Od niedawna inwestuję na giełdzie, czy jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć w najbardziej klarowny sposób dlaczego rzeczywiście w przypadku tej spółki dobra informacja zwiastuje spadek kursu akcji?
Tak apropos sprzedawania faktów donb, czy Ty się czasem nie zezłościłeś że stooq nie odgrzał kotleta w czasie sesji? Czyżbyś chciał opchnąć wagon faktów?
Proste
Ktoś kto ma sporo akcji a widzi, że dobra spółka i chce jeszcze dokupi więcej akcji.Ma początek sprzedaje dość duża ilość że stratą niewielką bo rzędu 5-10 groszy
Najczęściej kupuje on sam lub druga osoba z tej samej firmy.Ifaje się im zbić kurs o sporo bo zaczyna sprzedawać ulicy Ca ,która widzi spadającą cenę tzm psycholog tłumu.
Osoby które specjalnie zbiły kurs sprzedając sobie sprzedałem np.20 k akcji a dokupili od wystraszonych 100 k akcji po znacznie obniżonej cenie
Dnia 2021-12-02 o godz. 10:36 wujaszkowy napisał(a): > Super wytłumaczenie, dziękuje.
Super wytłumaczenie, szkoda tylko, że fantazja xD
Nie słuchaj takich teorii spiskowych. Giełda rządzi się swoimi prawami i rynek dyskontuje przyszłość (przewiduje co się stanie) i jak ta przyszłość staje się teraźniejszością to jest weryfikacja czy jest lepiej/gorzej/czy tak samo jak przewidywaliśmy. I tak dobre info jest za mało dobre.
Do tego na giełdzie są duże emocje i nie wszystko zachowuje się racjonalnie.
Nie wierz w spiski i szwagrów, bo to zabiera Ci sprawczość. Jak inni rządzą tym to ty nic nie możesz. Ucz się inwestowania i panuj nad emocjami. "Giełda to kobieta"
"Nie wierz w spiski i szwagrów, bo to zabiera Ci sprawczość."
Wstawiałem tu jakiś czas temu link do artykułu o tym jak na Walk Street "grubi" potrafią długo bujać kursem bardzo dobrych spółek i ogrywać maluczkich. Oczywiście to był tylko artykuł i nie wiem czy ma przełożenie na GPW. W pewnym stopniu może mieć.
a że śwagry/spółdzielnie żyją na gpw to pewne: https://www.gpw.pl/biblioteka-gpw-pobierz?gpwl_id=79&gpwlf_id=88
"Takie transakcje przeprowadzane mogą być poprzez zlecenia wzajemne, czyli transakcje bazujące na współdziałaniu dwóch osób dla osiągnięcia wspólnego celu. Symetryczne zapisy na kontach sugerują wtedy, iż doszło do zawarcia rzeczywistych transakcji. Najczęściej jednak manipulacja tego typu odbywa się przez tzw. spółdzielnie,
i z takim czymś mamy do czynienia na ASB? Czy jest mała szansa, że mamy? Anżej podaje to jako prawda objawiona.
Świat nie jest taki skomplikowany jak go opisujecie. Prosty biznes w dobrej branży w biednych krajach robi kasę. Ot cały Asbis. To nie jest rocket science.
- Prosty biznes (hurt/dystrybucja) - dobrej branży (it) - biednych krajach (większy % wzrost)
Może dochodzi dobre zarządzanie, ale to nie jest takie skomplikowane jak jonizatory. To jest dodatek.
Dnia 2021-12-02 o godz. 12:46 maskopatol napisał(a): > "Anżej" > > A nam zwracasz uwagę, że jesteśmy dla kogoś niemili?
hipokryta ze mnie xD. Skorzystaj z tego jako wymówki i dalej obraqżaj innych :)
Ja w swojej głowie to trochę inaczej widzę, To jest moja forma lekceważenia go. Zamiast obrażania to umniejszam xD. Nie biegam za nim i pod każdym jego postem nie piszę czegoś w stylu "spadaj dziadzie zmienić pieluchę" czy coś z kakałem jak swego czasu na niego wskoczyli.
