• DY 2022 3,5-5% Autor: ~Czapajew [89.76.208.*]
    Przy takim profilu inwestycyjnym (dużo gotówki + obiecujące ale w miarę dojrzałe firmy portfelowe o ustalonej, powtarzalnej, dodatniej EBITDA) ten papier przypomina charakterem bardziej obligacje z opcją zamiany na akcje niż czysty papier udziałowy.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~lobotomek [78.10.110.*]
    Papier wygląda ciekawie od prawie 20 lat, ale historii dywidendowej brak.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~Czapajew [89.76.208.*]
    Jest ale krótka :) Zaczęła się w zeszłym roku - 0,56 zł. Za to konstrukcja ciekawa: zależna od NAV a nie od zysku netto.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~lobotomek [78.10.110.*]
    Mateusz Samołyk prognozuje wypłatę na poziomie 2,54 zł w tym roku. To byłoby coś.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~Daniel_Craig [31.0.53.*]
    Nie wierzyłem. Musiałem sprawdzić. Faktycznie, tyle przewiduje. Tylko nie wiem skąd wziął wartość 2,58 zł prognozowanej dywidendy za 2021 rok. Według moich wyliczeń będzie to raczej ok. 0.7 zł (2% x NAV czyli 2% x 35 zł). I to jeszcze przy założeniu górnej granicy z przedziału 1% - 2%, w jakim dywidendę deklaruje zarząd MCI.

https://inwestomat.eu/ranking-spolek-dywidendowych-na-2022-rok/
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~marcin [*]
    haha 2,58 : ]
    jeżeli łaskawy pan da to myślę że to 0,70 to max
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~Maq [165.225.207.*]
    Po prostu założył że dywidenda stanowi dany procent zysku na akcje, a przewidywane wyniki za cały 2021r. są dużo lepsze od tych z 2020r. :)
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~lobotomek [89.25.195.*]
    Oprócz tego, że DY to 3,5% przy inflacji dwucyfrowej, to jeszcze przeznaczają 8% zysków na dywidendę. To nie jest dywidendowy arystokrata.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: lks604 [89.228.84.*]
    https://forsal.pl/finanse/gielda/artykuly/8401769,mci-capital-zamierza-rekomendowac-dywidende-wysokosci-2-kapitalow-wlasnych.html Proszę bardzo!
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~Giełdowy_plankton [46.134.64.*]
    I potwierdziło się, że masz rację...
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~piwi2 [77.255.184.*]
    0,74 zł to raczej niski poziom biorąc pod uwagę zysk w 2021.
    Ktoś tu wcześniej miał rację ,że to raczej spółka wypłacająca marne odsetki od obligacji z mozliwością zamiany tych obligacji na akcje w dowolnym momencie.
    To nie jest złe pod warunkiem ,ze wcześniej czy później kurs się uwolni.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~IT [91.226.233.*]
    jak co roku będzie taki wzrost dywidendy to czemu nie ;)
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: bialoczerwony1972 [79.191.222.*]
    Dnia 2022-04-29 o godz. 19:58 ~IT napisał(a):
    > jak co roku będzie taki wzrost dywidendy to czemu nie ;)

Ale wiesz co to inflacja? xD
    nie , oświeć mnie
    Pisz reklamacje do swojej nauczycielki, może w ramach gwarancji ci wytłumaczy jeszcze raz :)
    Inflacja wyższa niż 12% bo manipulują koszykiem, a ten się cieszy z ochłapów dywidendy. Miszcz!
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~IT [83.8.192.*]
    powiedział co wiedział bambik
    To powiedz ty co takiego wiesz? Jeśli już jesteś akcjonariuszem MCI to nie wygłupiaj się publicznie i nie ciesz się z tych ochłapów!

• Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~IT [83.8.192.*]
    no widzisz zaraz inaczej, można ? chodzi mi o to że nie płacili ich wcale a teraz raptem jest z roku na rok płacona i to ze wzrostem rok do roku jakieś 35%. Jak by się okazało że będą płacić je co roku z takim wzrostem to za 3 lata się okaże że ci co mają papier powiedzmy po 8zl a są tacy to będą dostawać dywidendę w wysokości 20% zainwestowanej kasy a może więcej.Nie wliczając wzrostu notowań. TO SĄ GDYBANIA bo nie wiemy co się wydarzy jutro.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: bialoczerwony1972 [31.61.189.*]
    Zapewniam cię, że są tacy co mają papier po 4,5 złocisza od 10 lat. I co to zmienia? Ehhh jak długo jesteś na MCI rok, dwa?
    Dziwna ta Twoja matematyka...
    że jak masz po 4 zł to za chwilę możesz dostawać 50% dywidendy albo nic. a gdzie napisałem że w 3-5 lat masz zarobić 200%. Kiedyś miałem MCI chyba po 1-2zł już nie pamiętam bo to było z 20 lat temu. ja nie neguję że zawiadowca wali w ch...a.
    Wiesz co? Każdy ma swoje oczekiwania. Skoro ty się cieszysz z tych ochłapów to twoja sprawa! Ja niestety inwestując tu miałem inne oczekiwania. Teraz czekam na exit z IAI i inne exity po drodze i przyjdzie mój czas na opuszczenie pokładu już na stałe.
    Wcale się nie cieszę, ale próbuję dostrzec jakiś pozytyw, z drugiej strony to chyba nie z tym zawiadowcą. Wiesz ludzie się zmieniają, jak by była z tego emerytura to czemu nie. Chyba i tak lepiej tu niż w banku na lokacie ;)
    Na razie lepiej niż w banku na lokacie. Tyle, że gdy banki zaczną płacić po 4-6% to już nie będzie lepiej! A gdzie koszt ryzyka, a dług wdzięczności, że rozwinął MCI za kasę z emisji, bo żadne banki by mu tego nie skredytowały.

