• Chciałbym się mylić... Autor: ceje [217.153.24.*]
    To jest dobra, zdrowa spółka, rozsądnie zarządzana. Kurs na poziomach rozsądku. Aż za bardzo i to długo. Będzie wezwanie?
  • Re: Chciałbym się mylić... Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Nawet jeśli, to od roku kurs chodzi średnio w okolicach 25-26 zł. Nie liczę tików z początku roku z niewielkimi przecież obrotami. Wezwanie na GPW daje dyskonto aktualnym posiadaczom akcji w okolicach 10-20%. To sobie policz: kurs po wezwaniu 27-31 zł. Czyli dotychczasowe wyceny analityków, ale nadal poniżej wycen w Europie i na świecie za podobne firmy.
    Dlatego sam wiele razy rozprawiałem o wezwaniu, bo to wydaje się możliwy scenariusz. Pytanie brzmi, kiedy to miałoby nastąpić?
    No właśnie. Scenariusz wezwania wydaje się nie być aktualny na ten rok. Dlaczego tak uważam? Przecież w pierwszej połowie 2021 r. odbyło się masywne wychodzenia z akcji jednego z funduszy. Transakcje były po 26 zł. Przecież ten fundusz na wezwaniu by zarobił więcej. Prawda?
    Czym innym jest skup akcji własnych przez spółkę, co jest niestety nadal możliwym scenariuszem omawianym przeze mnie i z @rentier_giełdowy. Tylko znowu taki plan nieco burzy data wypłaty dywidendy 30 X. To może oznaczać, że firma teraz nie ma kasy na skup akcji własnych, bo walczy o jeden z najważniejszych wskaźników dla fundamentalnej wyceny spółki - rentowności ROE i ROA (i tak dzisiaj bardzo dobre na tle rynku).
    Otóż zatrzymanym zyskiem z roku 2020 (również tym przeznaczonym na powiększoną dywidendę), Newag aktualnie finansuje część produkcji. Na to nakłada się utrzymywanie od roku mniej więcej tej samej lub niższej wyceny spółki.
    To wygląda, jak szlifowanie kamieni, by okazać ich wartość w oczach rynku.
    Dlatego, o ile nie dojdzie to jakiejś paniki na rynkach, z każdym miesiącem będzie spadała gotowość funduszy do oddawania akcji za obecną cenę. Oni liczą lepiej niż my tu na forum. Moim zdaniem za 2-3 miesiące Newag będzie w innym miejscu niż dzisiaj. Wskazuje na to również AT z innego wątku.
  • Re: Chciałbym się mylić... Autor: ~ToMike [194.181.129.*]
    Witam PPP !

1. Skup akcji własnych. Nie wydaje mi sie. Byłeś na WZA wiesz jakie ważne inwestycje będa w spółce więc wydaje mi sie że Newag ma ważniejsze wydatki umozliwiajace osiągniecie dobrych profitów w przyszłosci niz sam skup który sam w sobie mógłby mieć tylko krótkotrwały wpływ na wzrost kursu. Sama dywidenda która była kompromisem to tez wydatek 67,5 mln które spółka musi mieć w gotówce.
    2. Wezwanie przez głównego akcjonariusza. Nie odniosłem wrażenia aby Pan Jakubas chciał obecnie robić jakieś wezwanie a raczej ZAPROSZENIE (bo to DUZA róznica) do sprzedaży akcji. Obecnie posiadany pakiet i tak daje mu pełnie władzy. No chyba że ma jakiegos kupca na spółkę ale pewnie jakies przecieki w branży by sie pojawiły. Kilka lat temu cos było na rzeczy....ale temat upadł.
    Co do zachowania kursu to od miesiaca ogólnie giełdy zachowują się gorzej. Oczywiscie kurs Newagu gorzej od rynku zachowywał sie juz wczesniej ale jak wiemy pewien fundusz ;) sie zredukował ;). W sierpniu i wrzesniu pojawia sie dobre informacje ze spółki co w połaczeniu z dywidenda może pozwola wybić sie z tej konsolidacji bo tez uważam że kurs nie dokonca odpowiada obecnej sytuacji spóki. pozdrawiam
    Witam @ToMike :)

Ad.1) Tak, jak napisałem, teraz środki są potrzebne na finansowanie produkcji a w efekcie wskaźniki ROE i ROA (już obecnie genialne). Więc obecnie - zgoda - skup nie ma sensu i nie nastąpi teraz. Redukowanie się funduszu pokazało, że nie miał na co czekać. Brak planów wezwania. Tak to odczytałem, dlatego poznanie takiej informacji, kto się redukował dało mi bardzo dużo do myślenia przed Walnym.
    Natomiast poznanie informacji, kto skupował dopiero będzie przyczynkiem do dyskusji na temat punktu 2 czyli o ewentualnym ZAPROSZENIU.

