Akcjonariusze , jakieś sugestie , przemyślenia . Tylko z góry dziękuje za odpowiedzi typu : pęknie jak dupa ministranta - takich wieszczów , geniuszy tu było kilku
Według mnie jeszcze troche trzeba będzie na wybicie poczekac. Nie ma w krótkiej perspektywie pod co rosnac, beda dobre wyniki ale dla gamingu caly czas jest slaby okres. Wojna teraz nie pomaga. Musimy chyba sie uzbroic w cierpliwosc na jeszcze kilka miesiecy
Owszem, na ten rok nie ma planowanej żadnej dużej premiery. Jest za to mnóstwo mniejszych premier oraz potencjalnych źródeł przychodów. Inna sprawa to raport za 2021, który zwiększy widoczność spółki w różnego rodzaju skanerach i porównywarkach finansowych. Na daną chwilę Madmind za ostatnie 12 miesięcy ma stratę, ale lada dzień może okazać się, że wskaźnikowo jest to najtańsza spółka w gamedevie (lub jedna z najtańszych). Niby giełda wycenia przyszłość, ale dobra historia również stanowi istotny czynnik wspierający.
Z rzeczy na ten rok mamy więc: - raport za 2021 rok - VR-owe wersje Succubusa (tu ma być to całkowicie nowa gra) oraz Agony - kampanie na Kickstarter dla gier Lord of Hell oraz Help Me (z tą drugą dostrzegam pewne ryzyka, bo współproducentem jest rosyjski deweloper ; zakładam, że będą musieli się "relokować" np. na Cypr, do Holandii lub w inne miejsce) - pod koniec roku dojdzie jeszcze wersja Succubusa na platformy (niby premiera planowana na II / III kw., ale ostrożnie zakładałbym jednak późniejszy czas np. listopad) - liczę, że pod koniec roku poznamy też więcej informacji o dużych premierach, czyli Paranoid i Tormentor (może jakieś demo? może konkretna data premiery?)
Podsumowując już jutro 2.90.koncza się wam pomysły na naganianie. Czemu nikt nie wspomni że w tym roku uwolnią miliony akcji które są obecnie zamrożone? Brane po 2 zl. Także kurs jest już w długoterminowym trendzie spadkowym a po wynikach nowe minima.
Kto nagania...? no kto ?
Masz akcje ? Czy udzielasz się tu hobbystycznie , charytatywnie
Piszesz że , już jutro 2.9 pln oskarżając jednocześnie o nadganianie...czy to nie hipokryzja ?
Jak sam siebie nazwiesz ? wujek dobra rada ? Haha
IP 46.205.145-151 przecież to prymitywny troll znany między innymi z Drago. Po co reagujecie na te jego dziecinne zaczepki, każdy myślący inwestor wie, że poniedziałkowy raport będzie przełomowy i próbuje za wszelką cenę siać ferment i by kupić taniej, doskonale wie, że po raporcie kurs ruszy z kopyta. Są różne metody zarabiania ale robić to w taki brudny i prymitywny sposób to naprawdę żenujące.
Rzeczywiście szału nie ma. Ale i tak jestem dobrej myśli. W spadki nie wierzę, bo z czego miałyby wynikać? Wzrosty są bardziej prawdopodobne, pod warunkiem że madmind będzie realizować znane nam plany.
I jeszcze te teksty jak spadnie to skubne. Ludzie zeby to było warte coś to po tyle by to chodziło. Tu nie ma przyjaciół. Playway ma 10 milionów akcji tego syfu. Nie dajcie się w manewrować w żadne gadanie mam 200k i jeszcze skubne. Widać że narybek skubie. Po 2k dziennie.
Co do wygasających lock-upów. Z tego co się orientuję PlayWay nigdy w historii nie sprzedał akcji na rynku giełdowym (jedyny raz kiedy w ogóle pozbył się akcji spółki notowanej dotyczył Detalionu). Z tego powodu ciężko mi sobie wyobrazić, aby prezes Kostowski zrobił dla Madmind wyjątek i ni z tego ni z owego zaczął walić akcjami w rynek (tym bardziej, że zazwyczaj pozytywnie wypowiada się o spółce).
Druga rzecz to wycena. Kilka razy pisałem, że obecna kapitalizacja w porównaniu do innych spółek z sektora jest bardzo niska. Przywołane tu Drago jest w chwili obecnej mniej zasobne w gotówkę ; zakładam też, że za 2021 rok będzie miało też niższy zysk (Drago wykazało 4,08 mln zł netto, Madmind może mieć więcej, choć dużo zależy od sposobu rozliczenia kosztów Succubusa). Tymczasem kapitalizacja jest tu o ponad 50% wyższa (swoją drogą Drago również uważam, za mocno niedocenione przez rynek).
