• Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Hacked_by_Ghost [192.162.175.*]
    Witam Wszystkich,

Kilka refleksji nt. Mennicy Skarbowej:

W 2021 roku Mennica Skarbowa sprzedała 4,5 tony złota - średnio licząc (bez rozdrabniania się w którym kwartale ile bo wiadomo, że to nie było po równo) wychodzi 1,125 tony na kwartał => 1 125 kg => 1 125 000 g. Ceny złota fizycznego szalały w Polsce w 1Q2022 - po wybuchu wojny cena sztabki 1 g sięgnęła blisko 400 zł. Obecnie w granicach 350 zł/g. Popyt był olbrzymi (wg Prezesa, najwyższy w historii Mennicy Skarbowej...), a każde 1 zł ekstra zysku na gramie to 1.125.000,00 PLN ekstra zysku MNS.... :-)
    Jeszcze raz: każde skromniutkie 1 zł na gramie więcej to ponad milion zł zysku więcej MNS w minionym kwartale...

Złoto drożało w USD - na początku 2022 roku chodziło po ok. 1800 USD za uncję aby w dniu 8.03 osiągnąć cenę 2060 USD i był to poziom historycznego szczytu z początku sierpnia 2020 r. Ale co jeszcze ważne - wzrost ceny złota w USD zbiegł się z osłabieniem złotówki dlatego ceny złota w PLN poszybowały na poziomy ponad 9000 PLN/oz. To mogło mieć ogromne znaczenie jeśli chodzi o zysk MNS... Sprawdźcie sobie zyski spółek stalowych w pierwszej połowie zeszłego roku przy mocno drożejących wyrobach hutniczych... Przypominam, że Mennica Skarbowa miała zapasów na koniec 2021 roku na kwotę 123 mln PLN które sprzedawała w 1Q2022.... :-) Jak to się mówi: w życiu trzeba planować - drogo sprzedać, tanio kupować ;-)

Popatrzcie na aktywa obrotowe Mennicy Skarbowej na koniec 2021 roku: 195 mln PLN w tym 123 mln PLN zapasy, 44 mln PLN należności handlowe i 28 mln PLN gotówki.... A akcji wszystkich 1,04 mln szt tylko. Z tego wynika, że aktywa obrotowe na 1 akcję to blisko 190 zł a kurs 135 zł akcja...

Dywidenda - czekamy na info o jej wysokości za rok 2021. Za 2020 r. MNS wypłaciła 9,61 zł/akcję (9,99 mln PLN) przy rocznym zysku netto 18,3 mln PLN (ok. 54,5%). W 2021 roku zysku było 23,18 mln PLN, przy utrzymaniu tego samego poziomu % dywidendy teraz, to by dawało wypłatę na poziomie 12,15 zł/akcję, co przy dzisiejszym kursie robi stopę dywidendy na poziomie 9% Myślę, że to realne...

Jestem przekonany, że wyniki kwartale 1Q2022 będą rekordowe, w szczególności pod kątem zysku....

Oczywiście to tylko moje przemyślenia, które mogą być błędne, ale... ;-)

Pozdrawiam!

• Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~CivilEnginner [31.6.182.*]
    Piękne podsumowanie. Będzie się jeszcze działo =)
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~ANALityk [62.141.233.*]
    Ale przecież teoretycznie mennica nie zarabia na spekulowaniu na cene złota tylko na marży.
    Czy ja czegoś nie wiem? Jeśli złoto spadnie o 20% to mns traci na zapasach? czy są zabezpieczeni na spadki/wzrosty a handlują i zarabiają NA MARŻY?
    Z resztą się zgadzam tzn marża wzrosła, dywidenda szykuje się potężna, 1Q potężny a i kolejne Q nie gorsze, bo poza wojną jeszcze ważniejszym czynnikiem są silnie ujemne stopy procentowe no i każdy Janusz już słyszał i wie że inflacja jest olbrzymia.
    Zgadzam się że jest bardzo dużo argumentów ZA spółką i sam mam spory pakiet.
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~mns [62.122.114.*]
    każdy podmiot handlujący zlotem ( i nie tylko) zabezpiecza się na wypadek ruchów cenowych (tzw. hedge) np. poprzez pozycje krótkie na kontraktach. Inaczej jest spekulantem. Oczywiście zmniejsza to marżę netto na sprzedaży ...
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~xyz [178.36.25.*]
    kolego doszedlem do tych samych wnioskow jakies pare tygodnii temu dlatego sie tu zapakowalem ;) Moim zdaniem nie ma opcji zeby nie bylo testu poziomu ATH 214 PLN pod rekordowy kwartal moim zdaniem to raczej pewne ze taki bedzie jednak wojna wybuchla 24 lutego to daje ponad miesiac sprzedazy w warunkach wojna tuz obok granicy to musialo spowodowac mega skok na zloto. Bo ludzie sie wystraszyli obstawiam ze szczegolnie pierwszy tydzien od wybuchu wojny byl fenomenalny. Nie zdziwilbym sie jakby wszystko zloto jakie jest znikalo nawet takie jakiego normalnie sie nie kupuje. Przykladowo ja kupuje zloto 1 uncjowe monety typu Maple Leaf, Krugerrand, Australijski Kangur, Filharmonicy innych monet nie kupuje ale nie zdziwie sie jak po takich wydarzeniach schodzilo wszystko co jest...nawet te najbardziej marzowe towary na ktorych normalnie by byl niski popyt....dlatego moim zdaniem wyniki napewno beda rekordowe. Kwestia jak bardzo...to bedzie tez pewnego rodzaju Benchmark na przyszlosc... Pozdrawiam
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~mns [62.122.114.*]
    Tu nie ma co dochodzić do żadnych wniosków, bo to jest zawarte w statucie spółki i wynika to ze specyfiki działalności
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Hacked_by_Ghost [192.162.175.*]
    Tak, zabezpieczają się.
    Ale to nie działa na takiej zasadzie, że marża jest stała w każdym kwartale - sprawdź jak to się kształtowało w poszczególnych okresach.
    Na przykład 1Q-2020 - jak pojawił się Covid i "towarzycho" rzuciło się na złoto - MNS 120 mln PLN przychody a zysk netto 5,56 mln PLN (4,6%).
    Ostatnio raportowany 4Q-2021 - bez specjalnych okoliczności, jedynie przeczucia co do inflacji - MNS 457 mln PLN przychody a zysk netto 7,95 mln PLN (1,74%)
    1Q-2022 to oprócz inflacji wojna (gorsze niż Covid) - nie liczę na marżę 4,6% ale powiedzmy, jakby uśrednić marżę z 1Q-2020 i z 4Q-2021 to wychodzi 3,17%.
    Niechby było 500 mln obrotu w 1Q-2022 na marży 3,17% to daje zysk netto na poziomie 15,85 mln PLN w pierwszym kwartale br.
    To zwykłe przypuszczenia takie po prostu na logikę, oczywiście mogę się mylić...
    Nie wiem czy tak będzie, ale wyobrażam sobie, że tak może być....
    Nawet jak będzie niżej, to moim zdaniem wyniki będą piękne...
    Test ATH należy się, jak przysłowiowa buda psu ;-)
    Pozdrawiam!
    Generalnie tez uwazam ze marza bedzie lepsza. Bo nawet jak sprowadzili rotacje do minimum no to jednak nawet jak maja nie wiem rotacje 14 dni to co zamowili powiedzmy te 5-10 dni przed wojna zeszlo im na pniu w duzo wyzszej marzy niz normalnie i podbije im marze calosciowa. Fakt jest taki ze najbardziej oplacalne (w takich sytuacjach) by bylo jakby mieli rotacje jak na stalowkach 3-miesieczna np...to wtedy. By bardzo duzo zarobili w takiej sytuacji ale wtedy znowu byliby bardziej wystawieni na straty przy spadkach cen...z tego co kojarze tu rotacja jest coraz mniejsza aczkolwiek nie wiem ile ona wynosi moim zdaniem nawet jak jest bardzo krotka typu 14 dni czy 7 dni to i tak wykrecili na tych towarach marze duzo wyzsza niz normalnie bo generalnie to co pisze kolega odnosnie kursu dolara i zlota w dolarze to prawda tak naprawde zrobila sie w bardzo krotkim czasie przebita ok. 2000 zlotych na uncji w zasadzie w kilka dni...i conajmniej dziwne by bylo jakby na tym nie zarobili. Aczkolwiek moim zdaniem i tak wiekszy zarobek poszedl z samego wolumenu ktory moim zdaniem bedzie rekordowy. Obstawiam ze caly marzec byla bardzo dobra sprzedaz na podwyzszonym wolumenie. 15 milionow wydaje sie byc sensowna predykcja ;) Osobiscie tez tak czuje ze sie zakrecimy od 10-20 baniek zlotych mam duzy rozstrzal bo sam nie wiem jak ten nagly peak cenowy w PLN-ie mogl wplynac na poprawe marzy a tym samym zysku netto. Nos mi mowi ze w sposob znaczny aczkolwiek lepiej sie przyjemnie zaskoczyc dlatego takie duze widelki ;)
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: odys-91 [89.64.61.*]
    Pamiętajcie, że cena się waha, więc marża nominalnie się zmienia, procentowo zostaje taka sama. Ale powiedzmy 3% z 8000 zł to mniej niż 3% z 9000 zł. Dlatego też przy większej cenie towaru jednak więcej też wpada pieniędzy na tej samej procentowo marży. Pani wiceprezes o tym mówiła na którymś webinarze ostatnio nawet. Tu źle nie będzie, ale cena się głupio waha, może głupio spadnie, to jeszcze bym podkupił, jak nie tak dawno po 123 się udało :).
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Hacked_by_Ghost [192.162.175.*]
    Witam ponownie ;-)

