Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  36,07 zł , zmiana od tamtej pory: 85,75%

Re: inPZU nowe fundusze

Etf-y zagraniczne i polskie fundusze oparte na nich mają wady i zalety. zależy od klienta. Początkujący lub osoba niekoniecznie ogarnieta w polityce podatkowej raczej powinna wybierać fundusze indeksowe. osoby z doświadczeniem moga brać się za etfy w USA. Pozostaje tylko kwestia prowizji a jak mają to być małe prowizje to wtedy zagraniczny broker. A jak zagraniczny broker to większe problemy podatkowe i prawne (w razie koniecznosci rozstrzygania sprawy przed sądem).
Te fundusze ipzu są ok jak dla mnie. Trudno - te 0.5% opłat gotów jestem poświecić + jakieś straty na odwzorowaniu, ale moge kupować za stałą kwotę, rozliczanie podatku już mnie nie interesuje a sama oferta inpzu zaczyna być juz dość obszerna.
To co wprowadzają teraz to nie jest złe - tylko jak wszystko w TFI - mocno spóźnione po prostu. Jeśłi chodzi o formułę to wolę takie fundusze niż dłubanine oparta na polskiej giełdzie w typie fundusz mieszany 20%wig20,10%wig40, 5% Global 65% polskie obligacje. No coś takiego to już dawno powinno zniknąć z ofert. Czego bedzie mi brakowało w inPzu to jakiegoś indeksu na spółki Quality czy Dywidend (aczkolwiek tu ten Goldman dużych spółek właściwie załatwia sprawę) oraz jakiegoś funduszu obligacyjnego z niehedżowanym dolarem/euro.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PZU 3,05% 67,00 2026-04-08 13:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.