Jeśli NAV średniorocznie przyrasta o 20-22% to wypadałoby przynajmniej 25% zysku przeznaczyć dla akcjonariuszy. to jest minimum!
    Zysk netto za 2020r 130mln zł x 25%=32,5mln zł = 0,63zł na akcję
    Zysk netto za 2021 430mln zł x25%= 107,5mln zł = 2,09zł na akcję
    Ile dostaliśmy to chyba wiesz!

Zobacz ile lokaty dały zwrotu od 2012 i porównaj do tych ochłapów! Dopiero od roku MCI wypada lepiej!
    https://static.300gospodarka.pl/media/2021/03/Zrzut-ekranu-2021-03-8-o-15.38.38.png 
    A nie wiadomo czy znowu nie odwinie jakiegoś numeru....

Zamiast kolego szukać jakichś pozytywów na siłę spójrz obiektywnie co nam płaci zawiadowca. Moim zdaniem to ochłapy i tyle.

• Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~Drobny [83.24.45.*]
    Siemka stękacze :D
    Dorzucę do tej waszej dyskusji swoje "dwa grosze".

Jestem posiadaczem akcji MCI bardzo zadowolonym z rozwoju sytuacji.
    Dywidenda jest według mnie na bardzo przyzwoitym poziomie, a pozostający zysk w spółce, mam nadzieję, zostanie równie dobrze zainwestowany, tak jak były inwestowane środki do tej pory.
    Za rok dywidenda będzie jeszcze większa, trzymam kciuki za naszego zawiadowcę.
    Dajcie sobie spokój z tym stękaniem, bo się tylko ośmieszacie.

Czy będzie większa o ile będzie to się okaże, to jest twoje życzeniowe myślenie. Tak jak pisałem to są takie gdybania nikt nie wie co się wydarzy.
    W poście powyżej napisałem ci sprawdź sobie jakie dywidendy płaca inne Limited Partners i jak są wyceniane po NAV/S. Skoro nadal twierdzisz, że to moje myślenie życzeniowe, mniemam więc że nie sprawdziłeś. To zamyka naszą dyskusję!

Nie pisałem do ciebie tylko do Drobnego. Wiecie co, za bardzo się spinacie. Przecież to nie żadne forum tylko hydepark i tak to trzeba traktować. Przecież nikt tu nie podejmuje decyzji po przeczytaniu "rekomendacji" typu "idziemy na 50" itp. A klepać i pisać każdy może, a mądrale mogą się ciskać.
    Białoczerwony to nie nie do ciebie.
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~subwoofer [58.64.4.*]
    Dnia 2022-05-06 o godz. 19:26 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Wiesz co? Każdy ma swoje oczekiwania. Skoro ty się cieszysz z tych ochłapów to twoja sprawa! Ja niestety inwestując tu miałem inne oczekiwania. Teraz czekam na exit z IAI i inne exity po drodze i przyjdzie mój czas na opuszczenie pokładu już na stałe.

Tak się zastanawiam nad tym co piszesz i nie wiem jakie są parametry twojej inwestycji i twoje oczekiwania ale jeśli zakładając, że udało ci się kupić akcje 10 lat temu po 4-5PLN i biorąc pod uwagę obecną wycenę, ostatnią dywidendową łaskawość "kapitana wehikułu", kilkuletnią deflację, akcje PEM na których zarobiłes około 100% w dosyć krótkim czasie, to szacuję (liczył nie będę), że suma sumarum jesteś na przyzwoitym plusie, więc mimo wszystko chyba nie masz powodów aby narzekać. Jeśli obecne dywidendowe ochłapy utrzymają się w najbliższych latach to za ich kilka twoja inwestycja będzie spłacona. Myślę, że nie jeden tak by chciał, tymbardziej biorąc pod uwagę, że mogłeś te pieniądze zainwestować alternatywnie i najzwyczajniej stracić, co - wierz albo i nie - wielu inwestującym się przydarza ;)

A życzenia, że MCI mogłoby być gwiazdą, gdyby wartości chrześcijańskie były bliższe sercu Czechowicza i po ludzku traktował akcjonariuszy, wypłacał przyzwoitą dywidendę etc., etc., to już inna sprawa...
    no masz trochę racji, ochłapy ochłapami ale są. nikt nikogo nie trzyma na siłę. wydy....ł pemiarzy to to samo może zrobić na mci. myślisz że wyjście z IAI coś może zmienić? zobacz jaki mieli zysk w 2021 i co z tego wynikało ? teraz nagle uczciwie się podzieli ? Buffett zawiadowcy się podoba ale chyba tylko dlatego że jest w czołówce najbogatszych.

