• Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    09/03/20 08:12:15 Last price 16.30Change to prev. day +30.40%

https://www.boerse-frankfurt.de/equity/inovio-pharmaceuticals-inc

Ale jak tu się cieszyć? Mniejsza o to, że połowę sprzedałem w USA w piątek, i tak ze 100-proc. zyskiem - to co kupiłem tez pewnie dziś będzie rosnąć.

Ale jak tu się cieszyć przy tych wieściach z koronawirusowego frontu?

echhhh.....

• Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Jeszcze w piatek, jak obserwowałem Inovio rano we Frankfurcie, to trzymali się cały czas zamknięcia czwartkowego w USA. Dopiero jak ruszył w USA premarket a potem normalna sesja i kurs Inovio w USA zaczął rosnąć - rosło INO i we Frankfurcie. I skończyło podobnie - jakięś 14 USD/14 euro

Dziś widać Europa już nawet nie czeka na początek jakiegokolwiek handlu w USA.

Zobaczymy jak zachowa się dziś Milestone w USA, sektor healthcare tam najmocniejszy w piątek. Szkoda, że w USA notowana jest spółka matka a nie my bezpośrednio - jednak w dzisiejszych czasach nazwa Milestone Medical jest bezcenna.

Zaglądam na stocktwits, tam ciekawe rzeczy wrzucają:

https://stocktwits.com/symbol/MLSS

Jak już np. AIM po testach w Chinach potwierdzi, że ten Ampligen leczy koronawirusa, to przydadzą się urządzenia Milestone do precyzyjnego podawania i utrzymywania poziomu leku w organizmie.
    Taki, powiedzmy, żarcik w tych nieśmiesznych czasach

• Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Na AIM Immunotech we Frankfurcie mają dziś tak, jak my codziennie na Milestone - na razie zero obrotów, choć w USA na AIM przewalają sie miliony akcji...
    Ale jakie mają u Niemców ofert kupna / sprzedaży. przy koronawirusowej panice....

Lawyer, chyba będziesz żałował jeszcze bardziej ;-(
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Spoko, mam kupiony ładny pakiet ENZ po 3,16$, jeszcze prawie na zamknięciu w piątek powiększyłem pozycję więc dzis skorzystam pewno. Jednak nie byłem dość skuteczny nie zmieniając kopalni srebra na coś jeszcze z koronavirusowego indeksu, choć pewnie ten sektor na bazie paniki zacznie rosnąć wraz z rosnacą ceną złota i nieuchronnie srebra. Osobiście uważam, że cena srebra jest manipulowana przez jakichś światowych graczy ale to tylko taka moja obserwacja.
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Dodam jeszcze jedno właśnie jesteśmy świadkami niczym nie zatrzymywanej, gwałtownej soczystej PA-NI-KI!!!!:D
    Ja mam tylko akcje 4 spółek:
    MLSS
    MMD
    ENZ
    AXU
    i powiem szczerze, że czuję sie wyjątkowo komfortowo, choć możliwe, że cena MLSS jednak nie wytrzyma naporu i znów przywitamy ceny poniżej 2$ ale to i tak w dluższym horyzoncie nie ma znaczenia.
    To mi trochę lżej na sercu, że nie musisz tak tego AIM żałowac. zresztą zarobiłes pięknie.
    A Stany dziś już w czasie letnim - na ENZO w premarket plus 16 proc, podobnie na AIM
    ENZ będzie zdecydowanie mocniejsze od AIM, PM widzę +50% się pojawiło teraz. Zastanawiam sie jaką strategię przyjąć, chyba dam urosnąć akcjom w pierwszych 30minutach i sprzedam połowę po czym spóbuję odkupić ze 20% niżej.
    Dnia 2020-03-09 o godz. 11:13 lawyer_mz napisał(a):
    > ENZ będzie zdecydowanie mocniejsze od AIM, PM widzę +50% się pojawiło teraz. Zastanawiam sie jaką strategię przyjąć, chyba dam urosnąć akcjom w pierwszych 30minutach i sprzedam połowę po czym spóbuję odkupić ze 20% niżej.

Lawyer, ja bym nie był taki pewien.....

https://finance.yahoo.com/news/aim-immunotech-drug-ampligen-tested-103000673.html
    Hehe, dają do pieca :D typowe pod publiczkę ale pompka będzie. Ten ich prezes to faktycznie bajerant i wiara się spodziwała infa ale trochę innego, co i tak nie ma znaczenia.
    Pewnie masz rację. Lawyer.

