Tak dla rozluźnienia atmosfery taki o to wątek postanowiłem popełnić. I od razu tłumaczę - wiem, że ASBIS jest wyjątkowy ale możemy się wymienić spostrzeżeniami na temat spółek, które są w podobnej sytuacji kursowej jak ASB - bardzo dobre wyniki, perspektywa znakomita, brak zadłużenia, ciągle nowe znakomite informacje a mimo tego kurs nie rusza, stoi a nawet spada.
Dla przykładu wymieniony już dzisiaj w jednym z wątków COMP
Spółka z branży IT Lider jeżeli chodzi o drukarki i kasy fiskalne na PL rynku oraz ich integracje z systemami informatycznymi
Regularnie poprawiane wyniki Brak zadłużenia
Wysoka dywidenda
Po genialny wynikach za Q2, informacji o wypłacie dywidendy w tym roku 5% w przyszłym roku rzędu 8% - kurs ani drgnie i utrzymuje się praktycznie na tym samym poziomie od kilku lat (50-70). Obecnie od blisko roku w okolicach 60ciu.
Nie - nie jest to naganianie. Bardziej chciałbym się przyjrzeć podobnym przypadkom i znaleźć jakieś wspólne mianowniki i zrozumieć dlaczego świetnie rozwijające się i stabilne spółki w tak dziwny sposób się zachowują na giełdzie ;)
BTW
Kurs ASB od maja mimo lawiny genialnych informacji i wyników finansowych oraz świetlanej przyszłości jest praktycznie w tym samym miejscu co kilka miesięcy temu - w okolicach 25 (czyli już blisko 4 miesiące)
Odnośnie "zrozumieć dlaczego świetnie rozwijające się i stabilne spółki w tak dziwny sposób się zachowują na giełdzie ;)"
"Casus Asbis" - tu nie ma wielkiej filozofii. Nikt nie będzie ciągnął tego wagonu z połową Polski na pokładzie.
Mam jeszcze jedno przemyślenie: najlepsze spółki-inwestycje jest niezmiernie ciężko kupić (rodzaj blokady psychologicznej). Obecnie w przypadku Asbis jest dokładnie przeciwnie. Tak samo jak Ci pisałem o Mercu po 700 - tam też łatwo się było zapakować. A po 40 było "za drogo". Teraz na Asbisie jest za to "tanio". I tak jak to napisałem - to wszystko zrozumiałem :-)
czy COMP ma jakąś politykę dywidendową? Dziś dał 5%, za rok niby ma być 8, a stoi za tym strategia? 5 lat było przerwy w dywidendzie. C/Z jest8, a nie 6 jak ASBIS. Asbis po 4Q jeśli cena się nie zmieni to jeszcze zbije te wskaźniki, a COMP?
"Polityka dywidendy obowiązuje i znajduje zastosowanie począwszy od podziału zysku netto Spółki za rok obrotowy zakończony dnia 31 grudnia 2014 r." - no to jesli zgodnie z polityką dywidendy nie wypłacali 5 lat, to mi się nie podoba taka polityka :)
Jak dla mnie wcale to nie jest tak podobny przypadek.
bardziej chodziło mi o to, że parytet dobrych informacji jest a kurs ani drgnie... świetne wyniki, dywidendy itp a są tam gdzie byli rok temu... tak sobie szperam po GPW w wolnych chwilach i znajduje takie przypadki.
Z drugiej strony mamy bankruta typu JSW ze stratą 2mld w przeciągu 2 lat i z zerowymi perspektywami w związku polityką emisyjności UE a kurs rośnie ponad 30% w tydzień i spółka warta jest 5mld ;)
Mówię - nie chodzi tutaj o znajdowanie ciekawych walorów do inwestycji ale zrozumienie mechanizmu
"Casus Asbis" - tu nie ma wielkiej filozofii. Nikt nie będzie ciągnął tego wagonu z połową Polski na pokładzie. Dużo racji w powyższym. Jak zrzucić połowę polski z wozu? Wymęczyć, sprawić żeby ci co sprzedali za 27 czuli się wygranymi na loterii. Żaden z nas nie chce kupować po cenie rynkowej, ma być promo! Powiedzmy, że krótkowzrocznie patrząc, wyceniłbym asbisa na max 32pln (2,5pln dywidendy to około 8%). Jakby gruby chciał bez ceregieli się załadować to aktualnie z arkusza ściągnął by 260k akcji za kwotę 7,35mln. Myślę, że dla grubego (tfi) to za mało, a po takiej operacji kupno na poziomach <27 pln staje się zdecydowanie trudniejsze, bo wtedy my wiemy, że da się sprzedać za 32 i TP się przesuwa.
Co do merca, nie było mnie tam, więc wiem niewiele, ale widzę, że największy jednodniowy wzrost był po szacunkach za 2Q2020. Prawie 20pln zysku na akcję przy kursie 170 ->12% w kwartał daje paliwa do 63% up. U nas mamy marne 5% (ironia-dla wrażliwych) według ostatnich szacunków także należał nam się srogi wymiar kary :)))) Ja tu jestem, bo widzę że rozwój dywidendy: 2016->0,11gr 2022->2,53 ->>>2300% na waciki? się dla mnie materializuje. Moje pierwsze pakiety za 9.xx dały mi 8% w ostatnio wypłaconej dywidendzie, 170% wzrostu w kursie, 25% w następnej dywidendzie. Jest dobrze.
"COMP -Jak dla mnie wcale to nie jest tak podobny przypadek." Ojjjj comp daaaaaaaleko do asbisa. Wiarygodność comp jak dla mnie na poziomie 10% tego czym darzę asbis. branża (działają też w cyberbezpieczeństwie) jest porównywalna. zasięg znacznie mniejszy (terytorialnie) na plus jest ostatni wynik 2Q2021 5,3 pln na akcję przy cenie 63 ->8,3% w kwartale(patrz merc wyżej) PYTANIE CZY BĘDZIE TO POWTARZALNE. Ja poobserwuję.
do casusa dodam jeszcze Bowima, o którym to sam pisałem, że ciężko przegrać a jednak przegrywam :)))))) Zysk w kwartale 4 pln na akcje, 38%!!!! zgoda stal to nie IT, ale dlaczego nie zadziałał hajp jak na gumowe rękawice ;)