Otwieram nowy wątek, żeby ocenić brokerów, głównie tych dwóch, których poleciłem. Jak ktoś ma jakiś innych stuprocentowo lepszych brokerów, co używają MetaTrader 4, to proszę się podzielić i mnie przekonać, że są lepsi. Ja jestem bardzo otwarty na lepsze propozycje.
Proszę nie pisać o innych nie związanych z systemem brokerach, którzy nic nie wnieśliby do mojego systemu SWAP.
Polecam utworzenie przez kogoś oddzielnego wątku i ponarzekania na swoich brokerów. Tu proszę narzekać na tych, co ja używam lub podobnych brokerów.
Odpowiedź:
Cieszę się, że podoba ci się ODL Securities. Ja też jestem bardzo zadowolony. Dodam, że jako iż mieszkałem czasowo w Japonii, założyłem konto w ODL Japan i go nie zlikwidowałem, więc nie muszę płacić podatków, gdy zarabiam na swapie, a zarabiam, bo właśnie ODL jest tym brokerem, gdzie będziesz miał dodatni swap i on będzi ci płacił kasę, żebyś mógł żyć wygodnie do końca życia.
Nie wiem, czy pozostali koledzy mogą założyć w ODL Japan. Zostaje ODL UK lub US.
ODL używam od 11 miesięcy i zero problemów z przelewami, jedynie komunikacja powolna, bo mają w Japońskim biurze tylko jednego Anglika, z którym można się dogadać w ludzkim języku. Próbuję więc po japońsku z Japonkami tam pracującymi, ale róznie to wychodzi. Japonki są śliczne, ale głupie.
Mnóstwo ludzi pisze pozytywne rzeczy o tym brokerze na internecie, więc nie muszę go w ogóle bronić.
Poleciłem FX Clearing i będę starał się bronić mojego wyboru jeśli chodzi o tego brokera. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to niech poszuka innego, ale ja polecam go z ręką na sercu.
FX Clearing też zero problemów, są bardzo szybcy w odpowiedzi, mili i jestem bardzo, bardzo zadowolony z komunikacji. Też zero problemów z przelewami w obie strony. Można też dogadać się po rosyjsku, jeśli ktoś nie zna angielskiego. Firma ma jednak konkurencyjne spready, zero swapu i jest właśnie dobra dla obcokrajowców chcących uniknąć podatków i firma się rozrasta.
Twoje wątpliwości, co do przyjmowania obcokrajowców, scalpingu, zwiększania spreadów, itp. są prawdziwe, ale oni odpowiadają bezpośrednio na te pytania na swojej stronie internetowej pod FAQ (często zadawane pytania) i nie kryją się ze swoją polityką w tych sprawach, otwarcie mówią co robią a czego nie, więc ja nie widzę w tym nic podejrzanego. Odwrotnie, gdy są duże problemy, a oni je przemilczają, to wtedy zaczyna się problem.
Te wszystkie utyskiwania, to marudzenie ludzi na intenecie, co nic nie mają do roboty, przegrali trochę kasy, bo nie umieją grać, i starają się obwinić wszystkich, tylko nie siebie. Tak najłatwiej. Nie tylko w Polsce, ale zagranicą powiedziałbym że nawet jest więcej utyskiwaczy. Bo Polak jak jest coś zabronione, to stara się znaleźć sposób, żeby to obejść, a inne nację założą ręce i biadolą.
Nie przyjmują Kanadyjczyków i Amerykanów. Znalazłem kilku innych dużych brokerów, co też nie przyjmuje Amerykanów z jakiś tam względów. Rząd USA po prostu stawia bardzo ostre warunki dla takich firm, a one nie będąc w stanie ich spełnić, rezygnują z tych obywateli. Mnie to cieszy, że wreszcie nie rodacy Polacy, a dranie Amerykanie są dyskryminowani.
Telefon w Idaho - może tam mają biuro marketingu, itp. Nie widzę problemu.
Opóźnienia, poślizgi, inne kwotowania maja WSZYSKTKIE firmy, gdy jest duży ruch, zwłaszcza podczas ogłaszania ważynych wiadomości gospodarczych. Wtedy ceny szybko się zmieniają i nie można kupić lub sprzedać w ogóle, są poślizgi, itp.
Ten broker nawet wyraźnie pisze, że w czasie ogłaszania wiadomości gospodarczych mogą zwiększyć się spready. Więc staraj się nie kupować w tych godzinach, jak się boisz, że stracisz jednego pipa. Znajdź kalendarz z wiadomościami gospodarczymi (jak jakaś sierotka nie może znaleźć to podam) i stawiaj zlecenia kiedy indziej.
