• inPZU nowe fundusze Autor: ~ab [89.70.138.*]
    PZU wprowadzi nowe fundusze na platformę inPZU.
    Jak ktoś czytuje Puls Biznesu to może się podzielić informacjami.
  • Re: inPZU nowe fundusze Autor: ~ab [89.70.138.*]
    Garść nowości
    inPZU Akcje Europejskie
    inPZU Akcje Sektora Nieruchomości
    inPZU Akcje Sektora Informatycznego
    inPZU Akcje Sektora Zielonej Energii
    inPZU Akcje Rynku Złota
    inPZU Akcje Rynku Surowców
    inPZU Obligacje Inflacyjne

Te dwa zamiast funduszy Goldman Sachs teraz benchmarkiem będzie MSCI
    inPZU Akcje Amerykańskie
    inPZU Akcje Rynków Wschodzących
  • Re: inPZU nowe fundusze Autor: ~rekin [95.49.101.*]
    inPZU Akcje Europejskie - MSCI Europe Net TR Local Index.
    inPZU Akcje Sektora Nieruchomości -MSCI World Real Estate Net Total Return USD Index.
    inPZU Akcje Sektora Informatycznego - MSCI World Information Technology Net Total Return USD Index.
    inPZU Akcje Sektora Zielonej Energii - MSCI Global Alternative Energy Net Return Index.
    inPZU Akcje Rynku Złota - MSCI ACWI Select Gold Miners IMI Net Total Return Index.
    inPZU Akcje Rynku Surowców - MSCI World Commodity Producers Net Total Return USD Index.
  • Re: inPZU nowe fundusze Autor: forresty [5.172.255.*]
    Wszystko wybalonione po ostatnich wzrostach z obligacjami inflacyjnymi na czele. Trochę trzeba wiedzieć jak te obligacje działają zanim się kupi tak jakby kupowało się polskie detaliczne. Kto wie to raczej nie bedzie się rwał teraz do kupna. Złoto, surowce, technologia, ekologia, surowce... A jakiegoś indeksu spółek starej ekonomii jak nie było tak ni ma.
    Surowce? Po masakrycznych wzrostach
    złoto? Typowane na czarnego konia od roku przegrywa z inflacją
    Ekologia - wyprodukowała inflację więc moze okazać się czymś co wpędzi inwestorow w czarną rozpacz jak politycyjednak zaczną odwracać trendy proekologiczne
    Reity - no tu już jest cos ciekawego - tylko czemu dopiero teraz? Politycy zaraz zaczną nakładać czynsze regulowane, wyganiać fundusze z europy czy Azji a i USA bezczynnie nie bedą się przyglądać co się dzieje na rynku nieruchomosci i wynajmu
    obligacje inflacyjne? Jak pisałem - ten rajd ma się ku końcowi co zreztą mówi stopa zwrotu za '21 rok.
    Akcje technologiczne? No po tych wzrostach przez 10 lat to ...hhmmm. Bydzie dysc abo go ni bydzie.

Czego mi w ofercie inPZU brakuje to indeksów niższego ryzyka, dobrego funduszu indeksowego obligacji polskich krótkoterminowych (bo ten co jest to sorry...). W sumie dobrze że oferta się poszerza, ale na litość boską. To powinno się zrobić rok, dwa lata temu a nie teraz oferować klientom produkty na których potracą pieniądze.
  • Re: inPZU nowe fundusze Autor: ~Rhett [188.146.102.*]
    Dnia 2021-12-14 o godz. 09:29 forresty napisał(a):
    > Wszystko wybalonione po ostatnich wzrostach z obligacjami inflacyjnymi na czele. Trochę trzeba wiedzieć jak te obligacje działają zanim się kupi tak jakby kupowało się polskie detaliczne. Kto wie to raczej nie bedzie się rwał teraz do kupna. Złoto, surowce, technologia, ekologia, surowce... A jakiegoś indeksu spółek starej ekonomii jak nie było tak ni ma.
    > Surowce? Po masakrycznych wzrostach
    > złoto? Typowane na czarnego konia od roku przegrywa z inflacją
    > Ekologia - wyprodukowała inflację więc moze okazać się czymś co wpędzi inwestorow w czarną rozpacz jak politycyjednak zaczną odwracać trendy proekologiczne
    > Reity - no tu już jest cos ciekawego - tylko czemu dopiero teraz? Politycy zaraz zaczną nakładać czynsze regulowane, wyganiać fundusze z europy czy Azji a i USA bezczynnie nie bedą się przyglądać co się dzieje na rynku nieruchomosci i wynajmu
    > obligacje inflacyjne? Jak pisałem - ten rajd ma się ku końcowi co zreztą mówi stopa zwrotu za '21 rok.
    > Akcje technologiczne? No po tych wzrostach przez 10 lat to ...hhmmm. Bydzie dysc abo go ni bydzie.
    >
    > Czego mi w ofercie inPZU brakuje to indeksów niższego ryzyka, dobrego funduszu indeksowego obligacji polskich krótkoterminowych (bo ten co jest to sorry...). W sumie dobrze że oferta się poszerza, ale na litość boską. To powinno się zrobić rok, dwa lata temu a nie teraz oferować klientom produkty na których potracą pieniądze.

