• Od euforii do paniki! Autor: ~Mopik [89.70.76.*]
    A to wszystko w przeciągu 24h! Wczoraj jeszcze po raporcie wszyscy wychowali spółkę, a dziś wszyscy psy na niej wieszają. Giełda…
    Spokojnie. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Spółka ma dużo kasy. Jak nie dywidenda to może jakieś inwestycje?
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Kruger [89.71.78.*]
    Patrząc na oczekiwania na forum w okolicach >= 1zł to obecna sytuacja jest prawdziwie zła. Raczej nikt nie brał pod uwagę braku wypłaty dywidendy i trzeba sobie powiedzieć szczerze, że jakby wypłacili 0.5zł to byłoby jako tako, ale to by nie zachęcało, a oni nie wypłacają nic. Zaprzepaszczą 3 letnią historię wypłat dywidend, czy warto? Nie, bo kasy mają jak lodu.

Aktualnie 30mln środków pieniężnych, 66mln należności i 24mln kapitału zapasowego, a więc po schomikowaniu zysku z tego roku środki będą mieli 44mln zapasowego, na co? Zobowiązań długoterminowych, które nie oszukujmy się są drogie nie mają wcale < 1mln zł, a krótkoterminowe wynoszą 62mln i pokrywają się one z należnościami jakie inne firmy mają wypłacić ATC Cargo 66mln należności > 62mln zobowiązań, a więc jeśli jutro wszystkie firmy rozliczyłyby się z Emitentem to mieliby nadwyżkę 4mln.

Przechodząc do sedna, wymysł zarządu można wsadzić sobie tak gdzie światło nie dochodzi, tu jest gra o coś więcej i nie wiem jeszcze do końca o co...

Zachęcam do użycia tego co mamy pod czaszką
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Jarosław [94.254.215.*]
    Trzeba jechać na walne
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Max [89.228.97.*]
    Kruger tu bedzie chodziło o odkupienie pozostałych akcji przez ekipę z Wrocławia i zdjęcie spółki z giełdy ,a pozniej sprzedaż za gruba monetę .
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Martyna [85.221.147.*]
    Dokładnie po co wydawać pieniądze spółki jak za ilość gotówki w kasie można skupić całą drobnice z GPW i mieć doskonała spółkę po taniości
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Tom [185.151.75.*]
    Dnia 2022-05-27 o godz. 08:27 ~Max napisał(a):
    > Kruger tu bedzie chodziło o odkupienie pozostałych akcji przez ekipę z Wrocławia i zdjęcie spółki z giełdy ,a pozniej sprzedaż za gruba monetę .

Max - przepraszam za głupie pytanie...ale co masz dokładnie na myśli z wycofaniem spółki z giełdy? akcjonariusze, którzy posiadają ich akcje tracą 100% w tym wypadku?
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: foxinvestor [31.61.176.*]
    Będzie wezwanie do sprzedaży akcji po określonym kursie. Im niższy kurs z ostatnich 6miesiecy tym niższa oferta większościowego udziałowca.
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Insento [188.33.224.*]
    Brak dywidendy to pozytywna wiadomość dla działalności spółki. Reakcja komiczna.
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Kruger [89.71.78.*]
    Takiego fikołka jeszcze nie słyszałem na giełdzie XDDD
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~tomaslfc14 [5.173.233.*]
    Dnia 2022-05-27 o godz. 09:54 ~Tom napisał(a):
    >co masz dokładnie na myśli z wycofaniem spółki z giełdy? akcjonariusze, którzy posiadają ich akcje tracą 100% w tym wypadku?

Nie. Spółka ogłosi wezwanie na skup akcji po cenie X i albo im sprzedasz albo nie.
    Jeśli faktycznie miałoby dojść do wezwania na skup to najpierw zarząd przez kilka miesięcy będzie robił wszystko by wszystkim obrzydzić spółkę, czyli zwalić kurs tak nisko jak tylko się da (np. do 8 zł), a potem po tych kilku miesiącach zaproponują np. 9 zł za akcję. I albo bierzesz ofertę albo nie, ale to oznaczałoby problem ze sprzedażą akcji po zdjęciu z giełdy. FF jest bardzo mały, a potrzeba bodajże 95% akcji by zdjąć spółkę z giełdy.

Ehhh, w ogóle to naprawdę nie spodziewałem się akurat od tej spółki takiego liścia dostać w twarz... :/

• Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Tom [185.151.75.*]
    dzięki :)

ja osobiście trzymam sporo akcji i nie namierzam się ich pozbywać w najbliższym czasie.
    nie warto moim zdaniem za taką wycenę :)
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~tomaslfc14 [5.173.233.*]
    Dnia 2022-05-27 o godz. 10:25 ~Tom napisał(a):
    > dzięki :)
    >
    > ja osobiście trzymam sporo akcji i nie namierzam się ich pozbywać w najbliższym czasie.
    > nie warto moim zdaniem za taką wycenę :)

