• Clash II - wywiad i screeny Autor: ~CF [31.60.107.*]
    endgame.pl/article/kultowa-polska-gra-powraca
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~Gracz [46.174.208.*]
    Uzupełnię tylko, że to nie są screeny, tylko rendery z silnika gry. Innymi słowy są to jedynie statycznie poskładane sceny z modeli 3D. Łatwo to zauważyć porównując dwa rendery z zamku, gdzie pomimo pojawienia się drzewa na środku można zauważyć, że rycerze na murach są dokładnie w tym samym miejscu i mają dokładnie te same pozy. Warto także zwrócić uwagę na formację ptaków na niebie (na lewo od korony drzewa), które ponownie znajdują się dokładnie w tym samym miejscu - względem siebie - i mają ten sam układ skrzydeł. Tak tylko mówię, żeby potem nie było, że końcowy produkt nijak nie przypomina tego co widzieliśmy do tej pory, bo skończy się jak w przypadku pierwszych Watch Dogsów, czy Cyberpunka. Ogólnie zalecałbym nie napalanie się na ładne graficzki, tylko poczekajmy na gameplay z gry, który powinien się - według zapowiedzi firmy - niedługo pojawić.
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~Mikro [91.150.166.*]
    Rendery z plików graficznych gry. Czyli jest to częścią gry. Poza tym miałem okazję widzieć grę na miejscu i wygląda jak na tych renderach ;)

Z tego co wiem jedna z najlepszych cosplay robi też główną bohaterkę.
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~Gracz [62.133.129.*]
    Dnia 2021-06-22 o godz. 10:43 ~Mikro napisał(a):
    > Rendery z plików graficznych gry. Czyli jest to częścią gry. Poza tym miałem okazję widzieć grę na miejscu i wygląda jak na tych renderach ;)

No nie do końca się zgadzam. Jak poustawiasz kilka modeli 3D na scenie, kamerę i klikniesz Render w Blenderze to nie znaczy, że masz już grę. A to, że to jest zrobione w Unity niczego nie zmienia. Gra to trochę więcej niż kilka luźno rzucony obiektów. Musisz zaprojektować poziomy, questy, napisać dialogi, nagrać głosy postaci, przygotować muzykę i efekty dźwiękowe. Do tego zaprojektować wszystkie mechaniki gry od walki po wieśniaka sikającego za krzakiem. A potem trzeba to jeszcze wszystko zaprogramować i dobrze, żeby błędów dużo nie było.

Pozwól, że pozostanę sceptyczny, dopóki nie zobaczę filmiku z rozgrywki. Bo optymalizację robi się zazwyczaj pod koniec produkcji i te śliczne grafiki, mogą tego procesu nie przetrwać i w gotowym produkcie zamiast zamku zobaczymy pole rzepy.

> Z tego co wiem jedna z najlepszych cosplay robi też główną bohaterkę.

Zupełnie nie wiem co miałeś na myśli tutaj... Przebiera się za nią? Podkłada głos? Użyczyła wizerunku?

• Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~wariner [89.70.92.*]
    Zobacz sobie Issabel Cosplay na fb, laska wrzucila zbroje z Clash II i ma juz 5.5k lajkow pod tym. Jak dla mnie to nieglupie promo
    Dnia 2021-06-24 o godz. 08:41 ~wariner napisał(a):
    > Zobacz sobie Issabel Cosplay na fb, laska wrzucila zbroje z Clash II i ma juz 5.5k lajkow pod tym. Jak dla mnie to nieglupie promo

Widziałem. Teraz już wiadomo o co chodziło w poprzedniej wiadomości. Pytanie tylko jak skuteczna jest to promocja. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale ponad 1k obserwujących fanpage CLASH II miał już dawno. Post Issabel nawet nie linkuje do tej grupy i jakoś nie widzę nagłego wzrostu obserwujących. Ile z tych 5.5k w ogóle zainteresuje się grą i poszuka informacji na własną rękę?
    Przeglądając komentarze widzę sporo postów anglojęzycznych, więc nie sądzę, żeby te osoby interesowała produkcja jakiejś polskiej firmy. Widać to też w treści komentarzy, ludzie zachwycają się wykonaniem kostiumu i dopytują o technikę. Jakoś nie widz pytań o grę. Nie mówię, że nie ma, bo komentarzy jest dużo, ale ja ich nie widzę.

