kolega błądzi nie rozumie jednego - jaka obecnie jest kapitalizacja obu spółek cdr 10 mld pli 80 mln tak na zdrowy rozum to w takiej sytuacji od cdr powinno się oczekiwać zysków ok 100 razy większych powiedzmy 10 mln pli to ok miliarda cdr? czy pli zarobi szybciej 10 mln czy cdr 1 mld? i do tego nie startujemy z podobnych poziomów wycen bo pli ma ponad 3 razy niższą cdr za ost 4 kw ma c/z ponad 40 a pli 12 to na dziś, jak na jutro? cdr nadal to świetna spółka ale nie ma nowego super produktu, wszystko opiera o tzw odcinane kupony, do tego cyberpunk słabo się sprzedaje, a czas wykonania nowej gr aaa+ jakie są celem to wile lat, do tego czy osiągnie się sukces? i jakie koszty ta olbrzymia rzesza pracowników pochłonie? cdr ma sporo gotówki, ale skąpe jest do dzielenia się z akcjonariuszami w końcu baza i oczekiwania samego core biznesu - tutaj najbliższe 2- 3 lata zdecydowanie przemawiają na korzyść pli dużo łatwiej skalować z poziomu platige niż cdr! serwis dynamicznie rośnie do tego ip sam serial przyniesie pewnie min kilkanaście mln przychodów, rookie - tu założenia są na poziomie ok 30 mln sprzedaży w 2 lata ect.... oczywiście za cdr przemawia płynność ale zdecydowanie łatwiej podwoić kurs pli relatywnie niewielkim kapitałem a, motywów nie powinno zabraknąć >>> w zasadzie obu spólek nie powinno się porównywać bo są zdecydowanie na innym poziomie rozwoju - cdr już najlepsze co miał to pokazał (wiedźmin), przez platige ta droga dopiero się zaczyna.... ps> przejście na gpw powinno zwiększyć zainteresowanie i poprawić płynność, jak ryzykowne jest mieć tylko jeden produkt pokazał mercator, który obecnie notuje straty na sprzedaży rękawic... >> to wyłącznie moja opinia, a znacie mnie - jestem niepoprawnym optymistą!
CDP: "Patrząc z kolei na CD Projekt, nie uważa Pan, że przecena, jaka nastąpiła, nie poszła za daleko? W ostatnich miesiącach właściwie wszystkie rekomendacje były tylko niżej, nawet ogłoszony projekt nowej gry z uniwersum Wiedźmina nie pomógł kursowi. Czy giełdowe wahadło jest już maksymalnie wychylone? Przecena jest ogromna, natomiast głównym problemem jest to, że „Cyberpunk 2077” się bardzo źle sprzedaje. Porównując to do ścieżki „Wiedźmina”, to są ogromne przeceny i niskie wolumeny, czyli odwrotność tego klasycznego „długiego ogona sprzedażowego”, który pozwolił CD Projektowi w ponad pięcioletnim okresie zapewniać świetne wyniki. Więc jedyną nadzieją w krótkim terminie jest płatny dodatek - DLC do „Cyberpunka”. Tylko on jest tak długo przekładany, że też trudno liczyć, że odczaruje sentyment. CD Projekt słynął z tego, że jest „progamerski”, więc w przeciwieństwie do zachodnich wydawców pewnie nie każe sobie zapłacić za dodatek 200 zł. Skoro tak, to wpływ na wyniki też może nie być znaczący. Sentyment jest słaby. Prace najpierw nad naprawą „Cyberpunka”, później nad dodatkiem, przedłużają termin premiery następnego „Wiedźmina”. Przejście na silnik Unreal było świetną decyzją, ale rynek się obawia, że przez kilka długich lat nie będzie dużej premiery i pojawi się dziura wynikowa. W takim układzie akcjonariusze będą partycypować w kosztach nowych projektów, a nie w zyskach. Najbardziej rynek może się przestraszyć