Tak, nie warto. Dobrze, że to z 13 zł spadliśmy te 15%, bo 11,50 zł za akcję to wcale nie dużo mniej niż moja średnia. Aczkolwiek fakt, po prawie roku w akcjonariacie, czuję się rozczarowany postępowaniem spółki...
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: foxinvestor [31.61.176.*]
    Ja uważam, że to czy warto czy nie zależy od okazji inwestycyjnych jakie masz i średniego kursu. Miałem niecałe 6tys akcji, może i niewiele, ze kursem poniżej 10,80. Średnia na początku lutego była ~10,20, ostatnie zakupy w lutym po 12,6, w kwietniu po 11,7. Dzisiaj niedługo mam nadzieję wypakować cały swój pakiet i dać sobie ze spółką spokój. Z mojej perspektywy nie było warto trzymać i czekać na skup po 13zł bo mam na oku inną spółkę, którą też posiadałem a dzisiaj po prostu tam przeskoczyłem, była w planach zakupowych w kolejnych miesiącach więc po prostu robię to wcześniej, celowo pomijam nazwę żeby nie być posądzanym o jakiejś nagonki ;) Żałuję tylko że w lutym gdy cena obu spółek była zbliżona do 12,6 postawiłem na ATC ale analiza wsteczna zawsze skuteczna... Z jednej strony nie jest najgorzej bo i tak kilka procent uda mi się na ATC wyciągnąć od jesieni gdy zacząłem kupować ale z drugiej jestem mocno rozczarowany bo cele sprzedaży były zdecydowanie wyżej :/
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Pablo [31.60.226.*]
    Ja również dziękuję, dzisiaj wywaliłem wszystko co miałem z zyskiem 8 %, nie wiadomo co tu się będzie działo, a obecnie giełda jest raczej nisko i można zainwestować w pewniejsze spółki. Dzięki za ostatni rok i powodzenia tym, co mimo wszystko zostają na pokładzie!
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Fan [77.254.221.*]
    Akcjonariusze którzy sprzedali lub zamierzają sprzedać akcje rysują apokaliptyczne wizje. Akcjonariusze którzy zostają, dalej wierzą w spółkę.

Ja póki co należę do drugiej grupy. Ten ruch z dywidena jest niepokojący (w znaczeniu takim że pojawiły się kolejne znaki zapytania co do zamiarow nowej ekipy), ale uważam że fundamenty spółki pozostają niezmiennie dobre. Skup akcji może będzie ale raczej nie w formie squeez outu, bo tu głosów chyba jeszcze brakuje.

Liczę że ten ruch to (umyślne bądź nie) strzasniecie z drzewa mniejszych lub mniej zdecydowanych akcjonariuszy. Czy kurs będzie dłużej "gnojony", to się okaże. Ostatnio była pakietowka po 14 zł...
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Pablo [37.47.222.*]
    Dokładnie tak jak mówisz. Ja akurat staram się inwestować bezpiecznie, lubię spółki dywidendowe, wolę mniejszy zysk, ale bez stresu za dużego, ta spółka już tego nie gwarantuje. Dlatego ja out. Ale nie jest powiedziane, że kiedyś nie będzie tu znowu dywidenda i kurs 16 zł. Ale równie dobrze może być uwalenie kursu przez kilka miesięcy i wezwaniem grubo poniżej 10 zł. Taka zabawa nie dla mnie. Ale wszystkim mniejszościowym naprawdę życzę jak najlepiej, mam nadzieję, że dobrze tu zarobicie :)
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: foxinvestor [31.61.181.*]
    Dnia 2022-05-29 o godz. 18:29 ~Pablo napisał(a):
    > Dokładnie tak jak mówisz. Ja akurat staram się inwestować bezpiecznie, lubię spółki dywidendowe, wolę mniejszy zysk, ale bez stresu za dużego, ta spółka już tego nie gwarantuje. Dlatego ja out. Ale nie jest powiedziane, że kiedyś nie będzie tu znowu dywidenda i kurs 16 zł. Ale równie dobrze może być uwalenie kursu przez kilka miesięcy i wezwaniem grubo poniżej 10 zł. Taka zabawa nie dla mnie. Ale wszystkim mniejszościowym naprawdę życzę jak najlepiej, mam nadzieję, że dobrze tu zarobicie :)

W moim przypadku podobnie, myślę że są scenariusze w których i tak da się wyjść z akcji z zyskiem. Może wkrótce będzie wezwanie z ceną 20-30% wyższą żeby mieć spokój skoro byli gotowi po 14 w pakiecie płacić? Może na Walnym jeszcze jakoś temat dywidendy będzie rozegrany inaczej.
    Subiektywnie natomiast już straciłem tu poczucie komfortu, kilku krzywych akcji na NC już doświadczyłem, dość boleśnie, przez co jestem wyczulony na takie zagrania. Gdybym nie planował zwiększenia inwestycji w inną spółkę to może jeszcze bym został żeby np po 14zł w skupie oddać swoje akcje ale w odniesieniu do wszystkich okoliczności wolałem przenieść się gdzie indziej, pora na czasowy detoks od NC :)
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~tomaslfc14 [94.254.152.*]
    Ale jestem zły na siebie, że po raz kolejny kolejnej spółce z NC dałem się oszukać i prawdopodobnie znów odzyskam mniej niż włożyłem... :/
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~Mopik [188.147.103.*]
    https://atc-cargo.pl/blog/2022/06/28/nowy-rekord-w-dct-gdansk
  • Re: Od euforii do paniki! Autor: ~tomaslfc14 [89.64.0.*]
    Dnia 2022-06-28 o godz. 17:39 ~Mopik napisał(a):
    > https://atc-cargo.pl/blog/2022/06/28/nowy-rekord-w-dct-gdansk

Nie umiem rozgryźć tego newsa tak na 100%. XD
    Jak wygląda nasza współpraca z DCT i jak dokładnie się z nimi rozliczamy?

[x]
ATCCARGO 0,84% 12,00 2026-05-19 13:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.