referencję, choć zawsze szkoda tych kilku mln zł rocznie jeśli serial skończy się wcześniej...
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~Odp [37.248.209.*]
    To jest tez pytanie o przyszłe projekty z udziałem Platige albo w ogole przez nich robione w całości. Może Tomaszowi Baginskiemu wszystko co robi Netflix bardzo imponuje? I dokładnie to samo będzie robił bez ich udziału. Nie wiem, jak patrzę na Wiedźmina i ten drugi serial co robił, to powiem szczerze kiepsko. Kierunek noc was przekonał?
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~fanpli [213.134.164.*]
    odejście cavilla akurat dla samej pli neutralne
    i nie zakładajmy z góry, że kolejny wykonawca wieśka będzie dużo gorszy
    a, może będzie lepszy, kto wie?
    nie obejrzymy to nie porównamy....
    netflix faktycznie zrobił papkę, ale pewnie inaczej się nie dało
    bagiński to zaledwie trybik w tej machinie, ciekawsze jest to, że sam sapek był konsultantem i był zadowolony!
    hehe, oni z tą całą swoją poprawnością polityczną tylko irytują ludzi
    ale, ta adaptacja i tak nie została tak skopana jak np ''altered carbon"
    tam dopiero lgbt i czarnoskórzy dają czadu!
  • Re: Nawet Cavill ma dość tego dziadostwa i odchodzi z serialu Autor: ~Aka [94.75.95.*]
    Sapkowski niczego nie akceptował. Jest w żałobie po utracie syna i ma lekko @wywalone na film.

Gdyby nie gigantyczny fanbase gry film wpadłby pomiędzy herkulesa i Xenę w kategorię koksu-fantasy a wiemy że Wiedźmin jest nieco bardziej ambitniejszym tytułem . A właściwie był…
    aka, jesteś rzecznikiem sapka?
    bo tak inteligentnie piszesz co sapek myśli, a w zasadzie nie myśli....
    poniżej cytat zaprzeczający twojej tezie:
    cyt
    ''- Gratuluję Lauren i jej zespołowi znakomitej pracy. Adaptowanie moich książek nie jest łatwym zadaniem. Obejrzałem z wielką radością i mam nadzieję na jeszcze bardziej epicki trzeci sezon
    - powiedział autor bestsellerowej książki.''
    https://niezalezna.pl/423171-adaptowanie-jego-ksiazek-nie-jest-latwe-ale-sapkowski-zadowolony-z-nowego-sezonu-wiedzmina
    nie wiem czym kierował się wypowiadając te słowa, może rozumie różnicę pomiędzy adaptacją a ekranizacją?
    a może to poprawność i jakieś umowy pomiędzy producentami?
    czytałem wyłącznie opowiadania i są ok bo jest tu dynamika wydarzeń, sagi nie czytałem bo zbyt dużo dla mnie pobocznych tematów, które ciągną się jak guma do żucia....
    hehe, ale próbowałem i podchodziłem kilka razy, sorry panie sapkowski
    w gry nie gram, więc ogólnie fanem geralta nie jestem, ale gierkowy wiedźmin wydaje mi się dużo bliższy moim wyobrażeniom niż książkowy
    >>>żle, dobrze, tak sobie? nie ważne, ale ważne aby dyskusja trwała, aby mówili!
    a dla pli ważne, że jadą dalej:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Cavill-opuscil-Wiedzmina-i-przybil-gwozdz-do-trumny-Netfliksa-8434970.html
    będą kręcić dwa sezony na raz!
    ciekawe...osobiście oceniam serial jako dość słaby, ród smoka to to nie jest, ale nie będąc fanem talibem wiedźmińskiej sagi można toto obejrzeć, tak dla zabicia czasu jak ktoś nie ma co innego do roboty....
[x]
PLATIGE -2,08% 11,75 2025-10-03 16:49:03
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.