Zgadzam się z Kolegą xyz, ale niestety mam częściowo inne zdanie niż Odys-91 jeśli chodzi o marżę.

Popatrzcie na wskaźniki MNS:
    https://www.stockwatch.pl/gpw/mennicask,notowania,wskazniki.aspx#analiza

Wyraźnie widać, że marża % (na różnych poziomach) jest inna w każdym okresie.

Co do cyklu rotacji zapasów - jak widać MNS miała w 4Q-2021 cykl na poziomie 19 dni. Oczywiście dystrybutorzy stali mają znacznie dłuższy (chociaż coraz częściej zamawiają pod potrzeby konkretnych Odbiorców na zasadzie pośredniczenia w transakcji bez przechowywania wyrobów na swoich składach), ale mam tu na myśli sam mechanizm - przy drożejących cenach "kupuję dzisiaj a sprzedaję jutro" i korzystam tym samym na rosnącej cenie.

Jeżeli już o wynikach za 1Q-2022 - podam moją predykcję ;-) którą osobiście traktuję jako plan minimum.

Przychody - ponieważ moim zdaniem mocno się ściskali na koniec zeszłego roku i z uwagi na pewną wydolność Firmy w obsłudze zlecen (Pan Prezes wspominał o kolejkowaniu), pomimo że na początku roku wdrożyli nowy system ERP który powinien tu mocno pomóc, zabazuję na tych 19 dniach dla rotacji zapasów tj. przyjmuję że w ciągu kwartału czyli na okrągło 90 dni obrócili kwotą zapasów 90/19= 4,73 razy, powiedzmy na okrągło 5 razy.
    Do obliczen biorę zapasy o wartości 123 mln PLN bo tyle było na koniec 2021 r., założę jednak, że ze względu na wzmożony popyt wartość transakcji wzrosła o 5%.
    Estymowane przychody w 1Q-2022 kształtują się następująco:
    123 mln PLN x 5 x 1,05 = 646 mln PLN.

Zysk netto - przyjmijmy % średni wskaźnik z 5-ciu ostatnich kwartałów tj. (1,74+2,69+2,08+2,24+1,7) / 5= 2,09%
    Zysk netto kwotowy zatem wychodzi 646 mln PLN x 2,09% = 13,5 mln PLN.

Jak będzie mniej to mogę być lekko zawiedziony, ale liczę na przyjemną niespodziankę - tak jak Kolega xyz napisał, lepiej być mile zaskoczonym, niż niemile rozczarowanym ;-)

Jeżeli jednak by tak było, a naprawdę uważam że jest na to bardo spora szansa, przychody i zysk netto za 1Q-2022 w porównaniu do 4Q-2021 i całego 2021 roku kształtowały się będą następująco:
    Przychody 646 mln PLN tj. + 41% vs 4Q-2021 (457 mln PLN) i to by było ok. 60% obrotów całego 2021 roku (1.108 mld PLN)...
    Zysk netto 13,5 mln PLN tj. + 70% vs 4Q-2021 (7,95 mln PLN) i tak samo jak przy przychodach ok. 60% zysku netto z całego 2021 r. (23,186 mln PLN)...
    Przy scenariuszu na takim scenariuszu kurs akcji musi pójść w górę... ;-)

Oczywiście to sa moje przypuszczenia tylko - nie mam pojęcia czy tak będzie czy nie, proszę się nie sugerować powyższym przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.

Pozdrawiam!

