• Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~Makso [5.173.241.*]
    Jest inflacja 30 procent wtedy realnie będzie w miarę wycenione
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~grzesiekRS [83.9.12.*]
    Bzdura im wyższa inflacja już działa negatywnie na akcje bo z automatu będzie wiadomo że podwyżki stóp będą coraz wyższe. Spadki może zatrzymać odwrót inflacji właśnie. Dziś trochę kupiłem ale na większy pakiet czekam w ok 34-35zl
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~Makso [85.221.152.*]
    No nie do końca, mnie osobiście od dłuższego czasu rozśmiesza działanie : wzrost inflacji to złotówka umacnia się bo rynki spekulują że podniosą stopy. Pamiętajmy czym jest inflacja, jest to spadek siły nabywczej pieniądza. Można zauważyć co się dzieje w Turcji, gdzie szaleje inflacja. Rynki w obawie przed inflacja rosły dużo szybciej niż ona sama. GPW aż tak inflacja nie służy, przynajmniej narazie. Uważam sam że są spółki które lepiej inflacje wykorzystają.
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~Cyc [31.179.123.*]
    Gdyby inflacja była 30%, to ile by wynosiła stopa wolna od ryzyka?
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~Makso [85.221.152.*]
    To nie tylko zależy od oprocentowania jak nam wmawiają a i od chociażby stopy obowiązkowych rezerw. Zależy od spowolnienia również gospodarczego jakie będzie miało miejsce. Moim zdaniem oprocentowanie lokat będzie już dużo wolniej szło w parze z inflacją z tego powodu że kredyty udzielane będą malec a i popyt ludzi się zmniejszy. Chcąc nie chcąc recesja przyjdzie. Biorąc pod uwagę do stopy wolnej od ryzyka no to skarbówka indeksowana inflacja to masz odpowiedź tylko jaka jest stopa wolna od ryzyka, tylko tyle że jest to oprocentowanie od 2 roku. Ale z czystym sumieniem wydaje mi się że stopa wyniosła by z 16 procent zakładając chociażby obecne obligacje o stopę referencyjną. Ogólnie mi się wydaje że jak dojdziemy do progu 20 procent inflacji to pojawi się silny bodziec na naszych akcjach. Widać jak zmienia się sprzedaż detaliczna obecnie, jak ludzie wydają oszczędności bo się boją.
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~Makso [5.173.249.*]
    Źle ująłem popyt nie zmaleje a zmaleje podaż, popyt to będzie to co następnej będzie ciągnął i już ciągnie inflację. Tylko dopiero za jakiś czas będzie grał główne skrzypce
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~123 [37.30.96.*]
    Recesja, kryzys przyszły ostatecznie od marca br. Trwająca jeszcze względna "aktywność gospodarcza a raczej zakupowa" wynika może stąd, że znaczna część społeczeństwa zarabia/otrzymuje swoje pieniądze nie bezpośrednio na zmasakrowanym rynku, ale z powodu takich czy innych umów społecznych (emeryci, rencisci, urzednicy, pracownicy instytucji państwowych i samorzadowych). Wydaje się, ze spora część tej grupy kupuje i konsumuje jak gdyby nigdy nic i stąd może być wrażenie, że jeszcze coś się kręci..
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~Łukasz [188.137.54.*]
    W końcu coś co warto poczytać.
    Lubie te zdanie spadek wartości pieniądza.
    Obecne stopy 6 procent. Zaczyna robić się ciekawie. Pozdrawiam
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~Zus [185.127.121.*]
    Ja tam skubię. Zaryzykuję :)))))
  • Re: Jedynym ratunkiem przed spadkiem do 34 Autor: ~LESZCZ [77.112.242.*]
    Ale mi wielkie ryzyko :) Uśmiałam się po pachy :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
[x]
GPW -0,61% 81,50 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.