Wg mnie właśnie jest idealna na longa. Będzie ewentualny lockdown skorzysta bardzo mocno. Nie będzie skorzysta mniej, ale te 15-20% wzrostu rocznie będą robić na razie . Mamy sporo do nadgonienia choć konkurencja jest mocna. Bajołek wie co robić bo już odniósł sukces z House i Mohito. Problemem może być Czechowicz, ale na longterm przestanie nim być bo fundusz TechV w którym zaparkowane są akcje Answear jest powoli wygaszany i będzie musiał sprzedać swój pakiet. Nie ma obawy, ze zrobi to przez rynek, jeśli już to ew przez budowę księgi popytu ale na 99% nie będzie sypał akcjami. Nigdy tak nie robił, bo TechV to nie TFI tylko FIZ a one nie bawią się w detal przy kupowaniu czy sprzedawaniu....
Moim zdaniem wycena gdyby nie Czechowicz już byłaby znacznie wyższa. Przecież już teraz Ebitda za ostatnie 4 kwartały to 41 mln a wycena rynkowa to 540 mln zł czyli
13x Ebitda.Dadelo sklep rowerowy ma wycenę
50x Ebitda Oponeo ma
13x Ebitda. W Oponeo widać jak fajnie rosła rentowność,w Answear to jeszcze przed nami bo dopiero zastrzyk gotówki z IPO pozwoli im rozwinąć skrzydła. No i kiedyś Answear wejdzie do SWIG80 to i przyjdą tu TFI.
Kwestią jest timing zakupu akcji. Bo wiadomo ze lapiej kupić po 31zł niż po 33zł, albo po 30zł niż po 31,5zł. Patrząc na C/Z było drogo
https://stooq.pl/q/?s=anr_pe jeśli rentowność będzie im rosła może się okazać, że obecne c/z=28 to była okazja.
Kierunek dokąd zmierza detal pokazują USA już od 2017 zamykane galerie, placówki stacjonarne największych sieci bo każdy walczy o rentowność a i ludzie są coraz wygodniejsi. Jeśłi ktoś myśli, że wrócimy do sytuacji sprzed Covida to się grubo myli. Ilość paczkomatów i ograniczenie czasu oczekiwania paczki dobitnie to pokazują jak coraz wygodniejsze robi się nasze społeczeństwo. Czechowiczowi nie wierzę, bo za długo jestem na MCI ale całe szczęście tu juz karty rozdaje Bajołek
Jak będzie czas pokaże, bo oczywiście nic nie jest pewne na giełdzie a na bananie w szczególności.
Decyzję każdy podejmuje sam i nie kieruj się tym co napisałem bo to są moje poglądy i jak najbardziej mogę mylić tak!