Action handluje na 0.7x kapital obrotowy netto 0.6x wartość ksiegowa 3x wartosc przedsiebiorstwa do ebitda
to sa wskazniki niespotykane asbis jest na 1.33 x wartosc ksiegowa ab na 0.9x bez wartosc niematerialnych
Action nie ma dlugu a jak dojdzie do 100% pokrycia zapasów zobowiązaniami handlowymi to bedzie mial 250m gotówki - a to sie stanie w ciagu 1 - 2 lat
Ab i inne spolki z branzy maja to pokrycie na 100 - 120% i do tego maja dług Action nie ma zadnego długu
ecommerce z tego co prezes mowil jest 10% a bedzie 20% w przyszlym roku krakvet bedzie 10% sprzedazy na koniec roku
jak popatrzysz na wyceny chewy i zooplus to sam krakvet jest wart 200m pln a to bedzie tylko wiecej bo sprzedaz dynamicznie rosnie krakvet zaczyna sprzedaz w niemczech, slowacji i czechach i w ciagu 2 - 3 lat moze byc 400 m sprzedazy
wiekszy ecommerce to wyzsza marza np morele maja marze 15% wiekszy krakvet to wyzsza marza - zooplus ma marze ponad 20% wiekszy ecommerce to wiecej gotowki bo nie ma naleznosci
tylko kwestia czasu jak ktos to przejmie biorac pod uwage free float
do tego nieruchomosci warte pod 200m sam kapital obrotowy netto to 360m a pozostalosci ukladu splaca w 2 lata z tego co sie generuje
czyli warte to jest 200+360+200 = 760m tj 36 / akcje a liczac dochodowo np. 5x ev/ebitda = 5 *80 = 400 + 200 (gotowka) + 200 (krakvet) = 800 tj. 40 akcje - wychodzi podobnie (bez nieruchomosci)
widac ze akcje przestaly spadac z rynkiem teraz tylko czekac jak zaczna rosnac
popatrzcie co sie stalo np z Tim
cena docelowa 40 w ciagu 2 lat a w scenariuszu optymistycznym 50 / akcja
Dnia 2022-06-12 o godz. 08:44 ~dzik napisał(a): > Action handluje na > 0.7x kapital obrotowy netto > 0.6x wartość ksiegowa > 3x wartosc przedsiebiorstwa do ebitda > [..] , itd, itp
To wszystko wiadomo od dawna, od zeszłego roku. Później były realizowane zyski , teraz jest powolny wzrost. I dobrze, bo jak za szybko rośnie to i spada zbyt szybko. Wszystko na dość małych obrotach. Do 30 września daleko, a najbliższą cezurą opinii będzie podanie niedługo przez Spółkę obrotu za lipiec, czy był wzrost r/r i czy wyżej od inflacji. Pozdrowienia dla cierpliwych.
Cały czas utrzymuje się wysoka rentowność ,
spółka ma spory FF co wbrew pozorom może Skusić do wezwania przez większego gracza ,
Spółka pod wezwanie jest idealna
Jako posiadacz akcji Actiona od kilku lat (ze średnią w okolicach 5 zł) zgodzę się ze wszystkim, z wyjątkiem przejęcia. Na to nie ma nawet cienia szansy. Free float to 54%, ale to ilość mocno teoretyczna. Próba zebrania tych akcji wywindowała by cenę szybko w okolicę 100 zł lub lepiej. Przypuszczam też, że pan Bieliński szybko by interweniował. Nic nie wskazuje na to, by chciał sprzedać firmę. Wręcz przeciwnie, to dzieło i pasja jego życia, on jest urodzonym handlowcem. Ostatnie na co bym postawił, to pozbycie się przez niego biznesu. Pisanie o przejęciu oznacza, że ktoś spojrzał na wskaźniki, ale nie zna realiów tej konkretnej firmy.
20 zł? Ja się zastanawiam, czy po 50 zł bym odpowiedział : ) 20 zł tu tu jest bez żadnej łaski możliwe w każdej chwili. Wątpię, żeby znaleźli się naiwni na taką cenę. No i przede wszystkim dominujący akcjonariusz nie pozwoliłby na hasanie. A próba skupu z rynku błyskawicznie windowałaby cenę. Tutaj przy 10 milionach obrotu będzie 50 zł momentalnie.
Tak, widać, że Action jest mocny i szykuje się do wybicia - zakładając, że nie będzie żadnego czarnego łabędzia. Tu 20 zł może być w kilka sesji. Natomiast widzę, jak animator cały czas próbuje zdusić te wzrosty. Robiłem parę transakcji księgowych i po każdej transakcji animator uparcie wystawia akcje niżej. Trzeba go parę razy skarcić, żeby przeniósł wyżej - a następnego dnia znowu zaczyna.
Natomiast wrzucić tu kilka milionów i akcje podejdą pod 20 zł, tak na dziś to wygląda.
Na 13.30 leży lekko ponad 5tk akcji i do 13.50 to największy pakiet,
Być może jutro poznamy sprzedaż za lipiec ,
Może to przyniesie zwiększone obroty ,
Obecnie 13 zł jest wsparciem
miło widzieć "starych" inwestorów, ja sobie uzbierałem kilka słów klucz dla ACt od kiedy tu jestem: bankrut, 3'14, słabe wzrosty, wyniki za dobre - a kurs nie hula, i teraz moi faworyci dywidenda i przejęcie, najlepiej oddanie spółki za darmo :) jak nigdy zależy Prezesom (póki co nawet sztuki akcji nie oddali) na odpowiedniej wycenie spółki, i zakładam, że biorąc pod uwagę ich upór i zacięcie zaskoczą rynek IT i nie tylko nie raz jeszcze...decyzjami, konkretnym info, a reszta przyjdzie sama; a niezadowoleni ze stagnacji kursu na przyzwoitym poziomie, polecam iść na wszystkie growe, bo teraz tam kręcą kursami i tak pewnie będzie do grudnia i dalej bo gamingowcy mają co odrabiać. My też w swoim czasie maxy zniszczymy, zdrówko na pohybel
Nie za bardzo wiem skąd pojawiają się teorie o wezwaniu. Po pierwsze: żeby ogłosić wezwanie trzeba mieć akcje Action a najlepiej co najmniej 33% wszystkich akcji. Po drugie: jedyny podmiot, który w ogóle może myśleć o wezwaniu to Prezes i to nie sam tylko z kimś do kompletu. Po trzecie: po co miałby ogłaszać wezwanie, jeżeli i tak ma pełną kontrolę nad spółką? Myślę, że jeżeli zarząd podejmie kiedyś taką decyzję to możliwe jest sprzedanie spółki inwestorowi branżowemu, bo ta branża będzie tylko rosła przez kolejne dziesięciolecia a ktoś z dużym kapitałem i z młodym managementem mógłby spółce bardzo pomóc. Nawet Logan Roy zdecydował się na sprzedaż swojego imperium, a Pan Prezes też młody nie jest, więc może to jakiś omen dla Action : D