Po to to wprowadzają. Aby drobni potracili.
    Słuchanie analityków, rekomendacji jest błędem. Wybieranie gotowych przygotowanych produktów jest też błędem.
    A możesz mi wyjaśnic jaką korzyśc ma TFI z tego że ludzie potracą pieniądze? Wg mnie żadną. TFI żyją z opłat za zarządzanie a nie z wyników klientów więc im zależy na tym żeby ludzie kupowali ale nie wypłacali pieniędzy więc bessa jest im na rękę.
    Wybieranie gotowych produktów jest błędem? Niom... Wskaż mi tych inwestorów z ulicy którzy regularnie ogrywają rynek na day-tradingu to sam im dam pieniądze do zainwestowania.
    Nie ma takich ludzi po prostu. ETF to chyba jedna z lepszych form lokowania kasy na rynku papierów wartościowych. I dopóki jakiś kryzys tego nie przewróci to tak będzie. A takie poławianie złotych rybek w stawie przez stock-picking to skończy się prędzej czy poźniej tym że inwestor w najlepszym razie przegra z etf-em.
    Ostatnio jak uruchamiali fundusze Goldmana w inPzu Rhett się też naśmiewał.
    Od tego czasu +30% do +40%
    Sam zarobiłem.
  • Re: inPZU nowe fundusze Autor: ~Rhett [188.146.102.*]
    Dnia 2021-12-14 o godz. 10:14 forresty napisał(a):
    > A możesz mi wyjaśnic jaką korzyśc ma TFI z tego że ludzie potracą pieniądze? Wg mnie żadną. TFI żyją z opłat za zarządzanie a nie z wyników klientów więc im zależy na tym żeby ludzie kupowali ale nie wypłacali pieniędzy więc bessa jest im na rękę.
    > Wybieranie gotowych produktów jest błędem? Niom... Wskaż mi tych inwestorów z ulicy którzy regularnie ogrywają rynek na day-tradingu to sam im dam pieniądze do zainwestowania.
    > Nie ma takich ludzi po prostu. ETF to chyba jedna z lepszych form lokowania kasy na rynku papierów wartościowych. I dopóki jakiś kryzys tego nie przewróci to tak będzie. A takie poławianie złotych rybek w stawie przez stock-picking to skończy się prędzej czy poźniej tym że inwestor w najlepszym razie przegra z etf-em.

Jak chcesz etf to bież jedynie amerykańskie. Z ich rynku.
    Masz niskie opłaty i statystycznie zarabiają w długim terminie sporo ponad inflację
    .
    Popatrz na statystyki naszych etfów. Ile dało zarobić ponad inflacje w długi treminie?

Jak coś zarabia i nie jest to zgodne z twoją ideologią to pojawia się magiczna inflacja.
    I mimo, że zarabia to już wg ciebie nie zarabia.

Może czas wracać do rezerwatu.
    Ktoś tam zagląda ?
    Idę o zakład, że nigdy nie inwestowałeś w ETFy za granicą i kompletnie nie masz o tym pojęcia.

Etf-y zagraniczne i polskie fundusze oparte na nich mają wady i zalety. zależy od klienta. Początkujący lub osoba niekoniecznie ogarnieta w polityce podatkowej raczej powinna wybierać fundusze indeksowe. osoby z doświadczeniem moga brać się za etfy w USA. Pozostaje tylko kwestia prowizji a jak mają to być małe prowizje to wtedy zagraniczny broker. A jak zagraniczny broker to większe problemy podatkowe i prawne (w razie koniecznosci rozstrzygania sprawy przed sądem).
    Te fundusze ipzu są ok jak dla mnie. Trudno - te 0.5% opłat gotów jestem poświecić + jakieś straty na odwzorowaniu, ale moge kupować za stałą kwotę, rozliczanie podatku już mnie nie interesuje a sama oferta inpzu zaczyna być juz dość obszerna.
    To co wprowadzają teraz to nie jest złe - tylko jak wszystko w TFI - mocno spóźnione po prostu. Jeśłi chodzi o formułę to wolę takie fundusze niż dłubanine oparta na polskiej giełdzie w typie fundusz mieszany 20%wig20,10%wig40, 5% Global 65% polskie obligacje. No coś takiego to już dawno powinno zniknąć z ofert. Czego bedzie mi brakowało w inPzu to jakiegoś indeksu na spółki Quality czy Dywidend (aczkolwiek tu ten Goldman dużych spółek właściwie załatwia sprawę) oraz jakiegoś funduszu obligacyjnego z niehedżowanym dolarem/euro.
    Przede wszystkim ETFy w USA mają spore koszty podatkowe.