Dla naszego systemu SWAP-owania jest to NIEISTOTNE, bo my kupujemy raz co jakiś czas i nigdy nie ma poślizgu, kwotowań, itp. bo ja stawiam pending orders (zlecenia oczekujące), a one są wypełniane bez problemów. Tylko market orders (zlecenia natychmiastowe) mają te problemy. Więcj olej to kolego. Ważne, że mają najmniejsze spready na świecie, i to się liczy dla naszego systemu.
Zgadza się, że zabraniają skalpingu. Ich polityka. Wolno im zabraniać. Jak chcesz skalpować, znajdź innego brokera. Tego uzywaj do Swapowania.
Demo też się różni trochę od live account, bo demo ustawione jest dla normal accounts, zwłaszcza spready. Mogą być na demo 2, 3 pipsy, a w tabeli jest jeden pips.
Jednak przy otwarciu konta na żywo masz ten 1 pip. Ja handluję na żywo i tak mam jak jest w tabeli dla mini accounts.
Pamiętaj że normal account, to jest to konto zwykłe, a mini account to konto na szczególnych zasadach, bez swapu i o niskich pipach. Demo tworzy się w/g mnie dla zwykłych kont, a konta szczególne mają szczególne zasady.
Powiadam, te wszystkie rzeczy są na ich stronie internetowej, oni je dokładnie opisują, nic nie przemilczają, dlatego mogę odpowiedzieć na te pytania.
Mi się podoba, że są szczerzy do bólu. Jak tak lubię, a nie jakieś niespodzianki potem.
Dobrze, że zadajesz takie pytania.
Kasę i tak dzielisz na połowę, albo najlepiej na 3 części grając ostro. 1 część na ODL, jedna na FX Clearing i 1 w rezerwie na szybkie przelewy, gdy grasz very tight, tzn. bardzo ostro pod limity wytrzymałości konta. Więc nawet jakbyś miał nie wiem jakim cudem stracić, a stracić można w najpewniejszym banku, to tylko 1/3 kwoty, co nie jest problemem. Jeśli wsadzisz 100% do "pewnego" brokera, a on zbankrutuje, to wtedy jest problem.
Ten co nie pobiera swapu i ma niskie pipsy to www.fxclearing.ca w Kanadzie.
Ten drugi, gdzie zarabia się Swap i też ma niskie spready to www.odlsecurities.com w UK.
Obaj brokerzy używają tej samej platformy MT4, co jest bardzo wygodne, bo nie trzeba się męczyć z przechodzeniem z jednej do drugiej. Można też zaprogramować sobie strategie i nie gapić się w komputer, tylko maszyna sama handluje. Ja już napisałem z pomocą kolegi kilka takich programów. Teraz je testuję wstecznie, a potem na małych sumach na żywo, a potem przejdę do konkretów.
Pozdrawiam kolegów graczy.
Kolego, poszukaj trochę sam. Nie mogę ci podać wszystkiego na tacy. Dziecko jesteś czy co. Ale ostatni raz podaję:
FX Clearing spready i Swap:
(Swap tam pokazany jest dla rachunkuw normalnych, powyżej $5.000. Rachunki do $5.000 nie maja Swapu jak się dobrze wczytasz, zresztą już wypróbowałem na żywo i faktycznie nie mają)
http://www.fxclearing.ca/eng/services/terms.php
odlsecurities.com nie mogłem znaleźć bezpośrednio na ich stronie Spreadów i Swapu.
Trzeba załadować platformę MT4, a potem w Strategy Tester są różnę pary w polu "Symbol". W polu "Symbol properties" jest Swap i spready. Ja szukam w ten sposób.
Tak orientacyjnie:
EURJPY 2 pipsy spreadu, $15 Swap
USDJPY 2 pipsy spreadu, $7 Swap
Najwyżyszy Swap mają NZDJPY $17.5 i AUDJPY $16 za jednego lota.
Ja teraz gram na żywo. Działa tak jak mówię. Ale sprawdź najpierw na demo, i powiedz, jak ci idzie. Pamiętaj, żeby nie przecholować i nie kupić 10 lub 20 lotów. Trzeba umieć zarządzać funduszami, żeby nie umoczyć.