Odys91 rozroznijmy bo piszemy o dwoch roznych marzach stad nie mozemy sie dogadac:
    1. Marza na towarze ktora jest stala w przypadku MS i o ktorej Ty piszesz ktora zalozmy wynosi zawsze tam przyjmijmy 5%
    2. Marza jako wskaznik rentownosci przedsiebiorstwa czyli stosunek zysku netto do przychodow.

Ja pisze o tym drugim ;). To ze marza na towarze jest stala nie oznacza ze marza jako wskaznik rentownosci nie moze rosnac badz spadac w zaleznosci od wydarzen. W tym konkretnym przypadku pisalem o tym ze raczej ten wskaznik powinien wzrosnac w Q1 2022. Bo jesli przykladowo Mennica Skarbowa miala przed wojna monety, sztabki zatowarowane po cenie 7000 pln uncja + marza(5%) i po tyle je sprzedawali. To jesli od 24 lutego w wyniku dynamicznego wzrostu cen zlota + kursu dolara. Sprzedawali po 8000 + marza (5%) ...kolejnego dnia po 8200 + marza (5%) kolejnego po 8500 + marza (5%) kolejnego po 8800 + marza (5%)....To na tej partii towaru beda miec duzo wyzsza marze jako stosunek zysku do przychodu niz zwykle i podbije im rentownosc netto w calym kwartale. Mam nadzieje ze wyrazilem sie w miare jasno uzyte liczby we wpisie byly losowe i nie odzwieciedlaja dokladnych cen poprostu chodzilo mi o pokazanie pewnego mechanizmu ;) Pozdrawiam.
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~mennicowiec [91.208.93.*]
    Panowie, jestem bardzo zbudowany poziomem i merytoryką toczącej się dyskusji.
    Do tego fundamentalnego podejścia dorzuciłbym jeszcze w bliższej lub dalszej przyszłości opuszczenie New Conect i przejście na parkiet dla "dużych" graczy a także jak zostało wspomniane w innych wątkach rysują się bardzo dobre formacje z technicznego punktu widzenia.
    Pozdrawiam!
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~mns [213.77.1.*]
    to prawda ...
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~golden [185.179.58.*]
    ładna sesja :)

Polacy chronią swoje oszczędności przed inflacją i kupują złoto na potęgę. Rekordowy rok mennic

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polacy-kupuja-zloto-na-potege-8313607.html
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~mennicowiec [91.208.93.*]
    Można powiedzieć,że machina ruszyła. Piątkowy wzrost o 4,3% przy wolumenie ponad 3 tys jest mocno obiecujący.
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~mennica [79.184.57.*]
    Jestem w szoku, sesja za sesją do przodu - nie ma praktycznie korekty (patrząc tylko na zamknięcia, ruchy w trakcie sesji pomijam).
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Xyz [178.36.25.*]
    Dnia 2022-04-12 o godz. 16:27 ~mennica napisał(a):
    > Jestem w szoku, sesja za sesją do przodu - nie ma praktycznie korekty (patrząc tylko na zamknięcia, ruchy w trakcie sesji pomijam).

skapneli sie ze spodek jest grany i chca zdarzyc ;)
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Miki [178.235.146.*]
    Dla mnie zaraz bedzie zwała. Od roku papier nie rośnie. Obroty śmieszne. Nawet jak podbiją cudem do 190 to zleci raz dwa że nie wyjdziecie z tego przez kolejny rok.
    Była zwała - wczoraj kurs spadł o 0,39% :-)
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Xyz [5.60.147.*]
    Nouriel Roubini przewiduje dalszy wzrost cen zlota. Nouriel Roubini to koles ktory przewidzial kryzys 2008 roku. A potem w 2012 przewidywal spadki cen zlota do ok. 1000 dolarow (nie wiele sie pomylil dolek byl 1047). Teraz przewiduje dalszy wzrost oto artykul:
    https://www.project-syndicate.org/onpoint/russias-war-and-the-global-economy-by-nouriel-roubini-2022-02
    Smaczki z artykulu:
    1. Wojna na Ukrainie wywoła ogromny negatywny szok podażowy w globalnej gospodarce, która wciąż chwieje się po COVID-19 i roczne narastanie presji inflacyjnej.

