• Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Giełda coraz popularniejsza. Rosną obroty na GPW

publikacja
    2022-04-04 08:40

https://galeria.bankier.pl/p/0/e/56c4d4c43b90ef-945-567-0-90-1716-1030.jpg
    fot. Robert Gardziński / / FORUM
    Łączna wartość obrotu akcjami na głównym rynku GPW wyniosła w marcu 2022 roku 44,3 mld zł, czyli o 8,3 proc. więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Wartość obrotu akcjami w ramach arkusza zleceń wzrosła o 22,4 proc. rdr do 43,8 mld zł - poinformowała giełda w komunikacie.
    Średnia dzienna wartość obrotu akcjami w ramach arkusza zleceń wyniosła 1.904,7 mln zł, o 22,4 proc. więcej niż rok wcześniej
    Na rynku NewConnect w marcu odnotowano spadek łącznej wartości obrotu akcjami o 61,9 proc. rdr do poziomu 319,2 mln zł. Wartość obrotów akcjami w ramach arkusza zleceń na rynku NewConnect spadła o 62 proc. rdr i wyniosła 315,6 mln zł.

Przeczytaj także
    Zmiana trendów na GPW. Liderami banki i branża spożywcza

Łączny wolumen obrotu instrumentami pochodnymi w marcu wyniósł 1,78 mln szt., czyli o 15,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Wolumen obrotu kontraktami na indeksy wzrósł o 50,7 proc. rdr do 985,6 tys. szt., wolumen obrotu kontraktami na akcje wzrósł o 18,7 proc. rdr do 292,8 tys. szt., a wolumen obrotu kontraktami na waluty spadł o 23,3 proc. rdr do 465,2 tys. szt.

Zapisz się na newsletter
    Codziennie otrzymuj porcję newsów o gospodarce, biznesie i finansach!
    Zapisz się
    W marcu odnotowano wzrost wartości obrotu produktami strukturyzowanymi o 64,8 proc. rdr do poziomu 465,1 mln zł oraz wzrost obrotów ETF-ami o 56,8 proc. rdr do 110,4 mln zł.
    Wartość notowanych na rynku Catalyst emisji obligacji nieskarbowych wyniosła na koniec marca 98,3 mld zł, wobec 102,8 mld zł w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wartość obrotu obligacjami nieskarbowymi na rynku Catalyst w ramach arkusza zleceń wzrosła o 305,7 proc. rdr do poziomu 878,6 mln zł.
    Łączna wartość obrotu obligacjami na TBSP wyniosła 55,4 mld zł wobec 42,5 mld zł rok wcześniej, co oznacza wzrost o 30,2 proc. rdr.
    Łączny wolumen obrotu energią elektryczną na rynkach spot i terminowym wyniósł w marcu br. 13,9 TWh, co oznacza spadek o 24,6 proc. rdr. Wolumen obrotu energią elektryczną na rynku spot spadł o 3,4 proc. rdr do 3,1 TWh. Na rynku forward wolumen spadł o 29 proc. rdr do 10,8 TWh.
    Łączny wolumen obrotu gazem ziemnym wzrósł o 1,7 proc. rdr do 10,2 TWh. Na rynku spot wolumen obrotu spadł o 24,3 proc. do 2,5 TWh. Na rynku terminowym odnotowano wzrost o 14,2 proc. rdr do 7,7 TWh.
    Kapitalizacja 380 spółek krajowych notowanych na Głównym Rynku w marcu 2022 r. wyniosła 656,3 mld zł (141,1 mld euro). Łączna kapitalizacja 426 spółek krajowych i zagranicznych notowanych na Głównym Rynku sięgnęła 1.249,6 mld zł (268,6 mld euro).
    W marcu 2022 r. na GPW odbyły się 23 sesje giełdowe, tyle samo co rok wcześniej. (PAP Biznes)
    seb/ asa/
    Źródło:PAP Biznes

• Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    --Artykuł który wkleiłem jest z Najnowszych wiadomości z tego forum . Teraz do rzeczy . Jestem na GPW z 7-9 lat. Zdarzyło się wisieć po nie trafionej decyzji kilka lat na jednej ze spółek-Tauron. Sprzedałem z zyskiem ale ile mnie to nerwów kosztowało :))))))))))))))) Nigdy nie miałem do nikogo pretensji o dokonane wybory. Teraz jestem tylko na GPW SA i kółek nie robię. To jest najbezpieczniejsza spółka na GPW. Skarb Państwa ma tylko 34,99% akcji więc nie ma szans na zdjęcie z giełdy. Dywidenda regularnie jest wypłacana co powoduje zwiększającą się stopę zwrotu każdego roku. Akcje posiadają liczne Fundusze Inwestycyjne co uwiarygodnia spółkę. Ja nie inwestuję na okazjonalny zysk lecz na lata. Zgoda że inne spółki dają więcej zarobić tylko że moje ryzyko inwestycji jest bliski O % :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~m44 [94.251.235.*]
    Też napiszę bez emocji pozytywnych i negatywnych . Każdy chyba zna spółkę GPW nie trzeba jej reklamować . Posiadam mało akcji bo na tyle mnie stać , nie określam nikogo ile ma pieniędzy przez pryzmat zainwestowanych pieniędzy bo wiem że są osoby uzależnione od giełdy ( mam takich w pracy ) jeden stracił mieszkanie . Nie wiem czemu GPW nie chce rosnąć przecież ma być super dywidenda w tym roku 2,6 w przyszłym prawdopodobnie 2,7 czyli 5,3 zwrotu na akcje . Nie wierzę że kurs spadnie do 35 zł w ciągu 2 lat , ktoś trzyma kurs . Może inwestorzy rzucą się jak będzie po 44 zł ? Pozdrawiam akcjonariuszy
    To nie jest spółka do gry bo ma małą płynność. Ludziska chcą na GPW się dorobić i ryzykują grając . Mało kogo interesuje stała przewidywalna i według nich niewielka dywidenda. Miałem w portfelu Interaolt i Energa-sprzedałem z zyskiem; Zajrzyjcie tam na forum to się przerazicie jakie tam są ludzkie dramaty .
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~Rabarbar [31.0.65.*]
    Spółka jest cykliczna. Teraz jest jeszcze faza zasysania. Podjedzie pod 50 a może i wyżej bo polska giełda jest tania - zwłaszcza przy obecnej cenie złotówki a większość inwestorów jest z USA. Dobieram ile mogę w tej cenie.
    Ja uważam że lepszego papieru na GPW nie ma. Teoretycznie zysk zawsze pewny jak w kasynie. Nie specjalnie interesuje mnie cena a jak spadnie poniżej mojej średniej to dobiorę :))))))))))))) USA tutaj nie przyjdzie bo mała płynność . Obserwuję arkusz zleceń i tam są same płotki. Jak ogłoszą dywidendę to się zlecą i kurs pójdzie do góry. 45-47 pln bo na więcej nie liczę :)
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~Rabarbar [31.0.80.*]
    Torpol obadaj ale zaczekaj do stycznia na cenę 13 zł lub niżej.
    Obadaj jakie firma dywidendy płaci - kilkanaście procent.
    Nie naganiam. Do przemyślenia.
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~aa [89.151.34.*]
    100/10*2,6=26,00
  • Rabarbar Autor: ~LESZCZ [77.112.4.*]
    Dzięki za zwrócenie uwag na Torpol. Tak przy okazji to dla mnie nie ma naganiaczy i trolli każdy ma swój mózg . Nie mam jednak ochoty się stresować tym co przyniesie rynek. Przykład to firmy Energa i Interaolt który od lat wypłacał dużą dywidendę a dzisiaj notowania są zawieszone. GPW SA to spółka samograj i przy wzroście PKB Polski powinna z roku na rok powiększać zyski. Tak to widzę a czas zweryfikuje czy mam rację :)))))))))))
  • Re: Rabarbar Autor: ~Yoyo [83.22.180.*]
    Czytać się już tego nie da.
  • Re: Rabarbar Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Nie ma obowiązku czytania :))))))) Napisz swoje przemyślenia. Podziel się nimi z nami :)
  • Re: Rabarbar Autor: ~Yoyo [83.22.180.*]
    Zysk pewny jak w kasynie powiadasz. Oby. Ale takie gadanie każe mi domniemywać że mam do czynienia z żółtodziobem teoretykiem. Bez obrazy.
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~Łukasz [94.254.176.*]
    Na na chłopski rozum polska waluta względem euro dolara tania jest.
    Cena GPW przy obecnej dywidendzie również tanio.
    Tak za 3-4 lata z samej dywidendy coś się uzbieram.
    Dużego spadku na kursie w razie korekty nie ma.
    Ryzyko ściągnięcia z giełdy bardzo małe.
    Patrząc na to pod względem konta ike można śmiało brać.
    Ambra GPW Kęty Asseco pol PZU.
    Na korektach na konto główne i na ike.
    I można spać spokojnie.
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~LESZCZ [77.112.4.*]
    Spółki które wymieniłeś są OK z małym zastrzeżeniem. Tam gdzie Skarb Państwa jest znacznym udziałowcem tam istnieje niebezpieczeństwo manipulacją dywidendą-dadzą albo nie dadzą :)))))))))) Założyłem że GPW SA chce być wzorem dla innych spółek tak więc nie ma problemu z jej wypłatą i wysokością założoną na 60% zysku :)
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~Yoyo [77.112.205.*]
    GPW SA wypłaca nieprzerwanie dywidendę już po pierwszym roku od wejścia na GPW czyli od 2011 roku. Skumulowana dywidenda ze wszystkich lat to 23,82 pln . Deklaruje wypłatę co najmniej 60% z zysku netto a do tej pory wypłaciła 70% :) .To są twarde dane z którymi trudno jest polemizować. Czy tak będzie dalej ????? Ja wierze że tak :)))))))))))))))))))))
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~Leszcz [83.22.180.*]
    7 lat na giełdzie. No tak...dziecko hossy
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~LESZCZ [77.112.205.*]
    Nie lata się liczą a efekty . Nigdy nie straciłem a swoje zarobiłem i nie mówimy tutaj o kasie na dropsy :)))))))))))))))))))))))))) Ty jesteś pewnie z tych że jak umoczą to wina złodziejskiej GPW lub złodziejskiej władzy :))))))))))
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~Leszcz [83.22.180.*]
    Nie. Ja jestem z realistów. Bo jeśli twierdzisz że skoro 7 lat zarabiasz to zarobisz następne 20 to jesteś dziecko hossy bez doświadczeń w kryzysie. I możesz takimi radami czy tezami zrobić komuś krzywdę finansową.
  • I po co się ośmieszasz :) Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Nie chcę nikogo obrażać ale większość pisze nie czytając ze zrozumieniem ale to już nie moja winna :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) GPW SA JEST JEDYNĄ SPÓŁKĄ KTORA ZARABIA ZAWSZE !!!!!!!!!! Zarabia na hossie i na bessie .Nie zarabia wówczas gdy nie ma kupna lub sprzedaży bo zarabia na prowizji od zleceń :) Spółka organizuje obrót instrumentami finansowymi. Przedmiotem handlu na giełdzie są papiery wartościowe: akcje, obligacje, prawa poboru, prawa do akcji, certyfikaty inwestycyjne oraz instrumenty pochodne: kontrakty terminowe, opcje, jednostki indeksowe. Prowadzi obrót instrumentami finansowymi na dwóch rynkach - głównym oraz NewConnect. Grupa GPW, poprzez Towarową Giełdę Energii, prowadzi jeden z najpłynniejszych rynków energii elektrycznej w Europie. Poza energią elektryczną, na rynku towarowym oferowany jest obrót gazem ziemnym, prawami majątkowymi do świadectw pochodzenia oraz uprawnieniami do emisji CO2.
  • Re: I po co się ośmieszasz :) Autor: ~m44 [94.251.235.*]
    Tak oczywiście zarabia w tym roku ma być zysk za rok ubiegły 2,,6 zł na akcje brutto za ten rok ma być 2,7 zł na akcje czyli fajna stopa zwrotu przy takiej cenie . Pytanie co dalej ? Może być wszystko , może być być inflacja , może być nowa emisja akcji , może być zaprzestanie wypłacania dywidend , może być być kurs po 30 zł ...wszystko może być . Zaufałem kupiłem podobnie jak dzisiaj kupiłem Eurotel po 47 zł licząc na coroczną dywidendę . Kupiłem i zapominam o giełdzie jeżeli będzie możliwość uśredniać moje 7 spółek to uśrednię . Portfel stworzony na 20 lat do emerytury chyba że umrę wtedy dzieci sprzedadzą
  • Re: I po co się ośmieszasz :) Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    To wszystko co piszesz to prawda :) Wszystko mogą :) Tylko że to jest jedyna spółka która ma pewny zysk :)
  • Re: I po co się ośmieszasz :) Autor: ~Leszcz [83.22.187.*]
    A zdajesz sobie sprawe z czegos takiego jak np ryzyko polityczne albo ryzyko wojny? Tyle będzie z tej Twojej pewnej giełdy jak pewniak gazprom i panika.
    A pomijając ryzyka to rozumiem, że jak spółka ma w miarę stabilny przychód to mozna pominąć drobny szczegoł tzn koszty?
    Przestań bredzić bo słaba ta twoja obrona. Nic nie zrozumiałeś a ja nie mam ochoty robić wykładów z ekonomii . GPW SA to nie zakład produkcyjny tylko pośrednik który kasuje za kupno i sprzedaż . Trudno to pojąć ? :))))))))))))))
  • Re: I po co się ośmieszasz :) Autor: ~Heh [37.248.138.*]
    Jestes glupek ktory mysli ze rozumy pozjadal.
  • Re: I po co się ośmieszasz :) Autor: ~Bredzacyleszcz [83.22.187.*]
    Dzuwię się, że skoro taki geniusz nagania na spółkę idealną to mimo wszystko ta spółka budzi tak relatywnie niskie zainteresowanie
    Aha. I jeśli nic nie zrozumiałem z twoich wypocin to wytlumacz mi prosze ze skoro to posrednik rynku z czym sie oczywiscie zgadzam, to nie moze byc strat na dzialalnosci tak? Tylko to jedno pytanie...
    Każda spółka zle zarządzana może przynosić stratę. Tej to jednak nie grozi bo nie misi nic robić tylko trzymać własne koszty w ryzach . Co do zainteresowania to jest to spółka o małej płynności nie do gry. Typowa spółka dywidendowa . Kup i zapomnij :)))))))))))))) konsolidowane raporty kwartalne