U ODL UK Swap za GBPJPY jest $26. Ale spready są duże 6 pipsów i GBPJPY bardzo chybotliwy. Lepiej kupić 2 loty EURJPY, bo spready tylko 2 pipsy a swap jest $15 USD, więc się lepiej opłaca.
Problem jest właśnie w znalezieniu takiego brokera, gdzie SWAP jest mały lub zerowy. Bo jest kilku brokerów ze Swapami mniejszymi lub większymi, ale zawsze są. Tu Swap jest zerowy i o to chodzi. Radzę skorzystać. Zarobek 200%.
Też się nad tym zastanawiałem i ich zapytałem o to.
Po pierwsze jeśli konto zwiększy się do ponad $5.000 samoczynnie, tzn. dzięki handlowi, a nie wpłatom, to dalej jest to konto mini i nic się nie dzieje.
Po drugie można mieć aż trzy konta u tego brokera, wię na dobrą sprawę możesz mieć u niego w sumie $15.000. Ja aż tyle kasy nie mam. Jeśli masz $30.000 (po $15.000 na każdego brokera) to gratuluję i zazdroszczę.
ODL Securities ma EURJPY $15 i tylko 2 pipsy spreadu.
Ja znalazłem kilku innych brokerów, co mają śmieszne swapy, np. EURJPY $10 lub $8.5 i sam się zastanawiam dlaczego różni brokerzy mają różne Swapy, spready, itp.
Jak to jest z ODL Securities? Oni posiadaja konto demo? Bo przeszukałem całą ich stronke i jest tam tylko z tego co widziałem możliwość otwarcia rachunku rzeczywistego ale nic nie pisze o demie.
Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy dobrze rozumię, że grajac na "system SWAP" na ODL Securities demie (o ile jest) i demie FX Clearing nic nam nie daje gdyz ten system można przetestować tylko w realu. Spowodowane jest to tym, że demo FX Clearing nie jest na warunkach mini konta tylko jako normalne konto (czyli Swap jest naliczany)
Jest w ODL konto demo na pewno. Może trzeba załadować konto rzeczywiste, ale na początku masz na pewno demo przez miesiąc. Kiedyś nie było limitu czasu.
Ja w FX Clearing nie grałem w ogóle na demo, bo wpadłem na pomysł tego systemu Swapu, znalazłem brokera zerowym Swapem i niskimi spreadami, który wydawał mi się najlepszy (właśnie FX Clearing) i od razy grałem na żywca.
Może jednak można mieć demo z wersją konta mini, popróbuj lub zapytaj innych kolegów. Ja nie wiem wszystkiego dokładnie, bo nie otwierałem tam dema.
W ODL owszem.
Może inni koledzy, którzy już zaczeli demo, odpowiedzieliby na te pytania. Thombau chciałby trochę odpocząć od pisania, bo w tym tygodniu ma przeprowadzkę i dużo innej roboty.
Znam tego brokera. Przed wybraniem sobie pary brokerów przeszukałem co się tylko dało i wybrałem FX Clearing i ODL Securities, bo ważne jest, żeby mieli tę samą platformę, żeby się nie pogubić w zleceniach i żeby była prosta.
Te co ja wybrałem mają najpopularniejszy MetaTrader 4, który bardzo lubię i jest bardzo user-friendly, zwłaszcza dla początkujących. Jak operujesz na dwóch różnych platformach, to łatwo może się popieprzyć.
Łatwo jest też pisać programy samohandlujące dla tej platformy.
ODL i FX Clearing mają niskie spready. A to że Crown Forex nie ma limitu kaski, to jest dla większości graczy jak ja i ty przypuszczam bez znaczenia. Bo w FX Clearing możesz mieć 3 konta po $5.000, więc w sumie $15.000 plus $15.000 u przeciwstawnego brokera. Nie mów mi kolego że masz 30 tysięcy bucksów. Plus warto by mieć w zapasie trochę grosza, żeby szybko przelać, jak się kaska kończy na jednym koncie.
Poza tym pamiętaj, że jak kasa ci rośnie naturalnie na końcie, tzn. przez handel, a nie wpłaty, to możesz mieć u niego na jedym koncie i $100.000 i dalej będzie to konto mini.
Fajnie, że znalazłeź tego brokera, ale jak będzięsz miał powyżej $50.000 to możesz się wtedy na niego rzucić. Ja osobiście polecam FX Clearing. Jest dobry i sprawdzony.
Niedługo napiszę więcej szczegółów o systemie, a ja się znam tylko na MetaTrader 4, więc jak ktoś używa innej platformy, to moja pomoc może być mało skuteczna.
