Mamy przymusowy po 390 czy komuś pasuje czy nie z perspektywy dziś to dobre info . Jak ktoś liczył długoterminowo musi się zadowolić 390 . Brawo ale to już koniec
Oczywiście. Ustawa o ofercie publicznej bla bla bla
2. Cenę przymusowego wykupu akcji dopuszczonych do obrotu na rynku
regulowanym ustala się zgodnie z art. 79 ust. 1, 2, 3a i 3b oraz art. 79a.
A to jest ten podpunkt 2 ustawy nr 79 .
2. Cena akcji proponowana w wezwaniu nie może być również niższa od:
1) najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania wzywający,
podmioty od niego zależne lub podmioty wobec niego dominujące, podmioty
będące osobami trzecimi, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. a, lub
podmioty będące stronami zawartego z wzywającym porozumienia, o którym
mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, zapłacili lub zobowiązali się zapłacić, w okresie
12 miesięcy poprzedzających przekazanie zawiadomienia, o którym mowa
w art. 77a ust. 1, albo
No i z tego wszystkiego wynika że nie niżej niż najwyższą cena za jaką zapłacili w ostatnich 12 miesięcy ta sama zasada co ustalanie ceny w wezwaniu a więc jutro otwarcie na 380 i podobne zamknięcie bo to 2,3 procent od przymusowego będzie można sprzedać jutro bo te 2 3 procent to łakomy kasek alternatywa dla obligacji czy lokat . W miesiąc można tyle zarobic bez ryzyka
O czym ty mówisz. Będzie Dlist razem z mniejszościowymi. Wezwanie dlistowe było teraz walne zgromadzenie i ci którzy nie odopowiedzili na wezwanie będą schodzić z giełdy i zostają w spółce prywantej
Rysiu zwariowales delisting jest ewentualnością jak ktoś nie zdobędzie 95 procent oni mają 95 procent a właściwie 97 i zostawia sobie 3 procent dla zabawy co ? Zapłacili 150 mln za akcję a teraz mają jeszce do zapłaty jakieś grosze i nie skorzystają zostawia sobie żeby im ktoś przychodził przestań gorszych głupot już nie słyszałem a jak się wczytasz w ustawę to byś wiedział że jak oni przekroczyli 95 procent to sobie możesz zażądać wykupu przymusowego. A właściwie to jutro się dowiesz jak będzie otwarcie bo otworzy się dokładnie w takiej cenie w jakiej szacuje się przyzwoity pewny zysk w ciągu 3 miesięcy bo tyle to będzie trwać ten przymusowy 3 mnisiace to 3 4 procent zysku by się przydało po tyle będą kupować ja bym ich nazwał arbitraz będziesz miał jutro w okolicach 375 380 batony których nie przebijesz choć bys miał jeszce milion akcji których już i tak nie ma.
Kret ty merytoryczny jesteś i piszesz z sensem. To rzadkośc na tym portalu. Mam ZPUE od dwóch lat i w końcu sie doczekałem, Masz jakieś swoje typy na GPW aktualnie?
Sprzedaj jutro to co masz w okolicach 380 chyba że chcesz czekać 3 miesiące na 390 . Ja interesuje się właśnie takimi zabawami jak tu wezwania przymusowe taka gra bez większego ryzyka . Mam pewien pomysł ale tak wszem i wobec nie będę tu pisal
Ale 390 zł można żądać wprost od spółki nie trzeba czekać 3 mies. Tylko na oficjalny komunikat wypychewicza ze ma łącznie ponad 95% i od razu do niego lub spółki można wystąpić o te 390 zł.
Art. 83. 1. Akcjonariusz spółki publicznej może zażądać wykupienia
posiadanych przez niego akcji przez innego akcjonariusza, który osiągnął lub
przekroczył 95% ogólnej liczby głosów w tej spółce. Żądanie składa się na piśmie
w terminie trzech miesięcy od dnia, w którym nastąpiło osiągnięcie lub przekroczenie
tego progu przez innego akcjonariusza .
Ale to bez sensu bo oni sami oglosza.przymusowy to trwa około 3 miesiące . Jutro sobie sprzedaj akcje po co Ci jakieś wnioski
Ale jak zostało 2% w obrocie to może mu się nie będzie opłacało zabierać spółki tylko lepiej wygrzać kurs na 500-600 zł i awansować na liscie najbogatszych. Wiec nie wiem kiedy i po ile warto sprzedać
Nie było takiego przypadku jeszce żeby ktoś tego nie wykorzystał . Myślisz że zapłacili metlife po 390 żeby zostawić 2 procent i żeby jakiś ty czy ja mógł przychodzić na walne i się madrzyc bądź blokować jakieś uchwały do sądu ich dawać mieszać ? Przecież oni mają kupca na firmę nie wydają setek milionów żeby zostawić sobie 2 procent i 100 potencjalnych inwestorów i potencjalne głupie kłopoty . To absurd szkoda się nad tym zastanawiać i nad tym żeby samemu się zgłaszać zresztą zobaczysz infa w ciągu kilku dni o przymusowym. Samo wezwanie określa też zamiary że po osiągnięciu 95 procent głosów przymusowy to nie podlega nawet dyskusji .