Nie traktuję go poważnie, a jednak wszędzie sie udziela i trudno napisać coś gdzie on nie dodał swoich 3 groszy (czy 40k akcji ASB biedaki xD).
Mietek albo jesteś mało spostrzegawczy albo sam w tym bierzesz udział,chciałbym wierzyć że to pierwsze.
Za wiele razy "poświęciłem" tysiąc lub kilka tyś akcji żeby podbić kurs.najczesciej się to nie udawało,bo po sekundzie lub dwóch pojawiało się zlecenie obniżające cenę
Nigdy prywatna osoba nie zrobi tego tak szybko.Na dodatek wiele razy było źle dnie sprzedazy takiej samej ilości akcji np.25 lub 47 tylko w celu zbicia ceny,raz,dwa może tak się zdarzy,ale nie kilkadziesiąt razy w ciągu jednej sesji
Pułapki myślenia - Daniel Kahneman - serdecznie polecam.
Może unikniesz błędów poznawczych w przyszłości. to, że coś Ci się zdarzyło nie znaczy, że tak jest ogólnie i tak działa świat. To znaczy, że miałeś jedną taką sytuację :).
Ja Tobie polecam inną kasiazkę
https://allegro.pl/oferta/psychologia-inwestowania-martin-pring-11129710267
Bardziej przydatna do inwestowania na giełdzie plus doświadczenie
a odnosząc się do mojej spostrzegawczości to pewnie masz rację. Nie wyłapuję takich niuansów. Ja kupuję dobrą spółkę i czekam. Gdybym panikował po spadku 50% to dziś nie miałbym ani Asbis, ani Kruka, które ostatnio radzą sobie świetnie.
Niech rekiny bawią się w swoim basenie. Zrobią mi krzywdę jedynie wtedy jeżeli będę grał w ich grę. Nie mam wpływu na pogodę, ani na ich działania. Mam wpływ na swoje decyzje. Tylko i aż tyle. Zamiast szukać spisku mogę szukać dobrych spółek lub możliwości dodatkowego zarobku, żeby mieć za co dalej inwestować.
Wszystkie takie teorie spiskowe zakładają, że w stawie pływa tylko jedna gruba ryba. Ale grubych ryb jest więcej, i każda ma swój własny interes, więc takie mechanizmy nie za bardzo zadziałają.
Oczywiscie ze nie dzialaja, to jest system naczyn polaczonych, ktos moze widziec okazje tam gdzie ktos zarzuca w ogole biznes, zysk tam gdzie ktos widzi strate, co prawda tutaj na Asbisie nie ma cale szczescie gry na krotko, ale dzialaja animatorzy o ktorych chyba zapominacie, dbaja oni o odpowiednio wywazony obrot minimalnie wspierajac rynek w skrajnych sytuacjach popytowo-podazowych (jak gra przy widłach), a to o czym Anżej probuje powiedziec to HFT - handel wysokich czestotliwosci, ktorego na asbisie nie ma, nie ludzcie sie jesli ktos szuka tutaj spiskow i cybernetycznej teorii oszukiwania "leszczy" - nie nie, to nie ta liga, takie rzeczy w polsce sa owszem, ale na duuuzo wiekszych spolkach z wiekszym FF i kapitalizacja, w dodatku w bialych rekawiczkach bo tylko przeciwstawna technologia jest w stanie odczytac te ruchy co do jednostki, choc wprawny inwestor wylapie te zagrania bez problemu na podstawie doswiadzen obserwacji, takze drodzy wspolinwestorzy, pozostaje czekac na lepszy sentyment, asbis sie broni, wiemy jaka mamy perelke, ale wszyscy czekamy na docenienie jej przez rynek, moze kiedy inne okazje wokol przestana byc tak wyraziste i atrakcyjne (medialnie), wiekszy popyt zauwazy w koncu Asbis i doceni go przez odpowiednia wartosc akcji, pozdrawiam stara gwardie