2. Bezpieczne waluty, takie jak frank szwajcarski, umocnią się, a ceny złota będą dalej rosły.
    3. Nadchodzące sankcje wobec Rosji – bez względu na to, jak duże lub ograniczone się okażą i jakkolwiek są konieczne dla przyszłego odstraszania – nieuchronnie zaszkodzą nie tylko Rosji, ale także USA, Zachodowi i rynkom wschodzącym
    4. Nie można wykluczyć, że Rosja odpowie na nowe zachodnie sankcje własnym środkiem zaradczym, a mianowicie ostrym ograniczeniem wydobycia ropy w celu jeszcze większego wzrostu światowych cen ropy. Taki ruch przyniósłby Rosji korzyść netto, o ile dodatkowy wzrost cen ropy byłby większy niż utrata eksportu ropy.
    5. Chociaż banki centralne powinny agresywnie stawić czoła nawrotowi inflacji, najprawdopodobniej będą próbowały go fałszować, tak jak robiły to w latach 70. XX wieku. Będą argumentować, że problem jest przejściowy i że polityka pieniężna nie może wpłynąć na lub cofnąć egzogenicznego negatywnego szoku podażowego. Kiedy nadejdzie chwila prawdy, prawdopodobnie będą mrugać, wybierając wolniejsze tempo zacieśniania polityki pieniężnej, aby uniknąć wywołania jeszcze poważniejszej recesji. Ale to odkotwiczy dalsze oczekiwania inflacyjne.

Nouriel Roubini to jeden z najlepszych moim zdaniem ekonomistów na świecie ... i wizjonerów
    Zawsze przy tym walorze dziwiło mnie tak silne skorelowanie kursu (zazwyczaj jednak spadki) z kursem złota.
    MNS - To pośrednik w handlu złota.
    Cena złota jest jednym z czynników ale wydaje strasznie bagatelizuje się te inne - presję inflacyjną, bezpieczeństwo itp.
    Przecież nawet jak się zaraz wojna by skończyła i ludzie rzucili by się do sprzedaży złota to jak zwykle pośrednik (jakim jest MNS) zarobi na obrocie :-)
    Też mi się to wydawało dziwne, ale tak jest, widocznie rynek odczytuje cenę złota jako główny wyznacznik popytu, choć wcale tak do końca nie jest
    ktos gra na zwalke na zlocie pod podwyzke stop procentowych w USA...tylko ze to krotkoterminowe zagranie moim zdaniem no bo co z tego ze stopy w USA beda wynosic 0,75% przy inflacji 8,5% ? :D Realne oprocentowanie - 7,75% a odnoszac do cen 10-latek ok. 3% no to i tak -5,5% ...gdzie tu potencjal do spadku zlota ? :D Widac ze tzw analityki same nie wiedza co robia graja spekulacyjnie na spadek a po podwyzce beda zdziwieni ze zloto rosnie....bo to dlugoterminowo nic nie zmienia w kalkulacji ....w sensie stopy i tak gleboko ujemne i rentownosci podobnie.... w sumie ciekawi mnie jaki bedzie odczyt inflacyjny w USA za kwiecien czy zobaczymy 9%? :D
    A zeby bylo zabawniej 3% na obligacjach 10 letnich musza trzymac zeby nie bylo wiecej bo jak wybije gora to przelamie 40 letnia linie trendu dla spadajacych cen obligacji ktora jednoczesnie laczy sie z 40-letnia pompka na wall street.... Wiec moim zdaniem nalezy byczo podchodzic do obecnej sytuacji. Bo beda bronic 3% na obligacjach najprawdopodobniej wszystkie sily finansowe USA na to pojda a jednoczesnie inflacja bedzie moim zdaniem dalej rosla....czyli realna rentownosc bedzie coraz gorzej performowala do zlota....
    właśnie większość analityków uważa tak jak Ty, Ja również tak uważam, gonienie inflacji za pomocą podwyżek stóp daje dalej ujemne stopy zwroty i to napędzi ceny złota, a złoto rozpędzone tak szybko się nie zatrzymuje.
    a jak już przyjdzie recesja (kiedyś muszą dogonić inflację podwyżką stóp) będzie zwała na rynku akcji i surowców, jak również metali szlachetnych (vide 2008). Następnie złoto i srebro odbiją podobnie jak w latach 2008-2011. I wtedy zacznie odbijać rynek akcji ... To mój scenariusz ...
    coraz blizej benchmarkowego raportu ;) W sumie ten raport pokaze ile Mennica Skarbowa moze zlota sprzedac w kwartal :D
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    16 maja i karty na stół , zgadzam sie co do przychodów przedmówcy, który zapoczatkował ten wątek lecz marżę stawiam o wiele wyżej 4 - 5 %
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Slawek [45.11.60.*]
    Po co wy znowu pompujecie balon?