Ad.2) Nie ma przecieków o inwestorze? Widocznie historia z roku 2015 była nauczką również dla GJ i teraz uszczelniono system.

Stale tylko stoi mi przed oczami ogromna nerwowość podczas pewnych elementów prezentacji, wiesz której ;-)
    W moim odczuciu to było bardzo wymowne w kontekście powodu ogłoszenia przerwy.

Podsumowując, źle to tu już było dawno temu. Teraz jest bardzo dobrze (poza wyceną - tak jestem upierdliwy ale mam rację) a może być tak jak napisał kiedyś @AS o piłce, którą się trzyma pod woda. Oby tylko światowe rynki i/lub nasz benchmark sWIG80 tego nie spieprzyły. Fundamenty Newagu są solidne a perspektywy bardzo dobre, a po wejściu "Nowego Zielonego Ładu" wręcz genialne.

Poczytaj analizę z sąsiedniego wątku. Spółka "nie jest droga".
    Pozdrawiam
  • Re: Chciałbym się mylić... Autor: ~spirytus [79.186.46.*]
    Chłopie ogarnij się na litość boską. Pieprzysz trzy po trzy już w jednym i tym samym wątku. Najpierw spłodziłeś coś takiego"
    Dlatego sam wiele razy rozprawiałem o wezwaniu, bo to wydaje się możliwy scenariusz.
    Kilkadziesiąt minut później wypisujesz już takie cuda:
    Tak, jak napisałem, teraz środki są potrzebne na finansowanie produkcji a w efekcie wskaźniki ROE i ROA (już obecnie genialne). Więc obecnie - zgoda - skup nie ma sensu i nie nastąpi teraz. Redukowanie się funduszu pokazało, że nie miał na co czekać. Brak planów wezwania. Tak to odczytałem, dlatego poznanie takiej informacji, kto się redukował dało mi bardzo dużo do myślenia przed Walnym.
    O reszcie już nie wspominam bo to bełkot typowy dla Ciebie. Ty rzeczywiście masz coś nie tak pod sufitem.

@spirytus, Ty naprawdę mnie nie lubisz, że z emocji nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Fakt, że do 30 X skup nie ma sensu, bo potrzebny jest własny kapitał obrotowy a przy okazji poprawa ROE i ROA, nie oznacza braku uzasadnienia po 30 X
    Fakt, że firma woli pewne sprawy sfinansować ze swoich środków, zamiast występując o kredyt i tłumaczyć się ze strategicznych planów przed bankami też trzyma się kupy i akurat mnie przekonuje, bo to gwarancja dyskrecji, zwłaszcza w kontekście tego, kto naprawdę sprzedawał akcje powodując ich przecenę i kto kiedyś chciał "wykoleić" Newag. Już zapomniałeś o próbie ogłoszenia upadłości? Wiem, wtedy spirytusie miałeś inny nick :-DDDDD

A to wszystko łącznie nie wyklucza skupu akcji własnych lub ZAPROSZENIA, o którym napisał @ToMike, ale po 30 X 2021, zwłaszcza na początku 2022, kiedy wg planów będzie wiadomo, czy ambitny plan Newagu wypalił.

Teraz wszystko trzyma się logiki, tylko trzeba to rozpatrywać na osi czasu. Jedyne, co może nie wyjść drobnym, to udział w przyszłych zyskach, gdy inni, duzi będą mieszać. I również dlatego bardzo rozdzielam sprawy solidnego zarządzania firmą (skwitowanie Zarządu i przyjęcie sprawozdania finansowego) od brzydkich gier wokół firmy i na akcjach firmy poprzez GPW, gdy należało to zrobić poza GPW.
    Niemniej zawsze podkreślałem, że wolę by kontrolę nad większościowym pakietem akcji miała Grupa Jakubasa, niż kilka finansowych koterii z ośrodkami decyzyjnymi nie wiadomo gdzie i "na telefon".

Dlatego wytrzeźwiej z emocji @spirytus. Już dobrze. Nie musisz się bać.
    @ToMike
    Jak widzisz @spirytus się zalał żółcią i już nie ogarnia treści. Tak to jest, kiedy filtr niechęci do PPP przysłania zdolność pojmowania rzeczy sprawy. Tak, ja podtrzymuję swoje przemyślenia z poprzedniego wpisu, które drażnią "alkoholika".

ToMike, popatrz na ten przetarg i przypomnij sobie, co widziałeś i słyszałeś ;-)
    PKP Intercity rozpisało przetarg na piętrowe zestawy push-pull - Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej (rynek-kolejowy.pl)
    oraz przeczytaj kontynuację
    Jakie będą nowe piętrowe zestawy push-pull dla PKP Intercity? - Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej (rynek-kolejowy.pl)

Ciekawe. Bardzo ciekawe. Trzymam kciuki.

[x]
NEWAG 1,67% 85,00 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.