• Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~Zenon [205.220.129.*]
    Jak widac spadki zostaly zatrzymane na sporych obrotach.Duzo akcji zostalo odebranych od wystraszonych.Wielu zabralo kapital

Zaneconych zyskiem na weglu.Ale jak cos rosnie 20% to musi tez zachecic do realizacji zysku. Wiec wroca z podkulonym ogonem
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: maskopatol [95.40.51.*]
    Z tymi leszczami to bym nie przesadzał. Tu były wyrzucane pakiety po kilka k. Leszcz chyba nie obraca setkami tysięcy?
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~Rysiek [87.206.225.*]
    Jednemu to się nawet oranżada komunijna odbiła jak zobaczył kurs w południe...
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~Kamkem [188.147.6.*]
    A na mercu do dziś jeszcze piszą, z nowe szczyty przed nimi hahaha. Tu macie ten sam klimat.
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: maskopatol [5.173.23.*]
    Jest. Zwycięzca! Porównanie do Mercatora musi być:)
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~olo99 [89.187.228.*]
    Z węglem troche prawda, sam w JSW 3 pensje zainwestowałem jakiś czas temu. Szybkie 15 % siadło, co nie zmienia faktu, że nie sprzedałem ani jednej akcji asbisu, a teraz dokupuje, bo okazja jest genialna. Nie zmienia to faktu, że JSW również ma potencjał.
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: trzyd [37.248.1.*]
    Nikt nie patrzy na fakt ogromnej inflacji - co jest bardzo dziwne.

Zawsze był schemat podobny:
    - brak inflacji - ludzie wydawali środki nadwyżkowe na nowinki technologiczne. Firmy starej gospodarki przeżywały stagnację, a firmy technologiczne przeżywały boom.
    - duża inflacja - ludzie realnie mają obniżone wynagrodzenie ze względu na wzrost wszelkich potrzebnych do zwykłego życia przedmiotów i usług. Firmy starej gospodarki dzięki inflacji podnoszą obroty, na nowinki techniczne klientom brakuje środków.

Asbis sprzedający w dużym stopniu gadżety elektroniczne w otoczeniu bardzo wysokiej inflacji (mówi się już o 6% oficjalnej podawanej przez GUS) - może mieć kłopoty z realizacją ambitnych planów. Ludzie przy tak rosnących cenach oraz prawdopodobnie ratach kredytów będą musieli się głównie skupić na zaspokajaniu najprostszych potrzeb życiowych ze swoich wypłat.
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~olo99 [188.147.34.*]
    A przestan, inflacja duza ale zarobki tez rosną. Iphone rekord sprzedazy, brakuje mocy przerobowej i materiałów a nie chetnych na zakupy. Nawet pincet plusy pisowskie, czy lesserzy w stanach dostaja tyle kasy ze se na spokojnie ps kupia albo jakies inne rzeczy. Pomijam fakt, ze asbis mocno odpowiada za sieci 5g i technologie chmur w firmach. Oprocz tego obawialem sie za duzych zapasow wykazanych w raporcie kwartalnym w postaci sprzetu. Teraz rozumiem juz dlaczego sie tak zaladowali sprzetem. Zniwa przed nami:)
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: trzyd [77.114.140.*]
    Nie wiem ile musiałyby wzrosnąć place, aby zrekompensować przyszły wzrost cen - gazu, energii, paliw, a co za tym idzie przyszłych jeszcze wyższych wzrostów cen żywności i innych produktów i usług. Przy takiej inflacji - podniosą także oprocentowanie - więc kilka stówek ludzie dorzucą do spłat kredytów.
    Radzę sprawdzić sprzedaż detaliczną za sierpień - już najmniejsze wzrosty lub ich brak był w elektronice i AGD.
    Dotychczas gadżety elektroniczne kupowało się za nadwyżki finansowe - dla bardzo wielu ludzi się skończą.
    Część jak zawsze kupi dla mody lub ma oszczędności, dobra prace lub bogatych rodziców.

Radzę sprawdzić jak leci na pyszczek - NASDAQ - to zbiór firm technologicznych - także APPLE.

