Wiele osób traci cierpliwość na tym forum zastanawiając się czemu kurs nie rośnie i się kisi od dłuższego czasu. Spójrzcie na przychody: maj -74% rdr czerwiec - 43% rdr lipiec - 26% rdr sierpień - 18% rdr A teraz zadajcie sobie pytanie - kto myślący, kto stoi z boku widząc coś takiego i zachowanie kursu na wykresie, wskoczy teraz w akcjonariat? odp. nikt, nikt kto szanuje swoje pieniądze i zdrowie psychiczne. Bo co będzie dalej? dobre pytanie :) gdyby przeciętny człowiek mógł prognozować to pewnie powiedziałby że wrzesień coś w stylu 11% rdr, październik 5% a w grudniu już pewnie na minusie. I to jest moim zdaniem główny powód zachowania kursu. Nie bez powodu BOŚ w swojej reko stwierdził że na kolejne 3 lata prognozuje takie same przychody jak 2021, to nie są idioci. Na tej spółce lawina się zacznie w momencie kiedy to dotrze do "ulicy", bo nikt nie chce siedzieć w spółce która poprawia przychody po 3-5% bo z tego już nie daleko do zera, a i kurs takich spółek rzadko rośnie, nawet minimalnie. Kolejna sprawa to marże, marże są teraz rekordowo wysokie przez niedostępność produktów, ale zawsze gdy się tak dzieje producenci reagują i podaż z czasem zaczyna równoważyć popyt, a wtedy co się dzieje? jak nie wiece to spójrzcie sobie na Mercator i to jak zmieniają się ich marże :) Asbis nigdy nie był wyceniany na C/Z=10 jak sobie niektórzy życzą, a od zawsze płacił dobre dywidendy, taka specyfika tej spółki, ryzyko wojny na wschodzie itd. W związku z tym co napisałem, dużo osób się boi teraz już w to zainwestować, kurs poszybował bardzo wysoko więc i upadek może być długi i bardzo bolesny, a chodzi o to przecież żeby zarabiać a nie tracić; do tego kilka nieudanych prób wskoczenia na 27-28zł i nikt tego nie chce tknąć, przynajmniej na ten moment to jest spółka tylko do obserwowania.
Tak to wszystko spada, że Asbis cały czas zwiększa prognozy zysków, a później je przebija.
Ale skoro jest porównanie do Mercatora i wojna na wschodzie, to zaczynam się obawiać:)
A widział raport Argus Research i ich estymację na najbliższe lata? A wie ile lat się buduje fabrykę mikrochipów i jakie są to pieniądze ? Ja tam lubię dostawać 2 cyfrowa dywidendę i sobie jeszcze długo posiedzę.
To co napisałeś, na pierwszy rzut oka jest logiczne. Ale wybrałeś, trochę tendencyjnie okresy., aby uzasadnić swoją tezę. Dla mnie najistotniejsza jest marża która uzyskiwał Asbis. Jeśli marża za 3Q spadnie, Q/Q, to wtedy zacznę się martwić.
Ps. przejrzystość, raportowanie, kontakt zarządu z akcjonariatem pierwotnie jest wzorcowy.. Ale (tak mi się wydaje), teraz jest negatywnym czynnikiem, ponieważ wszystko jest podawane na tacy, a rynek przygotowany jest TYLKO na super informacje.
Przypominam, wam, gdy pisałem o niezbyt dobrych wynikach za sierpień, rzucaliście we mnie kamieniami. Teraz tylko inwestorzy z jakimś doświadczeniem, będą mogli zarabiać. Słabsi będą odpadać, taka prawda.
Dnia 2021-09-30 o godz. 09:29 ~Jaś napisał(a): > I 3 zł. dywidendy. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jasiu daj spokój, i wszystkim radzę. No i co z tego, że dostaniesz dywidendę, zapłacisz podatek, a kurs np. bedzie 15zł. Zastanów się !!!!
PS. dzisiaj z lekkim stresem obserwuje zachowanie spółki, na tle naszego rynku. czyżby , jakiś trup w szafie się pokazał???