pierwszej kwartalnej straty, która może się pojawić. Z drugiej strony słaby złoty do dolara pomaga w poprawieniu przychodów, a wszystkie rozczarowania kiedyś są przereagowane i potwierdzeniem takiego stanu teraz jest to, że praktycznie wszyscy analitycy są negatywnie nastawieni do CD Projektu. Więc bardzo dużo złych informacji jest w cenie, to wahadło jest bardzo mocno wychylone, tak jak przed premierą „Cyberpunka 2077”. Czego brakuje? Na pewno zamykania pozycji krótkiej sprzedaży. W rejestrze KNF ciągle jest dużo funduszy, które grają przeciwko wzrostom. To się oczywiście szybko może zmienić, tylko z jakiegoś powodu te fundusze ciągle wierzą, że ta wycena jest zbyt droga. Być może patrzą na bieżące wyniki, nie dostrzegając np. wartości samego „Wiedźmina” jako kluczowego IP, co udowodnił m.in. serial Netfliksa. Tym sygnałem, który odbierałbym za zmianę trendu, byłoby właśnie zamykanie krótkich pozycji, a nawet short squeeze, który mógłby się pojawić, gdy inne branże zaczną odbijać, a te najbardziej przecenione będą robiły z to odpowiednio większą dynamiką.
A o spółkach niepublicznych: Docelowo chciałbym mieć drugi gamingowy fundusz, który skupiałby się na rynku niepublicznym, gdzie widzę jeszcze więcej okazji. To pomysł na za kilka miesięcy, kiedy myślę, że - z punktu inwestora - możliwości będą jeszcze atrakcyjniejsze.
O NC: Wielki problem to jednak 30-40 małych spółek, głównie z NewConnect, które dla funduszy inwestycyjnych są nieinwestowalne. Fundusze zupełnie ich nie śledzą, głównie z powodu braku płynności. Jak czegoś nie da się coś kupić, to jeszcze trudniej to potem sprzedać. Więc jeśli inwestor z pre-IPO w jakiejś wcześniejszej emisji brał akcje taniej, to on nawet przy niewielkim zysku woli sprzedać w debiucie, stąd te spadki po 40, 50 proc. Podsumowując, ja największy problem widzę w tych najmniejszych spółkach, bo tam ani płynności, ani pomysłów, ani przychodów.
Tle,że PLI za jakiś czas będzie na głównym i ma i przychody i pomysły i wspólników do wydawania gry! Jak będzie czas jak zwykle pokaże...
b-cz pli ma nie tylko pomyły i wspólników do wydawania gier ale i pomysły dotyczące całego filmowego ip obecnie tutaj trwa poszukiwanie wspólników a w serwisie jak wspomniał prezes w jednym z ostatnich wywiadów - portfel zamówień na rok jest dobrze wypełniony! ps> zmiana rynku pomoże w płynności, cytowałeś sugiego, siedzi w naszych spółkach - image games i jakiś jego fizan obejmował emisję pli, na gamingu się zna, ale na filmówce raczej nie, a tutaj potencjał może być sporo większy niż w grach, cały wywiad tutaj: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Techland-nie-jest-wart-wiecej-od-CD-Projektu-Pawel-Sugalski-o-problemach-i-szansach-gamedevu-8378823.html
a nie, sorry zle kuknąłem. ja pauzuje bo przy mojej sredniej to niewiele usrednie a w plecy tez jakos duzo nie jestem. Nie jest to tez jakis zaporowy wolumen.
@Leon
Cała kasa na bananie. Nie ma obecnie za co dobrać... Sprzedawać Answer,, MCI, SFD czy TSG bez sensu skoro trzy pierwsze niedawno co odkupiłem, a w ostatnią też chwile temu wlazłem po raz pierwszy. Gdy tylko będzie wolny jakiś grosik ( już w sierpniu przed wynikami) coś tam skubnę!