APPLE ostatni miesiąc - stopa zwrotu -11,20%! Wczoraj -2,46%!

ASBIS nie spada przez przypadek.
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~Andrzejjj [37.225.38.*]
    Inflacja duża a na nowy samochód musisz czekać u dealera pół roku lub rok, ty o samo z wieloma bardziej luksusowymi towarami a mieszkanie nowe kupuje się jeszcze niewybudowane lub w planach
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~Jaszczomp [93.105.176.*]
    Na rynku brak chipów ze względu na ssanie popytowe i niewystarczającą podaż, kolejki w zamówieniach na sprzęt półroczne a ten jakieś kocopoły o oszczędzaniu ludzi i że Nasdaq spada, ręce opadają. A wiesz jaki jest c/z na Nasdaq a jak ma Asbis ? Poczytaj trochę o rynku a nie takie bzdury oderwane od rzeczywistości pleciesz.
    Średnie P/E na Nasdaq jest 27,3 na chwilę obecną ma z czego spadać. Natomiast Asbisu będzie ok 4,5 po wynikach rocznych.
    C/z apple =27,4. Gdyby Asbis chodził przy takim c/z to by kosztował 154 zł.
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~Siara [5.173.146.*]
    Dzisiaj 25+
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~J_ [37.47.24.*]
    Trzyd co do zasady brzmi to logicznie. Trochę zaczepną formą sprowadzmy tezę do liczb
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~Jim [37.248.217.*]
    Asbis ma znikomy obrot w pl
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: insider2 [31.0.42.*]
    Dajcie spokój - niech robią co chcą. Wystarczy czytać raporty okresowe. Największy wzrost sprzedaży w Kazachstanie (+158,5% w II kw. - obecnie 3. największy rynek Asbisu, gospodarka oparta na węglu, ropie i gazie), 4. rynek to ZEA (ropa najdroższa od 2014 roku). Zastanawianie się nad sprzedażą, jedynie w oparciu o realia polskiego rynku, świadczy o ubóstwie intelektualnym. Szkoda czasu na pisanie.
  • @insider2 Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-10-05 o godz. 07:33 insider2 napisał(a):
    > Dajcie spokój - niech robią co chcą. Wystarczy czytać raporty okresowe. Największy wzrost sprzedaży w Kazachstanie (+158,5% w II kw. - obecnie 3. największy rynek Asbisu, gospodarka oparta na węglu, ropie i gazie), 4. rynek to ZEA (ropa najdroższa od 2014 roku). Zastanawianie się nad sprzedażą, jedynie w oparciu o realia polskiego rynku, świadczy o ubóstwie intelektualnym. Szkoda czasu na pisanie.

merytoryka trzyda niestety zaczyna coraz bardziej kuleć :(
    jest niczym powiem nieświeżego wiatru z profesora :(
  • Re: Spore obroty.Bedzie mocne odbicie Autor: ~prof_Wiatr [95.49.14.*]
    W punkt!!!
  • @trzyd Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-10-05 o godz. 01:44 trzyd napisał(a):
    > Nie wiem ile musiałyby wzrosnąć place, aby zrekompensować przyszły wzrost cen

Jak to, Ty nie wiesz? No jeżeli inflacja będzie na poziomie 6% to wzrost płac też musiałby być na poziomie 6% - o prostsze zadanie trudno :)))

Tak jak zachowanie kursu asb może martwić, to o siłę nabywczą w PL póki co nie trzeba (i tak jak ktoś już zauważył, asb nie polega w dużej mierze na rynku PL).
    Zerknij na płace minimalne:
    https://zus.pox.pl/zus/minimalne-wynagrodzenie-za-prace-obecnie-i-w-przeszlosci.htm

zerknij na inflację w kilku ostatnich latach, nie sugeruj się tylko po pandemicznym rokiem 2021:
    https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-pot-inflacja-/roczne-wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych/

PS Cieszę się że Twoja perła wciąż rośnie, ale dziwię się, że nie martwi Cię kwestia inflacji. No wiesz, prędzej ludzie zrezygnują z esotycznej bielizny i pójdą po taniości do LPP niż z narzędzia pracy, którym coraz częściej są gadżety od asbisa.
    Tak też myślę, że eah w aktualnej sytuacji energetycznej i swojej niskiej sile przetargowej (w starciu z gigantami jak LPP) może mieć problemy z dostawami?
  • Re: @trzyd Autor: trzyd [46.77.210.*]
    Naganiacze na wzrosty wciąż ubliżają i wyzywają człowieka, który chce rozsądnie tłumaczyć rzeczywistość.