Kurde i znowu wyjdzie, że hejt i negatywizm z mojej strony, ale bądźmy proszę realistami. Ktoś przytulił pewnie parę tysi za promocję i nawet nie podlinkował fanpage gry. Nikomu tak naprawdę nie zależy. Ta gra jest robiona, żeby robić, a nie żeby stworzyć coś fajnego :(
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~wariner [89.70.92.*]
    Masz racje, ogolnie fanpage jest skierowany raczej do polskiej spolecznosci. Generalnie, jezeli na przyklad pusciliby gameplay, kampanie marketingowa zakrojona szerzej niz na nasze podworko i powiazaliby to z tym cosplayem to mogloby zawsze troche sztuk nabic. Ja sie nie podpalam w zadnym razie, po prostu fajnie pomysleli zeby isc w ta strone.
    Zgadzam się, Jesli byłoby to zrobione z głową, mogłoby przynieść jakiś rezultat. Ja również, jak sporo innych osób, czekam na gameplay. Jestem ciekaw jak t będzie wyglądać:)
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: b-cz-k [37.248.223.*]
    CF, nie wiem dlaczego dostałeś tyle łapek w dół. Fajny artykuł, zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć.
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~Mikider [5.173.48.*]
    Bo ktoś pilnuje żeby ludzie nadal myśleli, że to słaba gra i spółka. Atakują ich nadal. Czekam na gierkę i trzymam kciuki. Niech wszystkich trolli w D. Zaboli :D
    Dnia 2021-06-24 o godz. 22:39 ~Mikider napisał(a):
    > Bo ktoś pilnuje żeby ludzie nadal myśleli, że to słaba gra i spółka. Atakują ich nadal. Czekam na gierkę i trzymam kciuki. Niech wszystkich trolli w D. Zaboli :D

Trochę nieładnie, że stawia się Pan w roli rzecznika tych kilku osób, które dały łapkę w dół, jednocześnie wykazując zupełny brak szacunku, poprzez nazwanie nas trollami.

Wiem, że szkoda mojego czasu, bo z ludźmi Pana pokroju nie ma co liczyć na jakikolwiek dialog na poziomie. Ale chciałbym wyjaśnić jedną rzecz. Historia spółki pokazuje, że jest to spółka słaba. Wskazują na to wyniki finansowe oraz brak sensownego portfolio. Gry, które spółka wypuściła do tej pory cieszą się znikomą popularnością. Jedyna gra, która miała jakikolwiek potencjał została wydana przedwcześnie, a potem szybko przez spółkę porzucona. Nie chcę nawet zaczynać tematu absurdalnych pomysłów pokroju puzzli, czy automatów do gier.

Co się zaś tyczy Clash 2. Nie sądzę, by ktokolwiek twierdził, że gra jest słaba. Byłoby to co najmniej absurdalne biorąc pod uwagę, że Clash 2 na ten moment nie istnieje. To co mamy to kilka renderów, oraz kilka luźnych informacji. Na ten moment nie ma ani filmiku z gameplayem, ani tym bardziej grywalnego dema (wiem, już się takich rzeczy raczej nie robi). Nie jest to coś co pozwala ocenić produkcję. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by na podstawie tych materiałów próbować zgadywać co nas czeka. Ja osobiście podchodzę do tych materiałów bardzo sceptycznie, bo ja już te historię widziałem. Chociażby pierwszy Watch dogs reklamował się super grafiką, a wyszło co wyszło. Bardzo bym chciał, aby Primebit udowodnił mi, że się mylę.

I na koniec bardzo zachęcam do dyskusji. Nic, naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby Pan podzielił się swoimi przemyśleniami i może Pan sprawi, że na niektóre rzeczy spojrzę z innej strony. Być może dojdę do wniosku, że zbyt surowo oceniam sytuacje. Kto wie. Ale nie zrobi Pan tego wyzywając mnie (i innych) od trolli. Niestety nikt z osób, które stają w obronie spółki nie potrafi uargumentować swojego stanowiska. Znacznie łatwiej atakuje się osobę, prawda?
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: b-cz-k [31.0.65.*]
    Graczu, tyle, że dając łapkę w dół nie oceniasz firmy tylko post konkretnego uczestnika forum. Jeśli wnosi jakąś nową treść to czemu oceniać ją negatywnie? Niezależnie, czy będzie pozytywna czy negatywna dla kursu.
    Ja to mam głęboko, czy są łapki w dół czy w górę, ale widząc tyle łapek w dół przy poście tylko z adresem strony można wnioskować, że jednak jest parcie, żeby kurs nie rósł.
    Oczywiście, że firma nie wyprodukowała jeszcze żadnego hitu, ani nawet średniej gry, w którą grałoby więcej osób - dlatego taka niska cena i kapitalizacja. Ja mam swojego czarnego konia na giełdzie i tam zainwestowałem 90% swoich środków (w ciągu 3 lat), ale mam też parę tanich spółek, które z czasem mogą zaskoczyć. Jeśli firma doprowadzi Clash II do wersji finalnej możesz być pewny, że kurs wzrośnie.
    Obrażać się na firmę, że jeszcze nie mają hitu jest bez sensu. Cały czas próbują, nie robią milionowych emisji. Jesteś graczem, więc wiesz, że giełda to jednak ryzyko.
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~Gracz [91.150.175.*]
    Dnia 2021-06-25 o godz. 08:24 b-cz-k napisał(a):
    > Graczu, tyle, że dając łapkę w dół nie oceniasz firmy tylko post konkretnego uczestnika forum. Jeśli wnosi jakąś nową treść to czemu oceniać ją negatywnie? Niezależnie, czy będzie pozytywna czy negatywna dla kursu.