Trzeba pamiętać o co idzie teraz gra. Nie chodzi tylko o realne stworzenie - jak najszybsze - leku czy szczepionki.
    Plan walki z koronawirusem to w USA 8,3 mld USD - jak pisze większośc ekspertów- tak na dobry początek,
    Trump wystraszony. Zrobi wszystko, żeby płacili tym firmom na badania jak najszybciej = żeby pokazać jak dzielnie walczy.

To nie dziwmy się, że oprócz realnej pracy w laboratoriach, będzie dużo piaru - jak zwrócisz na siebie uwage, więcej z tego tortu grantów dostaniesz.

Pytanie, ile oni do tej puli jeszcze będą dokładać.

Ech, byłoby naprawdę wesoło, gdyby nie było tak smutno.....

Ja ze swojego portfela koronawirusowego na otwarciu wywalę pewnie DYAI. Pozostałe pięć widzę będzie rosło i to mocno.
    A do kupienia pełno kandydatów:
    OPK
    BCRX
    HTBX
    SRNE
    OBCI
    CBLI
    .......

Kupiłem OPK za 2,76 zobaczymy co z tego będzie.
    Kiepsko, trzeba było poczekać na nurka, rozdawali palta poniżej 2,5 nawet :D oby to wrócilo w okolice zakupu chociaż.
    Ale jaja z tym wstrzymaniem handlu.
    Ja opchnąłęm DYAI a wziąłem HTBX i OBCI

Widzę, że postawiłeś na testy na koronawirusa :-)
    Na pewno potrzebne będą i się zuzyją.
    Ale nadziei na wyleczenie, czy zapobieżenie chorobie nie dają... Dlatego ja brałem inaczej.

Generalnie testy to pierwsza linia obrony, reszta to tylko póki co obietnice aczkolwiek prace bedą trwały nad lekami i szczepionkami i pieniądze tam zostaną wpompowane. Te OPK nie do konca w moim stylu bo zbyt duża kapitalizacja no ale moze jeszcze to popchną wyżej.
    Dnia 2020-03-09 o godz. 15:23 lawyer_mz napisał(a):
    > Generalnie testy to pierwsza linia obrony, reszta to tylko póki co obietnice aczkolwiek prace bedą trwały nad lekami i szczepionkami i pieniądze tam zostaną wpompowane. Te OPK nie do konca w moim stylu bo zbyt duża kapitalizacja no ale moze jeszcze to popchną wyżej.

No, tu jest cała podstawa mojej strategii inwestowania :-) (uśmiecham się trochę przez łzy - sytuacja jest dramatyczna, a ja niestety, w odróznieniu od niektórych, którzy porównywali koronawirusa z grypą, wiedziałem co się święci i nawet o tym pisałem. I nie byłem i nie jestem z tym szczęsliwy widząc bezmiar niekompetencji społeczeństwa).

Najważniejsza na rynku jest psychologia.
    Testy nie są żadną linią obrony (jak piszesz) - one tylko potwierdzają smutną prawdę - jestes chory. Albo - daj Boże - nie jesteś.
    Na pewno testy są potrzebne. Ale to smutny biznes.

Dlatego - generalnie - myślę, że ludzie wolą inwestować w to, co nas może rzeczywiście uratować. Coś z dawką optymizmu. Czyli szczepionki i leki.

Na razie, niestety, nie mamy ani jednych, ani drugich. Ale firmy pracują.

Dlatego ja kupiłem i trzymam szczepionki (INO, NVAX, VXRT, COCP, HTBX), leki (AIM), płyn zwalczający wirusa (OBCI).
    DYAI wyrzuciłem, bo bardzo krytyczny artykuł się pojawił. Gdyby nie on - na pewno bym się go nie pozbywał. Firma (teoretycznie) pracuje razem z Izraelczykami nad szczepionką.

Tak czy inaczej - choć w ostatnich dniach odniosłem spektakularny sukces dzięki koronawirusowym spółkom, to jednak ponieważ nie był to zwykły fuks człowieka całkiem nieświadomego, ale kogoś, kto od dawna zdawał sobie sprawę z powagi sytuacji - nie bardzo umiem się tym cieszyć.
    Ten wirus nie pozwoli się cieszyć z zysków częsci nas. Bo chorują nie tylko ludzie z przedziału 70-80 plus. Ten wirus zabierze nam być może część najbliższych (rodziców, dziadków). Albo najbliższych przyjaciół naszych najbliższych.

