Witam ponownie ;-)
Zgadzam się z Kolegą xyz, ale niestety mam częściowo inne zdanie niż Odys-91 jeśli chodzi o marżę.
Popatrzcie na wskaźniki MNS:
https://www.stockwatch.pl/gpw/mennicask,notowania,wskazniki.aspx#analiza
Wyraźnie widać, że marża % (na różnych poziomach) jest inna w każdym okresie.
Co do cyklu rotacji zapasów - jak widać MNS miała w 4Q-2021 cykl na poziomie 19 dni. Oczywiście dystrybutorzy stali mają znacznie dłuższy (chociaż coraz częściej zamawiają pod potrzeby konkretnych Odbiorców na zasadzie pośredniczenia w transakcji bez przechowywania wyrobów na swoich składach), ale mam tu na myśli sam mechanizm - przy drożejących cenach "kupuję dzisiaj a sprzedaję jutro" i korzystam tym samym na rosnącej cenie.
Jeżeli już o wynikach za 1Q-2022 - podam moją predykcję ;-) którą osobiście traktuję jako plan minimum.
Przychody - ponieważ moim zdaniem mocno się ściskali na koniec zeszłego roku i z uwagi na pewną wydolność Firmy w obsłudze zlecen (Pan Prezes wspominał o kolejkowaniu), pomimo że na początku roku wdrożyli nowy system ERP który powinien tu mocno pomóc, zabazuję na tych 19 dniach dla rotacji zapasów tj. przyjmuję że w ciągu kwartału czyli na okrągło 90 dni obrócili kwotą zapasów 90/19= 4,73 razy, powiedzmy na okrągło 5 razy.
Do obliczen biorę zapasy o wartości 123 mln PLN bo tyle było na koniec 2021 r., założę jednak, że ze względu na wzmożony popyt wartość transakcji wzrosła o 5%.
Estymowane przychody w 1Q-2022 kształtują się następująco:
123 mln PLN x 5 x 1,05 = 646 mln PLN.
Zysk netto - przyjmijmy % średni wskaźnik z 5-ciu ostatnich kwartałów tj. (1,74+2,69+2,08+2,24+1,7) / 5= 2,09%
Zysk netto kwotowy zatem wychodzi 646 mln PLN x 2,09% = 13,5 mln PLN.
Jak będzie mniej to mogę być lekko zawiedziony, ale liczę na przyjemną niespodziankę - tak jak Kolega xyz napisał, lepiej być mile zaskoczonym, niż niemile rozczarowanym ;-)
Jeżeli jednak by tak było, a naprawdę uważam że jest na to bardo spora szansa, przychody i zysk netto za 1Q-2022 w porównaniu do 4Q-2021 i całego 2021 roku kształtowały się będą następująco:
Przychody 646 mln PLN tj. + 41% vs 4Q-2021 (457 mln PLN) i to by było ok. 60% obrotów całego 2021 roku (1.108 mld PLN)...
Zysk netto 13,5 mln PLN tj. + 70% vs 4Q-2021 (7,95 mln PLN) i tak samo jak przy przychodach ok. 60% zysku netto z całego 2021 r. (23,186 mln PLN)...
Przy scenariuszu na takim scenariuszu kurs akcji musi pójść w górę... ;-)
Oczywiście to sa moje przypuszczenia tylko - nie mam pojęcia czy tak będzie czy nie, proszę się nie sugerować powyższym przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
Pozdrawiam!