• Po co była ta dywidenda? Autor: ~wk [89.230.214.*]
    Zabrali ją juz razy dwa i końca nie widać. Czy ten Newag to bankrut?
  • Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~kot [185.34.77.*]
    Ja akurat się cieszę, zawsze można coś sensownie dokupić
  • Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~G1 [37.47.115.*]
    Jak to poco żeby podatek od ręki zapłacic czy masz stratę czy nie podatek zapłacony
  • Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~ToMike [194.181.129.*]
    Po to że wzrost kursu i zapłacona dywidenda to jedyne możliwości jakie ma drobny akcjonariusz na materialne korzyści z posiadanych akcji. Odcięcie dywidendy to ogólny przepis GPW.
  • Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~Uw [5.173.19.*]
    Szok kurs leci w dół jak wodospad
  • Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    No tak, to co opisałeś, to był ten kluczowy argument przed pamiętnym głosowaniem dywidendy...

Mnie zastanawia coś innego.
    1) kasa na homologację rzekomo zależna od dywidendy (bzdura bo byłoby niezgodne z zasadami spółek notowanych na GPW)
    2) gdzie ta "innowacja" na Trako? I to mnie zastanawia naprawdę, skoro podobno ta innowacja jest.

Przecież to, co właśnie obserwujemy w notowaniach, jest w poprzek oficjalnych komunikatów serwowanych nam przez ostatnie 10 miesięcy o stabilności zamówień i dostaw (w sumie przecież prawda, poza jedną korektą). Za to jest zupełnie inaczej, niż to roztoczono w wizjach na Walnym.

Jedno, co się sprawdza to opóźnienie w akceptacji polskiego funduszu odbudowy, blokowanego przez KE.
    Tylko, tak jak zostało to wyjaśnione na Walnym, fundusz odbudowy ma wpływ na wyniki Newagu w latach przyszłych 2023-2030 a nie 2021 czy nawet 2022 - notowania w 2023 r. A do tego czasu fundusz można kilka razy przyjąć i rozstrzygnąć przetargi.

Więc, nie o zamówienia i nie o dywidendę tu chodzi, a o coś zupełnie innego, skoro cały rynek w Polsce i na świecie właśnie w okresie między Walnym a dniem dzisiejszym ustanawiał rekordy notowań. Tylko nie Newag mający super zyski i kontrakty. 
    To bardzo męczący papier i być może o to wymęczenie akcjonariuszy chodzi. Nie jestem jednak pewien, czy chodzi o dzisiejszą ulicę.

@ToMike czy pamiętasz te konsultacje przedstawicieli funduszy przed głosowaniami wysokości dywidendy? Przecież fundusze powinny być zadowolone z tego, że głosuje się większy dla nich zysk, prawda? Co tu konsultować? A one musiały uzyskać zgodę na zagłosowaniem za przyjęciem większego zysku. Śmieszne? Nie.
    Bo to nie było uzyskiwanie zgody na większy i należny wg. polityki dywidendowej zysk dla akcjonariusza, tylko na coś innego ;-)
    A stosując słuszną logikę zdania iż cyt.: "wzrost kursu i zapłacona dywidenda to jedyne możliwości jakie ma drobny akcjonariusz na materialne korzyści z posiadanych akcji" kurs też nie powinien wzrastać.

Ja to widzę tak: Po co zbędna gawiedź z ulicy i realny duży popyt. . Jeszcze ktoś z GJ się wykruszy i stan posiadania Grupy spadnie poniżej 50% + 1 akcję, zanim wejdzie w życie ustawa o nowych warunkach ogłaszania wezwań. Wg noweli KSH wystarczy mieć jedynie 50% akcji + 1, i będzie można ogłosić wezwanie na pozostałe 49,9999% akcji. I tylko raz i na wszystkie pozostałe akcje.
    Moim zdaniem (chociaż mogę się mylić) to na zmianę KSH czekamy.

Tymczasem, w oczekiwaniu na nowelizację KSH gra brzmi następująco:
    - kto niecierpliwy może oddać - droga wolna
    - można zbierać po lewej, a optymiści po prawej, ale ...
    - wszelki rysunek AT mogący zachęcać do kupna zostanie zamalowany /skoślawiony wyciągnięty w czasie, aby się odechciało.

Im gorzej, tym lepiej. Zupełnie, jak w czasach zniechęcania do JSW i brudnego węgla (12 zł /akcję), gdy już było wiadomo, że węgiel koksujący ma się stać surowcem strategicznym w UE. A teraz go brakuje (50 zł / akcje).

Kolej też została uznana za transport strategiczny z 100% punktacją na wejściu we wszelkich konkursach dotacyjnych. I to nie tylko w Europie ale na całym świecie.
    Więc?
    "Kto ma olej, ten ma kolej". Chociaż ZGODA! Z obrzydliwie nieruchawym Newagiem łatwo nie jest...
  • Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~Dudu [31.0.58.*]
    Czyżby przełom?
    https://twitter.com/ZaPremierem/status/1441418420642324482?s=19
  • Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~ToMike [77.65.160.*]
    Podczas rozmów z zarządem podczas walnego można było odnieś wrażenie że homologacja lokomotyw idzie w dobrym kierunku. nawet podejrzewałem że jakieś dobre info podadzą na TRAKO. Stało sie inaczej. To obniży zysk za 2021. Choć pisząc precyzyjniej odroczy ten zysk (obniży w 2021, zwiekszy w 2022 i 2023). Może to dlatego tak słabe zachowanie kursu choć spadek do wartości C/Z do wartości 5 to chyba za duża kara. Niestety na TRAKO spółka była w cieniu. Cięzko było sie przebić przez informację o wodorowej lokomotywie Pesy czy ETZ Cegielskiego.
    Co do zachowaniu funduszy na WZA to typowe zachowanie korpo chociaż brak przygotowania na scenariusze głosowania innych wartości dywidend był trochę kuriozalny a prawdopodobieństwo że do takich głosowań dojdzie było przecież wysokie.
    Co do ewentualnego wezwania to żadne plotki na ten temat nie krążą Kilka lat temu ZJ sciągnał z GPW Polną. W sumie za średnią cenę i w średniej atmosferze. Nawet poza giełdą została grupa indywidualnych która walczyła o lepszą cene. Ale szczegółów nie znam bo akcji nie miałem i śledziłem to tylko z ciekawości.