To, że różni dyletanci wypisują na forum Bankiera "grypa jest groźniejsza" - nie przeszkadza mi. Od wielu lat inwestując na giełdzie przyzwyczaiłem się do tego, że mam często do czynienia z ludźmi o mniejszej wiedzy.

Ale to, że od tygodni niektórzy lekarze z kilkudziesięcioma latami praktyki powtarzają te bzdury porównując grypę do koronawirusa - nie potrafię zrozumieć.
    Grypa zabija 0,3 procent zakażonych
    Koronawirus - przynajmniej 3 procent
    Na grypę są szczepionki i - od biedy - leki
    Na koronawirusa na razie nie mamy nic.

Przyznał dziś to wreszice minister zdrowia i premier. szkoda, że tak późno. Czasem strach jest dobry - pozwala tym mniej wiedzącym ustrzec się głupich ruchów - typu wyjazd na narty do Włoch.

Zarabiam na giełdach dzięki wiedzy i umiejętności przewidywania, ale bywałem często radośniejszy tracąc. :-(

Obysmy wszyscy dożyli mniej ciekawych czasów.
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [37.248.156.*]
    Doctore jednak muszę się ciągle uczyć, masz rację psychologia tłumu jest najważniejsza. Szkoda mi tego AIM bo dziś szybuje do nieba i straciłem drugą szansę a jeszcze w piątek myślałem żeby go kupić powtórnie, tak czy inaczej pogoniłem śmiecia OPK a kupiłem w zamian INO po 11,11 gdyż naprawdę niewielki wybór w MBanku był.
    Zgadzam się z tobą, że sytuacja która ma obecnie miejsce nie jest zbyt przyjemna, śmierć przyszła po słabych i zarabianie w obecnym czasie na pewno nie daje radości (notabene ja chyba nic nie zarobiłem w ostatnim czasie, ale przynajmniej też nie straciłem), miejmy nadzieję, że za niedługi czas skończy się ten stan i wrócimy do jakiejś równowagi.
    Lawyer, wszyscy musimy się uczyć, bo wszyscy wciąż popełniamy błędy albo czegoś nie zauważamy. Ale czas robi swoje - pomaga w tej pracy.
    Moje lata spędzone na giełdzie dały mi parę rzeczy przydatnych. Zazwyczaj np. nie obawiam się kupić czegoś, co chocby wczoraj było o 50 czy 100 proc. tansze. Przez długie lata to był dla mnie problem. Ci, którzy - przynajmniej od czasu do czasu - odrzucają myśl o kupnie czegoś co wzrosło o 100 proc w ciagu dnia raczej nie osiągną większego sukcesu. Podobnie stosowanie się do niby-prawdy giełdowej "kupuj plotki, sprzedawaj fakty" - to dobra bajka do opowiadania dzieciom. Jak większość giełdowych mądrości. Prawdziwą mądrością jest umiejętność zachowania się niestandardowo w nietypowych sytuacjach - ale to przychodzi-niestety- z wiekiem. I tylko niektórym.

A uczyć się musimy tez wszyscy i stale - gdyby nie Ty, nie kupiłbym pewnie tego AIM, przeoczyłem to info o Ampligenie, a przeciez było kluczowe. Kupiłem o wiele drożej niż powinienem i niż Ty kupiłeś. Dobralem dwa razy - a przeciez wszyscy bezmyślnie powtarzają " nie uśredniaj w dół!:. Jakiś efekt jest jednak tego uśredniania- pozytywny :-)
    Życzę wielu sukcesów Lawyer. To jest fajna robota, bo im jestes starszy, tym lepszy- jak wino.

• Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [31.0.122.*]
    Dzięki za cenne rady, mądrzejszego od siebie warto posłuchać :) Ja jestem na giełdzie dopiero od pięciu lat i wciąż mam sporo do poprawy, znam już dość dobrze swoje ułomności i ciężko mi się wyleczyć ale staram się.
    Dziś niezbyt wyczułem rynek, uciekły mi zyski na ENZ wdepnąłem w OPG a potem INO, w efekcie to zamiast porządnego zarobku zanotowałem stratę.
    INO sprzedałem po 9,9 gdy leciało na pysk, ENZ opchnąłem po 3,7 średnio i zamieniłem na VXRT. Za dużo tego ale taki dzień dziś szalony
    Lawyer, to że w takich momentach jak dzis robisz sporo ruchów to chyba nic złego. A że czasem wyjdzie lepiej, czasem gorzej - inna sprawa.
    Za mądrzejszego od Ciebie siebie nie uważam - ja po pięciu latach na giełdzie byłem raczej całkiem nieopierzonym pisklakiem przy Tobie. A Ty - no, sokół na NC i w USA :-). Ja już parę razy brałem coś, o czym napisałeś. Masz oko.