Niech się każdy nastawi na przychód rzędu 400-500 mln zł i zysk netto na poziomie 1,5-2,0 % od obrotu. Mało?
    Zysk wyniósłby ok. 7.0-10 mln zł za I kw
    To ok. 2 razy lepiej lepiej niż rok temu.

Zysk na 1 akcje wyniósłby ok. 25-28 zł. To znakomite wyniki by były.

A jeśli będzie lepiej to. Będzie to widać lepiej na kursie.
    zgadzam sie przy obecnej wycenie wynik na poziomie 7 milionow kwartal jest kapitalny wrecz fenomenalny....to pokazuje jaki jest zapas do wzrostu przy wynikach na poziomie +10 milionow kwartal
    przemyslenie pisane w watku wciaz aktualne to podbijam ;)
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~abc [88.156.129.*]
    jakoś nie widzę, żeby rynek wierzył w oszałamiający I kw bo kurs leży i kwiczy
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~wojtek [159.242.234.*]
    A ja zakładam że będzie dobrze niestety świat idzie w stronę kryzysu a złoto zawsze jest jakimś zabezpieczeniem
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~posiadacz_mns [83.24.15.*]
    Liczę na konkretne odbicie po pokazaniu się dzisiaj wyników za I kwartał :-)
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~jest_super [83.24.15.*]
    Nie pomyliłeś się co do rekordowych zysków.
    zysk netto za I kwartał prawie 16 mln :-)
    Na jaką dywidendę liczycie?
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Odys [31.0.81.*]
    13-14 zł co najmniej, a wydaje się, że może być więcej.
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Olo [83.24.114.*]
    Też mi się tak wydaje - dywidenda 14 zł jest w zasięgu.

Co do spadków w ostatnich dniach to przecież fundamentalnie nic się nie zmieniło, po prostu niecierpliwi postanowili wyjść zbijając trochę kurs....
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~ekonomysta [95.49.222.*]
    Dnia 2022-06-02 o godz. 21:35 ~Olo napisał(a):
    > Też mi się tak wydaje - dywidenda 14 zł jest w zasięgu.
    >
    > Co do spadków w ostatnich dniach to przecież fundamentalnie nic się nie zmieniło, po prostu niecierpliwi postanowili wyjść zbijając trochę kurs....

no poza tym że firma cały czas rozwija się wolniej niż konkurencja i traci kolejne połacie rynku; poczekajmy na wyniki II kwartalu i pewnie będzie widać obniżenie lotów

• Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Odys [31.0.65.*]
    Skąd te wnioski? Czy jakieś inne firmy raportują w ogóle swoje wyniki oficjalnie? To samo gadano w zeszłym roku i co, miliard przychodów przebity. pierwszy kwartał rekordowy. A jak złoto tańsze, to może więcej ludzie kupią. Nienormalna wycena tej spółki, no ale trzeba być cierpliwym. W miesiąc się wyjaśni, jaka dywidenda będzie.
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~abc [88.156.129.*]
    słabo się starzeje ten wątek :) xyze pisały jako pewnik retest 214 a tymczasem dla tych co widzieli rondle z uszkami na wykresie teraz wam się wyrysowała głowa z ramionami :) brakuje info o dywidendzie sporo mniejszej niż przewidują tutejsi fantaści i 100 rozmieniona na kursie
  • Re: Ogromny potencjał do wzrostu kursu akcji Autor: ~Impreza [185.22.9.*]
    Przewiduję że Q2 bedzie rekordowy lub zbliżony do rekordu Q1. Inflacja idzie na rekord, wojna eskaluje, a cena uncji złota w PLN oscyluje stabilnie w okolicy 8000 zł, więc marża będzie podobna. W takich okolicznościach nie sądzę by popyt się zmniejszył. Przypomnę że wojna wybuchła na koniec lutego więc szczyt popytu na złoto inwestycyjne przypadł pewnie na marzec, kwiecień, maj. Odłożone info na temat dywidendy do końca czerwca nie oznacza wcale że dywidenda będzie niska. 50% że będzie dla co niektórych zbyt niska i 50% że będzie wysoka, zadowalająca.
    Takze nie spekulujcie. Mennica się rozwija, zyski powtarzalne a kurs w miejscu.
[x]
MENNICASK -1,36% 72,80 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.