Zadłużony po uszy świat zachodu w 2020r - był bardzo szczodry dodrukowując pieniądze i rozdając je hojnie, aby pobudzić popyt.
    Faktycznie bardzo duża część z tych środków trafiła na rynek elektroniki. Asbis na tej fali zanotował prawie 7-krotny wzrost kursu w rok.

Czy świat zachodu stać jeszcze na takie szaleństwa?
    Obecnie odbija się to czkawką. Ludzie w związku z szalejącą inflacją zaczną przeznaczać większość swoich wydatków na najpotrzebniejsze rzeczy. Naganiacze próbują przekonać, że człowiek nie zje ale IPHONA kupi.

Asbis jest blisko historycznych szczytów. Cechą tej firmy jest, że jeszcze jest bardzo duży popyt na sprzedawane akcje.
  • Re: @trzyd Autor: ~Iuris [89.171.166.*]
    Twoim zdaniem trzyd przychody Asbisu generuje "świat zachodu" ?!!!
    Naganiacze na wzrosty wciąż ubliżają i wyzywają człowieka, który chce rozsądnie tłumaczyć rzeczywistość.

Zadłużony po uszy świat zachodu w 2020r - był bardzo szczodry dodrukowując pieniądze i rozdając je hojnie, aby pobudzić popyt.
    Faktycznie bardzo duża część z tych środków trafiła na rynek elektroniki. Asbis na tej fali zanotował prawie 7-krotny wzrost kursu w rok.

Obecnie odbija się to czkawką. Ludzie w związku z szalejącą inflacją zaczną przeznaczać większość swoich wydatków na najpotrzebniejsze rzeczy. Naganiacze próbują przekonać, że człowiek nie zje ale IPHONA kupi.

Asbis jest blisko historycznych szczytów. Cechą tej firmy jest, że jeszcze jest bardzo duży popyt na sprzedawane akcje

Dodruk i programy wsparcia był na całym swiecie
  • Re: @trzyd Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-10-05 o godz. 10:25 trzyd napisał(a):
    > Naganiacze na wzrosty wciąż ubliżają i wyzywają człowieka, który chce rozsądnie tłumaczyć rzeczywistość.
    >
    > Zadłużony po uszy świat zachodu w 2020r

Naganiacze?
    Uspokój się i przestań się nad sobą użalać :)))) Lepiej odpowiedz na moje argumenty...choć raz.
    A co ma asbis do świat zachodu? Proponuję wziąć globus do ręki.

Asbis jest blisko historycznych szczytów. Cechą tej firmy jest, że jeszcze jest bardzo duży popyt na sprzedawane akcje

Kraje byłego ZSRR - to biedne kraje. Zarabiają dzięki eksportowi do krajów bogatszych - głównie zachodu. Kraje bogatsze mają pieniądze - głownie z dodruku - radzę liznąć trochę ekonomii
    Zjednoczone Emiraty Arabskie to też biedny kraj? Rosja, Kazachstan ? W eksporcie Kazachstanu poza przeważają towary paliwowo-energetyczne (76%) oraz metalurgiczne (12%). Coś ci świta Trzyd ? 
    Zjednoczone Emiraty Arabskie to też biedny kraj? Rosja, Kazachstan ? W eksporcie Kazachstanu poza przeważają towary paliwowo-energetyczne (76%) oraz metalurgiczne (12%). Coś ci świta Trzyd ?