Moja przewaga może na jednym polu jest - ja jestem na giełdzie od 1993/94. Jak parę razy zobaczysz jakies zachowanie rynku, parę razy zmoczysz - czegoś się nauczysz, jakies wnioski wyciągniesz.
    Chocbys był tak przeciętnie inteligenty jak ja :-)

A ja też dziś mieszałem - np. dwa razy brałem HTBX, odwrotnie niż Ty - oddałem VXRT z dużym zyskiem i jeszcze go nie odebrałem, odkupiłem sporo INO po 10-11 sprzedanego w piątek powyżej 14.
    Przyczyna tych moich ruchów była prosta - skoro zobaczyłem, że INO, które jest chyba najbliżej szczepionki (a przynajmniej robi takie wrażenie, czy inaczej - takie wrażenie robią media) spada - wyrzuciłem VXRT, który do szczepionki ma teoretycznie ciut dalej, ale sporo urósł, a nie wyrzucałem np. NAVX, który ma z kolei chyba do szczepionki bliżej niż VXRT, ale w ostatnich dniach tak nie rósł, nawet spadał. Liczę, że odrobi
    HTBX to prostackie założenie, że skoro cena niska, kapitalizacja też, to będzie grane. A spółka ogłosiła współpracę z uniwersytetem - to jej dadzą na badania z tego programu walki z koronawirusem.
    A OBCI było mi potrzebne, żeby trochę odejśc od tego szczepionkowo-lekowego trzonu koronawirusowego portfela - akurat na tym jednym trochę straciłem. Zobaczymy, co dalej.

Najgorzej, że wieści z frontu prawdziwych zmagań z koronawirusem - jak pisałem wielokrotnie - odbierają większośc radościz zysków na giełdzie. Choć w taki dzień, przy takich spadkach indeksów powinnismy być dumni, jakos nie ma się najmniejszych chęci do wypinania piersi po order.
    Trudno, żyje się dalej (przynajmniej na razie) :-(
    Okazuje się, że wczorajsze spadki INO to efekt "raportu" szortowców z Citrona. Zajęty kupowaniem / sprzedawaniem i obserwacją kursów nie czytałem oczywiście stocktwitsa.
    Spółka odpowiedziała komunikatem dając do zrozumienia, że Citron to dyletanci nie mający wiedzy o szczepionkach DNA. Zobaczymy w premarket komu uwierzył rynek. To ma - moim zdaniem - znaczenie dla całej koronawirusowej branży, szczególnie dla firm szczepionkowych.

A Milestone wczoraj z umiarkowanym spadkiem i dość niskimi obrotami, zobaczymy, czy dziś będą odrabiać.
    Tak na marginesie - chyba część osób w tych czasach giełda dużo mniej interesuje. Wcale się nie dziwię.
    Dr wlasnie ja siedziałem na ST i widziałem to i dlatego sprzedałem INO, niestety na stracie, obawiając się dalszego spadku bo zaczęło lecieć jak kamień w wodę. Nie bedę ukrywał, że wczoraj bardzo słaby dzień dla mojego portfela, pisząc wcześniej o moich problemach głównie miałem na myśli zbyt impulsywne dokonywanie transakcji i brak kontroli nad emocjami gdy sprawy przyjmują zły kierunek, nie miałem wczoraj planu i dlatego poległem. Ostatecznie straciłem na OPK oraz INO, zarobiłem drobne na VXRT (sprzedany) oraz troszkę więcej na ENZ, kupiłem COCP przed infem o emisji i również mam tam sporą wirtualną stratę na ten moment (wiszę ze średnią 1,65), bilans ogólny bardzo zły i wpadłem wczoraj przez to w niemały dołek :(
    Trzeba wyciągnąć naukę z wczoraj.
    Pierwsza i najważniejsza zasada, ktorą muszę bezwzględnie zacząć przestrzegać: Stwórz plan gry i się go trzymaj.
    Gdy pisałem wczesniej o AIM mialem jasny plan, kupiłem po 1,72, sprzedalem połowę na szpilce ze srednią 2,81 i planowałem odkupić w przypadku zejścia poniżej 2$, odkupiłem po 1,77 ale tylko 1/3 sprzedanego wcześniej pakietu i potem zaczęły się schody. Na drugi dzień nastąpiło gwałtowne zejście do bodajże 1,35 i zamiast odkupić resztę to wywaliłem mój pakietpod wpływem emocji po 1,5 i zaprzepaściłem szanse na naprawdę godziwy zarobek, wystarczyło trzymać się planu.
    Druga zasada również bardzo ważna: Gdy nie wiesz co robić nie rób nic. Tego naprawdę trudno się trzymać bo wydaje się, że umykają ci szanse na zarobek, chcesz być w grze ale nie masz planu i często gonisz za pociagiem, wskakujesz a on za moment wrzuca wsteczny i nagle jesteś na stracie i nie bedąc pewny decyzji nerwy biorą górę sprzedajesz ponosząc stratę - to był hazard i przegrałeś. Lepiej stracić szansę niż pieniądze to jest bardzo ważne, gdybym stosował tą zasadę to od wejścia na rynek w USA byłbym pewnie grubo do przodu a tak jestem troszkę tylko.
    Ok, to tyle moich mądrosci, potrzebowałem to opisać, niech to bedzie motywacją żeby wprowadzić to w życie.
    Powodzenia dla nas wszystkich w walce z wrogimi siłami chcącymi wyssać nasz kapitał :)