I Q 2021
    II Q 2021
    III Q 2021
    IV Q 2021
    Waluta
    PLN
    PLN
    PLN
    PLN
    Przychody netto ze sprzedaży (tys.)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    112 287
    98 134
    90 623
    107 511
    Zysk (strata) z działal. oper. (tys.)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    44 842
    49 160
    39 932
    45 979
    Zysk (strata) brutto (tys.)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    46 865
    54 090
    43 482
    49 304
    Zysk (strata) netto (tys.)*https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    38 649
    45 234
    35 996
    41 357
    Amortyzacja (tys.)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    8 817
    8 919
    8 333
    9 176
    EBITDA (tys.)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    53 659
    58 079
    48 265
    55 155
    Aktywa (tys.)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    1 472 149
    1 443 885
    1 333 880
    1 410 688
    Kapitał własny (tys.)*https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    963 264
    896 520
    931 622
    967 211
    Liczba akcji (tys. szt.)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    41 972,000
    41 972,000
    41 972,000
    41 972,000
    Zysk na akcję (zł)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    0,921
    1,078
    0,858
    0,985
    Wartość księgowa na akcję (zł)https://www.bankier.pl/static/images/chart_small.gif
    22,950
    21,360
    22,196
    23,044
    Raport zbadany przez audytora