Wreszcie rzecz trzecia, czyli fascynowanie się kursem. Wiadomo, że kupuje się akcje aby zarobić. Tyle, że do zysku może prowadzić też dywidenda. Za 2021 rok oczywiście wypłaty nie będzie. Za 2022 rok również nie będzie wypłaty, co akurat odbieram jako pozytyw. Na tym etapie lepiej jest robić gry i osiągać 50,100 czy 200% marży niż wypłacać gotówkę. Ale za jakiś czas to może się zmienić - PlayWay ma politykę wypłaty minimum 90% zysku za dany rok. I teraz załóżmy hipotetycznie, że Madmind rozwija kolejne IP (Paranoid, Tormentor + mniejsze projekty) i osiąga powiedzmy 7 mln zł w danym roku. Jeśli rynek by "przysnął" i dalej wyceniał spółkę na niecałe 40 mln zł, mielibyśmy wypłatę dywidendy na poziomie solidnych kilkunastu procent rocznie. Nie wiem jak inni - ale ja sam trzymam akcje głównie z myślą o takim scenariuszu, a nie o tym, żeby się wysypać na pierwszej lepszej podbitce notowań.
Tradycja. Zero tematu z wami. Towarzystwo wzajemnej adoracji. Koleś pisze wyżej że playway raz wywalal akcje. To wierutne klamstwo.Żenada i wy znawcy się pod tym podpisujecie. Żegnam was nieudacznicy.
@Arbiter Powiedz mi jedno jaki inwestor pozbywa się akcji w sytuacji gdy firma ma produkt,który zarabia,buduje uniwersum wykorzystując zainteresowanie i stale rozwija społeczność a dodatkowo ma dwa duże IP(Tormentor i Paranoid) które są już na zaawansowanym poziomie i następne, na które będą zbierać srodki na kickstarterze czyli minimalizując ryzyko niepowodzenia? A to wszystko w spółce która co miesiąc wydaje newslettery czyli czarno na białym wykłada aktualną kondycję firmy bez przerysowań i domysłów. Na szczęście jutro raport więc skończy się to durne trolowanie bo jak wiadomo z liczbami nie można dyskutować. Jutro zaczynamy nowy etap w historii tej spółki i jej postrzeganie a to za sprawą raportu rocznego. Na koniec -spokojnego wieczoru wszystkim :))
Zapasy Succubusa rozliczone. Strata księgowa. na 31.12.2021 2.8mln na koncie i 1.2mln w należnościach , łącznie 4mln i zaawansowana produkcja Paranoid oraz portu na konsole Succubusa. Obecnie już pewnie 5mln zł na koncie i w należnościach i coraz bliżej debiutu Succubusa na Epic store, PS i Xboxie. Liczę na 10mln zł na koncie na koniec roku i ok.5mln zysku netto w 2022 dzięki samemu Succubusowi. w 2023 Paranoid ...
@Arbiter Nie bardzo wiem do czego pijesz? Może dla zupełnego laika lub niedzielnego inwestora roczny raport wygląda przeciętnie. Spółka ma 4mln na funkcjonowanie (2,8 mln czystej gotówki plus 1,2mln w naleznosciach) i to przy inwestycji w dwa duże IP czyli Tormentora i Paranoid, a to,że wykazali stratę stricte księgową to może działać tylko na mało doświadczonych inwestorów,którzy nie potrafią przeczytać całego raportu tylko patrzą na "magiczną"rubryke-zysk netto. Powiem krótko,ja osobiście dziś powiększyłem pakiet korzystając z niewiedzy akcjonariuszy i spokojnie czekam na Succubusa w Epic Store, wersję konsolową,płatne i darmowe DLC do niego, Agony VR oraz zupełnie nową odsłonę Succubusa X(wersje stricte erotyczną) i to tylko w tym roku. Nie wspomnę o największych tytułach w kolejnych latach. A tak z ciekawości jaki masz tutaj interes skoro wg Ciebie jest tak źle? To jakaś forma masochizmu z Twojej strony? Nie musisz odpowiadać, każdy ma świadomość po co tutaj hejtujesz tylko szkoda,że wykorzystujesz niewiedzę innych i żerujesz na ludzkich emocjach.