No, Lawyer, przygotowanie teoretyczne masz teraz jak mało kto :-)
    Życzę, by się sprawdzało i przynosiło zyski.

• Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: ~rzetelny [37.248.160.*]
    Pytanie Panowie czy w waszych DM też tak jest że po sprzedaży akcji musicie czekać dwa dni robocze na rozliczenie operacji bo sprzedałem NOWN chciałem kupić następne akcje a tu niestety nie mogę myślałem że można tak robić jak na GPW po sprzedaży od razu korzystać ze środków
    W Mbanku i Bossa można od razu kupować po sprzedaży.
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: ~rzetelny [37.248.160.*]
    Ok dziękuję Santander spotkały mnie same rozczarowania niestety co do rynku USA od prowizji która w groszowych spółkach wynosi aż 0.02 usd za każdą akcję poprzez bardzo mały wybór spółek szczególnie tych spekulacyjnych aż po wreszcie system rozliczeń dwa dni robocze muszę czekać na srodki że sprzedaży akcji a szkoda bo jak patrzę na te przeceny to aż serce się kraje na każdym polu same minusy w porównaniu do konkurencji .Ja dziś wykorzystałem dobry początek notowań i zamknąłem pozycję novana po 0.84 zupełnie szczerze mówiąc mając więcej szczęścia niż rozumu i to taki jedyny jasny promyk w statnim czasie chfs niestety pikuje mlss jak na razie dzielny na tle rynku . I ostatnie pytanie wiem że was mecze już pewnie złego z organizacyjnych kwestii na bank ostatnie czy w bossa albo mbaanku można handlować w pre- i after market bo w Sant oczywiście zenie można. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [31.0.122.*]
    Niestety nie można na tych platformach handlować w PM i AH.
    To co dr już po wirusie? Jak sądzisz? Ja osobiście uważam, że ma on jeszcze sporo paliwa w baku co by postraszyć ale dziś dla odmiany prawdziwa rzeźnia na koronaindeksie, o dziwo mój wczorajszy zakup cocp nie prznisł dziś kilkudziesięcioprocentowego spadku jak większość więc pomimo dużej straty na tym walorze jakoś nie czuję sie zdołowany. Tak czy inaczej zamienilem COCP na ENZ, moja cena zakupu wychodzi 2,7 i czuję się dość spokojnie, dziś po ogromnej przecenie rynek musiał zrobić odbicie.
    Ja kupiłem LAKE za ostatnie wolne dolary. I nie dałbym głowy, że jeszcze dzis koronawirusy wyjda na zielono
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [5.172.236.*]
    Dziś wirusowy odwrót na całego, jakoś nie kupuje tego dobrego nastroju na szerokim rynku patrząc na liczby nowych zarażeń i niestety też zgonów. Zmienność jaka zapanowała jest niesamowita, szkoda tylko, że nie przynosi mi zysków. Dziś kupione po 2,7$ ENZ trzymam choć nie mam 100% przekonania, że bedzie z tego chleb, zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień.
    No, Lawyer, ja dziś to mozna powiedziec zgodnie z jedną z tych wspomnianych przez Ciebie zasad: "Jak nie wiesz co zrobić, nie rób nic" ;-)
    Poza kupieniem LAKE - nic nie zrobiłem.
    Oczywiście szkoda mozliwości zrobienia dwóch kółek na AIM. I jak się widzi spadki 40-procentowe- miło nie jest.