Hahahaha. Świetne. Tylko trzymać koszty w ryzach. Toż wreszcze zaczynasz mówić do rzeczy. Tylko koszty w ryzach potrafi trzymać wiele spółek ze świetnymi zarządami. A GPW będzie miała trudniej bo procenty w górę i co gorsza zbliża sie stagflacja. Co za tym idzie kapitał zagraniczny odpłynie i obroty spadną.
  • Re: I po co się ośmieszasz :) Autor: ~M44 [94.251.235.*]
    Nie ma spółek idealnych w Polsce .Dokupiłem dzisiaj i mam średnią 42,8 czyli jest strata .Zapominam teraz o GPW a czas pokaże .
    To jest spółka idealna. Co roku wypłaca dywidendę i wypłaciła już ponad 23 pln. Kiedyś inflacja się skończy i 6-7% corocznej dywidendy będzie rarytasem a z każdym rokiem będzie ona wzrastać :))))))))))))))))))))))))))))))))))
    Dokładnie. Też mam GPW. Ale to NA PEWNO nie będzie moja jedyna spółka w portfelu.
    Po tym co stało się z Energa i Interaolt nie mam już ochoty żyć tylko GPW :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Kasa bez stresu i nadmiernego ryzyka taką przyjąłem taktykę :) Wszystkim życzę wysokich podatków od zysków :)
    Po 7 latach doświadczenia jakim się chwalisz gadasz takie herezje że tłumaczyć to mogę tylko tym że albo jestes dzieckiem hossy albo co gorsza sądząc po tym co piszesz o swoich stratach jesteś po prostu....LESZCZ ale najgorsze, ze wbrew temu co sądzisz nie nauczyles sie na bledach. Ide stad bo twoich herezji nie da sie czytac.
    Powodzenia :)))))))))))))
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~Alfons [37.248.220.*]
    Mordo znalazłem cie na bankierzeale świat jest mały
    Zostaje tutaj na zawsze . Coroczna dywidenda w moim kasynie :))))))))))))))))) Zapewni mi złotą jesień pod palmami :) Pozdrawiam :)
  • Re: Napiszę szczerze bez emocji Autor: ~LESZCZ [89.76.1.*]
    Dla przypomnienia
[x]
GPW 1,42% 64,50 2025-12-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.