Jeżeli sądzisz, że obecna stagflacja - czyli ogromna inflacja połączona ze stagnacją jest motorem napędzającym sprzedaż elektroniki w tych krajach - proponuje zakupy akcji ASBIS.
    Tu się nie zauważa, że sytuacja na całym świecie zmieniła się o 180 stopni w stosunku do poprzedniego roku. Ludzie zaraz będą mieli ogromne problemy - jak spłacać rosnące raty, zakupić bardzo drogie paliwo, energię i żywność.
    Przy ogromnej inflacji zakupy gadżetów elektronicznych są mocno ograniczane.
    Wiem, wiem - wtedy kupuje się tylko ekskluzywną bieliznę. A bezmyślne barany wyprzedają dziś Esotiq...
  • @trzyd Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-10-05 o godz. 10:44 trzyd napisał(a):
    > Kraje byłego ZSRR - to biedne kraje. Zarabiają dzięki eksportowi do krajów bogatszych - głównie zachodu. Kraje bogatsze mają pieniądze - głownie z dodruku - radzę liznąć trochę ekonomii

oj trzyd, ja mam wrażenie, że Ty o inflacji wiesz tyle, że ostatnio podniosłeś u siebie ceny o 15%. Niestety o ekonomii nie wiele więcej...
    Polskie gdp w 2018 - 15,5 tys $
    A poniżej info o 155 mln "biednych" ludzi, których nie stać na gadżety asbis.
    Proszę trzyd przestań się już ośmieszać...
    https://i.imgur.com/HSx8y7H.jpeg

trogie paliwo w krajach byłego ZSRR?!? mmmmmmm, brawo trzyd!
    liźnij Ty trochę wiedzy z internetu zanim coś palniesz ;)
    Doskonałe fif_111 - w punkt !!
    Panowie jeżeli obaj uważacie, ze rosnące ceny wszystkiego oraz za chwilę także rat kredytowych - będą stymulantem zwiększonych zakupów gadżetów elektronicznych - w gospodarstwach domowych - to ok.
    Polecam jak najbardziej zakup akcji.
    Dnia 2021-10-05 o godz. 11:53 trzyd napisał(a):
    > Panowie jeżeli obaj uważacie, ze rosnące ceny wszystkiego oraz za chwilę także rat kredytowych - będą stymulantem zwiększonych zakupów gadżetów elektronicznych - w gospodarstwach domowych - to ok.
    > Polecam jak najbardziej zakup akcji.

Taaaaak, bo asbis sprzedażą "gadżetów elektronicznych - w gospodarstwach domowych" stoi.
    To tak jakby powiedzieć o esotiq, że handluje gumami do gaci.i tyle. ;)
    Panowie jeżeli obaj uważacie, ze rosnące ceny wszystkiego oraz za chwilę także rat kredytowych - będą stymulantem zwiększonych zakupów gadżetów elektronicznych - w gospodarstwach domowych - to ok.
    Polecam jak najbardziej zakup akcji.

Taaaaak, bo asbis sprzedażą "gadżetów elektronicznych - w gospodarstwach domowych" stoi.
    To tak jakby powiedzieć o esotiq, że handluje gumami do gaci.i tyle. ;)

Jeszcze raz polecam zakup akcji ASBIS. Przecież są tak tanie ...
    dzięki!
    fif_111,

Jako prawilny naganiacz prowzrostowy zapomniałeś przedstawić regulaminową regułkę o rekomendacji na 70zł oraz kursie do końca roku na 40zl.
    Jestem zawiedziony ...
  • Re: @trzyd Autor: maskopatol [82.160.251.*]
    Dobrze, że jesteś trzyd - jedyny głos rozsądku. Zaraz po prof_wiatr i Dukesie:)
    Dobrze, że jesteś trzyd - jedyny głos rozsądku. Zaraz po prof_wiatr i Dukesie:)

Do obu tych osób nic nie mam. Ten ma racje, kto kurs przewidział ...