Nie sądzę, żeby w Spółce działo się coś niepokojącego, do dotychczasowej i tak wysokiej podaży akcji dołożyli swoje użytkownicy Squabera i tyle. Stąd zapewne spadek.
Asbis był tak lub nawet niżej wyceniany latami, mimo ze przynosił duze zyski i płacił dwie dywidendy, zapytaj kogos ze starej gwardii, C/Z na poziomie 3 była tu wiele razy
Przypominam, wam, gdy pisałem o niezbyt dobrych wynikach za sierpień.... jak widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak dla mnie wyniki za sierpień były rewelacyjne. A spółka nie tylko utrzymuje poziom przychodów/zysku z covidovej górki, ale jeszcze je przebija. Pozdrawiam akcjonariuszy.
"Jak dla mnie wyniki za sierpień były rewelacyjne."
I o to chodzi. Piszą, że tylko 18%, ale już nikt nie wyjaśni co się działo w zeszłym roku w sierpniu, a co w tym roku. Dlatego tak łatwo manipulować danymi. A dwukrotny wzrost zysku r/r to spadająca dynamika:)
Dnia 2021-09-30 o godz. 09:54 micham napisał(a): > Przypominam, wam, gdy pisałem o niezbyt dobrych wynikach za sierpień.... > jak widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak dla mnie wyniki za sierpień były rewelacyjne. A spółka nie tylko utrzymuje poziom przychodów/zysku z covidovej górki, ale jeszcze je przebija. Pozdrawiam akcjonariuszy. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ja jestem innego zdania, ponieważ dynamika wzrostu przychodów spada. Jeśli podobna dynamika będzie za wrzesień (15-25%), to będzie naprawdę słabo. Moje wyliczenie: 3Q 2020 przychody 619mln$ 3Q 2021 przychody 473mln%+wrzesień ? Teraz trzeba dodać dynamikę wzrostu i będziemy mieli wartość dla której rynek zareaguje pozytywnie.
Powtarzam, dla mnie marża za 3Q 2021 jest najistotniejsza.
Profesorku dla Ciebie ostatnio wszystko jest słabe i w cenie. Szkoda tylko że sam Asbis nie ma obecnie godziwej wyceny a ta jest na poziomie 70 zł jeszcze... Bo zakładam że do końca roku może się jeszcze okazać że ta znów wzrośnie. Fundamenty Panie kolego a nie cele z kosmosu kiedy wycena spółki jest na poziomie 30% wartości godziwej.
Marco pomijasz fakt, że to marże w Asbisie robią ten zysk. Zagrożenie to spadające marże a na razie na to się nie zanosi. marzec-czerwiec to po prostu słaba baza z zeszłego roku- strach covidowy...
Marco sklamales w samym tytule. Dynamika jest in +. W ostatnich miesiacach widzimy jesli juz spadajacą dynamikę WZROSTU przychodow. Bo same przyhody rosną r/r. Wysoki wzrost dynamiki w q1 byl podyktowany niska baza porownawcza z tamtego roku, gdzie wystapil strach covidowy. Po drugie Asbis ma sezonowosc i ta sie w tym roku przesunela, niemniej kazdy miesiac jest wzrostowy. Pisalem tez chyba w styczniu moje przewidywania, ze w miare rozwoju branzy q1, q2, q3 beda sie wyplaszczac wartosciowo wzgledem siebie. Poki co sie sprawdzają.
Dynamika pozornie spada , gdyż baza jest coraz wyższa , czyli coraz więcej zarabiają. Kurs się kisi , bo jest po dużych wzrostach na których była Dystrybucja co widać na wykresie M i T , gdzie przy dużych obrotach są duże cienie z góry. Teraz trzeba czekać na Akumulacje która może się pojawić przy 20 zł.
