Na moment pisania tego posta cena Orlenu i Lotosu (per 1 akcja) są IDENTYCZNE, chociaż: - OLEN jest jeszcze bez obcięcia dywidendy (czyli hipotetyczna korekta do ceny LOTOSU -3.5 PLN) - LOTOS zaraz będzie transferowany za 1.075 X ORLEN (czyli hipotetyczna korekta do ceny LOTOSU +5.19 PLN) Zatem LOTOS powinien kosztować NA TERAZ 1.69 PLN WIĘCEJ od ORLENU a mimo to trend: Lotos DOWN Orlen UP Ja wiem, że ta nasza paździochowa giełda to szmbo w którym duże fundy wpychają maluczkim g* do ust, kieszeni i nawet przed dolną dziurkę w przeciwną naturze stronę, ale to co teraz się dzieje przeczy nawet grawitacji...
Dokładnie, też próbuję to teraz rozkminić. Nie kumam też kwestii warunkowej wypłaty dywidendy. Tzn. dywidenda ma być wypłacona od koniec lipca, czy wtedy akcje Lotosu będą jeszcze na giełdzie, czy nie? Dniem ustalenia prawa do dywidendy Lotosu był 23 czerwca. Czy dywidenda została odcięta od kursu Lotosu?
No dobra, jeśli nie było odcinki, to jak teraz sprzedam akcje po kursie 70 pln, a miałem akcje w dniu 23 czerwca (dzień ustalenia prawa do dywidendy), to jednocześnie: sprzedam akcje bez odcinki, a pod koniec lipca dostanę dywidendę? To zbyt piękne. Ale czy prawdziwe? Czy czegoś nie kumam?
Precyzując - było odcięcie w przypadku LOTOSu. Każdy kto miał akcje (zdaje się 23-go czerwca na otwarciu) ten dostanie dywidendę, choćby i pozbył się swoich akcji tego samego dnia. Macie rację - dywidenda była "warunkowa" ale w momencie kiedy nastąpiło jej odcięcie od akcji, pieniądze na jej wypłatę zostały "zarezerwowane" i (choć tu mogę się mylić) od tej chwili nie ma możliwości cofnięcia tej decyzji. Zatem "warunek" - nawet gdyby teraz w jakiś sposób przestał mieć status "spełnionego" nie ma już na dywidendę wpływu. W związku z tym moje wyliczenia w pierwszego wpisu w ramach postu są aktualne (o ile jakimś cudem ORLEN nie wycofa się jeszcze w trybie nadzwyczajnym z wypłaty dywidendy albo zrezygnuje z zakupu Lotosu - bo zgoda UE już jest).
Jeszcze jedno - jak ktoś mi nie wierzy w odcięcie dywidendy na Lotku, to chociaż wejdźcie na bankierze w kalendarium wydarzeń dla Lotka i sami przeczytajcie: https://www.bankier.pl/gielda/kalendarium/2022-01-01?spolka=LOTOS&event_category=8
Powtarzam - odcięcie dywidendy na Lotosie już było. Nie wiem co się stanie jeśli zdecydują się jej jednak nie wypłacać (może cena akcji zostanie skorygowana w drugą stronę, ale to by pokrzywdziło osoby, które sprzedały akcje po odcięciu dywidendy więc nie wydaje mi się to możliwym do przeprowadzenia).
Odcięcia nie było! Czy Ty w ogóle rozumiesz co to jest odcięcie? To zabieg techniczny na TKO. Chwilę później może być zniwelowane wolną grą rynkową. W ramach tej gry pojawił się spadek kursu podobny do odcięcia i tyle! A dziś to już prehistoria!
Życie to nie matematyka, myślę, że wielu obstawia taki wariant przyszłości że do fuzji jednak nie dojdzie a lotos pozostanie samodzielną firmą albo że parytet zostanie jeszcze zmieniony. Jeśli ty uważasz że do fuzji dojdzie to korzystaj z tej różnicy cen.
Tak na marginesie, to ta matematyka jest też mocno wątpliwa: jeśli bieżacy kurs wynosi np 50% wartości księgowej, to może odcięcie powinno dotyczyć również tylko 50% wartości dywdendy?