Co do INO - atmosfera coraz gęstsza, przypomina mi to co działo się swego czasu z branżą marihuanową - też były firmy ogłaszające chęc pomocy poszkodowanym -ich zdaniem - akcjonariuszom ;-) Zobaczymy co dalej - czy będzie kontra medialna ze strony spółki.
    Generalnie - nie wiedziałem co zrobić, bo m.in. nie wiedziałem, czy im w USA to odbicie na indeksach ostatecznie wyjdzie, czy nie. A widac wyraźnie, że na razie grają systemem "im gorzej na giełdach, tym lepiej dla spółek koronawirusowych". I odwrotnie - jak przyszło dziś odbicie, to koronawirusy spadają na łeb.
    Ja - po pierwsze - nie wierzę w większy rajd na indeksach, po drugie liczę na granty dla firm na walkę z koronawirusem, po trzecie czekam na moment, w którym te spółki zaczną być bardziej róznicowane.
    Ale może te moje oczekiwania nieuzasadnione są kompletnie, zobaczymy. Tu trzeba dobrze uważać, bo kolejne wieści z frontu koronawirusowego, jakies szacunki dotyczące strat w gospodarce, etc. będą na pewno wpływac na nastroje. Nie wykluczam, że w jakimś momencie pożegnam się z koronawirusami jednym strzałem. Na razie jednak wydaje mi się, że strach szybko wróci i wraz z nim - wzrosty koronawirusów.

A dziś Lawyer jakbyś postawił - zgodnie z twoimi preferencjami - na testy, to ta spółeczka testowa, która dziś urosła 700 procent to był ładny strzał. Oczywiście od otwarcia do zamknięcia to było chyba "tylko" 100 procent, ale jak ktoś wziął, to ładnie zarobił.
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [5.172.236.*]
    Dnia 2020-03-10 o godz. 21:44 ~dr_wezol napisał(a):
    > A dziś Lawyer jakbyś postawił - zgodnie z twoimi preferencjami - na testy, to ta spółeczka testowa, która dziś urosła 700 procent to był ładny strzał. Oczywiście od otwarcia do zamknięcia to było chyba "tylko" 100 procent, ale jak ktoś wziął, to ładnie zarobił.
    -----------------------------
    Dr odpuściłem ją jak zobaczyłem ponad 250% wzrostu na otwarciu, jak widać był to błąd. Nie zrobiłem odpowiedniego DD niestety, tam chodzi chyba o testy dające wynik w czasie do 10 minut i dlatego zaczęli pisać, że dla innych to game over a ja jakoś to puściłem koło ucha. Ehhh te kilka błędów pod rząd zachwiało mocno moją pewnością siebie i zredukowało skłonność do ryzyka, dlatego brałem ENZ bo oni prawie wymazali cały wzrost i myślałem, że niewiele może już spaść a jak cały sektor odbije to i ten walor również.

Dnia 2020-03-10 o godz. 21:55 lawyer_mz napisał(a):
    > Dnia 2020-03-10 o godz. 21:44 ~dr_wezol napisał(a):
    > > A dziś Lawyer jakbyś postawił - zgodnie z twoimi preferencjami - na testy, to ta spółeczka testowa, która dziś urosła 700 procent to był ładny strzał. Oczywiście od otwarcia do zamknięcia to było chyba "tylko" 100 procent, ale jak ktoś wziął, to ładnie zarobił.
    > -----------------------------
    > Dr odpuściłem ją jak zobaczyłem ponad 250% wzrostu na otwarciu, jak widać był to błąd. Nie zrobiłem odpowiedniego DD niestety, tam chodzi chyba o testy dające wynik w czasie do 10 minut i dlatego zaczęli pisać, że dla innych to game over a ja jakoś to puściłem koło ucha. Ehhh te kilka błędów pod rząd zachwiało mocno moją pewnością siebie i zredukowało skłonność do ryzyka, dlatego brałem ENZ bo oni prawie wymazali cały wzrost i myślałem, że niewiele może już spaść a jak cały sektor odbije to i ten walor również.
    >

Eeeeeetam, jeszcze niejedną dłuższą serię błędów obaj zaliczymy :-)

To chyba Buffett mówił: "Nieważne, ile razy masz rację i ile razy sie mylisz. Ważne, ile zarabiasz gdy masz rację, i ile tracisz, kiedy się mylisz". :-)

