Dnia 2021-07-01 o godz. 19:46 ~Nowy napisał(a): > A Witam > coś Cię jakby mnie ostatnio na Alcie? Co się stało?
Mniej? Wczoraj nawet na ZWZA Alty byłem. :-) Termos mam fajny ekologiczny i wcale nie tani. :-)
Hmm... ale odpowiem Ci szczerze. Uważam, że po ostatnich ruchach cen obu spółek Rank Progress (kilkusesyjny spadek) zdecydowanie bardziej zyskał na atrakcyjności, a Alta z kolei na kanwie infa o 20 groszowej dywidendzie (ostatecznie podniesionej do 25 groszy) wzrosła o blisko 70 groszy. Dlatego mnie mniej na Alcie...
Dnia 2021-07-01 o godz. 20:07 comtrader_optymista napisał(a): > Dnia 2021-07-01 o godz. 19:46 ~Nowy napisał(a): > > A Witam > > coś Cię jakby mnie ostatnio na Alcie? Co się stało? > > Mniej? > Wczoraj nawet na ZWZA Alty byłem. :-) > Termos mam fajny ekologiczny i wcale nie tani. :-) > > Hmm... ale odpowiem Ci szczerze. > Uważam, że po ostatnich ruchach cen obu spółek Rank Progress (kilkusesyjny spadek) zdecydowanie bardziej zyskał na atrakcyjności, a Alta z kolei na kanwie infa o 20 groszowej dywidendzie (ostatecznie podniesionej do 25 groszy) wzrosła o blisko 70 groszy. > Dlatego mnie mniej na Alcie... > > comtrader
To już się spytam przy okazji, czy prezes jakieś może deklaracje składał akcjonariatowi (oczywiście jeśli nie są to jakieś tajne informacje;)? Odnośnie porównania tych dwu spółek jak dla mnie Alta ma właśnie tą przewagę w tym roku, że daje dywidendę.
Dnia 2021-07-01 o godz. 20:32 ~Nowy napisał(a): > Dnia 2021-07-01 o godz. 20:07 comtrader_optymista napisał(a): > > Dnia 2021-07-01 o godz. 19:46 ~Nowy napisał(a): > > > A Witam > > > coś Cię jakby mnie ostatnio na Alcie? Co się stało? > > > > Mniej? > > Wczoraj nawet na ZWZA Alty byłem. :-) > > Termos mam fajny ekologiczny i wcale nie tani. :-) > > > > Hmm... ale odpowiem Ci szczerze. > > Uważam, że po ostatnich ruchach cen obu spółek Rank Progress (kilkusesyjny spadek) zdecydowanie bardziej zyskał na atrakcyjności, a Alta z kolei na kanwie infa o 20 groszowej dywidendzie (ostatecznie podniesionej do 25 groszy) wzrosła o blisko 70 groszy. > > Dlatego mnie mniej na Alcie... > > > > comtrader > > To już się spytam przy okazji, czy prezes jakieś może deklaracje składał akcjonariatowi (oczywiście jeśli nie są to jakieś tajne informacje;)? > Odnośnie porównania tych dwu spółek jak dla mnie Alta ma właśnie tą przewagę w tym roku, że daje dywidendę. > > Pozdrawiam >
No tak daje, a dokładniej już dała... Alta kosztowała poniżej 2,20 zł przed ogłoszeniem planów dywidendy. Drugi raz dywidendy już w tym roku nie da.
R. J. Moritz chciałby by Alta była spółką dywidendową, a ja się zastanawiam... po co mu to?
Dnia 2021-07-01 o godz. 20:55 comtrader_optymista napisał(a): > A ogólnie ZWZA było bardzo sympatyczne i prezes Moritz bardzo miły i kontaktowy. > Hmm... za bardzo może nawet? > Ale być może się czepiam niesłusznie... > > comtrader >
Starszy Akcjonariat, który ma do niego największy żal z lat uprzednich za wysoką cenę emisji akcji, już się dawno wykruszył (no może poza TUPem). Przez nas, mam nadzieję, że zostanie zapamiętany jako uprzejmy prezes dający dywidendę;)
Comtrader, jak to po co...? Widocznie to wpasowuje się w jego plan, który pewnie ma. Jeśli takie wysokie dywidendy się utrzymają w przyszłych latach to będę zadowolony jako akcjonariusz. Dzień dywidendy wyznaczono na końcówkę września, czyli wzrost wartości akcji przez długi okres 3 miesięcy też jest chyba możliwą opcją.
Dnia 2021-07-01 o godz. 21:13 ~Nowy napisał(a): > Comtrader, jak to po co...? Widocznie to wpasowuje się w jego plan, który pewnie ma. Jeśli takie wysokie dywidendy się utrzymają w przyszłych latach to będę zadowolony jako akcjonariusz. Dzień dywidendy wyznaczono na końcówkę września, czyli wzrost wartości akcji przez długi okres 3 miesięcy też jest chyba możliwą opcją.
Oby tak było. Ja tylko szczerze piszę, że osobiście jakoś bardziej mi leży niezmienna "pomroczność" Jana "Mrocznego" niż nowe, ludzkie oblicze J. R. Moritza. I przyznaję się, że mogę się mylić... ale jakoś na Ranku pewniej się czuję. Poza tym... Rank obecnie jest wyraźnie tańszy od Alty (tak bardzo wprost w cenie akcji), a przecież parę dni temu te kursy były równe, a wcześniej przez długi czas akcja Ranka był sporo droższa od akcji Alty. I tak na dłuższą metę powinno w/g mnie chyba być.