@ToMike
    Właśnie napisałeś to, czego ja się obawiam patrząc na notowania NEWAG SA, za co jestem niesłusznie obśmiewany na tym forum.

"Kilka lat temu ZJ sciągnał z GPW Polną. W sumie za średnią cenę i w średniej atmosferze. Nawet poza giełdą została grupa indywidualnych która walczyła o lepszą cene".

Nie bawi mnie taki scenariusz, w którym prawdziwe żniwa są dopiero po wyjściu z GPW i nie dla ulicy. Może dlatego tak niechętnie chciano się podzielić dywidendą???
    Dlatego postanowiłem zabezpieczyć swoje interesy (z kopią do KNF) na wypadek takiego bezczelnego scenariusza. Bo też uważam, że komunikaty giełdowe sobie, a fakty dokonane wbrew tym komunikatom - sobie. Ponadto C/Z kompletnie nie odzwierciedla miliardowych budżetów na inwestycje w tabor, obrazu firmy i jej otoczenia giełdowego, które ustanawia rekordy notowań. Tylko sWIG80 przez rok urósł o 50%. W tym czasie Newag zanotował sporą stratę w wycenie na GPW chociaż zanotował też ogromne, historyczne zyski netto.
    Pragnę przypomnieć, że nawet w 2021 roku, pomimo zawirowań z homologacją zyski będą ogromne w porównaniu z latami pierwszych notowań Newagu na GPW.

Teraz inni mogą mnie hejtować... Mam to... wiadomo gdzie.

• Re: Po co była ta dywidenda? Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    @PPP - ja znów czegoś z Twoich słów nie rozumiem.
    Przed uchwaleniem dywidendy pisałeś i oburzałeś się, że dywidenda uczciwa powinna być na poziomie coś powyżej 2,50 zł. Potem pisałeś, że uchwalona kwota dywidendy 1,50 zł jest przez Ciebie akceptowalna - po tym co usłyszałeś na walnym. To co się stało, że znów jesteś niezadowolony? Zarząd nie realizuje tego co Ci obiecał?
    @yogeeboo
    Tak, bo dywidenda powinna być wyższa, dlatego nie głosowałem za niższą. Nie widzę sprzeczności. Tym bardziej nie widzę sprzeczności w swoim wpisie, bo teraz nie o dywidendzie za 2020 piszę, a o zapewnieniach dotyczących roku 2021, na które wg zapewnienia Prezesa miała być wykorzystana ta część dywidendy, której nie przyznano. A skoro tak, to gdzie jest ta kasa i jak pracuje? 
    Poza dywidendą były inne komunikaty i zapewnienia, które prysły jak bańka mydlana zaraz po terminie przyznania dywidendy.
    - Najpierw obietnice, że idzie super (I kwartał)
    - Świetlana przyszłość na Walnym
    - Potem (po Walnym), że jest spadek przychodów w II kwartale
    - Następnie informacja Zarządu, że to przejściowe (nieistotne w 2021 r.), a to tylko techniczne przesunięcie przychodów na III i IV kwartał 2021
    - Nagle informacja, że jednak to inny harmonogram ??? Ale jaki, nie wiadomo, czy jeszcze IV kw. 2021, czyli nie ma większego problemu, czy już 2022?
    - Słabość na Trako

Przez to doświadczyliśmy nie tylko standardowego odcięcia ceny z 25,5 zł do 24 zł (1,5 zł dywidendy), ale teraz nadzwyczajnej przeceny z powodu zmiany planów i jakby nabrania wody w usta w pozostałych sprawach.
    Podkreślam jeszcze raz, że kasa z naszej dywidendy miała iść m in na homologacje. A kasa z Funduszu Odbudowy jeszcze nie odblokowanego przez KE, ma wpływ na wyniki i zyski Newagu w hen daleko w okresie dywidend 2024-2030 nie wcześniej! Jeszcze zdążą ogłosić i rozstrzygnąć liczne przetargi.

Podsumowując, nie podoba mi się taka zmiana harmonogramu i zamieszanie, wręcz huśtawka w polityce informacyjnej na przestrzeni raptem kilkudziesięciu dni.

Czy wyjaśniłem?
    Chwytam ;)
    Ale wychodzi na to, że trochę dałeś się zmamić na tym walnym. Wcześniej mówiłeś, delikatnie i kolokwialnie mówiąc, że "coś jest nie halo", a potem uwierzyłeś w kwieciste mowy na walnym.
    Z Twojego opisu sytuacja nie wygląda najciekawiej. Zobaczymy za jakiś czas, co się z tego wykluje.
    Ja, mimo wszystko, te swoją drobną ilość Newagu trzymam. Może nie będzie tak jak z Kruszwicą, którą mi przymusowo odkupiono, a dziś olej po 7 zł.....
[x]
NEWAG -1,25% 111,00 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.