U mnie dywersyfikacja to najważniejsza zasada!!!
cyt ''...polskie akcje wydają się być kolejnym bardzo atrakcyjnym aktywem, które w ciągu najbliższych tygodni może pozytywnie zaskoczyć inwestorów. Jeszcze ciekawiej przedstawiają się natomiast ceny akcji wyrażone w USD.https://static.stooq.pl/n/pic/ndm/78.pngTaki poziom cen akcji największych spółek to oczywiście w dużej mierze zasługa polityków, którzy przez ostatnie lata niezbyt przejmowali się losem inwestorów mniejszościowych (czytaj indywidualnych), traktując wiele z notowanych spółek giełdowych jako skarbonki pozwalające kupować głosy wyborców. Ostatnie sondaże wyborcze pokazują jednak bardzo duże szanse opozycji, by przyszłoroczne wybory wygrać. Taki scenariusz może być kolejnym pretekstem dla inwestorów zagranicznych do zwiększenia swojej ekspozycji na nasze polskie aktywa.Dodatkowo zbliża się termin automatycznego zapisu Polaków do PPK (1 kwietnia 2023), co może spowodować dodatkowy silny zastrzyk nowej gotówki wśród inwestorów lokujących kapitał na GPW. Silny impuls kupna akcji wygenerowany przez ten typ inwestorów może spokojnie być porównywalny do impulsu wygenerowanego przez OFE na początku lat 2000.Podsumowując można stwierdzić, iż ostatnie wzrosty cen obligacji mogą być dobrym prognostykiem także dla rynku akcyjnego. Oczywiście łatwiej byłoby podjąć decyzję inwestycyjną o zakupie akcji w momencie w którym coś realnie niedobrego wydarzyło się w gospodarce i byłoby to realne uzasadnienie ostatnich dużych spadków na GPW, aczkolwiek równie realny jest scenariusz spadku inflacji w przyszłym roku, braku dalszych podwyżek stóp procentowych oraz przekonania się inwestorów co do sensu inwestowania w Warszawie.Marcin Dąbrowski, CFA(Niezależny Dom Maklerski SA)'' https://stooq.pl/n/?f=1501262
tez tak to czytam, ktos chce kase na wakacje, auto, albo nadplate kredytu ogarnac i ma np akcje pracownicze, ewentualnie troche uwalaja kurs bo a noz ktos odda taniej skoro otoczenie makro kwiczy. Ja tam skubie slabymi rekami leszczyny i trzymam papiór.
@Leon i @ubrany A moim zdaniem panowie tu nie ma żadnego naturalnego obrotu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że spadki są sztuczne i za jakiś czas okaże się, że dziwnym trafem jakieś TFI zwiększyło swój stan posiadania :D
b-cz popieram twoją tezę szczególnie, że mam troszkę czasu na pewne obserwacje i wynotowałem sobie pewne pojawiające się liczy akcji po obu stronach i w kółko są te same, nikt o zdrowych zmysłach i zamiarach takich zleceń nie ustawia nie będę przytaczał tych liczb, jak kogoś to zainteresuje to sam wyłapie nawet kilka dni temu ten straszak na 21,60 ponad 2,6 k był sztuczny - wg mnie kowalski co inwestuje zachowuje się w sposób racjonalny - złe info syp, dobre kup a tutaj wysyp świetnych njusów i powolna kontrolowana obsuwa aż do 21 zeta od strony at sytuacja zaczyna fantastyczne ciekawie wyglądać i ukształtował się na kursie 10 letni trójkąt symetryczny, zbliżamy się do wybycia - mam nadzieję do góry bo to zbieżne byłoby z samą sytuacja fundamentalną platige hehe, takie tam kreski: https://zapodaj.net/ab2584972575c.jpg.html
Może to właśnie te akcje pracownicze, które PLI drukuje co roku są problemem. Pracownicy znają temat od wewnątrz i sprzedają przy pierwszej lepszej okazji.