Ale w wezwaniu nie osiągneli 95% wiec to ich nie wiąże co było w warunkach wezwania. Może chcieli postraszyć zeby więcej się zapisało . A inwestor może wejść w albo przejąć spółkę przez giełdę różne są warianty. Nie wiem jak będzie ale z wypychewiczem wszystko jest mozliwe
Zreszta spółka po 500-600 nadal będzie miała C/Z jednocyfrowe a wiec niedrogo. A z inwestorem tez się łatwiej targować jak rynek potwierdza cene jaka się chce
Raczej teraz akcje polecą na łeb na szyję. Nie muszą wydawać ani złotówki żeby zejść z giełdy. Rysiu taki mądry a myli dlist że squeez outem. Nie ma żadnych przepisów mówiących o tym że przy d liście musi być SO.
Rysiu co tu dużo mówić prawnego obowiązku przymusowego nie ma . Ale jest jeszcze praktyka i rozsądek i to że spadło to Ci z nieba i sam w to nie wierzysz i chcesz na przekór. Nie było takiego przypadku żeby ktoś nie skorzystał. Wszystkie działania były do uzyskania przymusu nie samego delistingu jako takiego. Firma z mniejszościowymi jest mniej atrakcyjna . Zresztą po co się sprzeczać sam zobaczysz. Za godzinkę jak będzie spadać.....
Dnia 2022-10-26 o godz. 22:12 ~Kret napisał(a): > Sprzedaj jutro to co masz w okolicach 380 chyba że chcesz czekać 3 miesiące na 390 . Ja interesuje się właśnie takimi zabawami jak tu wezwania przymusowe taka gra bez większego ryzyka . Mam pewien pomysł ale tak wszem i wobec nie będę tu pisal
jakie 3 miesiące ? ze 20 dni roboczych wystarczy, czyli 1 miesiąc
Tam jest trochę procedury wnioski do KNF GPW inne pierdoły widzę że na innych spółkach trwa to dłużej nie 20 dni . Więc teraz będzie dyskonto do 390 na te 3 miesiące czekania to będzie kosztować pewnie 3 do 5 procent. A swoją drogą jakie giełda daje okazję takie jak dziś przecież cena otwarcia to czysty zysk na tych to powystwiali zlecenia wcześniej a nie śledzą na bieżącą i na tych co do końca nie wierzą że to już fakt dokonany . Co więcej jeszce jest było przed chwilą 10 procent do ugrania bez ryzyka niektórzy na taki procent chętnie rok by czekali. Nie ma znaczenia jak przekroczyli przekroczyli przez pakietowe to cena z 12 miesięcy najwyższą jeśli przez wezwanie to cena z wezwania tak czy siak to już chyba jasne dla wszystkich
Oczywście, że nie jasne, prezes z jednych wywiadów wspominał, że celem jest D-List i ewentualne przekroczenie 90% będzie możliwy scenariusz zejście z mniejszościowymi? Po co wyciskać? Co może prywatna osoba w spółce niepublicznej? Wygląda to tak 1) spółka schodzi z giełdu 2) czeka aż KRet zmięknie 3) odkupuje pakiet od kreta za 10 zł 4) jeśli kret nie chce sprzedawać to do końća życia będzie nieliczącym się akcjonariuszem spółki prywantej, \
Człowieku, zrozum. Po przekroczeniu 95 % MUSZĄ zrobić kolejne wezwanie do 100% po maksymalnej cenie z ostatniego roku, jeśli dobrze pamiętam. Przestań zaklinać rzeczywistość i filozofować inaczej nie wróże sukcesu na gpw.
Rysio w swoim świecie szkoda gadać. A wezwania już nie będą robić nie ma potrzeby nie ma konieczności . Zresztą było wezwanie. Teraz przymusowy i tyle na innych spółkach to trwa miesiąc . To było wiadomo już natymiast po tej transakcji pakietowej. Na drugi dzień można jeszce było kupić nawet po 315 na otwarciu mimo że już wiedomo było co będzie . Giełda daje takie szansę czasem.
Wydaje mi się, że jednak muszą jeszcze zrobić jeszcze jedno wezwanie. Zobaczymy. Jednak to tylko szczegół techniczny - efekt jest w praktyce ten sam: można poczekać i sprzedać po 390 zł albo już teraz sprzedać po 38x zł na rynku. Są chętni na kilka % w skali roku (zależy ile czasu zajmie cała procedura) bez ryzyka w sumie.