W górę zlecenia "blokujące" są po około 1000 akcji. Ale niech się pojawi naprawde duże zlecenie ponizej 19.20 jest zmiatane jedym kłapnięciem paszczy. data kurs zm. % ILOŚĆ Nr transakcji 09:47:50 19,0000 -5,24% 8 944 82 TRANSAKCJA
(źródło- interia biznes i arkusz transakcji dla KVT) Czyli ktoś ma apetyt na akcje ale póki może kupić poniżej 19.20 więcej niż musi sprzedać by zniżyć kurs, to będzie to robił.
I tak jest od co najmniej początku czerwca, od kiedy obserwuję kurs. Chcsze sprzedać ponad 19.20 - nie licząc takich sytuacji jak teraz - nie masz szans. Chcesz sprzedać poniżej 19.18 - ile byś nie miał, sprzedasz.
Proste, jak budowa cepa, ale na tej spółce skuteczne.
Jak dla mnie to wyglądało jak chęć wywołania paniki wśród osób które wczoraj kupiły akcje licząc na szybki zysk.
Ktoś kto chciałby sprzedać akcje pozbywalby się ich raczej stopniowo przez całą sesję po wyższej cenie przypomina mi to po raz kolejny sytuację sprzed roku
Ktoś bota postawił. Dajesz zlecenie kupna - bot ustawia natychmiast zlecenie o 2 grosze więcej. Nie dotyczy podniesienia ceny do kwoty o 2 grosze poniżej najniższego S - wtedy masz prawo czekać z K, 2 gr poniżej S. Pobawiłem się chwilkę - dałem K po 19.24 - bot na 19.26, ja na 19.50 - bot na 19.52, ja na 19.26 - bot na 19.28. Plus kilka innych ruchów. Ktoś kupuje zdecydowanie (jego zlecenie zawsze na górze) ale bez brania z prawej.
Bota do końca lipca nie było a operacji na KVT robiłem dużo więc jestem tego pewny. Albo kupujący się zautomatyzował albo pojawił się nowy kupujący.
Ewidentnie ktoś skupuje licząc na to, że ludziska się zniechęcą. Ale robi to uczciwie - kurs 19.18 masz zagwarantowany, nie bawi się w długotrwałe obniżenia od tego kursu ani inne wredne a często spotykane zagrywki (typu puszczanie na wudły dolne w celu wywołania paniki). Po prostu gra na wyczerpanie cierpliwości. Skończy się 1 X moim zdaniem. Ostatecznie trochę akcji trzeba zostawić innym.
Tez zauwazylem ze skupuja ponizej 19.20. Moze to jakis fund? Ale z drugiej strony - widzieliscie wzrost cen aluminium? Ta Spolka nie ruszy dopoki nie pokaze stabilnych zyskow, a w tym roku co zarobi to inwestuje. Tak ze temat dopiero na 2022. Ceny aluminium tez nie pomagaja. Tak ze trzeba czekac.
Fund został wywalony ze spółki rok temu mniej więcej. Wątpię, by inny wchodził. Ceny aluminium mają znaczenie - ale jaki % ceny produktu to koszt puszki? I czy aby na pewno nie da się podnieśc ceny puszki o ten koszt? Ogólnie - idzie inflacja więc i napoje w puszkach podrożeją
Co do inwestycji. Zmiany dokonane w czasie potężnej rozbudowy są zauważalne z daleka. Można czekać. Ale ta spółka jak widać nie daje przecieków i jak podaje ESPI to skok jest z luką. Teraz ESPI mało istotne to i lukę się domknęło, ale jak przyjdzie naprawdę dobre ESPI to wyskok będzie jak rok temu. A że potem ktoś będzie skupował zamiast po 19.20 po 29.20 czy po 39.20 to inna sprawa. Trzeba będzie po wyskoku wyjść na poziomie takim, by po powrocie do skupu móc z zyskiem odkupić akcje. PS. Moim zdaniem nie trzeba długo myśleć, by wiedzieć, kto za skupem stoi.
No nie wiem. Ktos to skupuje to fakt. Ale to nie ruszy dopoki zyski nie beda stabilne z tendecja wzrostowa. To ze Prezes jest madry, to nikt tego nie kwestionuje. Kontrakt z Ekipa? To tylko maly epizod. Pamietacie wyniki za pierwszy kwartal? Kontenery do USA szly, ale masakrczycznych zyskow nie bylo. A teraz mamy wyskoba baze z zeszlego roku. Osobiscie wierze w druga chemiczna noge, ale to dopiero rok 2022. Spolka dobra ale trzeba czekac.