A w obecnych czasach i brakach kadrowych, aby utrzymać pracownika trzeba drukować... to może źle wróżyć - zwłaszcza w dobie silnika UE5 na którym pracuje obecnie większość branźy i ryszady pracowników pomiędzy firmami spowszechnieją.
po co ci co nie znają faktów w ogóle zabierają głos? ''Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości'' m twain paru kolegom można to zadedykować, niech się choć chwilę zastanowią... >>> fakty są takie, że od 2019 każdego roku pewna pula akcji z tych 200 tys jest przydzielana zarządowi i faktycznie jak napisał b-cz, ci panowie nie sprzedali ani sztuki mało tego mają na lata dobrowolny lockup zresztą, jakiś apanaży w spółce nie mają, nawet służbowych aut, więc to rodzaj premii za wyniki (odp ebitda) takie programy związują bardziej ze spółką niż np wysoka pensja menadżera do wynajęcia, który zrobi swoje i odchodzi hehe, kiedyś prezes wspomniał, że w pli chciałby pozostać już do emerytury kompetencja na pewno ma: ''Karol Żbikowski, prezes Platige Image. Menedżer z ponad 20-letnim doświadczeniem. Jest absolwentem Wydziału Handlu Zagranicznego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. W przeszłości był m.in. prezesem zarządu Societe Generale Securities Polska, członkiem zarządu grupy wydawniczej WSiP S.A, gdzie odpowiadał za strategię, rozwój produktów i obszar nowych technologii, a także prezesem IR Services, spółki z grupy Unicredit. Jest doświadczonym członkiem i przewodniczącym rad nadzorczych spółek publicznych i prywatnych. Reprezentował m.in. koncern Vivendi Universal w radzie Elektrim Telekomunikacja. Doradzał funduszowi Enterprise Investors, Orbis S.A oraz, jako mentor, startupom w ramach Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości.'' hehe, do tego, raczej rozumie rynek bo jest maklerem...więc na pewno woli wyższy kurs niż obecną padakę >>> program motywacyjny w tym roku już się program kończy: ''Zarząd Platige Image S.A. _"Spółka"_ informuje, że w dniu 7 czerwca 2022 r. otrzymał od osób pełniących obowiązki zarządcze w Spółce tj. Pana Karola Żbikowskiego - Prezesa Zarządu oraz Pana Artura Małka - Członka Zarządu, powiadomienia o transakcjach na akcjach Spółki. Powiadomienia dotyczą objęcia przez ww. osoby akcji serii F Spółki w wykonaniu praw z warrantów subskrypcyjnych przyznanych w ramach Programu Motywacyjnego na lata 2019 - 2022. Treść powiadomień Spółka przekazuje w załączeniu do niniejszego raportu bieżącego. Jednocześnie Spółka informuje, iż zamiarem Spółki i Panów Karola Żbikowskiego oraz Artura Małka jest zawarcie umowy typu lock-up, czasowo ograniczającej swobodne rozporządzanie ww. akcjami serii F.'' To tyle faktów, przyszłość pokaże co się wydarzy w biznesie, no i gdzie zawędrują notowania?
Te naganiacz ile ci płacą za ten pijar bo jeżeli robisz to non profit toś wyjątkowy bezrefleksyjny muł. Ale obstawiam, że coś tam coś tam skubiesz z pańskiego stołu. Na razie wszyscy akcjonariusze i fani pli załadowani w człona.
wyedukowany i świadomy akcjonariusz to jednak co innego niż wszelkiej maści kibice z ...pcimia dolnego zachęcam każdego do osobistego udziału w walnych zgromadzeniach i poznaniu osobistym osób odpowiedzialnych za kierowanie spółką zdecydowanie to co innego niż bezmózgowy jazgot niektórych mądrali na forach.... dyskusja poparta faktami - tak! nie - dla hejtu i zapędów z pogranicza megalomanii i ignorancji....
Ja myślę, ześ id.iota. Idź na walne i spotkasz FanPli i innych akcjonariuszy i zapytasz face to face!