W tym momencie trochę atakujesz chochoła. W moim poprzednim poście odniosłem się do zarzutu, że chcę przedstawić firmę i grę Clash II jako słabą. Osobiście uważam, że to nie prawda, bo choć nie mogę się wypowiadać, za innych, ja sam staram się pisać o faktach, a nie moich mrzonkach. Natomiast nigdzie nie powiedziałem, z jakiego powodu oceniłem post negatywnie. Ale skoro cię to interesuje to chętnie o tym powiem.

Ponieważ post zawierał tylko link to ocena (łapka w dół) dotyczy samego artykułu, a więc:
    Po pierwsze strona Endgame od razu obudziła moje wątpliwości. Nie jest to jakiś znany i ceniony portal dla graczy. Jeśli dodamy do tego, że właścicielem serwisu jest Syssitia sp. z o.o., czyli spółka zajmująca się PR (notabene wygasł im cert na stronie spółki) - cóż, wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu.
    Do tego autorem artykułu jest Arkady Saulski, czyli osoba która współpracuje ze spółką, wypowiada się pod postami etc. Trudno tutaj o obiektywizm.
    No i sama forma artykułu. Wywiad. Wystarczy spojrzeć na wywiady na stronie primebitu na temat innych produkcji. To jest dokładnie ta sama forma. Co mówi mi, że ktoś po prostu przygotował ten wywiad sam ze sobą i po prostu umieścił to jako artykuł.

> > Ja to mam głęboko, czy są łapki w dół czy w górę, ale widząc tyle łapek w dół przy poście tylko z adresem strony można wnioskować, że jednak jest parcie, żeby kurs nie rósł.

A jednak obchodzi cię to na tyle, by to skomentować.

> > Oczywiście, że firma nie wyprodukowała jeszcze żadnego hitu, ani nawet średniej gry, w którą grałoby więcej osób - dlatego taka niska cena i kapitalizacja. Ja mam swojego czarnego konia na giełdzie i tam zainwestowałem 90% swoich środków (w ciągu 3 lat), ale mam też parę tanich spółek, które z czasem mogą zaskoczyć. Jeśli firma doprowadzi Clash II do wersji finalnej możesz być pewny, że kurs wzrośnie.

Słusznie - Jeśli. Natomiast ja tam raczej unikam pisania, że kurs będzie taki, czy inny. Może i mi się zdarzyło, ale nie sądzę, by więcej niż raz czy dwa.

> > Obrażać się na firmę, że jeszcze nie mają hitu jest bez sensu. Cały czas próbują, nie robią milionowych emisji. Jesteś graczem, więc wiesz, że giełda to jednak ryzyko.

Nie ma tu mowy, o żadnych emocjach. Pozwoliłem sobie na (wydaje mi się) chłodną ocenę spółki. I jest to zwykła odpowiedź na ludzi, którzy niemal pieją peany na temat spółki, ale nie argumentują tego w żaden sposób. Osobiście uważam, że to taki trochę trolling, tylko w drugą stronę. Natomiast bardzo nie lubię określenia trolling. Wydaje mi się, że jest mocno nadużywane, dlatego staram się jednak odpowiadać merytorycznie, zamiast zarzucać komuś powiedzmy "pozytywny trolling".
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: b-cz-k [31.0.87.*]
    Graczu, masz swoje zdanie i ja mam swoje. Jeśli będą zamieszczane nowe ciekawe informacje, wywiady z prezesami czy twórcami - jest to dla mnie wartość dodana, dlatego sam dam łapkę w górę. Masz czas śledzić każdą spółkę, którą masz w portfelu to super, bo będziesz dobrze poinformowany. Ja sam wyrabiam sobie zdanie, obserwuję, czasem poczytam forum i materiały, które inni udostępniają. Każdy ma swoje sposoby na ocenę inwestycji, a skoro tu siedzisz, znaczy, że też zainwestowales tu trochę swoich środków bądź dopiero planujesz i czekasz na jak najkorzystniejszy moment / kurs.
    Odnośnie postów, które pieją nt. spółki to od dawna ich tu nie widziałem. Pozdrawiam
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~Limo [91.150.166.*]
    Nie wiem po co tu siedzisz i swoje wypociny piszesz. Cały czas jednak tylko po to by wskazywać że spółka słaba bla bla bla. Jak tak jest to dlaczego tracisz tyle czasu i energii na tym forum? Cel niejasny - a dyskutować z takimi nie ma sensu. Takich jak ty nie zaproszą na przedpremierowe pokazywanie gry, a są tacy co widzą i widzieli więcej ;)
  • Re: Clash II - wywiad i screeny Autor: ~Muler [5.173.107.*]
    CF nie przejmuj się łapkami przy wpisie. Jeden gość może to naklikać odświeżając przeglądarkę lub zmieniając adresy IP. A taki jeden tutaj się panoszy :D
[x]
PBGAMES 0,00% 0,18 2025-09-22 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.