• Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Inwestor [109.196.89.*]
    Widzę, ze ktoś mocno zbiera akcje a jednocześnie rzeczniczka prasowa na Twitter zaczyna podgrzewać atmosferę :)
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Olaf [89.64.96.*]
    Zbiera i dorzuca... manipulacja :).
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Bociam [85.115.54.*]
    Prognozy podwyzszac beda na koniec lipca.

Na szacunki za czerwiec wydaje mi sie za wczesnie. Ale moze jednak ? Wywolala wszystkie szychy Unimotu wiec raczej nie podzial na dzialy Unimotu tylko dobre info dla calej spolki sie szykuje.
    Wracamy do ceny emisyjnej a może i niżej. Niezły numer :).
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Maly [78.11.181.*]
    Powtorka z zeszlego roku.
    Od połowy roku kurs tylko spadał i spadał i spadał
    Przy prawdopodobnych rekordowych wynikach za pierwsze półrocze... jak pisał jeden z przedmówców - coś wisi w powietrzu :).
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Maly [78.11.181.*]
    Obstawiam trupa w szafie
    Nie sądzę, ale zobaczymy. Za kilka dni powinna być informacja o przychodach czerwca, wtedy też wiele się wyjaśni.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~mdm [83.144.91.*]
    juz wiemy 40 % wzrostu - wow
    I pięknie, ale to już historia. Ucieszyły mnie słowa Pana Prezesa Sikorskiego w Biznes24 (dziś godz. 12:00), że fabryka paneli rusza. Co ważne, ceny paneli będą niższe od tych proponowanych przez Europę Zachodnią (wyższe na razie od chińskich, ale to kwestia frachtu i ceł). Sądzę, ale to już moja prywatna opinia, że Europa coraz bardziej będzie chciała się uniezależnić od chińskich produktów i rozwijać własne rynki.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~kozacki [31.183.133.*]
    Ja bym się panelami nie podniecał.
    Znaczącą różnicę w tym roku zrobią rosnące hurtowe dostawy ropy na Ukrainę oraz asfalty.
    Te 40% z czerwca to dla mnie minimalny wzrost r/r.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Olaf [89.64.97.*]
    Dywersyfikacja działalności to ważna sprawa, szczególnie że z czasem ropa stanie się przeszłością. Na dziś bardziej mnie zastanawia do ilu chcą spuścić kurs? 45... 40 zł?
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~sceptyk [83.144.108.*]
    Załamała się cena ropy, fotowoltaika przestaje być superopłacalna, większość spółek jest już zdecydowanie droga, a AT pokazuje załamywanie trendu wzrostowego na wszystkich rynkach. Sytuacja jest po prostu zła i dalsze trzymanie akcji, to proszenie się o kłopoty. Idzie załamanie rynkowe i najprawdopodobniej wielomiesięczna bessa. Akcje należy sprzedawać, a kupować trzeba kontrakty na spadki.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Olaf [89.64.98.*]
    Załamanie ceny ropy (a właściwie jak na razie korekta), to akurat dobra informacja dla Unimot. Spółka też właściwie niedroga (C/Z na atrakcyjnym poziomie poniżej 5), ale możesz mieć rację z tymi kontraktami. Przy nasileniu paniki nikt nie będzie patrzył na wskaźniki. Obecnie mam wrażenie, że nawet gdyby Unimot obiecał 100 mln. zł zysku to i tak korekta nastąpi, bo komuś na tym zależy... i tyle. Przy spółkach o niewielkiej płynności tak to już jest. Dziś kolejne dobre info o nowym kanale sprzedaży - terminal w Szczecinie.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~sceptyk [83.144.108.*]
    Unimot zarabia na marży, więc niskie ceny ropy to dla niego katastrofa. Wycenę ma niezłą, ale generalnie cały rynek wyceniany jest wysoko i nikt nie będzie patrzył na pojedyncze spółki - jak rozpocznie się odwrót, to po prostu kapitał odpłynie i spadną wszystkie spółki. Dziś widać przesilenie - na wszystkich indeksach ogromne spadki, całkowicie niwelujące poprzednie wzrosty. To sygnał załamania rynku i nasilającej się paniki. Wolumen jest jeszcze mały, ale lawina już ruszyła. Przed nami bessa.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Azbeściak [37.7.49.*]
    Akurat na tle innych spółek Unimot mało urósł, nie mówiąc o tym że wzrost miał podstawy finansowe.
    obecne C/Z (wiem, to unimot) wynosi 5.0.
    Nie mogę się zgodzić, że niska cena ropy to katastrofa dla Unimot, ponieważ jest właśnie odwrotnie.Niska cena oznacza większy obrót surowcem (właściwie ON, a nie ropą, ale powiedzmy że wahania cen i ON i ropy są zbieżne) w tym samym czasie.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Inwestor [109.196.89.*]
    Niska cena ropy, to mniejsze potrzeby na finansowanie zewnętrzne
    Następny bonus dla akcjonariuszy (Klub+) - zwrot za tankowanie:
    https://www.unimot.pl/bez-kategorii/zwrot-za-tankowanie-na-stacjach-avia-nowy-benefit-dla-czlonkow-unimot-klub/
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~nutelka [37.30.118.*]
    od paru ładnych tygodni kurs powoli się obsuwa. Myślicie ze wróci do niskiego poziomu sprzed roku? Szansa na ponowne wzrosty to dopiero sierpniowy raport?
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Moimzdaniem [80.254.69.*]
    Mamy sezon ogórkowy, 20k PLN wystarcza by zmienić kurs o 2 %. Idealna szansa na tanie dobranie, ale tylko małych ilości, bo większe szarpią kursem
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Azbeściak [77.115.137.*]
    IMO spekulanci/niecierpliwi wywalają, dużo to jednak nie zmieni.
    może do 42 się osunie, ja nie ryzykuję.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~sllaw72 [205.201.55.*]
    Nie ryzykujesz i sprzedałeś, czy nie ryzykujesz i trzymasz dalej.
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Obiektywnie [178.42.121.*]
    Jeszcze musicie trochę pomarudzic , i zacząć naganiac że zaraz 20 zł , trzeba wypłoszyć resztę leszcza .
  • Re: Coś wisi w powietrzu ? Autor: ~Dioptria [83.29.173.*]
    Leszcza jest mało na tej spółce, a co gorsza instytucjonalnych jeszcze mniej, zbyt duże ryzyko. Na udawanie inwestowania w ten papier mogą sobie pozwolić jedynie znudzeni już raczej biznesem właściciele.

10 lat importują napęd i dopiero rok temu doszli do wniosku, że można dzierżawić stacje paliw żeby jakoś pewniej wypychać ten olej napędowy z ciut lepszymi marżami jednocześnie czarując, że niby budują dalej sieć stacji.

Rynek się cofnie w jakiś silniejszej globalnej korekcie to znowu pozamykają sobie te hulajnogi.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [212.129.47.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
UNIMOT -1,63% 168,60 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.