Ale nie lepiej na forum żale wylewać jak dzieciak w piaskownicy :)
po co szukacie nie wiadomo czego, to nie prezes sprzedaje
Zwykły akcjonariusz próbuje sprzedac 2600 akcji, 1000 z hamiem poszło pare dni temu, bo obniżył cene. Reszta z 22 zjechała na 21,6 i wisi w arkuszu, wielkie halo. Pokazuje to tylko że wyjście z akcjonariatu za śmieszne 50k pln, to zadanie na tygodnie i uwala kurs o dobrych klilkanaście procent, ja nawet nie chce myśleć co się stanie jak ktoś naprawde duży bedzie chciał zamknać pozycje.
A widzisz, a ja bym chciał żeby ktoś chciał wyjść z dużym pakietem. Skorzystałbym z uśmiechem na mordce. Na tym to polega on straci ja zarobię :) Nie ma sentymentów! Nie ma nic dziwnego, że trudno wyjść bo i obrotów brak. Wystarczy zobacz sobie choćby najnowsza perłę czyli Bumech! Jakie obroty ma teraz, a jakie miała w latach 2019-2021. :D . Tak to jest na giełdzie, że zarabia mniejszość bo większość przychodzi jak kurs jest po 30 czy 50zł :) Po 3zł nikt tego nie chciał...
Tak będzie i tu i tak to widzę, jeśli ktoś widzi to inaczej to powinien sprzedać papier i szukać innej lepszej spółki. To chyba logiczne! Przyjdzie kapitał jak kurs będzie zupełnie gdzie indziej....
Ale się obaśmiałem przed snem. Bo skoro mają być takie wzrosty to brać te marne 2600 teraz, a nie czekać na trzęsienie ziemi. Przecież będzie gwarantowany wielki zarobek. Zaraz, te głębokie gardło od Prezesa nawija o wzrostach od 2 lat czy dłużej?
To postaw je na sprzedaży i zobaczysz jak szybko ci je zabiorą. Już pisałem, że wszystko mam na GPW i nie mam takiej kwoty w jednej chwili na dokup. Natomiast jeśli kurs spadłby znacząco poniżej 20zł od razu biorę kredyt z DM. Widzisz i tu się różnimy bo ja wiem,że gdy przyjdzie czas to spokojnie stąd wyjdę! Dla mnie to normalne, że nie ma obrotów bo i skąd mają być i pod co? Napisałem ci post wyżej, że na Bumechu było to samo, na 11Bit to samo, na wielu innych spółkach to samo. Chociażby spójrz na Cherry: https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=CHERRY jakie były obroty po IPO przez prawie 3 lata i jakie w ostatnim tygodniu po newsie o Apple i choć ci co zostali ubrani po 50zł i drożej i tak nie zarobią to ci co kupili poniżej 6-8zł pięknie zarobili. Różnica jest taka, że tam było tylko jedno info i spekuła zrobiła jazdę, tu jeśli wszystko pójdzie tak jak trzeba wzrosty będą pod fundamenty, a nie pod marzenia!
Jeśli chcesz wyjść naprawdę, stawiaj to po 20zł i zobaczysz, że wyjdziesz, a może ktoś się wqrwi i zejdzie jeszcze niżej z kursem więc i ja na tym skorzystam tak jak pisałem wyżej...