Dr jaki scenariusz dzis widzisz? Ja myslę, ze spółki wirusowe odrobią część strat ale pompka na korona indeksie już się nie wróci i bedą popychane pojedyncze spólki tak jak wczoraj, grzcze pewnie ostrożniejsi będą po tak mocnej zwale.
    Moje typy na dzisiaj to AHPI oraz SPEX z tych odkrytych ale glowy za to nie dam, że się wybiją, co najwyżej jakąś częscią kapitału zagram.
    Myslę podobnie, ale duzo zalezy od tego jak będą się indeksy w Stanach ogólnie zachowywały. Co do tego, czy będzie rosło wszystko z koronawirusów czy częśc - ja już pisałem, że czekam na takie bardziej selektywne podejście do spółek - kto ma większe szanse na zrobienie tej szczepionki szybciej, kto później, kto robi coś , co się przydaje w zabezpieczeniu przed wirusem, jaki jest na to popyt itd.
    Co do np. testów - gdyby ktos podał, że ma test do zrobienia przez Smitha czy Kowalskiego w domu, samemu - to pewnie byłaby rakieta do nieba. Ale i tak nie wiem np. czy ten wczorajszy debiutant -AYTU - nie urosnie dziś o kolejne kilkadziesiąt procent.

A takimi czynnikami odpałowymi będą też jakiekolwiek doniesienia o dofinansowywaniu spółek pracujących nad lekami czy szczepionkami. Fundacja Gatesa zapowiedziała miliony, a USA już przecież przygotowały miliardy USD. Teraz wszyscy czekają na więsci- kto to dostanie.

Tak na marginesie - jak się wirus rozwinie i szpitale będa potrzebowały coraz więcej sprzętu to nawet nasz Milestone Medical może zacząć być traktowany jako spółka mogąca na tym zyskać. W ogóle - medyczne spółki mogą być traktowane jako taka swego rodzaju bezpieczna przystań.

No i AYTU emisja po 1,15 więc chyba nici ze wzrostów kilkudziesięcioprocentowych na tym walorze ;) Ci co łykali wczoraj powyżej 2$ szczęśliwi teraz nie są, ja tak na COCP zostałem załatwiony, zaczyna to wszystko coraz niebezpieczniej wyglądać więc palec na enterze musi być.
    Dnia 2020-03-11 o godz. 13:14 lawyer_mz napisał(a):
    > No i AYTU emisja po 1,15 więc chyba nici ze wzrostów kilkudziesięcioprocentowych na tym walorze ;) Ci co łykali wczoraj powyżej 2$ szczęśliwi teraz nie są, ja tak na COCP zostałem załatwiony, zaczyna to wszystko coraz niebezpieczniej wyglądać więc palec na enterze musi być.

Prawda, Lawyer - tam cały ten wzrost na koronawirusach jest przez wiele spółek wykorzystywany do błyskawicznych emisji. Ostrożnośc konieczna, ale i tak nigdy nie wiadomo kto tam nóż w plecy wbije.

Będzie dziś gorąco na koronawirusach w USA, to pewne. A COCP ciagle mam, myslę, że w końcu i jej czas przyjdzie. Dziś może się przymierzę do VIR, ale muszę bardziej skupić się na ogarnianiu tego, co mam.
    Do wieczora się wyłączam :-) Sukcesów życzę.
    https://www.boerse-frankfurt.de/equity/inovio-pharmaceuticals-inc
    Grubo, żarty sie skończyły ludzkość potrzebuje testów, leków, szczepionki, środkow ochrony zdrowia, respiratorów, dezynfektantów.....Dziś indeks koronawirusowy wystrzeli w nieb....ale co dalej, szykuje się potężna recesja :(
    Lawyer, recesja jest wg mnie pewne, ale ona mnie nie martwi - nawet w czasie recesji na giełdzie można dobrze zarabiać. Poza tym, potem byłoby odbicie i zarabiac byłoby jeszcze łatwiej.
    Mnie martwi tylko zdrowotna przyszłość ludzkości, a szczególnie bliskich mi ludzi, zwłaszcza tych starszych.

Co do koronawirusowych spółek - nasze przewidywania co do szybkiego powrotu strachu po tym odbiciu indeksów we wtorek się sprawdziły i na koronawirusach w USA wczoraj już był szał. Nawet nie będę pisał o szczegółach, bo w takim dniu ze spadkiem WIG20 o prawie 10 proc. nie chcę ludzi denerwować.

A dziś może być podobnie, bo nie sądzę, by po zamknięciu lotów z Europy indeksy w USA wieczorem mogły być zielone. Jedyną jaskółką sa wieści z Chin, ale ja się trochę obawiam, że jak oni wypuszczą ludzi z domów w pobliżu Wuhan, to mogą się za kilka tygodni pojawić nowe ogniska w wielu regionach i powtórka może być jeszcze gorsza.