Spółka JUŻ powinna chodzić po 30 zeta. Ale ktoś chce kupić ile da radę taniej i znalazł banalnie prostą metodę - zamurować kurs. A że jest osobą z zasadami nie bawi się w ewidentne manipulacje kursem , jeno gdy przekroczy 19.20 - sprzedaje a jak jest 19.18 i mniej - kupuje. Dopóki martwy kurs trzyma DT z daleka oraz inną spekułę - ta sytuacja będzie trwać. Tak długo, dopóki więcej skupi po 19.18 niż musi sprzedać po 19.20. A kiedyś akcje się skończą. Ostatecznie skupuje dziesiątki tysięcy akcji tygodniowo a ff nie jest duży.
Te same brednie były przy 26, przy 24, przy 20.
Spółka jest wyceniana tak jak powinna być. 19-20PLN i dopóki nie pokażą wyników nigdzie się nie rusza. To nie żaden gruby tu skupuje tylko spółka miała jednorazowe zyski których nie powtórzyła i nie powtórzy jeszcze przez kilka lat.
Akurat bawiłem się od początku czerwca na tej spółce. Zaręczam Ci, że ile bys nie wystawił po 19.18 (lub taniej) - tyle znikało.
Widziałem transakcję, która połykała za jednym zamachem batonik 10 000 akcji na S wraz z drugim na prawie 5000 na S i kilka innych małych. Moze i powinna być wyceniana na 19. Ale to, ze ktoś skupuje - tu jest bardziej widoczne niż na każdej innej spółce. Do 20 lipca każda ilość akcji po cenie 19.18 i mniej była skupowana z prawej po góra 3 godzinach. Gościo prawdopodobnie skupował wyłącznie po prawej i nie dawał zleceń kupna - dlatego można było nachapać się, gdy ktoś zniecierpliwiony sprzedał poniżej 19. I tego samego dnia sprzedać najpóźniej na zamknięciu po 19.18. To se ne vrati - więc mogę to już opisać. To co chciałem, sobie kupiłem, więcej kasy tu nie wrzucę. Ale przez póltora miesiąca można było kupic nieco ze srednią około 19.06. A jaki będzie II kwartał tego roku... zapewne nie aż taki jak 2020 ale ważniejsze pytanie - ile będzie dywidendy. A że wszystkie rekiny, szczupaki i inne ryby giełdowe - poza płotkami - omijają spółki ze stabilnym kursem - to i sytuacja taka jak widać.
Jedno pytanie - czy wiesz ile stanowisk ładowania TIRów było kilka lat temu a ile jest teraz?
Pobaw się przez ponad rok jak ja to nie będziesz bredził o grubasach. Jeden spekulant z 30k wystarczy aby was tu wszystkich trzymac. Nie ma płynności, nie ma ruchu ani dobrych newsów.
Jak jeszcze w pieluchy robiłeś to wyliczalem te śmieszne tiry i shopping do USA napojów Bang. Po roku spółka leci boczniakiem od 8 miesięcy i ciągnie się za nią smród pozwu od funduszu, wtopy i klamstw z płynami dezynfekującymi i słabych wyników niekorelujacych z wyceną spółki. Tych tirow nadal za mało żeby KRV była warta tyle co jest.
To jest spółka żeby kupic i zakopać na 5-10 lat a nie podniecać się każdym ESPI.
Hmmm.... Ciekawe po co ten spekulant z 30 000 tu wszedł i traci czas. Bo zarobku kupując po 19.18 do tej pory na pewno nie miał. A 30 000 akcji to on kupował, ale tygodniowo (w dobrym tygodniu, nie zawsze tyle sprzedających poniżej 19.18 było). A bawić się mogę i cały czas. Akurat ten stan, jaki był do 20 lipca wprowadzał mnie w miły nastrój.
Wolę 3 lata trzymać akcje, które ni na grosz nie chcą spaść na dłużej niż dzień niż kupić coś modnego po 700 i potem patrzeć jak spadło na 200 albo trzymać 7 lat by odzyskać kasę (a są takie spółki). Tu na pewno pójdzie w górę. Acz pytanie kiedy i o ile. Ja stawiam, że 1 X i początkowo na około 24 (powiedzmy, że 23.20) (po różnych wygibasach wykresu)
A co do funduszu... Jesli w funduszu pracują tacy "fachowcy", którzy decydują się na sprzedaż akcji tylko z powodu opóźnienia w ogłoszeniu raportu, to taka sytuacja mi nie cuchnie - wręcz przeciwnie. Szczególnie gdy uświadomimy sobie w jak krótkim czasie roszczenia zostały wycofane. Toz oni dłużej składali niz wycofywali.