FanPli jest naszym forumowym optymistą i tylko i.diota może myśleć, że jest pracownikiem PLI. gdyby tak było to ja bym go zwolnił bo słabo nagania czyli nie wykonuje swojej pracy tak jak trzeba bo kurs w czarnej d.upie haha ;)
Czas na wybieganie zanim słońce jeszcze mocno nie pali.Polecam mózg dotleniony dużo lepiej kojarzy pewne rzeczy :D
statystyka mówi, że najwięcej narzekania jest ...przy kształtowaniu się denka bardzo się cieszę, że pesymiści są w większości i do tego nie mogą spać po akcje pli ich parzą w ręce obroty w swoim czasie przyjdą, nc niestety to peryferia gpw i wiele podmiotów w ogóle tu nie zagląda oczywiście sytuacja na całej gpw swoje też zrobiła - odpływ kapitału, zwała plus wakacje i mamy flautę pli to spółka na dorobku, choć ma już ponad 20 lat jednak zmiana zarządu i ogłoszenie nowej strategii wiele zmienia to już nie sam serwis z relatywnie niskimi marżami, ale kompleksowe ip, które za jakiś czas da spore zyski a jak się te pojawią to i obroty się pojawią, hehe, zniecierpliwienie na pierwszej podbitce będą uciekać a silne ręce zbierać całkiem pokaźne pakiety największe wzrosty przewiduję w przyszłym roku, kiedy wiele wątków ujrzy światło dzienne do tego oczekiwany debiut na gpw, który na pewno przyczyni się do płynności ps> spodziewam się dobrych wyników za 2 kw i rewelacyjnych za 3 kw i to też powinno nieźle ruszyć kursem
warto o tym pamiętać albo nie zapomnieć, że: cyt ''W roku 2021 Movie Games, wspólnie ze studiem produkcji, postprodukcji i efektów specjalnych Platige Image, założyło Image Games, studio developerskie indie premium skupiające się na grach role-playing klasy indie AA.'' https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20220804/movie-games-zapowiada-brewpub-simulator-w-nowej-formule-wydawniczej
fanpli Od 3 lat albo nawet 5 lat naganiasz na PLI - ktokolwiek Cie posłuchał jest w stracie, niektórzy po kilka lat w stracie się kiszą. No stary, 20 letnia firma na dorobku i perspektywy po pięciu latach spadku. Co to są za brednie.
Jestem ostro w plecy, najgorsza pozycja w portfelu i takie naganianie bezczelne już mnie wpienia. Może wrescie ktos powie, że jest słabo i co można zrobić?
Zarząd się zmienił w raz przy kursie 40 na Włodarkiego, drugi raz przy kursie 30 na obecnego. Dzisiaj mamy 20, zaraz 1 z przodu, pusty arkusz i kilkadziesiąt akcji obrotu dziennie, a Ty dalej swoje. U dzisiaj 385 rekord tygodnia. Ale mamy perspektywy....
W perspektywie jest te kilkadziesiat tysięcy dodrukowanych akcji dla nowego prezesa i jego zioma, których pare lat temu nie było. Przy takim volumenie to jest na lata sypania, zanim on wyjdzie z pozycji. 50 000 akcji prezesa / 385 akcji dzisiejszego obrotu = rok sypania tylko jego. A mamy rekordowy wolumen w tym tygodniu :)
Mają jakieś filmy w developmencie. Zdajesz sobie sprawe jaki jest potencjalny zysk z polskiego filmu? top box office w polsce to 3-4 mln pln zysku jak masz wielkiego fuksa, a 90% boxoffice w stracie. A nie liczyl bym na top1 od kogoś kto robi to pierwszy raz.
A jak chcesz jakikolwiek globalny film, to pozostaje ci netflix i jednorazowa płatność rzedu 4-6 mln pln, bez praw do IP ani merchu. A realnie mozna liczyć na 1-2 mln i to jak trafisz.
Gry? Może trzecia kolejna zarobi, a raczej przepadnie w morzu indii i będzie tylu graczy ilu inwestorów tutaj codziennie. Game dev to 10 lat budowania zespołu, a nie podnajęcie firemki znajomych królika. To było rosądne posunięcie pod pompowanie kursu i liczyłem na ruchy. I jakoś ta pompa tylko perspektywiczna.