• Re: DY 2022 3,5-5% Autor: bialoczerwony1972 [79.191.15.*]
    @subwoofer

Widać,że jesteś krótko na MCI. Ja tu ani razu nie narzekałem, że nie zarobiłem. Ot parę "procent" lecz szału nie ma!
    Core biznes też sobie świetnie daje radę. Widzisz dlatego, że jestem tu bardzo długo pamiętam co było mówione na webcastach wynikowych. Pewnie, że nikt nikogo na siłę nie trzyma. W tym cały pic! Mam mu oddać akcje po połowie wartości? Chyba ocipiałeś! Oddałem na chwilę papiery MCI jak potrzebowałem na zakup mieszkania jeszcze przed tą falą kosmicznych podwyżek, ale akcji PEM nie sprzedałem tylko poprzez nie jestem na MCI z powrotem.
    Weź prześledź sobie co mówił o MCI np Buczek przyjaciel Czechowicza i czemu już nie mówi i czemu go nie ma w akcjonariacie. To żadne wartości chrześcijańskie spółki-worki aktywów a takim wehikułem Limited Partner jest MCI powinny płacić dużo większą dywidendę i płacą, niektóre nawet co kwartał. Jest dyskonto od czasu wydzielenia PEMu i jakaś przyczyna tego jest. Tomek kilka lat temu był pewien, że wynikami przekona rynek, że nic więcej nie musi robi i rynek zapomni,. tak to nie działa. Co widać po składzie akcjonariatu i numeru z PEMem długo mu nie zpomną. Szkoda że Czarek wymiękł tak szybko. W tej chwili już od jakiegoś czasu nawet nie palą głupa, że się nad tym pochylą. Doskonale zdają sobie sprawę z przyczyn dyskonto i z korzyści jakie kupując akcje po połowie wartości można mieć.

Teraz ostatnia sprawa.... Prezes spółki publicznej powinien dbać o wartość dla akcjonariuszy, o dobre imię spółki tymczasem doszło na webcaście do tego ze prosił o nieprzychylne artykułu nt MCI bo chcą zrobić BB. Pogadamy za kilka lat jak tu jeszcze będzie odarci z resztek nadziei Ilu tu takich optymistów się przewaliło odkąd MCI wyszło z Mall.Cz... Hehe

• Re: DY 2022 3,5-5% Autor: bialoczerwony1972 [79.191.15.*]
    @subwoofer
    Tak jakoś kojarzyłem, ale nie byłem pewien skąd znam ten nick.... Zerknąłem na forum PEM i już wiem że stamtąd :)
    https://www.bankier.pl/forum/temat_propnuje-zwolac-nwza,45441927.html  i tu o KNF https://www.bankier.pl/forum/temat_powiadomienie-knf,43950723.html  
    Pomimo lat na karku pamięć do ludzi ( tu nicków) jeszcze nie najgorsza :)
  • Re: DY 2022 3,5-5% Autor: ~subwoofer [58.64.4.*]
    Winszuję pamięci, choć jak na 50 latka to jeszcze za wcześnie aby szwankowała :D

Wartości chrześcijańskie to podstawa, a życie (lub nie) wg nich określa poziom etyczny danej osoby. Jak z tym jest u Czesia? Nie ma co się rozpisywać, kązdy wie, a dobrze obrazuje to zachowanie Buczka o którym wspomniałeś, jak i n.p. wycena wehikułu

Ja też tu jestem rozbitkiem z PEMu wciągniętym na pokład em-si-aj. Całe szczęscie, że wciągnięty w proporcji 1:1 jaką wywaczył Czarek, za co należy mu się uznanie. Pojawienie sie "ochłapów" też może być zasługą Cezarego. Liczyłem, że może jego obecność w akcjonariacie, autorytet jaki ma i znajomości nakłonią jakiś większych inwestorów do zainteresowania się "Wehikułem Czesia" ale... I musimy zatoczć koło wracając do tematu etyki Czesia :/

• Re: DY 2022 3,5-5% Autor: bialoczerwony1972 [79.191.225.*]
    Czesio swoje za uszami ma. Pozostaje tyko liczyć, że przyjdzie dzień że będą mu potrzebne prawdziwe dywidendy. Wtedy kurs odpowiednio an to w sprzyjającym otoczeniu rynkowym zareaguje!
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.10.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [68.235.32.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.236.200.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.41.26.*]
[x]
MCI 2,03% 30,10 2025-10-20 16:49:35
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?