maskopatol - nie rozumiem Twoich uwag. Sam do nie dawna w szaleńczym obłędzie "tropiłeś trole" na forum.
    Jesteś także patrząc na tytuły wielu wątków także swoistym memem na tym forum.
    W sumie to jakieś realne osiągnięcie ...
    "Jesteś także patrząc na tytuły wielu wątków także swoistym memem na tym forum." W tytułach wątków zakładanych przez trolli. No proszę Cię:)
    Po czasie widzę, że ta "walka" trollami była ja z wiatrakami. Bardzo zbędna. Ale czasu nie cofniemy.
    Trzyd, jeśli zaczynasz podważać ogolniedostępne informacje na temat spółki swoimi przemyśleniami, to nie wiem kto tu jest naganiaczem. Z tego co kojarzę to straszyłeś sytuacja polityczna na Ukrainie. Teraz straszysz inflacją. A spółka cały czas idzie do przodu.
    Trzyd, jeśli zaczynasz podważać ogolniedostępne informacje na temat spółki swoimi przemyśleniami, to nie wiem kto tu jest naganiaczem. Z tego co kojarzę to straszyłeś sytuacja polityczna na Ukrainie. Teraz straszysz inflacją. A spółka cały czas idzie do przodu.

Maskopatol zacznijmy żyć w kontekście inwestowania - przyszłością.
    Paliwa po 4zł, taniej energii i gazu oraz siedzenia kilka miesięcy w domu nad grami podczas lockdownów - już nie będzie.
    Sytuacja się zmienia - inwestowanie się zmienia.
    "Paliwa po 4zł, taniej energii i gazu oraz siedzenia kilka miesięcy w domu nad grami podczas lockdownów - już nie będzie.Sytuacja się zmienia - inwestowanie się zmienia."
    Bardzo dobrze, że o tym piszesz. Sierpień 2020. Europa pozamykana, lockdown, ludzie w domach. Bardzo dobry wynik Asbisu. W te wakacje ludzie próbowali sobie odbić brak urlopów w zeszłym roku i co na to wyniki Asbisu? Chyba kojarzysz. Więc ja bardziej ufam sprawozdaniom wykonanym przez Asbis niż Twoim wątpliwościom.
    uwaga Masko, trzyd zaraz powie, że go obrażasz (tak, wiem, nie obraziłeś go)!
    trzyd w jednym ma racje, wraz z lockdown'em skończyło się paradowanie po domu w egzotycznej bieliźnie 24/7.

PS btw bardzo trafna riposta ;)
    Dnia 2021-10-05 o godz. 12:35 trzyd napisał(a):
    > fif_111,
    >
    > Jako prawilny naganiacz prowzrostowy zapomniałeś przedstawić regulaminową regułkę o rekomendacji na 70zł oraz kursie do końca roku na 40zl.
    > Jestem zawiedziony ...

mam nadzieję, że sekta mi to wybaczy.
    a poważniej, to liczyłem, że będziesz choć trochę bronił tych swoich "mądrości"...choć z drugiej strony, ileż można się wygłupiać, prawda? ;)
    może jeszcze spróbujesz? siądziesz koło pierwszej w nocy i sklecisz jakiś horror dla nas :)))))
  • Re: @trzyd Autor: trzyd [37.248.1.*]
    OK czyli oboje dalej wierzycie w świetlaną przyszłość i rekomendację 70zł?
    "OK czyli oboje dalej wierzycie w świetlaną przyszłość i rekomendację 70zł?"
    Trzyd, nie odbierz tego źle, ale "oboje" używa się kiedy chodzi o dwie płci. Nie to, że chcę łapać za słówka.
    I tak, wierzę w świetlaną przyszłość Asbisu. Gdybym nie wierzył, to bym sprzedał - mam minimalny plus. Nie piszę jaka cena i kiedy.
  • Re: @trzyd Autor: trzyd [37.248.1.*]
    I tak, wierzę w świetlaną przyszłość Asbisu. Gdybym nie wierzył, to bym sprzedał - mam minimalny plus. Nie piszę jaka cena i kiedy.

maskopatol - wiesz, że pisząc takie sentencje - nie trudno zgadnąć Twoją cenę zakupu :)
    "mam minimalny plus. Nie piszę jaka cena"
[x]
ASBIS 2,33% 29,90 2025-10-29 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.