• Jak się czujecie w PEKAO Autor: ~Indiana [83.10.39.*]
    Witam.
    Pytanie do posiadaczy konta w IdeaBanku, przeniesionych przymusowo do PEKAO.
    Jakie macie odczucia? U mnie zdecydowanie gorsze, chyba poszukam nowego banku, mało co działa, przelewy chodzą jak chcą, nie działają płatności w necie, jakim cudem to jest największy bank w Polsce, jak mała Idea biła go na głowę dla małego biznesu?... To już nasz lokalny BS ma lepszy system, miałem kiedyś konto i chyba wrócę. Może nie tak nowoczesny wygląd, ale wszystko śmigało :-)
  • Re: Jak się czujecie w PEKAO Autor: ~mike75 [188.47.55.*]
    Ja od razu u złodziei konto firmowe bodajże w lutym 2021 zamknąłem! I wprost im powiedziałem - jestem zmuszony zamknąć konto, gdyż czuję się przez Was okradziony jako akcjonariusz Idea Bank! Jak mógłbym trzymać tam pieniądze i dawać zarabiać Bankowi, który współuczestniczył w okradzeniu mnie? Przecież w ten sposób dałbym się okraść podwójnie!
    Przeniosłem do mbanku - jest ok. ale Idea promowała każdy przelew do ZUS w kwocie 30 zł ( bodajże przez rok ) oraz każdy przelew firmowy był za darmo, w mbank niestety 1,50 jest pobierane za każdy przelew - więc zrobiono krzywdę dla konkurencyjności rynku w segmencie MSP ale co zrobić - Pisowcy robią co chcą i kto im czegokolwiek zabroni?
  • Re: Jak się czujecie w PEKAO Autor: ~atodobre [46.134.66.*]
    Złodziej czuje się okradziony . Pomyśl o obligatoriuszach .
    Hehe - tylko mnie nie mów, że akurat jesteś obligatariuszem Getback? Akurat nacjonalizacja Idei to był gwóźdż do trumny obligatariuszy Getback - więc nie jesteś poszkodowanym a piszesz, bo ktoś Ci każe - taka mała niewielka różnica pomiędzy człowiekiem wolnym ( choć okradzionym ) a zniewolonym przez indoktrynację lub sam już nie wiem co.
  • Re: Jak się czujecie w PEKAO Autor: ~Spec [89.64.96.*]
    Obligatariusze Getback to matołki. Dobili IB swoimi roszczeniami, a teraz się dziwią, że nie ma im kto pieniędzy zwrócić...
    Co za ciołki ...
  • Re: Jak się czujecie w PEKAO Autor: ~Taaa [37.47.145.*]
    Jasne a co mieli robić jak złodzieje z Idei się nie poczuwali odpowiedzialności?
    I jeszcze raz ( aż do skutku, aż do całkowitego zrozumienia ) trzy przesłanki ( wystarczy, że jedna nie jest spełniona i nie ma prawa BFG do przystąpienia do przym restr. ) do wszczęcia przym. restr.:

• podmiot jest zagrożony upadłością,
    • dostępne działania nadzorcze lub działania podmiotu nie pozwalają na usunięcie tego zagrożenia we właściwym czasie,

podjęcie działań jest konieczne w interesie publicznym.

I co to za interes publiczny jak się krzywdzi 70 tys, Polaków? Ideta Bank byl jednym z najbardziej pod względem marży operacyjnej ( wskaźnik C/I ) rentownym polskim bankiem, mieliby w tym roku ładne zyski - byłoby z czego płacić obligatariuszom GetBack...
    Mam nadzieję, że w NSA znajdzie się chociaż jeden mądry, niezależny, obiektywny sędzia, który choćby ze względu na tą trzecią niespełnioną przesłankę odeślę skargę do ponownego rozpatrzenia przez WSA - straciłem wiarę w sprawiedliwość ale zawsze można dać się pozytywnie zaskoczyć.
    Tak naprawdę kto ma trochę pojęcia o finansach i ekonomii - to wie, że żadna z tych przesłanek nie byłą spełniona. Decyzja czysto polityczna i tyle.

• Re: Jak się czujecie w PEKAO Autor: ~Taaa [37.47.145.*]
    Musieli nieźle śmiać się zciebie
  • Re: Jak się czujecie w PEKAO Autor: ~mike75 [83.25.56.*]
    Myślę jednak, że nie śmiali - forum to zabawa... Tam prowadziłem poważną polemikę z BFG za pośrednictwem WSA i na trochę innym poziomie. Żeby przetrawić stratę 100 kPLN zajęło mi rok - wciąż nie mogę uwierzyć, że Pisowcy jednak to zrobili. Co to komu da? Z jednej strony 70 tys. poszkodowanych Polaków, z drugiej strony częściowe zniszczenie Leszka, przekazanie dobrego, konkurencyjnego banku PEKAO z gwarancjami BFG i 300 tys, klientów, głównie firmowych ( wg moich obliczeń PEKAO zarobił na tym około 2 mld zł wg NPV na dzień przejęcia ) -wzbogacił się Skarb Państwa ale kosztem swoich podatników, przecież to nie ma sensu - Skarb Państwa to jego obywatele...To to jakby samego siebie okradać z punktu widzenia Państwa Polskiego... Bo jak można nazwać okradanie własnych obywateli?
[x]
IDEABANK 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.