Podatek od dywidend w USA jest 30% i płaci się go tam.
  • Re: inPZU nowe fundusze Autor: ~Obserwator [156.17.182.*]
    Lepiej samemu inwestować w ETFy niż poprzez fundusze (opłaty). Poza tym jeśli będzie bessa, to fundusz będzie musiał wypłacać pieniądze aż do upadłości. Indywidualnie będzie można przeczekać 2,3 lata nie sprzedając ETFów. ETFy nie bankrutują tak szybko jak poszczególne firmy (co nie znaczy, że nie można na nich sporo stracić). Moim zdaniem najbezpieczniej (i chyba najlepiej) będzie zakupić nasze obligacje 10-letnie.
    W wypadku funduszu często odpada ci ryzyko kursowe.

Co do 10 latków.
    Bywały lata, że płaciły słabo ale marża była wysoka +3%, teraz jest +1%
    Ja kupuje i uważam, że to dobra rzecz.
    Co się zarobi na giełdzie trzeba lokować w bezpieczny papier.
    Zyski z giełdy trzeba wyprowadzać a nie kumulować bez końca.
    Popieram - sam mam dużo 10-latek kupowanych od 2-3 lat. Niestety te marże na nich teraz to porażka. Już nie kupuje mimo tej inflacji bo to trochę bez sensu. Czterolatki już mi się kończa we wrześniu, ale liczę że za rok jednak te marże bedą już wyższe. Obecnie zaczynam podkupować fundusze... obligacyjne. Nie te długoterminowe jeszcze, ale krotkoterminowe. przy wiborze wyższym niż w 2017 i po tej przecenie to już są poziomy warte nabycia, choć nie za wszystko rzecz jasna już teraz. Możliwe że one ogarną inflację w przyszłym roku (średnioroczną), ale to zalezy od kilku czynnikow. Od oprzytomnienia prezesa NBP głównie.
    Jakie fundusze dłużne wybierasz?
    Ja też kupuję, chociaż raz już się sparzyłem i zrealizowałem stratę aby odkupic ponownie niżej.
    Tzn konkretne nazwy? Generalnie te które historycznie miały stabilnie wysokie stopy zwrotu w różnych warunkach rynkowych. Generali, NN. Zawiodłem się na Skarbcu w tym roku więc nie polecę choć widać ich krótkoterminowe mają duży potencjał w odbiciu bo prawdopodobnie w tym roku nie zredukowali pozycji w stałokuponowych. Zresztą oni mocno się trzymają benchmarku i są drodzy.
    Nie ma też sensu chyba na razie kupować długoterminowych jeszcze
    Do czyjej upadłości? Upadłości TFI? I co to niby zmienia w kwestii bezpieczeństwa naszych pieniędzy które sa w banku a nie w tfi? TFI nie ma po prostu do tych środków dostępu, właśnie żeby chronić klientów przed bankructwem. TFI jedynie zarządza papierami i to wszystko. nawet tych zleceń nie obsługują bo to robi agent transferowy. Mało kto wie że TFI nawet nie robią wycen papierów w portfelach. To znaczy robią, ale na potrzeby wycen jednostek robią to agenci i banki depozytariusze właśnie.
    W przypadku tfi jest inny problem. W przypadku takiego krachu jak w 2020 mozna spotkać się z opcją wstrzymywania realizacji zleceń . Skoro lecą umorzenia to fundusz musi upłynniać najpłynniejsze papiery. a przez to nakręca się spirale krachu na giełdzie. Zwykle wyprzedają poduszkę płynnościową - czyli obligacje lub akcje z wig20 bo to najłatwiej sprzedawalne. Kiedy to się skończy - czyli fund wyprzedał srebra rodowe - zostają małe spółki lub obligacje korpo czyli aktywa niepłynne lub w ogóle niesprzedawalne. Wtedy fundusz moze zablokowac mozliwosć wypłat, ale jak przyjdzie jakiś globalny krach to i NYSE zawiesi kłódkę.
    Były przypadki że klienci funduszy nie mogli odzyskać środków - był kiedyś taki przypadek gdzie FIZ inwestował w nieruchomosci leśne i jakies budynki które dopiero powstawały. jak się zaczęło sypać to inwestorzy dopiero się przekonali że kawałek lasu naprawde cieżko sprzedać a niewybudowany apartamentowiec tez nie sprzedaje się kliknieciem w ENTER.
    Takie rzeczy trzeba kalkulować i ETF-y tez nei chronią w 100% przed nieszczęściem. Zwłaszczza gdy wystawca jest jakas relatywni niewielka firma. Już nie mówię o tym gdzie znajduje się siedziba sądu właściwego który bedzie ropztrywał wnioski stron jeśli stanie się coś co bedzie wymagało stawienia się na rozprawie choć to przypadek rzadki, aczkolwiek możliwy. W końcu nasi ciułacze ciągają się z Ambergoldami i Getbackami po naszych sądach. Czemu nie może zdarzyć się sytuacja gdy bedziemy stroną postepowania w NY?
  • Re: inPZU nowe fundusze Autor: ~unborn [31.178.94.*]
    Mam IKZE w inPZU i do tej pory ładnie mi żre CEE. Jezeli teraz musielibyscie wplacic limit na IKZE w inPZu i zainwestowac, to w który indeks w tym momencie ?
    W żaden.

Masz czas do końca roku.
[x]
PZU 0,35% 63,44 2026-05-11 09:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.