Czapki z głów za ten manewr i umiejętność doprowadzenia do dogadania stron w tak ekspresowym czasie - ktokolwiek to robił, wie jak robić interesy.
Zatem - dla mnie to nie smród ale przejaw kunsztu. Legalnie, w świetle prawa pozbyć się funduszu i to tak, że on szybciej cofa zarzuty niż wystawia - nie każdy to potrafi.
Coż..... 19.20 to chyba max co może być na tej spółce. Jestem pod wrażeniem jak szybko kurs wrócił na swoje miejsce. A jeszcze bardziej pod wrażeniem jak precyzyjnie co do grosza. "Niewidzialna ręka rynku". To wracamy do przedziału 18.xx/190x - 19.20? Swoją drogą tak jak ktoś obniża kurs do 19.20 to broni tez przed nadmiernym spadkiem. Na maksa chce zniechęcić. Ciekawe, czy jak będzie dywidenda i obcięcie ceny, to tez cena wróci natychmiast do 19.20? Czy spadnie o dywidendę... Jak wróci, to te akcje to rodzaj lokaty bankowej. Kupisz za 19.06, sprzedaż za 19.18 a raz do roku odsetki na konto:) w bliżej nieokreslonej wysokości.
Ano wbrew pozorom mam pozytywne nastawienie, bo sa spólki, gdzie dzien po widłach w góre sa widły w dół i rózne rollercoastery. A tu spokój... Jako lokata dla tych, co stracić nie chcą może być dobra. Dla tych, co chca szybkiego zarobku - nie nadaje się. Wszystko zależy od dywidendy. Jak będzie poniżej 80-100 groszy to zmienię pozytywne zdanie. Jak będzie powyżej zeta do 2 zeta (acz wątpię w tym roku że powtórzy taki poziom jaki był ostatnio - choć pewnym być nie mogę) to papier dla emerytów i jako taki super stabilny. Jak jakimś cudem przekroczy 2 zeta - to dla samej dywidendy warto mieć ten papier.
Widziałem budynek tej spółki. Lada moment produkcja tu będzie naprawdę duża. Dywersyfikacja portfela zamówień śliczna.
Jeśli tylko spółka zechce zostać dywidendową.... A po wywaleniu funduszu widać było, ze te 40 % zysku będzie szło na dywidendy. Ostatecznie wywalenie 14 % zysku do obcych (dodajmy - co najwyżej 14%, nie wiemy ile % akcji ma rodzina prezesa) może być dobrą ceną za to, że łatwo o kredyt na rozwój jako spółce publicznej - zamiast emisji akcji kredycik... Dlatego prawdopodobne jest wypłacanie dywidend. No i ładnie to wygląda na koncie w BM jak ma się akcje warte ileś tam. Wg różnych specjalistów takie spółki najlepiej pną się w górę DŁUGOTERMINOWO. Dające 40..60 % zysku na dywidendy a resztę na rozwój. Pewnego dnia ktos przestanie blokować kurs - w ff jest tylko półtora miliona akcji z czego ze 200 000 przez 2 miesiące ktoś skupił - najpóźniej za rok już nie będzie czego skupować --- albo ESPI nie pozwoli zbijać tak nisko. Lepiej wtedy mieć akcje w portfelu. Gdyby tu były rajdy w dół, dziwne sinusoidy kursu. A tu prawie jak w kantorze - kupno 19.10 sprzedaż 19.20 Więc patrzę pozytywnie do momentu, gdy dowiemy się ile procent zysku pójdzie na kolejną dywidendę. Jak 40..60% to znaczy, że to może byc wiodąca spółka mojego podportfela dywidendowego.
https://importkey.com/i/krynica-vitamin-s-a lipiec 288 tys ton. Licząc po pól kilo na butelkę pół miliarda opakowań. po cencie zysku daje 5 milionów usd czyli 20 mln zeta. Lipiec czyli III kwartał Z jednej strony nie wierzę z drugiej to strona wiarygodna
O co wy tu walczycie to nie wiem, spolka miala swoj czas, milo wspominam szybki rajd od 6 do 39 (wywalalem na otwarciu) ale bylo minelo, nastepny kwartal zresetuje zyski z covida i CZ bedzie w okolicy 30, nikt tego nie ruszy kijem
Ja o nic nie walczę. Stwierdzam fakty. Spółka jest kilka razy większa niż była gdy kosztowała kilka zeta. Ma coraz więcej kontrahentów. Jest dywidendowa. Od dawna ktoś skupuje jej akcje. Nie spodziewam się tu fajerwerków i rajdów razy 6. Spodziewam się minimalnego ryzyka spadku ceny oraz dywidend rzędu minimum 80 gr. Małe spółki rodzinne zazwyczaj chodzą po 20-30 razy dywidenda czyli te 24 zeta jest szansa , że osiągnie a w dłuższym czasie (rok? dwa?) przekroczy 30. I nigdy nie spadnie poniżej 19 zeta na dłużej niż kilka dni..