@ubrany przecież możesz się rozebrać ze swojego pakieciku pli włodarski nie nadawał się do niczego i spółka za jego rządów to mało nie straciła płynności - aha i on nigdy nie był prezesem tylko p. o. prezesa do tego dochodziła machalica... obecny zarząd wie co robi, ja zaś na wątku piszę co uważam i jakie są moje oczekiwania nikogo nie naganiam, każdy ma swoje szare komórki i decyzję podejmuje sam forum zaś to miejsce dyskusji oraz kompedium wiedzy o platige 40,30,20 ? są technicy i są ci co lubią analizę techniczną np ja ale, najwięcej jest takich płaczków jak ty, ubranych dużo wyżej i biadolących zamiast uśredniać korzystając - moim zdaniem - z niskiej wyceny policz to i owo i nie patrz na samą spółkę przez pryzmat jej obecnej wyceny! rynek uwielbia przereagowania na flautę zdecydowanie ma wpływ ogólna padaczka na gpw a, szczególnie na WIG.GAMES5 jednak kondycja branży jest jak najbardziej zdrowa i spółki te zarabiają a nawet wypłacają dywidendy jakiś czas temu białek pisał, że atrakcyjne poziomy to okolice 15 tys, indeks przereagował aż do 12tys po spadku z 35 tys https://stooq.pl/q/?s=wig_games5&c=mx&t=l&a=lg&b=0 i...odbija ostatnie 10 dni to : https://stooq.pl/q/?s=wig_games5&c=mx&t=l&a=lg&b=0 wydaje się, że poprawa sentymentu do branży zwróci uwagę strony popytowej na nasze akcje pewne schematy zawsze się powtarzają w ocenie spółki i oczekiwaniach zawsze możemy się różnić i to jest ok, ważne jest też kiedy się kupi akcje i co jest motywem? >>>> czemu zawsze najchętniej kupujemy akcje na górkach a na dołkach na nie plujemy i chcemy wywalać? no czemu? odpowie mi ktoś? czemu np jak dziś jest tanio to nie akumulujemy i boimy się dotknąć, a jak ktoś wywoła efekt domina to prześcigacie się w zakupach? bo nie wy tylko ktoś grubszy o tym decyduje, lubimy kupować jak rośnie bo droższe czy drogie to dopiero ma jakość! i czy to nie jest patrzenie na spółkę przez kurs? kiedyś sam nie sprzedałem po 80 zeta bo tak rośnie tylko super wybitna spółka, eech - jaka tam spekulacja, a patrzenie w raporty finansowe to strata czasu - rośnie to widocznie zasługuje i jest dobre i człowiek traci czujność i poczucie rzeczywistości za ile ? czy kiedy ? większość wybiera timing ten drugi ale, jak się nie trafi to.... sam jestem pod niewielką kreską, ale akumuluję nadal bo uważam, że ta spółka ma jednak przyszłość cóż, człowiek uczy się całe życie hehe, no i dziś czytam raporty i przynajmniej śpię spokojnie bo spółka nie zbankrutuje ABSOLUTNIE NIKOGO NIE NAMAWIAM NA AKCJE PLATIGE, CHOĆ MOGĄ STANOWIC W PORTFELU FAJNE UZUPEŁNIENIE MOJE POSTY TO RACZEJ ZWRÓCENIE NA COŚ UWAGI ORAZ FAKTY
Fakt zjechało z 80zł na 21zł, ale nadal dobrze rokuje. Naganiacz od 2lat, niektórzy piszą, sporo dłużej. Twoi pracodawcy z Pli w tym czasie wywalili w ch.. akcji. Może KNF powinien się zainteresować twoją osobą, czy faktycznie jesteś tam na etacie, twoje połączenia telefoniczne z Prezesem, mejle, kontakty osobiste. Naganiaczem jesteś zawodowym bo niemożliwe jest żeby komuś normalnemu chciało się tak pracować na forum bankiera za free.
kibic nikt ci nie każe ani mieć akcji pli ani produkować się w tym miejscu poziom twoich postów jest poniżej krytyki taką więc się nie zajmę - zwyczajnie szkoda czasu pisz sobie co chcesz i rób ze swoimi akcjami i kasą co chcesz i innych nie obwiniaj o swoją indolencję w grze giełdowej i więcej tolerancji dla innych o odmiennych poglądach niestety obecnie większość forów i dyskusja w nich jako żywo przypomina: https://www.youtube.com/watch?v=sElhLcagn0k traktujmy więc czas spędzony tutaj z lekkim przymrużeniem oka....