Niestety raport pokazał to dlaczego akcje tak bardzo spadały. My o zysku dowiedzieliśmy się teraz, a fundusze, które się wyprzedawały w grudniu na podbitce. Zysk za IV kwartał w wysokości lekko ponad 2 mln zł to kpina :(
Sprzedaż w 2021r pomiędzy Q3 a Q4 spadła około 20%. Historycznie spadała, ale około 10%. Spółka ma ogromne problemy. Kurs nie spadł o 40% przez przypadek. Spółka karmiła nas ładną bajką. Wg wywiadu w I kwartale 2022r sprzedaż spada dalej. My mamy właśnie problem i oni też mają problem
I po co tacy ludzie żyją? Tylko spółkę kochają zamiast swoich pieniędzy ....
1) Pod koniec grudnia 2021, gdy spadki się zaczynały pojawił się materiał promocyjny, aby było komu akcje sprzedać: https://www.pb.pl/esotiq-chce-byc-bardziej-meski-i-luksusowy-1137240 2) Dwa tygodnie temu (15.04.2022r) pojawił się wywiad z pracownikiem Esotiq, który wspomniał, że sprzedaż spada to spółka w panice "zmodyfikowała" wywiad (20.04.2022r), żeby to ukryć https://retailnet.pl/2022/04/15/96540-wywiad-donat-ciepluch-esotiq-henderson-najwiekszym-wyzwaniem-jest-utrzymanie-odpowiedniego-poziomu-sprzedazy/
No tak i to ja jestem ten zły, a spółka Esotiq i inne, które ukrywają informacje przed drobnymi inwestorami są super. Opanuj się i zacznij szanować swoje pieniądze a nie panów w garniturach
Serio wierzysz w 30 mln zł zysku przy spadającej sprzedaży i zamknięciu ponad 40 salonów? Wychodzi średnio 7,5mln zł na kwartał a oni taki wynik osiągnęli tylko w Q3, ale wynikał z tego, że ludzi wypuszczono z domach po lockdownie i zaczęli nadrabiać roczne zaległości w szafach. Przypominam,że dziś dolar jest ponad 15% droższy, a w nim dokonują zakupów.
To nie spółka technologicza, która podwaja zyski co roku. Nie wiem czego się spodziewasz po szmaciankach. Jak w 2022 zarobią 'tylko' 10mln i utrzymają udziały w rynku, to będzie bardzo dobrze. Serio nie rozumiem Twojego defetyzmu.
Nagle pojawiłeś się na forum niewiadomo skąd i naganiasz na spadki ile wlezie. Gdzie byłeś przez ostantie 2 lata?
Byłem tu nieaktywny. Obecna wycena około 40-45zł jest właściwa przy zyskach 8-10 mln zł, tyle, że nie ma co liczyć na wzrosty. Musisz przyznać, że tym ogłoszeniem, że skup akcji będzie trwał do 120zł i tą "modyfikacją" udzielonego wywiadu namieszali ludziom w głowach.
Otóż to.
Kto chce sprzedać, niech sprzedaje. Wyleszczą papier i będzie spokój. Kto się nabierze na lamentowanie jaki to papier zły, to jego problem. Można z tego korzystać.
Może tak może nie. Kurs nie zaczął spadać dziś tylko w grudniu 2021r. Już widac, że nie zamierzają wypłacać dywidendy. Stan gotówki stopniał masakrycznie przez 9 miesięcy z prawie 14 mln zł (na koniec Q2 2021r) do 9 mln zł obecnie. Wiemy, że zarobili w q3 7,5 mln a w q4 4 mln zł (odpis spowodował zmniejszenie). Czyli pomimo zarobienia prawie 12 mln zł w pół roku - mają 5 mln zł gotówki mniej. Czyli wydali w 0,5 roku 17 mln zl, a nie wiemy totalnie nic o Q1 2022r. Dywidenda właśnie powiedziała pa pa - a duża część z nas siedzi na papierze bo na nią liczy. Dziwna ta spółka.
Stan gotówki na koniec Q2 2021: https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/esotiq-henderson-z-rekordowymi-wynikami-i-stanem-gotowki,akcje,291091 Stan gotówki na dziś: https://www.dlahandlu.pl/detal-hurt/wiadomosci/esotiq-henderson-z-najlepszymi-wynikami-w-historii-w-planach-dalsza-zagraniczna-ekspansja,107781.html
Kurs zaczął spadać po kolejnych świetnych wynikach w końcówce ubiegłego roku. Nagle pojawiła się masa zatroskanych o stan portfela akcjonariuszy E&H forumowiczów. Rzuconych zostało kilka batonów po prawej stronie i zaczęło się naganianie na spadki, które trwa do dzisiaj. Jeden z czołowych altruistów w tamtym okresie sam się zdemaskowała po ogłoszeniu planów związanych z utworzeniem platformy Vosedo. Ups... maska spadła. Reszta dalej próbuje sił i kto odda akcje ten odda, niech robią co chcą. Ja zostaję i jak widzę kilka osób, które były tutaj aktywne przed złotem sępów również
Jeżeli sięgnę pamięcią wstecz to przez ostatnie 0,5 roku było na forum bardzo duże chwalenie spółki i jej przyszłości. Krytyka pojawiła się od miesiąca. Można zakochać się w spółce - nie ma problemu. Pytanie czy spółka i jej władze, które zamykają sklepy na potęgę i wydały w pół roku wszystko co zarobiły w 2021r (przy potężnym spadku kursu) - tą miłość odwzajemniają?
Zdrowy rozsądek kończy się tam, gdzie zaczyna taka miłość bez wzajemności.
Drogi Onyxie, nadal nie rozumiem dlaczego poświecasz swój cenny czas i za wszelką cenę próbujesz przkonać wszystkich na forum, że jest źle i będzie tylko gorzej. Jaki masz w tym interes? Ja raczej nie siedzę na forach spółek których nie mam i nie staram się ich obrzydzić wszystkim w koło, bo i po co? I szkoda by mi było czasu na takie wpisy. Chętnie merytorycznie podyskutuję o wynikach i przyszłości, ale z innymi akcjonariuszami. Nie będę się przerzucał argumentami z kimś kto sobie wpadł tutaj tylko ponarzekać.
Co do stanu gotówki, to normalne że fluktuuje. Skup akcji, inwestycje, regulowanie zobowiązań. Ty też masz na swoim bankowym koncie zawsze pewną sumę i tylko rośnie?
Zobacz jaki był zysk operacyjny w tym roku albo przejrzyj przeływy pieniężne i sam oceń czy jest źle i na co poszła gotówka.
Po prostu sprzedał i chce odkupić taniej, a druga opcja to to że sprzedał za wcześnie i mu pociąg odjechał i chce wskoczyć ponownie na tym samym poziomie lub niżej gdzie się wyleszczył. Nikt tu nie siedzi i nie pisze bez celu.