Marco Ty się nie martw spadającą dynamiką. Wystarczy, żeby asbis utrzymał dynamikę na poziomie inflacji a przy obecnej wycenie jest jeszcze sporo miejsca na wzrost kursu. Zresztą Ty to wiesz i ja to wiem, tyle, że Ty udajesz, że nie wiesz ;)
Poniżej masz dynamikę wzrostu przychodów neuca: 2018 2019 2020 104% 107% 112% a co się dziej z kursem to sobie sam popatrz... i jak? luźniejsze już gatki?
Tylko ścierfa naganiają uczciwych ludzi!!! Przynajmniej sekciarz - naganiacz pisze otwarcie że nic nie robi tylko nagania!!! Tyle z prawdą mają ich posty, chodzi o nagonienie innych aby z haka zejść!
Tylko nieogar i nieuk mógł napisać tytułowy post. Progres jest widoczny dla każdego kto poświęcił choć trochę czasu na analizę i uwzględnił sezonowość.
No i możliwe Panowie że autor miał rację, Action godzinę temu podał już obroty za wrzesień, większe o 14,6% rdr, a w sierpniu było to 24% rdr, więc prawie 10% różnicy w dół :(
Wszyscy wiedzą że dynamika wzrostu zysku netto z 2021 roku jest nie do utrzymania w 2022. Mi tam starczy skromne 10- 20% co współgra z analizami od Argus research i ich szacunkiem zysku na 95 mln USD
To, co kolega Marco napisał to demagogia i manipulacja. Nie ma czegoś takiego jak "spadająca dynamika przychodów", nie wiadomo jak takie sformułowanie interpretować. Może być ujemna dynamika przychodów tj. przychody maleją, albo może być spadające tempo wzrostu przychodów tj. sytuacja jak na Asbisie, że tempo wzrostu przychodów spada. Kolega oczywiście słowo "wzrostu" pominął, żeby post miał odpowiedni tzn. negatywny wydźwięk. Spadające tempo wzrostu przychodów jest stanem normalnym nawet w spółce zwiększającej dynamicznie przychody bowiem z każdym okresem rośnie baza. Rosnące tempo wzrostu przychodów może wystąpić tylko przejściowo, w krótkim okresie. Gdyby było inaczej, przychody po jakimś czasie zaczną zmierzać ku nieskończoności. Jeżeli ktoś nie pojmuje tak oczywistej prawdy niech sobie porobi proste ćwiczenia w excelu. Wyniki będą takie: 1) Jeżeli spółka zwiększa systematycznie przychody o tę sama wartość, to dynamika wzrostu maleje. 2) Aby utrzymać stałe tempo wzrostu przychodów należy w każdym okresie podwajać przychody. 3) Przy rosnącym tempie wzrostu już po kilkunastu okresach otrzymujemy absudralnie wielkie liczby. Jeżeli ktoś twierdzi, że warunkiem pozytywnej oceny spółki jest rosnące tempo wzrostu przychodów jest zwykłym ignorantem albo perfidnym manipulatorem.
> 2) Aby utrzymać stałe tempo wzrostu przychodów należy w każdym okresie podwajać przychody.
Doprecyzowanie - należy podwajać z każdym okresem, aby utrzymać tempo w wysokości 100%, można utrzymywać stałe tempo w wysokości niższej np 10%, wtedy absurdalne wielkie liczby pojawią się znacznie później, ale muszą się pojawić.
Wyniki za 3Q nic nie zmieniają - bo wszyscy wiedzą, że będą lepsze niż w 2020r, ale staną się pułapką, dla tych, którzy kupią pod nie. Następne dane zmieniające wskaźniki pojawią się w lutym/marcu 2022 - do tego czasu tu będzie armagedon na kursie. Wystarczy, że październik 2021 będzie w okolicach października 2020 - czyli najgorszy wynik miesięczny w tym roku i spadamy poniżej 20zł. Wyniki za 3Q są już w cenach 15-20 mln - jaki to ma wpływ na przyszłość ASBIS - żaden!!!
Powyżej masz dynamikę nadwyżki obrotów pomiędzy 2020r a 2021 - jak liczba wychodzi Ci w październiku. Odpowidając na Twoje pytanie - może być ujemna. Proszę podaj liczbę