Ja w ODL handluję już 11 miesięcy, w FX Clearing 3 miechy. Nie miałem problemu z przelewami, pomocą techniczną, komunikacją, itp. więc nie zmienię na innych brokerów, których nie znam.
A propos Crown Forex, który został przez jednego z graczy wymieniony jako dobry alternatywny broker, to mają przeogromniaste spready. Wprawdzie USDJPY jest też 1 pip jak w FX Clearing, ale już przeze mnie polecany EURJPY do handlowania ma aż 5 pipsów spreadu, a FX Cl. tylko 2 (nie ma mniejszego na świecie dla tej pary), a GBPJPY aż 10 przeciwko 6. Poza tym nie znalazłem NZDJPY i AUDJPY, które dają najlepsze swapy, i na które w późniejszej fazie inwestowania warto się przerzucić, jak się człowiek trochę obczai i wypróbuje EURJPY.
Za prawdę powiadam, tych dwóch brokerów, co ja wybrałem, wybrałem po długich poszukiwaniach i namyśle i dlatego ich polecam, ale nie nalegam na ich używanie.
1 przykazanie gracza FX:
Pan Bóg dał wszystkim wolną wolę w podejmowaniu decyzji.
Jak już gdzieś wspomniałem, gdy mini konto w naturalny sposób przez handel zwiększa się do ponad $5.000, powiedzmy nawet i $100.000, to dalej jest to konto mini.
Zapytałem się ich też o sytuację odwrotną, gdy konto maleje, a ty ciągle dopłacasz.
Jeśli balance jest stale poniżej $5.000, a ty dopłacasz i dopłacasz, a wpłaty były dużo większe niż $5.000, nawet $100.000, to też w dalszym ciągu jest to konto mini, więc naprawdę pany handlarze nie ma się o co martwić. Dla 99% kolegów, którzy tu handlują, te warunki wystarczą i zawsze będą mieli konta mini. Można ich mieć w sumie 3, więc naprawdę nie ma problemu.
A jak ci zabraknie kont, to załóż na mamę, tatę, żonę, itp. Możesz mieć ich w sumie nieskończoność.
We are not an FCM. The FCM (Futures Commission Merchant) licensing applies only to American brokers, while we are a Canadian company.
Nie muszą mieć tego numeru, o które pytali ci ludzie, a ci upierdliwi ludzie to zazwyczaj Amerykanie. Im się bardziej niż Polakom wszyskto nie podoba.
Ponieważ FX Clearing nie jest firma amerykańską, a kanadyjska, nie musi mieć tego numeru. Za to są ładnie i porządnie zarejstrowani w innych urzędach skarbowych i przeciwko praniu brudnych pieniędzy i ja na prawdę nie widzę żadnego problemu.
Polecam tą firmę, bo uzywam ich od 3 miesięcy, i nie miałem żadnego problemu z przelewami, komunikacją, itp. Choć oczywiście nie zaręczam, że nie zwinie interesu. Zwinąć interes może każda każdziusieńka firma, duża i mała, zagraniczna lub Polska, XTB czy inna.
Uwagi kolegi poniżej były ogólnie do firm brokerskich, a nie tylko do Bogu ducha winnego FX Clearing.
Więc podam rady ogólne:
W inwestowaniu w forex trzeba być ogólnie ostrożnym, bo nie jest problemem, że firma zbankrutuje, itp. To zdarza się bardzo, bardzo rzadko, raz na kilka tysięcy. Głównie ludzie tracą kasę, bo nie umieją grać i tu widzę problem. Większość ludzi na internecie narzeka na brokerów, podatki, itp. a jeszcze nie zarobiło nic. Ci co zarobili sporą kasę nie mają czasu na narzekanie, tylko dalej ją robia i używają życia, ile mogą.
Ponieważ system SWAP działa w 100%, więc po jakimś czasie zarobicie szmalec, więc radzę włożony kapitał wycofać, np. zarobione $5.000, i potem nawet jak w najgorszym wypadku któryś z tych dwóch brokerów upadnie, nie będzie szkoda kasy, bo mamy ją z powrotem. Potem możemy już spokojnie reiwestować i hulać z dzierlatkami i ziomkami do emerytury.
FX Clering ma minimalne spready, tylko 1 pip, więc radzę wykorzystać to handlując w inny sposób, bo jak się wykonuje dużo transakcji, to tych pipów na spreadach się nazbiera i będzie to dużo mniej, niż przekaz zagraniczy.