Czyli taki mały żywiec z szansami na wzrost. Po prostu dobra inwestycja długoterminowa z ryzykiem mizernym (chyba, że kupiona na skoku po ESPI) i dająca dobry dochód niespekulacyjny (wiem, są spółki, gdzie mozna x3 mieć w tydzień - ja tak miałem na plazie - -ale to spekulacja a nie dlugoteriinowa inwestycja)
przychody jak i zyski netto stoja w zasadzie w miejscu, jedyne co sie ruszylo to wycena rynkowa 3x wieksza niz rok temu, pod co to ma rosnac to nie mam pojecia
Pojedź do Dziadkowskiego i zobacz fabrykę. Porównaj ze stanem sprzed 9 lat na google street View. Poszukaj w ESPI informacji od kiedy tam zmiany następowały. Popatrz na importkey ile tys kg poszło do USA. Porównaj z latami poprzednimi. Policz ile TIRów poszło w TYM roku a ile szło wcześniej. Pytanie nie CZY ale KIEDY pójdzie ostro w górę. Może dopiero za rok. A może w październiku. Przeanalizuj szanse utraty kapitały przy zakupie w lewej po cenie max. 19.10 (małymi kroczkami da się przez 2 miesiące nieco skupić) i porównaj z szansami zysku.
Stan około 19.20 jest bardzo mocno "uklepany" i spadku tu nie będzie. Zysk wydaje się bardzo wysoko prawdopodobny. Dla spekulantów najgorsza możliwa spółka - nawet kółek nie ma jak kręcić. Dla longów - bardzo udana spółka. Niskie ryzyko straty , duża szansa sporego zysku w przyszłości. I duża szansa dywidend. Ja strzelam na 80 gr za 2021, zmienię zdanie o spółce jeśli będzie mniej niż 60 gr, a mocno utwierdzę w poprawności wyboru gdy będzie 1 zł +
PS. Tam jeszcze trwa budowa a raczej wykańczanie więc na razie przyszłej pełnej mocy produkcyjnej moim zdaniem nie ma. Czyli dywidenda za 2022 będzie wyższa niż za 2021
Dokładnie duże pieniądze zarobione na płynach do dezynfekcji zostały bardzo mądrze zainwestowane. Widać nowe zamówienia nowe obszary działalności poprawienie kontaktu z akcjonariuszami.
Przez ostatni rok firma bardzo mocno się rozwinęła i myślę że spokojnie można oczekiwać na to co się wydarzy.
Podejrzewam, że prezes wie, kto skupuje akcje. Powiem tak - gdybym był prezesem i najpierw chciał wycofać spółkę by mieć 100 % udziału i zero oczu, to zmianę mojej optyki mogłoby zmienić tylko to, że skoro prawie wszystkie akcje są moje lub osób w jakiś sposób bliskich (rodzina, najcenniejsi współpracownicy) to i dywidenda będzie szła w dużej mierze do mnie (lub najbliższego otoczenia). No i trudno, jak zostanie w obcych rękach te 5 % to można podarowac 5 % obcym za przyjemność patrzenia na wysoką wycenę posiadanych akcji. Wysoką i coraz wyższą.
Teoria spiskowa? Nie, jak najbardziej logiczna. Zero spisku. Zniechęcenie rynku do interesowania się spółką, Zniechęcenie spekulantów płaskim kursem. Zero podejrzeń o manipulowanie tymże (no jak manipulować linią prostą? Stworzenie kantoru - sprzedam po 19.20 kupię po 19.00 to manipulowanie?). Zamiast pełnego wycofania - wycofanie w 9x procentach. 86 % jest publicznie wiadome. A czy żona , syn, czy siostrzeniec (jeśli ma) nie może sobie kupić nieco akcji? Albo inny dyrektor działu? No ale to tylko prezes wie, kto z jego otoczenia kupuje akcje. A jedyne, co by mnie zdziwiło, to gdyby NIE wiedział co i dlaczego dzieje się z kursem.