W tych smutnych czasach - zyski z koronawirusów smakują cierpko, ale jakoś trzeba zarabiać.

Tak na marginesie - mając w portfelu maski, szczepionki, leki, płyny do dezynfekcji po wtorkowej korekcie zastanawiałem się czy brać LAKE (kobinezony) czy CODX (testy). Wziąłem LAKE - zarobiłem sporo, ale CODX znów szkoda. A ty kiedyś miałeś go chyba i to niemało?
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: ~zed [109.241.122.*]
    kupie dzisiaj 100 ,wszystkie inne ruchy na giełdzie wstrzymuje ,całe szczęście pozbyłem się większości akcji we wtorek ,oczywiście oprócz milestone u nas i w stanach ,
  • Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: ~zed [109.241.122.*]
    kupie dzisiaj 100 ,wszystkie inne ruchy na giełdzie wstrzymuje ,całe szczęście pozbyłem się większości akcji we wtorek ,oczywiście oprócz milestone u nas i w stanach ,
    Tak sobie myslę, że w przypadku Milestone ta umowa z RedOne - było, nie było - pracującej dla rządu USA i US Army - nabiera dodatkowego kontekstu.
    Koronawirus w ataku, a Milestone ma zaopatrywać w sprzęt domu dla seniorów i weteranów wojennych...
    Moim zdaniem presja na spadki MLSS też będzie bardzo duża, uważam, że bedziemy mogli kupić w okolicy 1,6-1,7 a kto wie czy nie taniej. Wirusowe spółki dziś dalej będą w gazie i to już widać w PM, szkoda, że wczoraj tego AHPI nie kupiłem bo pięknie odbił od dna i idzie znów na 40$.
    Dnia 2020-03-12 o godz. 10:56 lawyer_mz napisał(a):
    > Moim zdaniem presja na spadki MLSS też będzie bardzo duża, uważam, że bedziemy mogli kupić w okolicy 1,6-1,7 a kto wie czy nie taniej. Wirusowe spółki dziś dalej będą w gazie i to już widać w PM, szkoda, że wczoraj tego AHPI nie kupiłem bo pięknie odbił od dna i idzie znów na 40$.

No, ja maski wziąłem, choć do tej pory nie mogę przebolec, że jak chciałem kupić to AHPI przed pierwszym odpałem, to mi na listę w biurach nie zdązyli wpisać.
    Zobaczymy jak będzie - ja mam teraz w koronawirusowym portfelu 8 spółek i na razie w premarket - wszystkie na zielono.
    https://seekingalpha.com/news/3551022-inovio-up-19-premarket-on-gates-grant-to-support-covidminus-19-vaccine

Otworzą pewnie 30 - 40 proc w górę, pytanie co dalej
    No własnie co dalej, indeksy -10%, źle to wygląda szczepionka to jedyna nadzieja na przyszlość ale to wymaga czasu, INO jest chyba faworytem w wyścigu. No i rynki znów zawieszone, zgroza :(
    Kupiłem to Inovio po 9,85 ale widzę, że znowu leci w otchłań.
    ...oraz wykorzystałem przecenę na MLSS, odkupiłem wczoraj sprzedane pakiety w cenie 1,7 i 1,61 ale patrząc na szeroki to może być taniej jeszcze.
    Jak w premarket koronawirusowe spółki rosły, to miałem nadzieję, że spadki indeksów w USA będą mocne, ale ludzie będą szukac spokojnej przystani w koronawirusach.

Ale spadki nie były mocne tylko ogromne - Amerykanie postanowili ogłosic koniec świata :-)
    Ja zdałem prawie cały sprzet, w portfelu amerykańskim tylko MLSS INO i OBCI. Ale i tak nie wiem, czy nie zostawię tylko MLSS - obojętnie jak będzie dalej, jak już przyjdzie info o tych szpitalach i ubezpieczycielach - będzie rosło. Niechby i za kwartał czy pół roku.

Teraz to będę raczej polował na pojedyncze koronawirusowe rajdy pod jakięs info

• Re: Koronawirus - szczepionka - Inovio - kurs we Frankfurcie Autor: lawyer_mz [31.0.123.*]
    Ja na ten moment mam tylko MMD, MLSS i INO i już postanowiłem, że zostaję z Milestonem na dobre i na złe a Inovio jak tylko coś urośnie to się pozbędę i poczekam w okopach :)
[x]
MILESTONE 0,00% 1,58 2023-12-18 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.